Search
Close this search box.

Wat is een Beeldprocessor en wat doet het?

Geüpdate op 30/12/2022 door Yoreh

Wanneer je leest over digitale camera’s en deze met elkaar vergelijkt, dan kom je in de beschrijvende teksten bijna altijd iets tegen over de DIGIC X of EXPEED (of ander merk) Beeldprocessor. De beeldprocessor is een chip in de camera die het beeld omzet in een daadwerkelijke digitale foto. Het beeld dat binnenkomt op de sensor is namelijk zwart wit. Op de sensor zit een Rood Groen Blauw (RGB) Bayer Filter dat de kleuren opneemt. De beeldprocessor zorgt ervoor dat alle kleuren tevoorschijn komen met de juiste belichting en kleurtoon. Dit proces het de Bayer Transformation, vernoemd naar de uitvinder.

Zit er een oudere beeldprocessor in de camera? Dan kan het zijn dat je na het nemen van de foto een halve tot een aantal secondes moet wachten voordat je het eindresultaat kan zien. Het hebben van een snelle beeldprocessor is dus gewenst. Met snelle beeldprocessoren komen uiteraard ook hogere prijzen. De beste foto’s komen uit de camera als er een goede sensor én een goede beeldprocessor in de camera zit verwerkt. Je camera is maar zo goed als de zwakste schakel.

Demosaicing

Na het proces waarbij de juiste belichting en kleuren worden bepaald, komt het Demosaicing proces, ook wel de-mosaicing, demosaicking of debayering genoemd. In dit proces wordt de gehele foto gescand waarbij er wordt gekeken of de contrasten van de foto juist zijn. In dit proces worden de Gamma-waarde (omhoog of omlaag bijstellen van contrast in de midden-tonen) aangepast en worden natuurlijke kleuren zoals menselijke huid of een blauwe lucht meer realistisch gemaakt.

Ruisreductie

Ruis wordt in de wereld van fototoestellen en videocamera’s gezien als willekeurige vlekken in het beeld die niet de juiste kleur hebben. Meestal zijn de vlekken te zien in een grijze, zwarte of soms zelfs rode, groene of blauwe kleur. Ruis komt tevoorschijn als de sensor lang wordt blootgesteld aan licht, bijvoorbeeld bij een lange sluitertijd. Maar ook wanneer de ISO-waarde wordt opgekrikt. De beeldprocessor probeert in hoge snelheid de ruis van de foto-informatie te onderscheiden en de ruis te verwijderen. Hierbij kan het gebeuren dat de beeldprocessor sommige texturen voor ruis aanziet, terwijl het geen ruis is. Hierdoor kun je scherpte van je foto verliezen. Hierbij geldt ook weer: hoe beter de beeldprocessor, des te scherpere foto’s je uiteindelijk krijgt.

Verscherpen van de foto

Na de bovengenoemde processen kan het zijn dat de gehele foto ietwat wazig en onduidelijk wordt. Daarom probeert de beeldprocessor de buitenlijnen te vinden van alle objecten in de foto. Deze worden verscherpt en contouren worden naar voren gebracht. Als dit op een juiste manier gebeurt, krijg je er een scherpte foto voor terug.

Beeldprocessor Merken

Elk cameramerk heeft zijn eigen beeldprocessor, soort en naam.
• Canon – DIGIC (based on Texas Instruments OMAP)
• Casio – EXILIM engine
• Epson – EDiART
• Fujifilm – EXR III of X Processor Pro
• Google – Pixel Visual Core
• Minolta / Konica Minolta – SUPHEED met CxProcess
• Leica – MAESTRO
• Nikon – Expeed
• Olympus – TruePic
• Panasonic – Venus Engine
• Pentax – PRIME (Pentax Real IMage Engine)
• Qualcomm – Qualcomm Spectra
• Ricoh – GR engine (GR digital), Smooth Imaging Engine
• Samsung – DRIMe
• Sanyo – Platinum engine
• Sigma – True
• Sharp – ProPix
• Sony – Bionz
• HTC – ImageSense

Bij het kiezen en kopen van een digitale camera is het dus belangrijk om ook de beeldprocessoren te vergelijken. Als je ziet dat er een oudere processor in een nieuwe foto- of videocamera zit verwerkt, dan is het goed om af te vragen of de camera wel snel genoeg is voor wat je doel is.

Zeker bij het nemen van veel foto’s in korte tijd of in burst-modus, bij bijvoorbeeld sport of vogel spotten, dan is het van groot belang een snelle beeldprocessor te hebben.

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0