87% van de Belgen kopen hun camera’s steeds vaker online en vooral in Nederland

Geüpdate op 13/01/2021 door Yoreh

De cijfers liegen er niet om (waarom zouden ze?): bijna driekwart van alle Belgen shoppen online bij onze buurlanden. Dat blijkt uit een e-commerce onderzoek van bpost & Ipsos uit 2018. Een kleine 28% procent koopt puur en alleen bij Belgische webshops. In 2018 gaf de Belg 18% van zijn budget uit in online shops. In 2017 ging 8% van dat budget naar buitenlandse shops, wat gelijk staat aan ongeveer 8 miljard euro. België blijft wat achter als we naar Nederland kijken; daar gaf men maar liefst 24% van het persoonlijke budget online uit. En hoewel Belgische ondernemers pleiten om alleen bij Belgische shops te kopen, groeien de cijfers elk jaar en lijkt het een straatje zonder eind voor de BeCommerce.

Uit welke landen kopen Belgen online?

Van de 11,3 miljoen Belgen wonen er 6,5 miljoen in Vlaanderen en die Nederlands spreken. Een goede 40% doet maar liefst één keer per maand online aankoop. Vlamingen zijn gevallen voor Nederland. Want maar liefst 87% van de Vlamingen staan open om online te shoppen in Nederland. Dat Nederland hoog scoort is niet vreemd. Dit heeft alles te maken met de taal. Nederland wordt gevolgd door Duitsland met 67%, Frankrijk met 57% en het Verenigd Koninkrijk met 52%. Ver daarachter, maar met nog grote cijfers, volgen de Verenigde Staten met 32% en China met 29%.

Populaire buitenlandse webshops bij Belgen

Het zijn met name de alles-in-één webshops die hoog scoren. Belgen houden van gemak en shoppen dus graag bij dit soort bedrijven. Bol(Nederland), Coolblue(Nederland), Amazon(VS), Alibaba(China) en Zalando (Duitsland) zijn de grootste buitenlandse webwinkels waar Belgen hun aankopen doen. In 2018 gaf de Belg maar liefst 5,5 miljard euro in buitenlandse webshops.

Welke producten kopen Belgen vanuit het buitenland?

Kleding is veruit het meest populaire product om online aan te schaffen. Maar liefst 70% kocht in 2018 een kledingstuk online. Boeken, dvd’s en cd’s staan op de tweede plek met 55%. Kleine elektrische apparaten, dus ook videocamera’s en fototoestellen (17%), werden door 42% van de mensen online aangeschaft. Kleine elektrische apparaten blijven nog wat achter, want goedkope accessoires (46%), Schoenen (50%) en Reizen en vervoer (47%) gaan nog voor.

Waarom kopen Belgen online over de grens?

1. Nederland is goedkoper

Een van de belangrijkste redenen dat Belgen hun producten, zoals camera’s, in Nederland kopen is de prijs.
Waar een bepaalde nieuwe camera in België €800 kost, kan dat in Nederland tot wel €300 lager uitvallen! Daarbij komt dat de bezorging vaak gratis is, waardoor het voor de Belg gemakkelijker is om uit Nederlandse webwinkels te bestellen. Je weet immers dat een product uit Nederland gegarandeerd goedkoper is.

2. Nederland levert sneller dan België

Er is een groot verschil tussen de levertijden vanuit Nederland en binnen België. Waar je in België tot drie werkdagen kan wachten op je bestelling, is het in Nederland zeer normaal dat je het product de volgende dag al binnen krijgt.

Een aantal grote Nederlandse distributiecentra, zoals Docdata, zitten vlak bij de grens van België. Dat maakt het voor hen makkelijk om overal in België te bezorgen. In de afgelopen jaren zagen zij het percentage van pakketjes voor België stijgen, van 4 naar 12 procent.

3. Belgische lonen na 17:00 hoger dan in Nederland

In België geldt een hoger uurtarief voor werknemers als zij werken na 17:00. Het loon na 17:00 ligt gemiddeld 17% hoger als je dit vergelijkt met Nederland. Voor Belgische webshops betekent dit twee dingen: of de producten worden duurder, zodat het salaris kan worden gecompenseerd. Of de webshops sluiten na 17:00. Dit laatste is wat vaak gebeurd. Het grote verlies zit in het feit dat veel mensen pas rond 20:00 hun bestelling plaatsen. Dit kan dan niet bij Belgische shops en dus wijken ze uit naar Nederlandse webshops.

4. Grenzen tellen niet tijdens online shoppen, gemak wel

De grootste reden voor Belgen om online te shoppen is gemak. Maar liefst 88% procent van de Belgen shopt vanwege deze reden online. Binnen het gemak vallen de prijs, voor 57% een reden om online te shoppen, 24/7 service en een groter aanbod dan lokale shops.

Neem daarbij de webwinkels in Nederland meestal gratis bezorgen, ook in België, en dat maakt waarom Belgen liever in Nederland kopen dan in België.

Is online shoppen bij buitenlandse webwinkels erg? Nee, helemaal niet! De klant is koning en heeft recht op de beste deals en laagste prijzen. Lees ook ons artikel met redenen waarom je juist wel bij buitenlandse shops camera’s moeten kopen.

Beste camera deals via CameraDeals.be

Zowel België als Nederland kent een groot aantal aanbieders van goede videocamera’s, fototoestellen en accessoires. Wij selecteren voor jou de beste en goedkoopste webwinkels om je volgende aankoop te doen.

Onze top Nederlandse camera webshops op dit moment:

  1. Kamera-Express
  2. Cameranu
  3. Cameraland
  4. Foto DeVakman
  5. Bol.com
  6. CoolBlue

Goede Belgische camera webshops

  1. Kamera-Express België
  2. Coolblue België
  3. Fnac

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en blogs met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Wil je een camera kopen maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Volg ons op facebook en mis nooit de belangrijkste berichten! 

Nieuws en recente posts

 

Yoreh

Yoreh

Sinds 2009 reis ik de wereld rond als professioneel cinematograaf en fotograaf. De liefde voor camera's begon al op mijn negende en deze liefde heb ik behouden tijdens mijn studies aan CODARTS Rotterdam en Hogeschool Rotterdam (Communicatie & Multimedia Design). Van telefooncamera's tot ARRI's; door de jaren heen ik heb vele camera's geprobeerd, gebruikt, gekocht en kapot gemaakt. Camera Deals is door mij opgezet om alles omvattende camera-informatie te verschaffen. Meer info is te vinden op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart