Zoek
Sluit dit zoekvak.

Canon EOS R5 vs. EOS R6: welke is het beste voor mij?

Geüpdate op 27/06/2022 door Yoreh

Na de bekendmaking van de Canon EOS R5 en R6 op 9 juli 2020 was iedereen in rep en roer. Sommigen gingen uit hun plaat en waren zeer tevreden en anderen hadden nóg meer verwacht, vooral van de R6. Echter, denken wij dat beide camera’s geweldig zijn en een andere doelgroep aanspreken. Welke het beste voor jou is hangt af van je behoeften.

De Canon EOS R5 is duidelijk de betere in alle aspecten, maar is ook bijna dubbel zo duur. 8K video en een 45 megapixel sensor zijn de redenen voor de winst. De R6 is echter ook niet mis met geweldige ISO-prestaties en snelle autofocus, zelfs bij weinig licht. Beide bodies horen thuis in de lijst van beste systeemcamera’s en beste Canon camera’s.

Zowel de EOS R5 als EOS R6 zijn op voorraad!

Overeenkomsten

Beide modellen beschikken over Canon’s eerste systeemcamera beeldstabilisatie systeem. Hier beweegt de sensor in 5-assen om schokken en bewegingen op te vangen tot maar liefst 8 stops wanneer je de camera gebruikt in combinatie met Canon RF-lenzen. Ook opladen en voeden via USB PD, de LP-E6NH-accu (14% meer capaciteit), spatwater- en stofdicht en een kantelbaar scherm zijn elementen die beide camera’s hebben.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Sensor

De Canon EOS R5 heeft een sensor met 45 megapixels (totaal 47.1), de R6 heeft er 20.1 (totaal 21.4). Beiden beschikken over een full frame 35mm sensor die is ontworpen en gebouwd door Canon zelf.

De R5 45-megapixel sensor is opnieuw ontworpen en beter dan de 50.6-megapixel sensor van de EOS 5Ds  en 5Ds R en neemt nóg meer details op. De reden dat de sensor beter is komt omdat het nieuwe ontwerp een verbeterd low-pass filter heeft dat ook wordt gebruikt in de Canon EOS 1D x Mark III spiegelreflexcamera.

De EOS R6 heeft dezelfde sensor als de 1D x Mark III, maar zonder het vernieuwde low-pass filter. Voor beide camera’s krijg je in ieder geval de allerbeste technologie.

canon-eos-r6-body-cameradeals

Canon EOS R6

Welke resolutie is geschikt voor mij?

Veel megapixels betekent meer details en ook grotere bestanden en het is maar de vraag of je wel zulke grote bestanden wil hebben. 20.1 megapixel lijkt aan de magere kant, maar geeft je een hoop details en informatie, terwijl de bestandsgrootte beperkt blijft. Dat is ook de reden dat de EOS 1D x Mark III ‘maar’ 20 megapixels heeft. Sportfotografen hebben geen tijd om te grote bestanden over te zetten en te verzenden. Zeker niet als je veel werkt met 20 fps burst-opnames van bijvoorbeeld sporters. Een sensor van 20.1 megapixels is eigenlijk geschikt voor elk soort fotografie, maar niet als je iets heel specifieks wil.

Beide camera’s kunnen 10-bits HEIF HDR-opnames maken, evenals 14-bits RAW-bestanden wanneer je de mechanische sluiter gebruikt of 12-bits met de elektronische sluiter.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Continu schieten

Het schieten van 12 frames per seconde met de mechanische en 20 frames per seconde met de elektrische sluiter is voor beide camera’s weggelegd. Maar, de grootte van de buffer is heel verschillend vanwege het aantal megapixels en bestandsgrootte.

Foto’s die voortkomen uit de R5 zijn 45-megapixel en groot qua bestandsformaat en dat heeft tot gevolg dat je tot 350 JPEG’s of 180 RAW-afbeeldingen kan opslaan in de buffer. Omdat de R6 20.1 megapixels heeft, en daarmee kleinere bestanden, kan deze tot 1000 JPEG’s of 240 RAW-bestanden in de buffer opslaan. De R6 lijkt hierbij vooral goed voor sport- en vogelfotografie.

Canon EOS R5 VS EOS R6: Autofocus

Niet alleen de R5 en R6 zijn net geïntroduceerd, ook komen er een hele reeks aan RF-lenzen aan die perfect samenwerken met de vernieuwde fasedetectie-autofocus. Dankzij de allernieuwste generatie Digic X beeldprocessor kunnen deze camera’s een aantal interessante dingen.

