Geüpdate op 20/03/2023 door Yoreh
Een (telefoon)camera, accu, geheugenkaart en eventueel wat lenzen. Aan meer hoef je niet te denken toch? Toch wel. Je camera is een (klein) onderdeel van jouw reis- of vakantievoorbereiding en je weet nooit wat je tegen gaat komen onderweg. Gelukkig heb ik al vele reizen gemaakt met film en fotoapparatuur en kan ik wat tips geven. Deze lijst is handig voor zowel de beginner als professionele fotograaf en filmer.
Lees ook:
- 10 tips voor het kiezen van een reis/vakantie camera
- Top 10 beste travel zoom compact camera’s
- Beste camera telefoons
Denk goed na over waar je heen gaat en wat je gaat vastleggen
Dit is de basis van een reis met fotografie- of videoapparatuur. Het liefst neem je alles mee, maar dat is simpelweg niet mogelijk. Het meenemen van veel apparatuur en grote statieven is makkelijk wanneer je op een georganiseerde reis gaat waarbij je vervoer met auto’s en goede hotels is geregeld. Maar wanneer je bijvoorbeeld gaat backpacken telt elke gram en speelt veiligheid een grotere rol.
Voordat je door de rest van de tips gaat moet je jezelf afvragen; wat voor reis ga ik maken en wat zijn de logische stappen die daarbij horen? Heb je die zeven extra accu’s echt nodig als je nooit ver van stroom zal zijn? Weet je zeker dat je dat grote Manfrotto statief meeneemt terwijl je weet dat je veel wandeltochten gaat doen?
Schrijf op hoe jouw reis waarschijnlijk gaat verlopen en wat de omstandigheden kunnen zijn. Op basis daarvan kan je de tips hieronder toepassen.
Hou het licht
Je denkt wellicht “ja, joh!”, maar je zou niet de eerste zijn die zich verkijkt op het gewicht van camera’s en toebehoren. Tijdens de eerste wandeltocht of rondje door de stad is het nog geen punt om dat statief en die grote cameratas met twee lenzen, accu’s, kabeltjes en doekjes verdeeld over 20 vakken mee te nemen. Maar een aantal dagen (of zelfs al 2 kilometer) verder merk je dat het toch wel onhandig en zwaar wordt.
Camera(rug)tassen zijn overschat
Je kent ze wel, van die handige rugtassen met extra dikke buitenrand, slotjes, 24.7 binnenwandjes en zelfs kleine wieltjes. Ze hebben hetzelfde (of zelfs groter) formaat dan een normale rugtas en vervolgens past je fotocamera en lens er maar net in, met amper ruimte voor andere spullen. Deze tassen zijn ideaal als je voor je werk de apparatuur naar locatie vervoerd, maar ze zijn slecht voor het reizen met apparatuur. Zelfs de tassen voor ‘reizen’, zijn echt overbodig en zonde van je geld. Al die grote camera (rug)tassen, met vakken en dingen worden je aangepraat door marketingcampagnes, maar meestal heb je het helemaal niet nodig.
Stap 1 is om de juiste cameratas uit te zoeken, zonder bekende merknaam zoals Canon, en een zo’n klein mogelijke te nemen. De goedkopere dunne schoudertassen doen hun werk ook heel goed en daarbij kan de apparatuur wel tegen een stootje. Niet alles heeft zijn eigen hoesje en tasje nodig.
Een kleine tas laat je ook beter nadenken over of je al die accessoires wel echt nodig hebt. Daarbij zal het waarschijnlijk zo zijn dat je de cameratas in een grotere rugtas doet, samen met je water, jas en lunch. De kleine cameratas neemt minder ruimte in de grote tas in en dus hoeft je grote tas ook niet zo groot te zijn. Poeh, wordt wel veel nu!
Camera en objectief gewicht
Naast het elimineren van overbodige accessoires zijn het gewicht van de camera en lenzen belangrijk. Bij een goede body hoort een goede lens en die lenzen zijn vaak zwaar. Uiteraard kun je gaan voor een lichte all-round zoomlens, maar ik denk niet dat je die nieuwe Sony A7r V aanschaft om vervolgens een goedkoop lensje mee te nemen.
Niet alleen camera’s met een verwisselbare lens, ook compact camera’s kunnen, ondanks hun naam, nog best groot en zwaar zijn. Voordat je een camera koopt of in je tas stopt, tel dan eerst al het gewicht van de camera en toebehoren op. Dat maakt de keus om een bepaalde camera of lens wel of niet te kopen of mee te nemen net wat makkelijker.
Maak een checklist
Het maken van de checklist dient twee doelen. De eerste is om het jezelf makkelijker te maken tijdens de voorbereiding. Hoe professioneler je set-up, des te meer accessoires je meestal hebt. De checklist voorkomt dat je er op reis pas achter komt dat je spullen bent vergeten.
De tweede reden voor de checklist is voor als je op vakantie van locatie of onderkomen wisselt. Het is mij al overkomen dat ik een kabeltje ben vergeten in een hotelkamer omdat ik het daar even neerlegde toen ik mijn handen vol had. Nu gebruik ik de checklist tijdens het inpakken zodat ik zeker weet dat ik alles nog heb. Mocht er iets missen is de kans groter dat je het terugvindt op de kamer of locaties waar je bent geweest.
Check je verzekering
De standaard reisverzekering dekt een hoop spullen in het geval dat deze zoekraken of worden gestolen, maar er kan een limiet aan zitten als het camera’s, drones en laptops betreft. Sowieso is het goed om het maximale bedrag in vergoedingen te controleren. Vaak ligt dit rond de €1500, maar het hangt van je verzekeraar af. Heb je een dure camera en lenzen, maar geen professionele apparatuur verzekering, dan kan het zomaar zo zijn dat je apparatuur amper wordt vergoed als er iets gebeurt.
Hou je camera altijd bij je
In het vliegtuig
De volgende punten geldt eigenlijk voor al je (belangrijke) elektronica. Wanneer ik op het vliegtuig stap heb ik mijn camera, lenzen, kaarten, laptop en drone altijd bij mij in de handbagage en wel voor een paar redenen:
- Op het vliegveld wordt altijd met je koffers gegooid
- Je voorkomt diefstal (wanneer ze de koffer openmaken voor inspectie)
- Niet alle soorten accu’s en camera’s mogen in het ruim
- Inspectie door de autoriteiten is makkelijker wanneer de apparatuur bij je hebt
Reis je met écht grote apparatuur als een Sony FS7 met Cinelens, dan kan deze zelfs zonder tas in ruimte boven de stoelen worden geplaatst. Ik heb het al vaker zien gebeuren. Probeer zo vroeg mogelijk te boarden zodat er meer ruimte over is.
In de bus of taxi
Waar het vervoeren van elektronica in je koffers in vliegtuigen nog enigszins veilig is, wordt het al onveiliger wanneer je lokale transfers via bussen en taxi’s doet. Ga je van A naar B en je koffer met apparatuur ligt onder in de bus, dan heb je geen controle wat er gebeurt. Zeker niet als de bus vaak stopt om mensen in en uit te laten. Ik heb al meegemaakt dat een koffer of backpack zelfs volledig mist aan het eind van de rit. Ook in de taxi van het vliegveld naar het hotel houd ik mijn belangrijkste gear bij me.
Tip: sommige busmaatschappijen werken met kaartjes met een nummer die aan de koffer worden gehangen. Je kan de koffer alleen terug krijgen als jij het juiste nummertje hebt. Net zoals bij het ophangen van je jas in een club. Kies maatschappijen als deze als je je zorgen maakt over de veiligheid van de bagage.
Hotel/hostel
Wanneer je in een hostel verblijft dan lijkt het vanzelfsprekend dat je al je apparatuur altijd in een kluis stopt. Toch zie ik vaag genoeg een camera of laptop uit een tas steken. Vertrouwen in de mens en je kamergenoten is goed, maar je hebt maar één rotte appel nodig en jij mag op zoek naar een nieuwe Apple. (badum tss)
Ook in hotels is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en alles in de kluis te stoppen. Is er geen kluis, stop dan alles in je koffer en doe er een slotje op of als het echt niet anders kan geef het af bij de receptie (als zij een kluis hebben).
Als ik reis kies ik mijn hostels en hotels onder andere uit op veiligheid en de aanwezigheid van kluisjes.
