Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is een HEIF of HEIC foto en hoe gebruik ik het?

Geüpdate op 08/08/2023 door Yoreh

HEIF foto’s zie je veel gebruikt worden op apparaten van Apple, zoals iPhones en iPads. Maar ook Android telefoons maken tegenwoordig meer gebruik van de HEIF-bestandsindeling voor fotografie. Een HEIF foto heeft een efficiëntere bestandsindeling, neemt minder ruimte in beslag en heeft meer kleuren dan een JPEG. Het lijkt het ideale foto bestandsformaat, toch? In dit stuk leer je alles over HEIF-bestanden, wat je er mee kan en hoe je er vanaf komt als je het niet gebruiken wilt.

Wat is een HEIF foto?

HEIF staat voor High Efficiency Image File en gaat samen met het HEIC (High Efficiency Image Container) formaat. De HEIF indeling komt neer op een slimmere compressie van je foto, zonder enige kwaliteitsverlies. De HEIF bestanden zijn gebaseerd op HEVC (High Efficiency Video Compression) bestanden. HEIF wordt gebruikt opslagruimte te besparen en werkt onder andere met foto’s, burst foto’s, live-foto’s en foto collecties. Bij de HEIF foto’s wordt ook de metadata opgeslagen die de foto beschrijft.

Geschiedenis van HEIF

De Moving Picture Experts Group (MPEG) heeft het HEIF formaat ontwikkeld in 2015 en het duurde tot 2017 voordat het werd gebruikt. Tot die tijd was het de JPEG foto die de dienst uitmaakte. Het was Apple die besliste om HEIF foto’s op hun apparaten te gaan gebruiken waarna het bestandsformaat populairder werd. Het was daarna dat ook Android en Windows deze formaten ook gingen accepteren. Ook grote bedrijven als Canon zijn in 2019 overgestapt op het gebruik van HEIF bestanden.

Hogere kwaliteit

De HEIF foto-indeling is populair geworden sinds Apple deze is gaan gebruiken in 2017. Een reden hiervoor is dat je met de HEIF-indeling hogere kwaliteit foto’s kunt nemen.

Dit heeft te maken met het aantal bit-kleuren worden gebruikt. Maak je foto’s in JPEG, dan worden deze opgeslagen in 8-bit kleuren (16 miljoen kleuren). Maar met HEIF foto’s kun je van 10-bit (1 miljard kleuren) tot 16 bits aan kleuren opslaan. Meer bit-kleuren zorgen voor zachtere overgangen in kleurgradaties, bijvoorbeeld in het blauw van de lucht.

Betere fotobewerking

JPEG geeft afbeeldingen zonder ’transparancy’, terwijl HEIF foto’s wel transparancy heebben. HEIF foto’s kun je bewerken zonder nieuwe versie te hoeven opslaan. Omdat je meer kleuren to je beschikking hebt, kun je deze ook beter fine-tunen in de nabewerking. Het bewerkingsproces wordt dus makkelijker en je hebt meer keus.

Vergelijking-tussen-HEIF-en-JPEG-afbeeldingen-cameradeals

Vergelijking tussen Originele, JPEG en HEIF foto. Kijk naar d details in de muur van het gebouw op de voorgrond of naar het verlichte stuk op de kruising om de verschillen te zien.

Voor- en nadelen HEIF foto’s

Zeker in Android telefoons zie je dat HEIF foto’s steeds meer worden gebuikt, terwijl deze al langer worden gebruikt in Apple iPhone telefoons. Hieronder de grootse voordelen van HEIF afbeeldingen.

Voordelen HEIF foto’s

  • HEIF afbeeldingen geven kleinere bestandsformaten dan JPEG’s en verliezen amper aan kwaliteit. Vergelijk eenzelfde foto in JPEG en HEIF en je zult zien dat de HEIF bestanden scherper ogen.
  • Wanneer je foto’s maakt op een camera in het HEIF formaat, dan worden er meer hoge contrasten vastgelegd. Met JPEGS heb je dus minder details in de contrasten
  • Wanneer je HEIF foto’s exporteert vanaf een iPhone of compatibele Android telefoon, dan worden deze automatisch geconverteerd naar JPEG’s. Op deze manier kun je ze makkelijk delen met andere apparaten.
  • HEIF foto’s worden tegenwoordig geaccepteerd socialmediakanalen als Facebook en Instagram.

Nadelen HEIF foto’s

Uiteraard zijn er ook nadelen aan het gebruik van HEIF:

  • Hoewel naast Apple iOS en nieuwe Adroid apparaten HEIF ondersteunen, heb je voor (tot nu toe) Windows een speciale extensie nodig om de beelden te kunnen zien.
  • Geen van de grote internet browsers (Chrome, Firefox en zelfs Apple Safari) ondersteunen HEIF bestanden.

Waar worden HEIF foto’s voor gebruikt?

Wanneer je HEIF foto’s gebruikt bespaar je dus ruimte en krijg je meer kleuren in je foto’s. Dit maakt het niet alleen ideaal voor normaal gebruik, maar voor vele andere soorten gebruik.

Fotoshoots

Tijdens een fotoshoot worden er soms wel honderden foto’s gemaakt. Om niet in een klap al je geheugenkaarten vol te schieten, kun je ervoor kiezen om in HEIF te fotograferen. Het scheelt soms zo veel ruimte dat je maar één geheugenkaart nodig hebt. Dit is uiteraard afhankelijk van het aantal GB’s op je kaart.

Actie of live foto’s

Wil je meerdere foto’s tegelijk maken met een burst of continu opname, dan komt HEIF goed van pas. Hoe groter het bestand, des te langer de processor van je camera of telefoon nodig heeft om deze te bewerken. HEIF foto’s worden sneller verwerkt en je kunt dus betere burst foto’s maken.

Om GIFs mee te maken

De (live) foto’s die je maakt met de HEIF indeling kunnen simpel worden omgezet in GIF animaties.

Hoe open je een HEIF bestand?

Heb je een Apple iPhone, iPad of Mac, dan kun je de foto’s gewoon met het standaard fotoprogramma openen en bekijken. Op een iPhone moet je de standaard iOS Photos software gebruiken om HEIF foto’s te kunnen bekijken.

Op PC’s met Windows 10 en 11 heb je een Microsoft extensie nodig om HEIF foto’s en HEVC video’s te kunnen afspelen.

Wat is het verschil tussen HEIF en HEIC?

HEIF is de standaard naam voor één bestand; High Efficiency Image Format. HEIC (High Efficiency Image Container) is door Apple gekozen en is hetzelfde als HEIF. De naam HEIC wordt voornamelijk door Apple apparaten gebruikt, maar tegenwoordig zie je dat ook Android telefoons en apparaten deze naam gebruiken. Welke van de twee je ook ziet, ze zijn hetzelfde.

Hoe maak ik een HEIF bestand in Adobe Photoshop?

Met gespecialiseerde fotobewerkingssoftware als Adobe Photoshop kun je bestand als HEIF opslaan. Ga in Adobe Photoshop op Mac naar:

  1. Preferences (voorkeuren) en klik op Camera RAW.
  2. Vervolgens klik je op de File Handling tab.
  3. In het JPEG en TIFF Handling vak selecteer je Automatically open JPEG’s and HEICs of Automatically open all supported JPEGs and HEICs vanuit het drop down menu.
  4. Nu kun je HEIF bestanden openen, bewerken en opslaan

Gebruik je Adobe Photoshop voor WIndows dan doe je het volgende:

  1. Download de HEIC en HEVC hulptool vanuit de Microsoft Store
  2. Herstart Adobe Photoshop
  3. Importeer je HEIC bestanden
  4. Nu kun je de HEIC foto’s openen, bewerken en opslaan in elk formaat dat je wilt.

Moet ik foto’s maken in HEIF of HEIC?

Of je foto’s moet maken in JPEG of HEIF/HEIC hangt af welke apparaten je gebruikt en wat je met de afbeeldingen wilt doen.

HEIF foto’s zijn van betere kwaliteit en nemen minder ruimte in beslag, dus het lijkt logisch om HEIF foto’s aan te zetten. Maar doe dit alleen als je weet en hebt getest of al je apparaten dit ondersteunen. Het makkelijkste is om een HEIF foto te maken en deze te uploaden naar je socialmedia-accounts. Kijk of het werkt en je weet meteen of je dit kunt blijven doen.

Telefoon fotograaf

Maak je foto’s op je telefoon en deel je deze op social media of zet je ze op je Apple Mac computer, dan is het een goed idee om HEIF foto’s te nemen. De foto’s zijn namelijk kleiner in formaat, van betere kwaliteit en je kunt ze altijd bewerken via een app op je telefoon.

Telefoon fotograaf die foto’s deelt met andere apparaten

Neem je foto’s met je telefoon of fototoestel (als HEIF wordt ondersteund) en zet je deze vaker op andermans computer (bijvoorbeeld als je beelden maakt van evenementen), dan is het beter om JPEG te gebruiken. Niet elke persoon heeft namelijk een telefoon of PC die HEIF bestanden ondersteund. Hetzelfde geldt voor wanneer je de originele HEIF bestanden wilt uploaden naar websites of bijvoorbeeld een online fotoboek uploader.

Telefoon fotograaf met Windows

Gebruik je de foto’s alleen voor jezelf en heb je ook een Windows PC waar de foto’s op staan, zorg dan in ieder geval dat je de ondersteuningstool voor HEVC en HEIF bestanden download in de Windows Store.

Fotocamera bezitter

Ben je een fotograaf met een camera die RAW-foto’s kan maken, dan is het beter om in RAW te fotograferen. RAW (ruwe) foto’s slaan zo veel informatie op als mogelijk is en je kunt daardoor de foto beter bewerken in bijvoorbeeld Photoshop. RAW-foto’s zijn echter groot in formaat en we raden aan om alleen in RAW te fotograferen als je de foto’s gaat bewerken en vervolgens op gaat slaan in JPEG. Netzoals met HEIF worden RAW-bestanden niet door alle apparaten herkend.

Wanneer gebruik ik wel HEIF foto’s?

  • Wanneer je veel foto’s maakt
  • Wanneer je ruimte wilt besparen
  • Als je foto’s van hogere kwaliteit wilt
  • Als je betere kleurgradaties in je foto’s verlangt
  • Als andere apparaten die je bezit HEIF bestanden kunnen lezen

Wanneer moet ik geen HEIF foto’s gebruiken of maken?

  • Wanneer je de foto’s overzet naar een Windows PC zonder HEIF ondersteuning (hulptool is wel te downloaden)
  • Wanneer je originele HEIF foto’s deelt met andere mensen: niet elke telefoon en computer kan HEIF bestanden lezen
  • Wanneer je originele HEIF foto’s wilt uploaden naar bijvoorbeeld kalender- of fotoboek makers of andere drukkers

Hoe gebruik ik HEIF foto’s op mijn telefoon?

Alle iPhone Apple telefoons en de meeste nieuwe Android telefoons ondersteunen HEIF foto’s. Het gebruik van deze formaat soort is hetzelfde als de vertrouwde JPEG indeling. Je maakt dus gewoon een foto en deelt die gemakkelijk op WhatsApp, Facebook, TikTok of Instagram. De beelden worden namelijk automatisch omgezet naar JPEGs. Het kan wel zijn dat je HEIF beelden wilt gebruiken in combinatie met apps die deze niet ondersteunen.

Hoe weet ik of mijn telefoon HEIF of HEIC foto’s kan maken?

De meeste goede cameratelefoons kunnen HEIF foto’s nemen en er zijn ook een aantal budget cameratelefoons die deze functie hebben ingebouwd. Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of je telefoon HEIF foto’s kan maken. De eerste manier is om de modelnaam van je telefoon in Google te typen en daar ‘HEIF’ achter te plaatsen.

De simpelste manier is om je camera te openen en dan naar de instellingen van je camera te gaan. Als er een optie aanwezig is om HEIF aan of uit te zetten, dan kan jouw telefoon dus HEIF foto’s maken. Is deze optie er niet, dan kun je telefoon geen HEIF foto’s maken.

Hoe zet ik HEIF foto’s uit op iPhone en Android?

Op een iPhone ga je naar Instellingen > Camera > Formaten. Selecteer vervolgens het formaat waarin je wilt dat de foto wordt opgeslagen.

Op Android open je de camera, ga je naar instellingen en scrol je naar beneden. Daar kun je HEIF indeling aan- en uitzetten.

Hoe zet ik HEIF bestanden om naar JPEG?

Op je telefoon is het heel simpel om HEIF bestanden om te zetten naar JPEG, maar je verliest dan wel wat kwaliteit. Het enige dat je hoeft te doen is de foto naar jezelf (of iemand anders) te sturen via WhatsApp. De foto wordt dan automatisch omgezet naar JPEG.

Heb je de beschikking over (professionele) fotobewerkingssoftware, dan kun je deze in het programma laden en opslaan als JPEG. Let er bij Windows wel op dat je de hulptool voor HEVC en HEIF bestanden hebt gedownload uit de Microsoft Store.

Heb geen beschikking over fotobewerkingssoftware. Dan kun je het best Googlen naar HEIFF to JPEG. Je zult dan meerdere gratis conversie websites vinden, die de afbeeldingen voor jou omzetten.

Zullen JPEG foto’s worden vervangen door HEIF foto’s?

In zekere mate zijn JPEG foto’s al vervangen door HEIF foto’s op Apple apparaten. iPhones hebben vaak als standaard instelling dat je HEIF foto’s neemt. Als je kijkt naar het grote aantal Apple gebruikers, is het dus al een beetje de standaard.

Er zijn echter nog veel internet browsers die dit bestandsformaat niet ondersteunen en Apple nog niet hebben gevolgd. Voor nu werken zowel JPEGs als HEIFs prima, maar kijkend naar de voordelen van HEIF lijkt het logisch dat dit op ten duur de standaard wordt. Door de grote populariteit en bekendheid van JPEGs kan deze overgang nog wel jaren duren. Maar, dan moet Windows wel zorgen dat HEIF bestanden op de computer te bekijken en bewerken zijn, zonder plug-ins.

Lees ook:

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0