Hoe je van een goede foto, naar een geweldige foto nemen gaat

Geüpdate op 30/05/2020 door Yoreh

Omslagfoto credit: Mads Peter Iversen

Als fotograaf zou je het liefst willen dat elke foto er eentje is die kan worden ingelijst of wordt gekocht voor een mooie prijs. Maar niet elke foto kan goed of geweldig zijn. Waar je deels afhankelijk bent van je omgeving en een beetje geluk, is er een heel groot deel dat je zelf in de hand hebt. Veel oefenen en falen is belangrijk. Als je niet weet wat je fout doet, kan je ook niet weten wat je goed doet en hoe vaker je het doet, des te beter je er in wordt. Dat geld voor vrijwel alle dingen die je doet. Maar, soms zijn een aantal tips zeer welkom, want ik heb mij ook vaak afgevraagd wat nu het verschil is tussen die goede en geweldige landschapsfoto. En vooral; hoe kan ik dat zelf doen?

Volgens fotograaf Nigel Danson zijn er een aantal basis principes voor een goede foto: Het onderwerp, juiste compositie, goed getimed en goed licht. Wanneer je deze vier elementen toepast, dan zou je altijd een prima foto moeten hebben. Zo’n foto waarvan mensen zeggen: “ja ziet er goed uit”.  Maar wat maakt het dan een geweldige foto waarvan je zegt “wow!”. Nigel Danson legt het je uit in onderstaande video.

In de video laat Nigel aan de hand van zijn eigen foto’s en foto’s van andere fotografen zien wat het verschil is tussen een goede en geweldige foto. Hij focust zich volledig op landschapsfotografie, maar deze tips kan je voor elk soort fotografie gebruiken.

Bekijk ook: de beste systeem camera van dit moment

Bekijk ook: de beste spiegelreflexcamera van dit moment

Kenmerken van een geweldige foto:

  1. De foto is technisch in orde: goede compositie, timing, licht en onderwerp.
  2. De foto heeft meer dan 2 dimensies (voorgrond, midden, achter).
  3. De dimensies hebben lagen (zoals mist over de bergen heen).
  4. Er zit ‘leven’ in de foto (hoeft niet per se met een kloppend hart te zijn).
  5. Jij als fotograaf vindt je foto geweldig.
  6. Er zit emotie in de foto die echt iets uitstraalt. Mysterie, angst, blijheid.
  7. De foto vertelt een verhaal.
  8. De foto heeft iets unieks of onverwacht.

*Dit zijn de kenmerken die Nigel Danson in zijn video noemt.

Wat zijn volgens jou elementen die een geweldige foto maken? Laat het weten hieronder in de comments!

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste cameraprijs in Nederlandse en Belgische webshops. We vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie en geven je het laatste nieuws op cameragebied. Op die manier willen wij helpen bij het vinden van de beste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. In ons camera overzicht vind je camera’s van bijvoorbeeld Canon, Nikon, Sony, Panasonic of Olympus voeg je toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jullie. Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij hoort? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera uit het buitenland kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

De beste camera’s van dit moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

 

Wij horen graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0