Op straat
Sta je op de hoek van de drukke kruising in bijvoorbeeld Bangkok een video te maken met je telefoon of camera en deze wordt door een persoon op een scooter uit je handen gerukt? Eigen schuld. Ik merk vaak dat mensen vergeten dat zelfs kleine compact camera’s veel waard zijn voor mensen die niet veel geld verdienen. Dit geldt al voor gebieden buiten West-Europa, maar ook daarbinnen.
Na het slenteren door de stad een drankje doen op een terras en je camera en telefoons op tafel leggen? Doe het nou niet, je vraagt erom. Hou het altijd dicht bij je en voorkom boosheid en teleurstelling als het weg is.
Trek niet de aandacht (Don’t give papaya!)
Wanneer je op vakantie gaat, ben je voor de lokale bevolking (waar dan ook ter wereld) een soort van glimmende diamant. De aandacht trekken doe je dus sowieso, maar sommige mensen maken het dieven wel heel makkelijk.
Als je een stereotype toerist zou moeten omschrijven dan heeft deze waarschijnlijk een camera om zijn of haar nek. Van veraf zien alleen cameranerds als ik welk camera merk en soort de persoon heeft, maar gelukkig hangt er altijd zo’n band aan waar “CANON 5D MARK IV” op staat. Als ik een dief ben, ben jij mijn doel om van te stelen.
Met een grotere camera en bijvoorbeeld een dure Canon L lens (met de rode rand) komen ook grotere gevaren. Aan het begin van dit artikel heb ik het over een cameratas zonder merknaam omdat een potentiële dief dan niet kan zien wat je precies bij je hebt.
Wanneer je een telefoon in een broek stopt met ondiepe broekzakken, je dure oordopjes in het voorvakje van je rugtas doet of een ‘Canon 5D Mark IV’ cameraband om je nek hebt, dan heet dat in Colombia “Giving Papaya”. Dat betekent dat je een perfect doel bent om zonder enige moeite misbruik van te maken en die lekkere zoete papaya vrucht van jou te stelen. In Colombia kom je zelfs politieborden tegen die tegen de toeristen zeggen “Don’t give papaya!”.
Lees ook: 10 tips voor het kiezen van een reis/vakantie camera
Lees ook: Top 10 beste travel zoom compact camera’s
Zorg voor genoeg opslag en accu’s
Dit is een van die tips die voor zich lijkt te spreken, maar al te vaak verbaas ik mij over het feit dat iemand maar één accu en geheugenkaart heeft meegenomen. Dan komt daarbij dat ze geen laptop bij zich hebben om de volle geheugenkaart op te legen. Natuurlijk is je accu leeg of je kaart vol nét wanneer je die prachtige zonsondergang of dat culturele evenement wil vastleggen. Ook het meenemen van een SSD harde schijf is aan te raden. Een SSD (Solid State Drive) is een harde schijf zonder draaiende onderdelen die kunnen breken. Je kan er zelfs voor kiezen om een back-up op zowel je laptop/geheugenkaart én harde schijf te maken.
Reis je zonder laptop, neem dan zeker twee geheugenkaarten mee. Film je veel, neem er dan minimaal vier mee met een minimaal geheugen van 64GB per kaart.
Tip voor accu’s
Koop alleen originele accu’s die bij de camera horen. De goedkope merken als Jupio doen het prima, maar dat is tijdelijk. De originele accu’s kan je vaker opladen, lopen minder snel leeg en zijn beter bestand tegen kou. Accu’s lopen namelijk sneller leeg als je de kou ingaat.
Ik heb zelf veel gewerkt met goedkope accu’s en inmiddels zijn ze allemaal onbruikbaar omdat ze niet meer opladen of heel snel ontladen. De originele accu’s, die ik al veel langer heb, doen het nog steeds evengoed. Ja, het origineel kost meer, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit omdat je niet steeds een nieuwe goedkope accu hoeft te kopen.
Tip voor geheugenkaart
Zet op elke geheugenkaart een tekstbestandje met je naam en e-mailadres of zelfs het thuisadres waar ze het naartoe kunnen sturen. Mocht je de camera kwijtraken en een eerlijke vinder wil deze terug geven, dan heb je op deze manier de kans dat je wordt bereikt. Veel camera’s hebben ook de optie om de eigenaar gegevens in de camera zelf te programmeren. Ik heb op deze manier ooit een gevonden Canon 5D terug kunnen geven aan zijn Franse eigenaar.
