Zoek
Sluit dit zoekvak.

DJI Mini SE vs DJI Mini 2: de verschillen en overeenkomsten

Geüpdate op 21/02/2022 door Yoreh

De DJI Mini SE werd uitgebracht in 2021, maar is pas sinds januari 2022 te koop in Europa. Daarom is het tijd dat we kijken naar deze nieuwe drone en hem vergelijken met de DJI Mini 2. Wat zijn de overeenkomsten, de verschillen en welke is het beste?

De DJI Mini SE valt precies tussen de Mavic Mini en Mini 2 in, maar de Mini SE is in alle opzichten beter de Mavic Mini. De budget drones wegen minder dan 250 gram en dat betekent dat je geen vliegbewijs nodig hebt. De vliegautoriteiten zien deze drones namelijk als consumentenproducten die je op recreatieve manier gebruikt.

Lees ook: regelgeving drone vliegen in Europa.

De Mavic Mini en Mini 2

De eerste DJI Mavic Mini uit 2019 was een groot succes omdat hij niet alleen makkelijk in gebruik was, maar ook nog eens scherp geprijsd. Een perfecte drone voor piloten die net beginnen met vliegen. De Mavic Mini heeft een 3-assige gimbal die zorgt voor altijd stabiele beelden en laat je 12 megapixel foto’s maken in combinatie met Full HD-video’s.

Maar, er was veel vraag naar een 4K-camera en andere verbeteringen en dus bracht DJI in 2020 de Mini 2 uit, zonder toevoeging van ‘Mavic’. Deze had de gewenste 4K-camera en andere upgrades. Dit ging samen met een prijsverhoging van €45.

Lees ook: DJI Mini vs Mini 2

Prijzen van vandaag voor de DJI Mini 2

Laatste Amazon prijsupdate was: 22/02/2024 00:11
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Prijzen van vandaag voor de DJI Mini SE

Laatste Amazon prijsupdate was: 22/02/2024 02:01
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Komst van de Mini SE

De Mini SE uit 2021 was lange tijd alleen te koop in de VS, Canada en Australië, maar sinds januari 2022 ook in Europa. Het is een drone die precies tussen de eerste en tweede Mini versie invalt. De drone heeft de componenten van de eerste Mini, maar zit in de behuizing van de Mini 2. De Mini 2 is dus nog steeds het betere model, maar de Mini SE heeft upgrades t.o.v. de eerste Mini. Tijd om te kijken naar de overeenkomsten en verschillen.

DJI Min SE vs Mini 2: Bouw en ontwerp

DJI-Mini-SE-vs-Mini-2-overeenkomsten-en-verschillen

DJI Mini 2 vs DJI Mini SE ingevouwen

DJI Mini 2DJI Mini SE
Gewicht249g249g
Formaat159 x 203 x 56mm159 x 203 x 56mm
Opgevouwen formaat138 x 81 x 58mm138 x 81 x 58mm
Diagonale spanwijdte213mm213mm
SensorenNaar benedenNaar beneden

In het ontwerp zitten geen verschillen en dat komt om doordat DJI de Mini SE in dezelfde behuizing als de Mini 2 heeft gestopt. Er zijn echter een aantal kleine veranderingen als we goed kijken.

De Mini 2 heeft namelijk glimmend puntje boven de 4K-camera, wat een klein lampje is dat van kleur veranderd om bepaalde situaties aan te geven. Maar, er zijn ook overeenkomsten. Zo hebben beide drones een luchtfilter aan de voorzijde. Deze zorgt tijdens het vliegen voor verse lucht die de drone afkoelt. Bij de Mini (1) ging het om neppe filters met een sticker.

Het invouwen van de drones werkt voor beide modellen hetzelfde en je zult er snel gewend aan raken. Het kan zijn dat je de verkeerde vleugel inklapt, maar gelukkig kan er niets fout gaan of breken.

De Fly More opties van de drones zijn altijd aan te raden. Niet alleen omdat je extra accu’s en propellers krijgt, maar ook omdat je een speciale opbergtas hebt. Koop je de losse drone, dan moet je namelijk zelf een oplossing vinden om de drone te beschermen. Wij raden dus altijd de Fly More kit aan.

Er zit één sensor op de drones en die vinden we aan de onderzijde. Deze sensor meet de afstand van de drone tot de grond, om het landen preciezer te maken. Geen van de beide drones hebben obstakelsensoren. Wij vinden dat opvallend, omdat juist beginnende piloten meer kans hebben om ergens tegenaan te vliegen. Zorg er dus altijd voor dat je de drone met het blote oog kunt zien. Dit is overigens ook verplicht volgens de wet.

DJI Mini SE vs Mini 2: Snelheid en wendbaarheid

DJI-Mini-SE-vs-Mini-2-overeenkomsten-en-verschillen

DJI Mini 2 en DJI Mini SE

 

DJI Mini 2DJI Mini SE
Horizontale snelheid16 m/s13 m/s
Stijg snelheid5 m/s4 m/s
Neerwaartse snelheid3.5 m/s3 m/s
Maximale wind weerstand10.5 m/s10.5 m/s

De Mini SE gebruikt dezelfde krachtige en still motoren die in de Mini 2 zitten. De goedkopere SE legt het echter lichtelijk af tegen zijn grote broer. Zo is de topsnelheid iets lager en stijgt en daalt deze langzamer. Belangrijk is wel dat ze beiden even sterke wind(stoten) kunnen weerstaan. Dit komt de stabilisatie van je beeld weer ten goede.

Hoewel de beide drones even sterke wind kunnen weerstaan, heeft de Mini 2 iets sterkere motoren en kan de drone daardoor beter op zijn plek houden. De Mini 2 wint het, maar de verschillen zijn klein.

Het sneller kunnen vliegen kan van pas komen bij het opnemen van video. De shots gaat sneller tijdens het dalen en landen. Tijdens het maken van foto’s maken deze snelheid helemaal niets uit, omdat je stil in de lucht hangt.

Op de controller zit een knop om van vliegmodus te veranderen. Zo is er een ‘Cine’, ‘Normal’ en ‘Sport’ modus aanwezig. Topsnelheden bereik je alleen in de Sport modus en dat is waar de Mini 2 in de juiste omstandigheden sneller kan dan de Mini SE. Voor vloeiende cinematische filmopnames wil je bijna nooit de Sport modus gebruiken, maar juist de Cine. De topsnelheid maakt in dat geval ook vrij weinig uit.

DJI Mini SE vs Mini 2: Accu

DJI-Mini-SE-vs-Mini-2-overeenkomsten-en-verschillen

DJI Mini 2 en DJI Mini SE pakket inhoud

Plaatsing van de accu’s gaat bij beide modellen via een klepje aan de achterkant. Waar de eerste Mini nog Li-ion accu’s gebruikte, gebruiken de SE en Mini 2 LiPo (Lithium Polymer) batterijen. Deze LiPo modellen geven meer kracht en zijn de drones beter van dienst. Op de duurdere DJI Drone modellen vind je de handige knop bovenop de accu, waarbij je kan zien hoe vol de accu is. Dat hebben de accu’s niet van de twee drones waar wij het over hebben. Opladen gaat via USB-C.

Wil je langer vliegen, dan raden we aan om het Fly More pakket te kopen. Deze heeft twee extra accu’s (drie in totaal) en een oplaad hub, zodat je alle accu’s aan kan sluiten. Deze laden vervolgens één voor één op. Je krijgt daarbij ook een aansluiting die je accu tot een powerbank omtovert.

DJI Mini 2 vliegtijd maximaal: 31 minuten

DJI Mini SE vliegtijd maximaal: 30 minuten

DJI Mini SE vs Mini 2: Gimbal

DJI-Mini-SE-vs-Mini-2-overeenkomsten-en-verschillen

DJI Mini 2 en DJI Mini SE

DJI Mini 2DJI Mavic SE
Assen3 (pitch, roll, yaw)3 (pitch, roll, yaw)
Tilt-110˚ tot 35˚-110 tot 35˚
Pan-20 tot 20˚-20 tot 20˚
Roll-35 tot 35˚-35 tot 35˚
Tilt snelheid100˚/s120˚/s
De DJI Mini 2 en SE hebben bijna dezelfde specificaties als het aankomt op de gimbal. Maar, zowel de Mavic Mini als Mini SE hebben een snellere tilt snelheid en daarbij wint de Mini SE het dus van de Mini 2.
De eerste drones hadden een camera zonder stabilisatie en dat leverde videobeelden om met schokken en abrupte bewegingen. De drones van nu hebben een gimbal die schokken van wind en de motoren. Daarnaast zorgen ze voor vloeiende bewegingen wanneer de drone draait en de camera tilt (omhoog/laag) of pant (links/rechts).

