Search
Close this search box.

3 tips voor het kopen van een DSLR spiegelreflexcamera

Als je hebt gewacht tot het ‘juiste’ model langskwam om je eerste digitale spiegelreflexcamera te kopen, zou dit een goed moment kunnen zijn. De combinatie van prijs, prestatie en sensorgrootte/resolutie die de meeste modellen bieden, is al ‘goed genoeg’ om veeleisende fotografen tevreden te stellen.

Slechts marginale verbeteringen zijn waarschijnlijk in de nabije toekomst. Wanneer je echter duizend euro (of meer) van je zuurverdiende geld uitgeeft of juist een lening aanvragen gaat doen voor de DSLR camera, moet je weten dat je een waardevolle uitrusting krijgt. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden.

1. Megapixel resolutie

Hoewel het meeste reclamemateriaal en een groot deel van de mediahype zich richten op het aantal megapixels dat de camera ondersteunt, is het aantal megapixels relatief onbelangrijk bij het kopen van een digitale spiegelreflexcamera. In theorie zou het aantal megapixels in een afbeeldingsbestand het formaat moeten bepalen waarop het met ‘foto’-kwaliteit kan worden afgedrukt. Je kunt echter uitstekende afdrukken op A3-formaat maken met een DSLR-camera van 5 of 6 megapixels, op voorwaarde dat de originele opname correct is belicht en bewerkt. Verder heeft een 8 megapixel sensor slechts 30% meer fotosites dan een 6 megapixel sensor. Bij de juiste kijkafstand voor A3-afdrukken zal dit verschil verwaarloosbaar zijn. Weinig fotoliefhebbers zullen waarschijnlijk afdrukken willen die groter zijn dan het A3+-formaat, wat ruimschoots binnen de mogelijkheden van alle huidige modellen valt.

Nikon-D850-body-spiegelreflexcamera-CameraDeals.be

Nikon D850 Full Frame spiegelreflexcamera

2. Sensorgrootte

Wat betreft beeldkwaliteit en belichtingsflexibiliteit – en dit zijn de belangrijkste redenen waarom mensen goede spiegelreflexcamera’s kopen – zijn de belangrijkste criteria de grootte van de sensor en de grootte van elke fotosite erop. Hoe groter het oppervlak van de fotosite, hoe meer licht het kan opvangen en hoe meer informatie het kan vastleggen. Hoe meer informatie er naar de beeldprocessor van de camera gaat, hoe groter het dynamische (toon)bereik in het resulterende beeld – en hoe beter de beeldkwaliteit. De verschillen zijn het duidelijkst in opnamen die zijn gemaakt in heldere, contrastrijke omstandigheden en bij weinig licht. Bij fel licht kunnen de kleine sensoren van compacte digicams geen details opnemen in de helderste en donkerste gebieden. De resulterende foto’s hebben geblokkeerde schaduwen en vervaagde hooglichten en als er geen detail wordt vastgelegd, is er geen manier om het beeld aan te passen om de situatie te verbeteren.

Canon-EOS-90D-Body-CameraDeals.be

Canon EOS 90D APS-C Spiegelreflexcamera

3. Merkloyaliteit

Fotografen die al in het bezit zijn van een film-SLR plus een reeks verwisselbare lenzen, zullen naar digitale camera’s van dezelfde fabrikant worden gelokt. Het is zowel logisch als financieel logisch om een ​​body te kopen die de lenzen accepteert die je al in bezit hebt. Het is echter niet per se de beste optie om de volgende redenen:

 • De meeste DSLR-body’s veranderen de effectieve brandpuntsafstand van een 35 mm-lens met een lensmultiplier factor (LMF) van 1,5x tot 2x. Dit betekent dat de 24 mm-lens die je een geweldige groothoekweergave gaf, dezelfde beeldhoek heeft als een 36 mm-lens op een 35 mm-camera. Je wint een beetje aan het tele-einde; een 200 mm-lens wordt gelijk aan een 300 mm-lens op een 1,5x LMF DSLR.
 • De 35 mm-lens is ontworpen voor beeldvorming op film, die een andere structuur heeft dan een beeldsensor. Het produceert mogelijk niet zo’n goede beeldkwaliteit op de DSLR-body.
 • 35 mm-lenzen zijn vaak zwaarder en omvangrijker dan digitale lenzen.
 • Olympus DSLR-body’s kunnen de lenzen die zijn ontworpen voor Olympus film-SLR-camera’s niet accepteren.

Bekijk ook: Andere soorten camera’s.

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0