Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Camera vs Smartphone: waarom camerafabrikanten het moeilijk hebben en niet meer relevant zijn

Geüpdate op 26/02/2020 door Yoreh

Waar de smartphonecamera deze eeuw revolutionaire sprong gaat maken, lijkt het erop dat de traditionele digitale camera er maar een beetje achteraan hobbelt. Het feit is dat de verkopen van digitale camera’s in een vrije val zijn geraakt. Waar er in 2010 nog 120 miljoen camera’s wereldwijd werden verkocht, waren dat er maar 20 miljoen in 2018. Dat is een daling van 83%. Daar tegenover staat dat er 1.5 miljard smartphones (met camera) werden verkocht in 2018, wereldwijd. Dit blijkt uit het onderzoek van Cipa, dat wereldwijd onder andere alle camera verkoopgegevens bijhoudt. De vraag is vooral; hoe komt het dat mobiele telefoon camera’s het overnemen van de traditionele camera. 

Consumenten willen geen traditionele digitale camera’s

Het feit is dat consumenten niet geïnteresseerd zijn in de traditionele camera’s. Smartphone fabrikanten zijn op een punt gekomen dat de telefoon het wint van een compact- en soms zelfs een kleine systeemcamera. De consument wil een klein apparaat dat in je broekzak past en waarmee je tegelijkertijd hele goede foto’s mee kan maken.

Bekijk ook: de beste compact camera’s onder €500 van dit moment

Telefoon fabrikanten als Apple, Sony, Samsung, LG, Xiaomi, Huawei en vele anderen richten erop om de kloof tussen compactcamera’s en telefoons te dichten. Kijk alleen al naar de nieuwe telefooncamera’s die een optische zoom bevatten, tot nu vaak nog een reden om een compactcamera aan te schaffen. Slimme marketing laat de consument geloven en inzien dat zij een fotograaf zijn door de slimme technieken van de smartphone te gebruiken.

Consumenten zijn geen fotografen

Het is belangrijk een onderscheidt te maken tussen de ‘consument’ en ‘fotograaf’. Hierbij zijn consumenten de personen die een camera hebben voor het vastleggen van dagelijkse momenten, zonder enige fotografische of camerakennis te hebben. Een fotograaf is iemand die een idee heeft over waarom en op wat voor manier het onderwerp wordt vast gelegd. Nu is het zo dat een smartphone fotograaf evenveel fotograaf kan zijn als een persoon die met een Sony A7 III schiet. Het is, volgens ons, vooral de kennis en het idee dat er achter zit.

De post-productie revolutie

Naast dat smartphones optische zoom introduceren, zoals de Huawei P30 Pro of Samsung Galaxy S10+, is ook de post-productie een belangrijk aspect geworden. Het gaat hierbij niet alleen om filters, maar ook om de mogelijkheid foto’s tot in detail te bewerken. Fotografen kennen dit al jaren door het gebruik van Adobe Lightroom en Photoshop, maar nu zijn programma’s als deze ook versimpelt en beschikbaar voor elke consument op de telefoon. Een consument wordt een fotograaf door bijna alles zelf te kunnen zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt. Het is ook geweldig om te zien hoe een smartphonefoto kan worden omgetoverd tot een foto die lijkt alsof hij uit een spiegelreflexcamera komt.

Smartphones ontwikkelen zich sneller dan camera’s

Er zal altijd vraag blijven naar professionele camera’s die te gebruiken zijn voor zowel beginners als professionals. Elk jaar zie je dat de systeem- en spiegelreflexcamera’s net een megapixel meer hebben of een gezicht kunnen herkennen. Dit is leuk, maar het zijn niet de grote innovatieve verbeteringen en gemakken die smartphones met zich meebrengen.

Bekijk ook: de beste systeemcamera’s voor minder dan €500

Bekijk hier hoe een Snapdragon 865-powered smartphone 8K video filmt

Je kan je dan ook afvragen; hoe komt het dat een smartphone foto zo dichtbij een spiegelreflexfoto kan komen, terwijl de telefoons een veel kleinere sensor hebben? Een groot verschil is dat je nooit (nog niet althans) een smartphonefoto op een billboard zou zien en die van een systeem- of spiegelreflexcamera wel. Het verschilt dus behoorlijk op wat voor platform je de foto’s bekijkt. De 72dpi van een smartphone foto ziet er geweldig uit op je telefoon, maar deze wil je niet in een tijdschrift printen. Ook hier geld weer dat de consument voornamelijk naar het scherm van de telefoon blijft kijken.

Fabrikanten springen in op de verandering

Het Japanse Sony is niet alleen een heel belangrijke camera maker, ze zijn ook al jaren actief op de telefoonmarkt waarbij ze zowel telefooncamera’s, sensoren en chips als de telefoon zelf maken. Leica pakt het goed aan door samen met Huawei in zee te gaan en ook Zeiss lenzen zijn te vinden op verschillende soorten telefoons. Maar waar blijven Nikon en Canon? Je vraagt je af wanneer ook zij zich gaan bemoeien met mobiele fotografie.

Hoe ziet de (telefoon) camera toekomst eruit?

Zoals we hierboven zeiden; er zal altijd een vraag blijven naar consumenten en professionele camera’s. Mobiele telefoons winnen het op slimheid en algoritmes, maar de professionele camera’s kunnen snel meerdere RAW-foto’s verwerken en samenvoegen tot een 150 megapixel sensor shift foto. Wat de mobiele telefoon fabrikanten slim doen is inspringen op het gemak. Automatisch een HDR-foto maken die je binnen een minuut hebt gecorrigeerd op kleur, contrast en belichting, om deze vervolgens in één keer op elk social mediakanaal te zetten.

Foto met en zonder High Dynamic Range (HDR) | Cameradeals.be

Smartphonefoto met en zonder High Dynamic Range (HDR) | Cameradeals.be

Een smartphone waar je alle instellingen zelf kan aanpassen bestaat al, maar je mist dan de knoppen om snel te kunnen werken. In plaats daarvan met je de juiste optie selecteren (zoals sluitertijd of ISO), om vervolgens met een slider aan te passen. Het voordeel van één groot scherm zonder fysieke knoppen, is ook meteen het nadeel van de smartphone.

Wat betekent dit voor de traditionele camerafabrikanten?

Het is duidelijk geworden dat het niet een uitgemaakte zaak is dat een iPhone sowieso een betere camera heeft dan de Sony of Huawei telefoon. De techniek om chips, sensoren en lenzen te maken is bekend bij vele fabrikanten en je hebt ‘de naam’ niet meer nodig om goed te kunnen scoren. Traditionele camera’s bieden functies als panorama-foto’s en opties die speciaal voor Instagram zijn gemaakt, maar verder kan een smartphone niet bieden wat een camera heeft. Daarbij willen fotografen dat niet en dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen. De vraag is alleen; wanneer haalt de smartphone de traditionele camera in en hoe ziet dat eruit? Misschien wel een smartphone waarbij de draaiknoppen in de body zijn verwerkt. Of gewoon een compact camera waarmee je kan bellen? Lijkt veel op een smartphone he? Wat denken jullie?

 

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste cameraprijs in Nederlandse en Belgische webshops. We vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie en geven je het laatste nieuws op cameragebied. Op die manier willen wij helpen bij het vinden van de beste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. Je vindt deze in ons camera overzicht Camera’s van bijvoorbeeld Canon, Nikon, Sony, Panasonic of Olympus voeg je toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij hoort? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera uit het buitenland kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

De beste camera van dit moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

 

 

Tags:

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0