Zorg voor adapters en powerbanks
Elke filmer en fotograaf kan dit beamen; het opladen van je apparatuur is altijd een hele klus wanneer je op reis bent. Waar sommige mensen checken of er wel een rookmelder is, gaan fotografen op zoek naar (het aantal) aansluitingen.
Als je met veel apparatuur op pad gaat moet deze uiteraard worden opgeladen. Je powerbank, telefoon, laptop, accu’s van je drone, drone controller of een camera gimbal etc. Je bent een echte held als je een kleine ‘powerstrip’ of stekkerdoos bij je hebt. Voor een korte vakantie wellicht niet nodig, maar bijna essentieel voor de gevorderde fotograaf of filmer. Powerbanks zijn ook een goede uitkomst voor het opladen van je apparatuur. Nadeel is dat grote powerbanks ook behoorlijk wat wegen.
Ga voor een ministatief
Een goed statief is belangrijk voor mooie stabiele beelden. Maar wanneer je reist, is het statief ook de grootste boos maker. Ze zijn groot, zwaar, blijven overal aan haken en het voelt als een gedoe. Of je een statief meeneemt hangt helemaal af van wat je wil gaan doen met je fotografie of film.
Doe je aan sterrenfotografie dan heb je uiteraard een goed statief bij je, maar ook dan hoeft het geen joekel te zijn. Ik gebruik een oud Velbon statiefje van 30 jaar terug dat amper iets weegt. Je kunt ook denken aan de Manfrotto of Edelkrone ministatiefjes. Deze hebben geen lange poten, maar als je er op gaat letten is er meestal wel een plek waar je dit statief op kan plaatsen zodat hij hoger staat.
Kun je geen keuze maken, dan is het wellicht slim om beide mee te nemen. Op de manier heb het goede statief voor momenten dat je niet ver weg van je slaapplek gaat en het ministatief voor bijvoorbeeld wandeltochten of uitstapjes.
Maak foto’s en kopieën van je facturen en bonnen
Dit is een gevalletje waarbij je pas een fietshelm gaat dragen nádat je al een keer keihard van je fiets op je hoofd bent gevallen: Op een van mijn eerste reizen in 2009, door India, werd in een drukke stadsbus mijn telefoon uit mijn broekzak gestolen toen ik mijzelf door de mensenmassa naar buiten wurmde. Aangekomen bij de politie vroegen ze om een kopie van mijn aankoopbewijs, anders wilde ze geen aangiftebewijs geven. Onervaren als ik was had ik niets bij me en moest ik mijn thuisbasis contacteren om te vragen of ze mij een kopie konden mailen. Helaas was dit niet mogelijk en op een gegeven moment dacht de politie dat ik hen aan het belazeren was. Ze voelden zich zo belazert dat ik bijna werd gearresteerd. Toen ze even niet keken ben ik maar snel weggelopen. Uiteindelijk had ik géén kopie en het claimen van geld bij de verzekering werd een lastige klus.
Lang verhaal kort; maak foto’s van al je aankoopbewijzen (en paspoort!), laat deze op je telefoon staan en upload ze naar je e-mail of cloud opslag. Van je belangrijkste bonnen (en paspoort!) zou ik ook een fysieke kopie meenemen. Puur voor het geval je geen internet hebt of als je telefoon wordt je gejat waar de foto’s op staan.
Conclusie
Bij het voorbereiden van een (grote) reis is je fotografie of videoapparatuur één van de vele dingen waar je aan moet denken. Weten wat je gaat vastleggen en in wat voor situaties je jezelf gaat begeven helpt een hoop bij de keuze van wat je wel en niet meeneemt. Laat zo veel mogelijk thuis en neem alleen de echt essentiële spullen mee. Ik hoop dat deze tips je helpen en mocht je meer willen weten of opmerkingen hebben, laat het dan zeker weten in opmerkingen hieronder!
In 2016 heb ik een Youtube video gemaakt waarin ik bespreek hoe je licht kan reizen met foto en videoapparatuur:
Lees ook: 10 tips voor het kiezen van een reis/vakantie camera
Lees ook: Top 10 beste travel zoom compact camera’s
Wat is CameraDeals?
Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Nieuws en recente posts