Deep Learning AF

Beide modellen beschikken over het nieuwe Dual Pixel CMOS AF II-systeem en hebben dezelfde Deep Learning AF-technologie als de 1D X Mark III. Dit AI-systeem zorgt voor functies als oog-, gezichts- en hoofd herkenning. De AF geeft voorkeur aan het volgen van het hoofd, zelfs als er geen ogen zijn waar te nemen of wanneer men een (zonne)bril draagt.

De technologie om dieren te herkennen en te volgen zit op beide body’s. Hierbij herkent de camera honden, katten en vogels (in vlucht).

AF-punten en dekking

De dekking is op beide camera’s 100% verticaal en 100% horizontaal waarbij gezichts-, tracking- en automatische detectie volledig werkt. Handmatig selectie werkt met een 100% horizontale en 90% verticale dekking. Hierbij zijn er 1053 AF-punten te selecteren.

De R6 wint als het gaat om laag-licht prestaties vanwege de mogelijkheid de ISO-waardes fors uit te breiden (hieronder meer) en daarmee nog steeds goed en snel te kunnen scherpstellen. Waar de EOS R 5.655 af-punten heeft, biedt de R5 er 5.940 voor foto en 4.500 voor video. De R6 wint met maar liefst 6.072 voor foto’s en 4.968 voor video.

Ga het je om de snelheid van autofocussen, dan wint de EOS R5. Canon beweert dat het de snelste autofocussnelheid heeft met 0.05 seconde.

Canon EOS R5 vs EOS R6: ISO-waardes

De EOS R5 heeft een ISO-bereik van 100 tot 51.2000 dat uit te breiden is tot 50-102.400. Wanneer je de camera in videomodus zet gaat de Auto-ISO tussen 100 en 6400 en handmatig van 100 tot 25.600. Hoogste ISO-waarde in film stand is 51.200.

Omdat de Full Frame sensor in de R6 minder pixels heeft en daarom grotere fotosites heeft, kunnen deze meer licht opvangen. Dat betekent dat het standaard ISO-bereik van 100 tot 102.400 uit te breiden is tot 50-204.800. Vooral het gebrek aan ruis (en goede onderdrukking) is een fijne bijkomstigheid. Voor het maken van film met hoge ISO-waardes wint de R6 het dus van de R5.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Videokwaliteit

Het is duidelijk dat de R5 met 8K film het gaat winnen van de R6, maar we gaan uiteraard diep op de functies in.

EOS R5 video

Qua videofuncties kan de R5 de gehele breedte van de sensor gebruiken om niet-verkleinde 8K RAW film intern op te nemen tot 29.97 fps in 4:2:2 Canon Log of HDR PQ. Sluit de camera aan op HDMI en een externe recorder en dan haal je zelfs 59.94fps. De Dual pixel CMOS AF, met oog- en dier-af is beschikbaar in alle videomodi.

Met de Frame Grab-functie is het mogelijk JPEG of HEIF-stills uit de 8K-video’s te halen. Deze 35.4 megapixel foto’s uit video hebben een grotere resolutie dan meeste andere camera’s wanneer je een gewone foto neemt. Uiteraard is het dynamisch bereik kleiner dan wanneer je een echte foto neemt, maar het blijft indrukwekkend.

Canon-EOS-R5-8k-film-settings-cameradea;s.be

Filminstellingen Canon EOS R5

EOS R6 video

Hoewel hij geen 8K video schiet, is het niet zo dat de R6 al te ver achterblijft. Om 4K UHD film te schieten wordt er 5.1K oversampled beeld gebruikt in 8-bit H.264 of 4:2:2 10-bit in H.265 Canon Log met maximaal 60fps. In Full HD 1080p haal je framesnelheden tot 119,88 fps. Ook bij de R6 zijn alle AF-functies in elke modus beschikbaar.

Frame Grab-functies op de R6 werken met 8.3 megapixel JPEG of HEIF-bestanden die uit de UHD 4K beelden worden gehaald.

Zebra’s

Voor Canon is het een primeur: zebra’s in een niet-cinemacamera. Zebra’s geven met een zwart/wit zebra patroon aan waar het wel en niet overbelicht is.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Geheugen en opslag

Dubbele kaartsleuven vind je in beide camera’s, maar vanwege de enorme 8K bestanden op de R5 heeft dit model ruimte gemaakt voor CFexpress type B-kaarten. Het is ook mogelijk om UHS-II SD-kaarten in de camera te stoppen. De EOS R6 heeft dubbele kaartsleuven die UHS-II SD-kaarten ondersteund voor hoge capaciteit 4K UHD beelden.

