Search
Close this search box.

De beste camera om video’s te maken: Systeemcamera vs Cinema Camera

Geüpdate op 24/04/2023 door Yoreh

Wat is de beste camera om video’s mee te maken? Een cinema camera, systeemcamera of een spiegelreflexcamera? Het is een vraag die veel rondgaat en waar we ook een antwoord op hebben. Het belangrijkste om te weten is dat een goede camera om mee te filmen niet zo duur is als je misschien verwacht. 

Hoewel de beste systeemcamera’s om 4K+ video’s met te maken redelijk prijzig zijn, zijn er veel opties op de markt die je geen godsvermogen kosten. Gelukkig leven we niet meer in de tijd dat video’s alleen maar kunnen worden gemaakt met grote, logge en dure videocamera’s. Videocamera’s werden kleiner, de beste camcorders werden goedkoper en het was de introductie van de digitale spiegelreflexcamera die video maken echt toegankelijk maakte.

Professionele cinema camera’s

Professionele videocamera’s kosten al snel minimaal € 2000 en zitten vol met functies die je alleen gebruikt als (semi)professional. Weet je wat je er mee kunt doen, dan heb je een machtige tool in handen. Maar wil je rechttoe rechtaan video maken, dan zal je geld verspillen. In sommige gevallen kun je zelfs een high-end camera telefoon gebruiken, of, in het geval van een kleinere portemonnee een goede budget camera telefoon. Maar, we zijn natuurlijk op zoek naar een videocamera met meerdere professionele functies.

DSLR vs Systeemcamera voor video

Hier komen we aan bij de kleinere camera’s die ook video opnemen: systeem- en spiegelreflexcamera’s. De oudere digitale spiegelreflexcamera’s, zoals de Canon EOS 7D en EOS 5D zijn en waren DSLR’s die video maken naar enthousiastelingen bracht voor een schappelijke prijs. De scherpte van de Full HD-video’s kwam naar voren dankzij een goede APS-C of Full Frame-sensor en beeldprocessor.

Canon-90D-met-18-135mm-lens-CameraDeals

Canon 90D spiegelreflexcamera die kan filmen in 4K met 30fps

Door de jaren hebben spiegelreflexcamera’s zich ontwikkeld tot camera’s die filmen in 4K met 60fps. Maar, in die ontwikkeling is de spiegelloze systeemcamera de DSLR voorbij gegaan. Deze camera’s, zonder spiegeltje, zijn kleiner en tegenwoordig krachtiger. Voor de vraag van DSLR vs Systeemcamera voor film kiezen we tegenwoordig dus voor systeemcamera’s. Deze zitten vol professionele functies als een plat LOG-kleurprofiel, histogrammen en speciale video-instellingen. Daarbij kunnen de betere modellen in 8K RAW en gebruiken daarbij hogere bitrates.

Canon-eos-r5-full-frame-systeemcamera-cameradeals.be

De Canon EOS R5 systeemcamera die kan filmen in 8K en vol professionele filmfuncties zit.

We zien het eind van de spiegelreflexcamera naderen en daarmee ook de ontwikkeling van video in deze camera’s.

Systeemcamera vs Cinema Camera voor film

Waar een systeemcamera een fotocamera is met videomogelijkheden, is een cinema camera volledig gefocust op het maken van film. Af en toe is het mogelijk om een foto te maken. Uiteraard zul je soms zien dat cinema camera’s functies hebben die je niet vindt op een systeemcamera.

Systeemcamera voor film voordelen

Het gebruiken van een systeemcamera voor het maken van film kan een aantal voordelen hebben.