DJI Mini SE vs Mini 2: Controller en bereik

DJI-Mini-SE-vs-Mini-2-overeenkomsten-en-verschillen-afstandsbediening-controller

DJI Mini 2 en Mini SE afstandsbediening

 

DJI Mini 2DJI Mini SE
FCC (USA) Bereik limiet10km / 6.2 mijl4000m / 2.5 mijl
CE (UK/EU) Bereik limiet6km / 3.7 mijl2000m / 1.25 mijl
Accu5200 mAh2600 mAh
Telefoonhouder ruimte / dikte92mm wijdt160 mm lang x 8.5mm dik
Live View kwaliteit8 Mbps / 720p4 Mbps / 720p

Kijkend naar de statistieken wint de Mini 2 (controller) het ruim van de Mini SE-controller. De Mini SE maakt gebruik van wifi voor het verzenden en ontvangen van signalen, terwijl de Mini 2 Occusync 2.0 gebruikt. Gebruik je de Mini SE in Europa dan gaat je bereik van 4km naar 2km met een ononderbroken signaal. Met geluk haal je 1 km.

Nu is het zo dat je met de Mini modellen ook niet verder wilt vliegen omdat de drones geen obstakelsensoren hebben. Zorg dat de drone altijd in je zichtveld is. Het sterkere bereik van de Mini 2 is vooral handig wanneer je signaal (deels) wordt geblokkeerd.

De Mini 2 heeft ook de handige en stevige controller die we ook bij de DJI Air 2, Air2, Mavic 2 Pro en Mavic Pro 3 zien. Deze controller laadt je telefoon op tijdens het gebruik en de Mini SE-controller doet dat niet. Is dit belangrijk? Ja, want wanneer je je telefoon als monitor gebruikt is het slim om de helderheid op 100% te zetten.

De hoge helderheid en gebruik van videobeelden trekt de accu van je telefoon redelijk snel leeg. Met de Mini 2 controller weet je in ieder geval zeker dat de telefoon niet uitvalt. Geen zorgen, mocht je telefoon bij een van de twee controllers uitvallen, dan kun je altijd de Return-to-home knop gebruiken om de drone terug naar het startpunt te laten komen.

Schermpositie

Bij de DJI Mini 2 controller zit het scherm bovenop de afstandsbediening, terwijl hij onderop zit  bij de Mini SE. Persoonlijk vinden we het scherm bovenop logischer en fijner werken. Bij de Mini 2 controller is het mogelijk om een zonnescherm over de telefoon te plaatsen (3rd party product), zodat je altijd goed zicht hebt.

Bij de Mini SE controller blokkeren je armen misschien al wat zonlicht, maar daar blijft het dan ook wel bij. Daarnaast heeft de Mini 2 controller meer knoppen. Denk dan aan het makkelijk selecteren van film- en vliegmodus.

Bij beide controllers is het mogelijk om de sticks eraf te schroeven, zodat je de controller makkelijk opbergt.

DJI Mini SE vs Mini 2: Fotografie

DJI-Mini-SE-vs-Mini-2-fotografie-overeenkomsten-en-verschillen

DJI Mini 2DJI Mini SE
Resolutie4000 x 3000 pixels4000 x 3000 pixels
Sensor formaat1/2.3in CMOS1/2.3in CMOS
ISO bereik100-3200100-3200
Brandpuntsafstand24mm (83˚ FOV)24mm (83˚ FOV)
FormatenJPEG or DNG (Raw)JPEG
ModussenSingle Shot, Interval, AEB, Panorama (Sphere, 180˚ and Wide)Single Shot, Interval

Hoewel wel veel verschillen zien op het gebied van video, zijn de verschillen voor fotografie kleiner. Beide drones hebben een 1/2.3 inch CMOS-sensor met 12 megapixel sensor. De maximale ISO is 3200 en ook de lens is met 24mm f/2.8 is hetzelfde.

De DJI Mini 2 kan RAW (DNG) foto’s nemen en dat geeft je in de nabewerking meer ruimte om te bewerken. Een RAW-foto zorgt voor een groter dynamisch bereik, wat betekent dat je meer kan spelen met kleuren, schaduwen en hooglichten. Ben je een iets serieuzere fotograaf, dan kan deze specificatie doorslaggevend zijn.

Exposure Bracketing is een functie waarbij er foto’s met verschillende belichting worden genomen en vervolgens samengevoegd. Het eindresultaat is een HDR-foto. Ook worden panorama’s automatisch aan elkaar geplakt. Dit zijn functies die alleen de DJI Mini 2 heeft.

DJI Mini SE vs Mini 2: Video

DJI-Mini-SE-vs-Mini-2-video-overeenkomsten-en-verschillen

DJI Mini 2DJI Mini SE
Resolutie4K @ 30 fps / 2.7K @ 30fps / 1080P @ 60fps2.7K @ 30fps / 1080P @ 60fps
Bitrate100 Mbps40 Mbps
Max zoom4x digitaalGeen

Het filmen in 4K kan alleen de Mini 2 en daarmee is het duidelijk dat deze de winnaar is. Tenminste, als je per se 4K wilt kunnen filmen uiteraard. Zo niet, dan kom je al een heel eind met de 2.7K 30fps van de Mini SE. Dit is twee keer zo groot als Full HD en zorgt ook nog eens voor kleinere bestanden dan met 4K.

Videomateriaal in 4K ziet er een stuk beter uit en wanneer je deze verkleint naar Full HD, voor bijvoorbeeld YouTube, dan heb je extra scherp beeld. Maar ook met 2.7K krijg je zeer strakke beelden. Het hangt er dus vanaf hoe ‘professioneel’ je gaan wilt.

De Mini 2 kan tot 4 keer digitaal inzoomen en dat is iets wat de DJI Mini SE niet doet. In onze ervaring is het digitaal inzoomen via de drone beter, dan het achteraf doen in post-productie. Dit komt doordat het beeld in de drone nog niet is gecomprimeerd en dat pas ná het filmen gebeurd. Sla je 4K beeld op om vervolgens in te zoomen in de montage, dan werk je met beelden die al gecomprimeerd zijn. Het digitaal inzoomen in de drone kan dus een voordeel hebben. Let er op dat je met digitaal zoomen altijd te maken hebt met kwaliteitsverlies, omdat je inzoomt op de pixels.

DJI Mini SE vs Mini 2: Creatieve mogelijkheden

DJI-Mini-SE-vs-Mini-2-video-overeenkomsten-en-verschillen

Foto: DJI Tutorials (YouTube)

DJI Mini 2: QuickShots: Rocket, Dronie, Circle, Helix, Boomerang

DJI Mini SE: QuickShots: Rocket, Dronie, Circle, Helix

Beide drones beschikken over een handvol funcites die QuickShots heten. Dit zijn vooraf geprogrammeerde vlieg manoeuvres, waarbij het onderwerp altijd in beeld wordt gehouden. Na het uitvoeren van deze automatische manoeuvres, krijg je strakke en cinematische beelden. Het is opvallend dat DJI de Boomerang functie niet heeft gedeeld met de Mini SE. We weten niet waarom, maar het heeft misschien met exclusiviteit te maken.

De Mini 2 heeft een QuickTransfer functie waarbij je materiaal direct van de drone naar een telefoon kan overzetten, zonder bedrading. Het overzetten gaat via de 5.8GHz frequentie en 24 MB/s, wat behoorlijk snel is. Deze functie is handig als je geen laptop kunt of wil gebruiken en veel en snel wilt uploaden naar het internet.

DJI Mini SE vs Mini 2: Conclusie

DJI-Mini-SE-vs-Mini-2-video-overeenkomsten-en-verschillen

In 2021 had je niets te kiezen en waren alleen de Mavic Mini en Mini 2 beschikbaar. In Europa hebben we nu een extra keuze en wij zeggen; kies de Mini 2 als je het geld ervoor hebt. Wil je de beste budget drone, dan is de Mini SE de logische keuze.

De Mini SE maakt gebruik van DJI’s goede interface en vliegervaring en is leert nieuwe piloten stap voor stap gebruikmaken van de drone. Ben je vooral geïnteresseerd in het vliegen van een drone en zijn foto’s en video’s daarbij niet van het grootste belang, dan is de Mini SE de perfecte keuze. De Mini SE hangt een stuk steviger in de lucht als de originele Mavic Mini en geeft, mede door een betere accu, een goede vliegervaring.

De DJI Mini 2 heeft de betere camera en is een goede keus voor de piloten die graag fotograferen in RAW of een extra 4K hoek nodig hebben voor hun reisfilms. De Mini 2 heeft softwarematig meer en betere functies en vooral de controller is een stuk beter. Met Occusync 2.0 heb je een betere connectie en een bereik tot 10km.

Wil je per se een drone, maar heb je een klein budget, ga dan voor de Mini SE. Heb je meer uit te geven dat is de Mini 2 de drone voor jou.

Bekijk ook: de beste drones met camera

DJI Mini SE Prijzen

DJI Mini SE drone

Laatste Amazon prijsupdate was: 22/02/2024 02:01
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

DJI Mini SE Fly More Combo

Laatste Amazon prijsupdate was: 22/02/2024 02:01
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

DJI Mini 2 Prijzen

DJI Mini 2 drone

Laatste Amazon prijsupdate was: 22/02/2024 00:11
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

DJI Mini 2 Fly More Combo

Laatste Amazon prijsupdate was: 22/03/2024 02:02
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Wat is CameraDeals.be?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter