Zoek
Sluit dit zoekvak.
Onze keus

Nikon Z8 test en review: alles komt samen bij deze ideale pro camera

Geüpdate op 18/12/2023 door Yoreh

De Nikon Z8 is een van de beste camera’s van dit moment en steelt de show door eigenlijk een Nikon Z9 in een kleiner jasje te zijn. Dankzij de grote kracht in een relatief compacte body, lijkt alles wat belangrijk is voor een professionele full frame camera samen te komen in de Z8. In deze Camera Deals Nikon Z8 test en review gaan we uitgebreid in op alle aspecten van deze professionele full frame camera.

8.9Expert Score
Nikon Z8 review in het kort

De Nikon Z8 kun je zien als de systeemcamera versie van de Nikon D850, een full frame spiegelreflexcamera die nog altijd razend populair is. Met de Nikon Z8 krijg je eigenlijk een Z9 in een kleiner jasje. Je haalt met de Z8 een professionele full frame 45MP camera in huis die op zowel fotografie als filmgebied bijna meer biedt dan je nodig hebt. De body is groot en stevig, met een natuurlijke plaatsing van de (fn)knoppen, voor een soepele workflow. De kwaliteit van de beelden is geweldig, ook bij weinig licht en hogere ISO-waardes. Bij ISO-waardes hoger dan 12,800 wordt de ruis hevig en je hebt dan RAW-editing nodig om deze weg te werken. En de autofocus? Die zit 90% van de tijd goed, hoewel deze soms zoekende is als er veel beweging gaande is in het beeld. Hoewel de Z8 nu een tilt-uitklapscherm heeft, blijft het soms lastig om mee te werken. Dat je intern 12-bit RAW 8K beelden kunt opnemen zorgt ervoor dat de Z8 in een klein rijtje komt te staan met camera's die dat ook kunnen. Maar je hebt wel de snelste en duurste CFexpress kaarten nodig om langer dan een paar seconden te kunnen filmen. Gelukkig kun je ook 4K beeld uit 8K oversampled materiaal halen. Met de Nikon Z8 word je overal serieus genomen en is eigenlijk de beste professionele all-round full frame camera van dit moment.

Ontwerp
9
Fotografie
10
Film
8
Ergonomie
9
Menu
8
Autofocus
8
Snelheid
10
Pluspunten
  • Nikon Z9 in kleiner jasje
  • Geweldige film
  • 45MP BSI stacked sensor
- Minpunten
  • Autofocus zit er soms naast
  • Grote investering
  • Nog altijd geen fan van uitklapscherm

Waar is de Nikon Z8 te koop?

De Nikon Z8 body is te koop vanaf €4599, maar is lastig te verkrijgen.

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z8 body
Laatste updates:
  • €3.999,00 - 04/06/2024
  • €4.139,10 - 19/05/2024
  • €4.099,00 - 11/05/2024
  • €4.599,00 - 03/02/2024
Sinds: 03/02/2024
  • Hoogste prijs: €4.599,00 - 03/02/2024
  • Laagste prijs: €3.999,00 - 04/06/2024
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z8 body
Laatste updates:
  • €3.999,00 - 04/06/2024
  • €4.139,10 - 19/05/2024
  • €4.099,00 - 11/05/2024
  • €4.599,00 - 03/02/2024
Sinds: 03/02/2024
  • Hoogste prijs: €4.599,00 - 03/02/2024
  • Laagste prijs: €3.999,00 - 04/06/2024
Laatste Amazon prijsupdate was: 25/05/2024 12:53
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

De Nikon Z8 is een populaire camera en niet altijd beschikbaar vanwege het nog altijd grote chip tekort.

Inhoudsopgave Nikon Z8 Test en Review door Camera Deals

Deze review is 100% onafhankelijk en niet gesponsord door Nikon Nederland of een andere partij. Nikon Nederland heeft de Nikon Z8 meegegeven om te testen, zonder enige voorwaarden over het eindoordeel. Dit artikel is gebaseerd op eigen ervaringen met de camera en op basis daarvan heb ik mijn mening en conclusie gevormd. 

Bekijk ook: Camera Deals Nikon Z6 II test en review

Nikon Z8 Test en Review: Introductie

De Nikon Z8 werd op de markt gebracht op 10 mei 2023 en het werd meteen duidelijk dat we te maken hadden met een mini of ‘baby’ Nikon Z9. Een 45.7 megapixel full frame camera met bijna dezelfde eigenschappen en kracht als de Z9, maar dan in een kleinere, maar nog altijd grote, behuizing. De systeemcamera versie van de Nikon D850 gebruikt 3D Matrix tracking, wat voor bijzonder goede autofocus, tracking en resultaten zorgt.

Nikon-Z8-test-en-review-product-fotos-79

Tijdens deze Nikon Z8 test en review heb ik de Z 24-70mm f/2.8 S en 70-200mm f/2.8 S gebruikt. En een Mexicaanse Muñeca (pop). Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

In Japan is de Nikon Z8 een van de populairste Nikon modellen en ook daar is deze camera lastig te verkrijgen. Wanneer je de Z8 in handen hebt, merk je direct dat het puur kwaliteit is. Je merkt ook dat mede fotografen even omdraaien om te kijken of dat inderdaad de Z8 in je handen is.

Hoe ik de Nikon Z8 heb getest.

De Nikon Z8 is een populaire camera en daarom had ik maar een week kan gebruiken. Dat betekent dat ik geen tijd kan verspillen en direct aan de slag moet. Eerst heb ik een dag gespendeerd aan het leren kennen van de camera. Dit betekent dat ik door alle menu’s ga en dit ook direct opneem. De eerste indruk is belangrijk om erachter te komen hoe makkelijk of moeilijk een camera werkt. De Z8 heb ik zowel binnen als buiten getest in verschillende (gecontroleerde) lichtomstandigheden. Denk aan avondopnames in een restaurant en een feestje, verschillende soorten dieren in de dierentuin en een uitgebreide ISO-test onder gecontroleerd licht. De Nikon Z8 heb ik op zowel fotografie als film getest. Ook heb ik de Z8 acht drie keer op de grond gegooid om te kijken of de camera een beetje stevig is. Grapje. Dit vonden ze bij Nikon geen leuke grap…

Nikon Z8 Test en Review: Eigenschappen

Laten we kijken naar de algemene eigenschappen van de Z8 en deze vergelijken met de Nikon Z9.

Specificaties Nikon Z8:

Nikon Z8 (2023)Nikon Z9 (2022)
Sensor45.7MP Stacked BSI CMOS 45.7MP Stacked BSI CMOS
ProcessorExpeed 7Expeed 7
Autofocus493 AF-punten + 3D-tracking + AI-ondersteuning493 AF-punten + 3D-tracking + AI-ondersteuning
ISOISO 64-25,600 (32-102,400 uitbreidbaar)ISO 64-25,600 (32-102,400 uitbreidbaar)
Resolutie formaat8256 x 5504 pixels8256 x 5504 pixels
Video8.3K 60fps, N-Raw, 4.1K 60fps ProRes Raw intern

8K 30fps en 4K 120fps 10-bit intern

8.3K 60fps N-Raw, 4.1K 60fps ProRes Raw intern

8K 30fps en 4K 120fps 10-bit intern

Zoeker0.5-inch 3.69m-Dot OLED 120fps0.5-inch 3.69m-Dot OLED 120fps
Geheugenkaarten1x CFexpress B, XQD | 1x SDXC UHS-II2x CFexpress B, XQD
LCD-scherm en resolutie3,2-inch, 2.1-dot, TFT-Lcd aanraakscherm, kantelbaar3,2-inch, 2.1-dot, TFT-Lcd aanraakscherm, kantelbaar
Burst fps120fps met crop

30 fps JPEG zonder crop

20 fps RAW zonde rcrop

120 fps met crop

30 fps JPEG zonder crop

20 fps RAW zonde rcrop

BeeldstabilisatieSynchro VR tot 6 stops, 5-assigSynchro VR tot 6 stops, 5-assig
SluiterElektrische sluiter: 30 sec tot 1/32000Elektrische sluiter: 30 sec tot 1/32000
AccuEN-EL 15C (15b en 15b passen ook)EN-EL18D (C, B, A werken ook)
USB-aansluitingen2x USB-C1x USB-C
HEIF-indeling10-bit heifGeen
Body Formaat144 x 118,5 x 83 mm149 x 149,5 x 90,5 mm
Gewicht910 gram (met accu en kaart) | 820 gram zonder.1340 gram (met accu en geheugen) | 1160 zonder
Prijs€4599 voor de body€5999 voor de body

Eigenschappen die eruit springen zijn natuurlijk de full frame Back Side Illuminated sensor met 45.7 megapixels. Dankzij de snelle Expeed 7 processor is het mogelijk om tot 120 foto’s te nemen, met crop.

Nikon-Z8-test-en-review-kleine-rode-panda

Rode panda’s genomen met de Z8. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals. Klik op de foto voor een grotere versie.

Sensor en sluiter

De gestackte sensor heeft een van de snelste uitleessnelheden van de beste systeemcamera’s op de markt vandaag de dag. Dit is extra belangrijk omdat de Z8 geen volledige mechanische sluiter heeft. De full frame camera heeft wel het First Curtain Shutter systeem en een elektronische sluiter. Hoewel de extreem snelle uitleessnelheid helpt, komt deze nog niet in de buurt van een ‘global shutter’ waarbij de sensor in één keer wordt uitgelezen. Nu wordt dat nog per lijn gedaan, waardoor onderwerpen die bewegen met hoge snelheid als verbogen op de plaat kunnen komen te staan.

Dankzij de EXPEED 7 beeldprocessor worden beelden snel verwerkt. Dit helpt bij het verminderen van rolling shutter, maar ook bij het maken van 120 foto’s per seconde, die in een buffer van 1000 foto’s passen. Dan heb je uiteraard wel een snelle kaart voor nodig met genoeg opslagruimte.

Nikon Z8 test en review: full frame sensor close-up

De Nikon Z8 heeft een 45.7 megapixel sensor. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Van full frame naar APS-C

Een handige functie op, onder andere, de Z8 is dat je ook in DX APS-C formaat kunt werken, terwijl je wel de kracht en megapixels van de gehele sensor gebruikt. Je kunt kiezen uit de volgende sensor beeldverhoudingen:

  • Full frame
  • DX APS-C
  • 1:1
  • 16:9

Standaard kun je de fn2 knop en het draaiwieltje aan de voorkant gebruiken om snel de beeldverhouding te veranderen.

Sluitertijd

Het is een beetje onderbelicht in de marketing campagne, maar zeker waard om te vermelden. De Z8 kan namelijk tot een snelheid van 1/32000 foto’s nemen. Dat is vele malen sneller dan de meeste andere top-modellen. Andere modellen gaan wellicht tot 1/8000, terwijl midden-range modellen stoppen bij 1/8000 en instapmodellen bij 1/4000. De snelste sluitertijd vind je op de Canon EOS R3 met 1/64000.

Een snelheid van 1/32000 zorgt er niet alleen voor dat de allersnelste onderwerpen doodstil worden vastgelegd, het laat het ook toe dat bewegingen, gemaakt door de fotograaf, worden opgevangen.

Nikon-Z8-test-en-review-product-fotos-25

Een stevige Z8 body. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Nikon Z8 Test en Review: Bouw en ontwerp

Met de Nikon Z8 heb je een grote en stevige camera in handen, gemaakt voor professionals. Tijdens het testen, merk ik dat je pure kwaliteit vasthebt die je zonder twijfel in de ruigere omstandigheden kunt gebruiken. De camera kan tegen een stootje en wispelturig weer. Voor extra bediening heeft Nikon aan de linker onderzijde een extra joystick geplaatst voor het veranderen van instellingen. Deze joystick heeft een andere functie dan de joystick die aan de achterkant van de camera zit. Maar de gehele camera is naar smaak in te stellen.

Gewicht

Heb je grote handen, dan is dit een goede camera, want de grip is groot en diep en daarmee eigenlijk ook meteen minder geschikt voor kleinere handen. Met 910 gram is de systeemcamera nog relatief licht. Uiteindelijk zijn het vaak ook de lenzen die de camera zwaarder maken. De Nikon Z8 meet 144 x 118,5 x 83 mm, wat 30% kleiner is dan de Nikon Z9. Dit heeft voornamelijk met het ontbreken van de extra ingebouwde accu grip te maken.

Nikon-Z8-test-en-review-product-fotos-top-scherm-zwart-wit

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Plaatsing knoppen

Om de sluitersnelheid, het diafragma en de ISO-waarde aan te passen gebruik je de draaiwieltjes aan de voor- en achterkant. De draaiknop onder de sluiterknop laat je de ISO-waarde aanpassen.

Nikon-Z8-test-en-review-product-fotos-42

Draaiwieltje aan voorzijde van de Z8. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Aan de achterkant vind je ook een kleine joystick waarmee je het focuspunt kunt verleggen, terwijl de camera tegen je ook aanzit.

Nikon-Z8-test-en-review-product-fotos-21

Aan de achterkant vind je onder andere een joystick, ‘i’-knop die secundaire instellingen activeert en een AF-ON knop. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Top lcd-scherm

Er zijn twee lcd-schermen aanwezig op de Z8. Uiteraard is er het lcd-scherm achterop de camera, maar bovenop zit ook een zwart-wit scherm. Dit zwart-wit scherm weergeeft alle instellingen en geeft ook een aantal instellingen wanneer de camera uit staat.

Nikon-Z8-test-en-review-product-fotos-87

Een 3-wegs tilt-scherm. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

De aan-uitknop is naar rechts te duwen, waardoor het scherm en knopjes op de body worden verlicht.

Nikon-Z8-test-en-review-aan-uit-knop

Het top-lcd scherm. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Ook heeft de Z8 een toegewijde opnameknop voor het maken van film. Het is even oefenen, maar na een tijdje weet je deze knop te vinden zonder naar de camera te kijken.

Nikon-Z8-test-en-review-product-fotos-39

Door de aan-uitschakelaar naar rechts te duwen worden het top-lcd en de knoppen verlicht. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

LCD-scherm achterzijde

Nikon heeft gekozen voor hetzelfde 3,2-inch, 2.1-dot, TFT-Lcd 3-wegs aanraakscherm dat ook op de Z9 is geplaatst. Let op, dit is geen vari-angle scherm! Fijn aan tilt-schermen is dat deze zonder uit te klappen direct omhoog kunnen kantelen voor snel gebruik. Maar wil je vanuit een andere hoek aan de slag gaan, dan moet je werken met het ingewikkelde ophangsysteem van Nikon. Het scherm kan 90 graden naar rechts draaien en net 45 naar links. Het is een raadsel waarom hiervoor gekozen is. Hoewel de Z8 duidelijk geen vlogcamera is, is het voor filmmakers altijd fijn om zelf voor de camera te kunnen plaatsnemen en het scherm volledig te draaien. Helaas kan dat niet. Wel moet ik zeggen dat het systeem waaraan het scherm vastzit enorm stevig voelt.

Nikon-Z8-test-en-review-product-fotos-tilt-lcd-scherm

Scherm kantelt tot 90 graden naar rechts, maar naar links kan dit niet. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Wat betreft bruikbaarheid ben ik zeer te spreken over dit 3.2-inch scherm. Je kunt in alle glorie genieten van de 45 megapixel foto’s en de touch bediening werkt zeer soepel. Het scherm dimde vanzelf na zo’n 10 seconden en het was pas na anderhalve week en het vijf keer volledig doorlopen van alle menu’s voordat ik erachter kwam dat je deze functie tot 30 seconden of 10 minuten kan instellen.

Nikon-Z8-test-en-review-product-fotos-56

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Het is via fn-knoppen ook mogelijk de kleurweergave van het lcd-scherm te veranderen. Denk aan hogere contrasten en zwart-wit. Dit is vooral handig wanneer er fel licht in de omgeving is. Hierdoor vallen bepaalde details op die je anders niet zou kunnen zien.

Nikon-Z8-test-en-review-scherpe-zoeker

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Zoeker

De zoeker op de Z8 heeft een resolutie van 3,69m dots, met 100% dekking en 0.8x vergroting. De OLED zoeker is een genot om te gebruiken vanwege zijn helderheid en scherpte. De ververssnelheid gaat tot 120fps. In de realiteit gebruik je die ververssnelheid alleen bij het opnemen van 120 beelden per seconde. Ook met de zoeker kun je alles real-time en achteraf haarscherp terugzien. Zeker wanneer je even door de zoeker van minder high-end modellen kijkt merk je de kwaliteit van de Z8 zoeker.

Nikon-Z8-test-en-review-aansluitingen-en-connectiviteit

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Aansluitingen

De Nikon Z8 heeft twee USB-type C aansluitingen, waarvan een voor opladen en de ander voor het overzetten van materiaal. Het overzetten van materiaal gaat via een USB-C kabel en past direct in een USB 3.0 poort. Een groot voordeel, omdat je de kaart niet uit de camera hoeft te halen en geen speciale CFexpress kaartlezer nodig hebt.

De microfoon en koptelefoon aansluiting zitten onder elkaar, wat er voor zorgt dat het druk kan worden met kabeltjes als je beide ingangen gebruikt.

Nikon-Z8-test-en-review-aansluitingen-en-connectiviteit

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Nikon Z8 aansluitingen op een rij:

  • 2x USB-C aansluiting (opladen en overdracht)
  • Grote HDMI-aansluiting
  • Aparte 3.5mm microfoon en koptelefoon aansluiting
  • 10-pin afstandsbediening aansluiting

Accu

De accu die de Nikon Z8 gebruikt is de EN-EL15C, maar de ELA en B werken ook. Tijdens een testshoot met de Nikon Z8 en Sony A6700 merk ik dat, bij gelijk gebruik, de A6700 geen accuwissel nodig heeft, maar de Z8 wel. Nu zijn deze twee camera’s absoluut niet met elkaar te vergelijken, maar kijkend naar de absolute gebruikstijd en dezelfde intensiteit aan gebruik, is het opvallend.

Nikon-Z8-test-en-review-accu

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

De Z8 is krachtig en vraagt dus ook veel van de accu. Waar andere reviewers teleurgesteld zijn in de accu, denk ik dat dat deze langer meegaat dan die van andere modellen en merken. Het is wel aan te raden een extra accu mee te nemen.

Kaartsleuven

Een verschil met de Z9 is dat de Z8 ervoor heeft gekozen om een enkele CFexpress Type B en een SD-kaart aansluiting in de camera te plaatsen, in plaats van twee keer een CFexpress sleuf. In de SD-sleuf worden SDXC UHS-II ondersteund.

Nikon-Z8-test-en-review-geheugenkaartsleuven

Een CFexpress type-b en een SDXC UHS-II geheugenkaartsleuf. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Let er bij CFexpress kaarten op dat je kaarten van minimaal 800mb/s schrijfsnelheid gebruikt, anders is het niet mogelijk 8K N-RAW materiaal op te nemen. Het is sowieso aan te raden een externe monitor te gebruiken voor het opnemen van N-RAW materiaal.

Het is mogelijk om RAW+JPEG FINE bestanden op de ene kaart op te slaan, terwijl je een dubbel bestand schrijft met grotere compressie op de andere. Dit kan goed van pas komen bij projecten waarbij het snel delen van belang is, maar waarbij je ook de RAW-bestanden voor later wilt gebruiken. En hoewel sleuven van dezelfde soort handig zijn, heb je voor dubbele CFexpress sleuven veel behoorlijk dure CFexpress kaarten nodig. Zeker als je aan de slag gaat met hoge bitrates en videoresoluties.

Nikon-Z8-fn-knoppen-test-en-review-camera-deals

fn-knoppen op Nikon Z8. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Fn en instelknoppen

Waar de Nikon Z8 drie FN-knoppen heeft, zijn er veel meer knoppen en wieltjes naar wens in te stellen. Daarbij is het mogelijk om de functie van de knoppen te laten veranderen wanneer je wisselt tussen fotostand, video en terugspelen. Dit zorgt ervoor dat je in elke modus de perfecte workflow kunt creëren. De Fn1 en Fn2 knoppen aan de voorkant kunnen wat moeilijk te bereiken zijn wanneer je kleinere handen hebt, maar zitten wel op een logische plek. Hoe goed je workflow wordt, hangt helemaal af van hoe je de knoppen indeelt.

Nikon Z8 test en review fn knoppen

Fn3 op de Nikon Z8. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Beeldstabilisatie

Net zoals bij de andere full frame modellen van Nikon, heeft de Z8 de beschikking over interne beeldstabilisatie tot 6 stops. Dit wordt verhoogd als je compatibele Nikon Z-lenzen gebruikt. Wil je nog meer uit de stabilisatie halen, dan kun je de digitale stabilisatie er overheen aanzetten. Uiteraard wordt er dan wel een kleine crop toegepast op het beeld.

Nikon-Z8-test-en-review-dieren-76

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals. Bekijk een grotere versie van deze foto

Nikon Z8 Test en Review: Fotografie

Fotografie en de Nikon Z8 gaan hand in hand en dat is goed te zien aan de haarscherpe beelden die camera aflevert. Het is een fijne toevoeging dat zowel het LCD-scherm als de elektronische zoeker scherp zijn, zodat je direct kunt genieten van alle details in de 45.7 megapixel gemaakte afbeeldingen. Uiteraard zijn 45 megapixels iets minder dan de 61 megapixels van de Sony A7R V en A7C R, maar je hebt nog meer dan genoeg pixels tot je beschikking.

Alle gemaakte beelden tijdens de Nikon Z8 zijn gemaakt met de Z 24-70mm f/2.8 en Z 70-200mm f/2.8. Wat fijne, maar zware lenzen zijn. Vooral de 70-200mm is groot en zwaar.

Nikon-Z8-test-en-review-product-fotos-38

Makkelijke en snelle toegang tot burst fotografie, witbalans, bracketing en het MODE menu. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Ik ben normaal gesproken geen Nikon gebruiker, maar ben wel heel blij met de natuurlijke kleuren die Nikon camera’s produceren. Dit gaf ik ook al aan tijdens de Nikon Z6 II review.

De natuurlijke look is uiteraard een groot voordeel, maar zorgt er ook voor dat je de foto’s graag wat nabewerking geeft om ze eruit te laten springen.

Een Ransuil, genomen met de Nikon Z8 en Z 70-200mm f/2.8 S. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Bekijk de eerste uil foto of tweede uil foto in groot formaat.

Burst fotografie

Het fotograferen in hoge kwaliteit en met hoge snelheid gaat de Z8 goed af. Voor de volledige kracht is het mogelijk om tot 20 beelden per seconde te maken in RAW. Je kunt 30 foto’s nemen in JPEG en zelfs 120 beelden per seconde van 11 megapixels.

Voor wie is die 120fps dan? Deze is vooral handig voor sportfotografen die hun beelden snel moeten afleveren. Om met deze functie om te gaan heb je beheersing nodig, want het is verleidelijk de knop te vroeg in te drukken en te laat los te laten. Dit heeft als resultaat dat je voordat je het weet 1000 beelden hebt die je allemaal moet uitzoeken. In dat geval zijn foto’s van 11 megapixel fijn voor het snel laten verlopen van je computer- en uitzoekflow.

  • 20 RAW beelden
  • 30 45MP JPG beelden
  • 120 11MP JPG beelden met buffer tot 1000 foto’s
  • Allen met volledige Autofocus

Bekijk de olifant, vliegende aap, waterdruppels of rennende aap in groter formaat.

ISO en ruis

Tijdens een salsa-avond heb ik de low-light functies van de Z8 goed kunnen testen. En hoewel het geen Sony A7-serie low-light monster is, ben ik wel onder de indruk. Ruis doet de kop op bij ISO 12,800, maar is prima weg te werken in de nabewerking, mits je RAW-bestanden gebruikt.

Hieronder kun je dankzij de Camera Deals ISO-test verschillende ISO-waarden op de kleurenkaart ziet.