 • Wie weet heb je al een systeemcamera en lenzen die daarbij horen. Door je huidige apparatuur te gebruiken kun je behoorlijk geld besparen.
 • Als je al een Micro FourThirds, APS-C of Full Frame systeemcamera bezit, kun je uitbreiden met nieuwe lenzen. Denk aan:
  • Tilt-shift
  • Fish eye
  • Macro
  • Prime en zoomlenzen
 • Als je naast filmen ook foto’s wilt nemen, dan is er veel keuze uit hybride camera’s met hoge resoluties die geschikt zijn voor fotografie én cinematische film.
 • Veel full frame camera’s van vandaag de dag bieden veel controle over scherptediepte, goede prestatie bij weinig licht en hoge resoluties, voor een schappelijke prijs. Het is nu met meerdere modellen mogelijk om in 8K te filmen, waarbij sommige zelfs 8K 60fps aankunnen.

De beste prijzen van vandaag voor de Canon EOS R5 8K camera

Bekijk ook: de beste systeemcamera’s voor 4K, 6K en 8K film

Cinema Camera voor film voordelen

Cinema camera’s richten zich volledig op het maken van film en hebben daarmee functies die je vaak niet vindt op een systeemcamera. Voordelen van cinema camera’s:

 • Cinema Camera’s hebben vaak ingebouwde (variabele) ND-filters. Dankzij deze filters is het mogelijk om een groot diafragma en lage sluitertijd te gebruiken, terwijl fel licht geblokkeerd wordt. Op systeemcamera’s heb je vaak het probleem dat je filters op de lens moet draaien en dit kan tijdrovend zijn.
 • Het maken van lange opnames kan zonder limiet en zonder dat de camera oververhit. Cinema camera’s zijn een stukje groter en hebben daardoor meer ruimte voor een goed koelingssysteem. Dit komt goed van pas bij lange of warme filmdagen.
 • Een systeemcamera is kleiner, maar mist daardoor ook belangrijke in- en uitgangen. De grotere cinema camera heeft vaak een grote HDMI-aansluiting en XLR-ingangen voor audio. Ook is time-code mogelijk, waarbij je een multi-camera shoot kunt doen.
 • Een Cinema Camera is makkelijker aan te passen naar je smaak. Zo plaats je verschillende monitoren op de camera, zijn er speciale cinema lenzen en kun je soms zelfs de sensor verwisselen.
 • Cinema camera’s hebben doorgaans toegang tot de beste codecs, kleurprofielen en hoogste bitrates. Deze komen de beeldkwaliteit ten goede.

Bij kleine cinema camera’s kun je denken aan de camera’s van Blackmagic en de kleinere Canon EOS C70. Voor grotere modellen kom je uit bij Canon, Sony, RED en ARRI.

Wat is beter voor film; systeem of cinema camera?

Het antwoord is vrij simpel en lastig op hetzelfde moment. Ben je een fotograaf en filmmaker, en wil je deze systemen hebben gecombineerd, dan is een high-end systeemcamera de beste keuze voor jou. Richt je je voornamelijk op het maken van film, dan is de keuze voor een cinema camera beter. De prijs speelt daarbij ook een rol. Je zult zien dat bepaalde cinema camera’s evenveel kosten of soms goedkoper zijn dan de beste systeemcamera’s. Dit komt doordat een cinema camera zich op één taak hoeft te richten: film maken.

Het hangt er ook vanaf hoe snel je de instellingen wilt kunnen aanpassen en in hoeverre dit handmatig moet. Cinema camera’s hebben aparte wieltjes en knoppen om snel de sluitertijd, ISO en Diafragma aan te passen. Dit geldt echter ook voor de betere systeemcamera. Een cinema camera zal ook makkelijkere toegang hebben tot audio-instellingen.

Bijna elke systeemcamera die nu uitkomt, heeft 4K als een minimale resolutie. Hierbij is het goed om te kijken met welke framerate je wilt werken. Veel camera’s gebruiken 4K 60fps, maar de betere modellen bieden 4K 120fps, 6K 60fps of zelfs 8K 60/120fps aan. Uit deze hoge resoluties kun je zelfs foto’s halen, mocht je het nodig hebben. Voor het maken van cinematische film wordt de framerate van 23.976 of 24fps gebruikt. Je hebt dus niet altijd hoge framerates nodig.

De beste prijzen van vandaag voor de Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro

Lees ook: Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K vs 6K Pro

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!