Canon-EOS-R6-systeemcamera-Body-Zwart-kopen-cameradeals.be

Canon EOS R5 vs EOS R6: Zoeker, LCD en Body

Qua formaat ontlopen de twee elkaar niet veel. De EOS R5 heeft afmetingen van 135,8 x 97,5 x 88 mm en de EOS R6 is zelfs iets groter met 138,4 x 97,5 x 88,4 mm. Ondanks dat de R6 groter is, weegt hij het minst met 589gram (659 gram met kaart en accu). De R5 weegt 650 gram (738 gram met kaart en accu).

Het verschil in gewicht heeft te maken met de opbouw en materiaal van de body. De R5 bestaat uit een behuizing en chassis van een magnesiumlegering, terwijl bij de R6 alleen het chassis is gemaakt uit magnesiumlegering. De buitenkant is opgebouwd uit polycarbonaat hars met glasvezel. Beide camera’s zijn volledig stofdicht en spatwater afstotend.

Canon-EOS-R6-systeemcamera-Body-Zwart-kopen-cameradeals.be

Canon EOS R6

Buitenzijde bodies

Aan de achterkant zijn de twee bijna identiek, maar bovenop zijn er grote verschillen.  De R5 heeft een verlicht OLED-paneel dat ook op de EOS-R te vinden is, samen met een modusknop in die achterste belichtingsknop. De R6 heeft geen OLED-paneel en alle gegevens kun je dus alleen aflezen van het LCD-scherm.

Een vari-angle kantelbaar touchscreen vind je op beide modellen. De OLED-zoeker van 0.5″ op de R5 heeft een hogere resolutie met 5.69 miljoen dots (1600×1200) en 100% dekking, 0.76x vergroting, 120 fps refresh rate en een 23mm oogpunt. Het scherm aan de achterzijde is een 3.15 inch LCD met 2.1 miljoen dots.

CANON-EOS-R6-met-RF 24-105MM-STM-objectief-cameradeals.be

Canon EOS R6

De EOS R6 heeft dezelfde zoeker als de EOS R. Maar het heeft wel dezelfde specificaties van de R5: 3.69 miljoen dots, 100% dekking, 0.76x vergroting, 120fps refreshrate en 23mm oogpunt. Het LCD-touchscreen is 3 inch groot met 1.62 miljoen dots.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Connectiviteit

Beide camera’s hebben ongeveer dezelfde fysieke aansluitingen. Denk hierbij aan USB-C 3.1 Gen 2, micro HDMI type D, microfoon line-in en koptelefoon uitgang. Voor de flitssynchronisatie heeft de R6 een E3-terminal en de R5 een N3-terminal voor flitsen op afstand.

Bluetooth 4.2 en 2.4 Ghz Wifi zit op beide modellen. De R5 heeft ook een 5 Ghz wifi ondersteuning en dat is iets wat zelfs de Canon EOS 1D X Mark III niet heeft. De R5 ondersteund ook SFTO-netwerk en ethernet verbindingen die beide beschikbaar zijn via de Canon WFT-R10 batterijgreep en Wifi-zender met 2×2 MINI-antennes. Heb je dus een camera nodig met de allersnelste gegevensoverdracht, dan is de R5 de perfecte keuze voor jou.

CANON-EOS-R6-met-RF 24-105MM-STM-objectief-cameradeals.be

Canon EOS R6

We hopen dat deze vergelijking je heeft geholpen in het maken van een keuze tussen de twee modellen.

Prijzen voor de Canon EOS R5

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS R5 systeemcamera Body Zwart
Laatste updates:
 • €3.999,00 - 16/04/2024
 • €4.049,00 - 02/04/2024
 • €3.749,00 - 15/03/2024
 • €4.049,00 - 01/03/2024
 • €4.499,00 - 10/01/2024
 • €4.449,00 - 04/01/2024
 • €4.499,00 - 29/11/2023
 • €4.449,00 - 17/11/2023
Sinds: 01/11/2023
 • Hoogste prijs: €4.499,00 - 01/11/2023
 • Laagste prijs: €3.749,00 - 15/03/2024
Laatste Amazon prijsupdate was: 14/03/2024 00:04
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Prijzen voor de Canon EOS R6

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS R6 systeemcamera Body Zwart
Laatste updates:
 • €1.999,00 - 07/02/2024
 • €2.099,00 - 09/12/2023
 • €2.299,00 - 29/11/2023
 • €2.099,00 - 17/11/2023
 • €2.299,00 - 01/11/2023
Sinds: 01/11/2023
 • Hoogste prijs: €2.299,00 - 01/11/2023
 • Laagste prijs: €1.999,00 - 07/02/2024
Laatste Amazon prijsupdate was: 18/03/2024 20:02
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter