Zoek
Sluit dit zoekvak.

GoPro Hero 9 Black vs GoPro Hero 8 Black: Wat zijn de verbeteringen en welke is het beste voor mij?

Geüpdate op 27/06/2022 door Yoreh

Traditie getrouw introduceert GoPro nieuwe producten in september en dat is ook het geval in 2020 met de GoPro Hero 9 Black. Tijdens de introductie van de GoPro Hero 8 waren we al onder de indruk, maar deze verschilde niet heel veel van de Hero 7. Met de komst van de Hero 9 zijn er echter een aantal duidelijke verschillen. In dit artikel lichten we de verschillen uit en helpen een keuze te maken tussen de Hero 8 en Hero 9.

De eerste verschillen zie je terug in het uiterlijk en de omvang. Het concept van GoPro is altijd hetzelfde geweest; een kleuren touchscherm aan de achterzijde en een zwart-wit scherm aan de voorkant. Nu zit er óók aan de voorkant een kleuren-lcd. De GoPro 9 is groter en iets zwaarder, maar dat leidt ook tot een groter scherm aan de achterkant. Deze nieuwe versie, met 5K film, is ook meteen de duurste GoPro die het bedrijf op de markt heeft gebracht.

Bekijk ook: GoPro 10 vs GoPro 9 Black

Prijzen van vandaag voor de GoPro Hero 9 Black

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor GoPro HERO9 Black
Laatste updates:
  • €299,99 - 13/04/2024
  • €269,00 - 11/04/2024
  • €299,99 - 22/03/2024
  • €272,99 - 14/03/2024
  • €309,00 - 10/03/2024
  • €299,00 - 08/03/2024
  • €289,00 - 27/02/2024
  • €274,00 - 05/02/2024
Sinds: 19/10/2023
  • Hoogste prijs: €309,00 - 10/03/2024
  • Laagste prijs: €234,95 - 18/12/2023
Laatste Amazon prijsupdate was: 21/03/2024 19:02
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

De beste prijzen van vandaag voor de GoPro Hero 8 Black:

Laatste Amazon prijsupdate was: 06/04/2024 21:54
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Nu is het dan tijd om gedetailleerd in te gaan op de belangrijkste verschillen tussen de GoPro Hero 8 Black en GoPro 9.

GoPro Hero 9 vs. GoPro Hero 8: Nieuw ontwerp

De nieuwe versie van de Action camera is ongeveer 10 procent groter dan de voorganger en weegt 158 gram, tegenover 126 gram van de Hero 8. De nieuwe afmetingen bedragen 77 mm breed en 33.6 mm diep en dat maakt het een van de grotere Action camera’s in zijn soort.

Hoewel de Hero 9 nog steeds gemakkelijk mee te nemen is, passen niet al de oude accessoires. Denk hierbij aan de Media Mod die je nu moet vervangen. Ook wanneer je de camera op de hoofd-band wil doen, dan kan je wel eens problemen krijgen dat deze verschuift vanwege het gewicht.

GoPro-hero-8-black-versus-gopro-hero-9-black-action-camera-cameradeals

Het grotere formaat heeft echter wel een goede reden en dat heeft alles te maken met de grotere schermen. Aan de achterkant is het lcd-scherm groter geworden met 2,27 inch tegenover het oude formaat van 1,95 inch die je op de GoPro 7 en GoPro 8 vond. Uiteraard is het scherm aan de voorzijde een stuk groter geworden, zodat je jezelf altijd kan zien wanneer je selfies of vlogs maakt.

Bekijk ook: de beste Action camera’s van dit moment

GoPro Hero 9 vs. GoPro Hero 8: Hogere resolutie

Het Amerikaanse bedrijf GoPro heeft een stap vooruit gezet op het gebied van resolutie en geeft je nu de mogelijkheid om te filmen in 5K (5120 × 2880 pixels) met 24 of 30 frames per seconde. Qua sensor resolutie is dat bijna het dubbele van wat de GoPro 7 Black bood. Ook qua fotografie ga je er op vooruit en maak je met de 23.6MP sensor foto’s van 20.2 megapixel, waar dat bij de GoPro 8 12MP foto’s en 4K 60p film zijn.

GoPro-hero-8-black-versus-gopro-hero-9-black-action-camera-cameradeals

Een hogere resolutie betekent niet per se dat de beelden ook scherper zijn, maar de GoPro 9 beelden zijn wel een stukje scherper dan die van de GoPro 8.

Frame Grabs

De betere camera’s bieden al een tijd de mogelijk om ‘frame grabs’ te maken, waarbij je een foto uit een videobeeld haalt. Nu de GoPro kan filmen in 5K is het mogelijk om een foto van 14.7 megapixel ui het videobeeld te halen. Deze foto heeft een resolutie die groot genoeg is om te delen op social media of op klein formaat te printen. De GoPro 8 kan echter ook frame grabs maken met een resolutie van 12 megapixel en ook dat is genoeg voor het delen op social media.

Fotografie

Ben je een fotografie fan, dan wint de Hero 9 het makkelijk aangezien de resolutie van 12MP (4000 × 3000 pixel) naar 20 megapixel (4928 × 3264) is gegaan. Qua kwaliteit en scherpte zijn de twee modellen bijna hetzelfde, maar vooral als je de foto’s wilt bijsnijden heb je veel aan een foto van 20 megapixel (4500 × 4450 pixels).

GoPro Hero 9 vs. GoPro Hero 8: Meer accu capaciteit

Vele versies van de GoPro maken gebruik van de kleine en compacte accu die een capaciteit van 1220mAh heeft en die het net een uur volhouden als je filmt in 4K. Uiteraard is dat niet erg aangezien de accu’s heel klein zijn, maar je hebt altijd meerdere accu’s nodig om een dag vol te houden. Met een grotere GoPro is er ook ruimte voor accu met meer capaciteit. De nieuwe GoPro accu heeft een capaciteit van 1720mAh en dat is een upgrade van 30%.

 

Wanneer je filmt in Full HD merk je het grootste verschil qua uithoudingsvermogen. Hierbij ga je van 90 minuten filmen op de Hero 8 naar 2 uur en 10 minuten op de Hero 9. Het grotere formaat zorgt er volgens GoPro ook voor dat de accu beter bestand is tegen extreme kou en dat is voor de wintersporters goed nieuws. Het is namelijk bekent dat accu’s extra snel ontladen in koud weer.

Lees ook: Tips voor fotograferen en filmen in koud weer

De accu is groter en heeft meer capaciteit, maar de GoPro 9 vraagt ook meer energie omdat het een tweede kleurenscherm moet voeden. Wanneer je filmt in 5K 30p slurpt de camera veel energie en heb je 30 minuten totdat je er een nieuwe accu moet doen. Let op, de accu wordt heel heet en kan je bijna niet aanraken.

GoPro Hero 9 vs. GoPro Hero 8: Nieuwe en grotere beeldscherm(en)

Aan de achterkant zit een vernieuwd touchscreen en aan de voorzijde introduceert GoPro een nieuw kleuren lcd-scherm wat nog meer vloggers moet aantrekken.

Het scherm aan de voorzijde is geen touch en ook niet haarscherp. De voornaamste functie is het goed in beeld brengen van jezelf. Het scherm is niet uit te zetten en dat is jammer wanneer je accu wil besparen. Echter, gaan de schermen vanzelf uit na een minuut.

Gopro-hero9-black-action-camera-cameradeals.be

GoPro 9 Black

Het scherm aan de voorkant laat, net zoals bij de GoPro 8, informatie over je huidige instellingen zien. Denk hierbij aan de resolutie, frame-rate, accu percentage en ruimte op de geheugenkaart. Je hebt de keuze om een vierkante of volledige preview te laten zien. Bij de vierkante versie zie je een uitsnede van het hele beeld en bij de volledige preview zie je zwarte balken (letterbox) boven en onder. Zeker wanneer je vlogt en je achtergrond belangrijk is, dan is de letterbox versie een welkome toevoeging.

GoPro Hero 9 vs. GoPro Hero 8: Verwisselbare lenscover is terug

De verwisselbare lenskap ontbrak op de GoPro 8, maar maakt een comeback op de GoPro 9. Vanuit de doos heeft de GoPro 9e een smallere beeldhoek dan die van de GoPro 8, maar met de Max Lens Mod (van de GoPro Max) kan je een beeldhoek van 155 graden op 2.7 60 krijgen. Wij vinden de minder wijde beeldhoek fijn omdat deze natuurlijker en meer cinematisch overkomt.

Gopro-hero9-black-action-camera-cameradeals.be (4)

GoPro Hero 9 Black

De Max Lens Mod is vanaf oktober beschikbaar en kost € 80. Best prijzig dus.

GoPro Hero 9 vs. GoPro Hero 8: Iets betere beeldstabilisatie

Het beeldstabilisatiesysteem Hypersmooth 2.0 op de Hero 8 is het beste systemen dat wij kennen op een Action camera en met Hypersmooth 3.0 heeft GoPro de stabilisatie nog iets verbeterd. Bij Hypersmooth 2.0 krijg je een verkleinde versie van het beeld om het soepeler te laten lopen en werkt tot maximaal 4k 30p. Op de nieuwe versie kan je echter op 5K-resolutie filmen zonder dat je inlevert op frame snelheid.

Het voordeel van de grotere resolutie is dat deze wordt teruggebracht naar een formaat dat altijd nog groter is dan 4K en je levert dus weinig aan aan resolutie wanneer de beeldstabilisatie aanstaat.

Bevind je jezelf niet vaak in situaties waar je alle kanten op stuitert, dan is de Hypersmooth 2.0 van de Hero 8 meer dan voldoende.

GoPro Hero 9 vs. GoPro Hero 8: Horizon waterpas

De techniek om de horizon recht te houden wanneer je de camera naar links of rechts draait, komt van de GoPro Max en is op de Hero 9 beschikbaar wanneer je de Max Lens Mod installeert. In de Hero 9 zit al wel een basisfunctie geïnstalleerd die je helpt met het recht houden van de horizon. Het ziet er prima uit, maar extreme bewegingen zullen niet worden gestabiliseerd.

GoPro Hero 9 vs. GoPro Hero 8: Pre-Recording

Het opnemen van beeld zonder dat je opneemt is een functie die je doorgaans alleen op professionele videocamera’s vindt. De pre-record functie van op de GoPro 9 neemt al 30 seconden op voordat je op de knop drukt.

Gopro-hero9-black-action-camera-cameradeals.be (4)

Deze functie is heel belangrijk voor de momenten dat je die uitbarstende vulkaan of snowboard jump wil vastleggen. Alles gaat zo snel dat het gek is dat je het moment mist. Met deze nieuwe functie hoeft dat niet meer te gebeuren. Bij deze functie is het wel belangrijk dat je het onderwerp al goed in beeld hebt, anders zie alleen maar bewegend of zwart beeld omdat je de camera nog aan het opzetten was.

GoPro Hero 9 vs. GoPro Hero 8: Nieuwe functies

Tijdig opstaan om die zonsopgang te filmen kan best lastig zijn en wij hebben al zonsopgangen gemist vanwege wekker0 en slaapproblemen. Met de GoPro 9 kan je nu ‘Scheduled Capture’ instellen, wat een wekker voor de GoPro is. De camera gaat vanzelf aan en begint het maken van foto’s, video’s of een timelapse. Al deze instellingen kan je bedienen in de camera zelf en je hebt de app er niet voor nodig.

GoPro-Hero-8-Black-action-camera-cameradeals.be

GoPro Hero 8 Black

Deze functie is ook handig wanneer je met meerdere Gopros wil werken en de beelden later onder elkaar gaat leggen.

Hypersmooth en TimeWarp

Inmiddels zitten we op de derde versie van Hypersmooth en TimeWarp die zijn verbeterd ten opzicht van de vorige camera. De nieuwe TimeWarp 3.0 laat je nu ook audio opnemen wanneer fast-motion beelden opneemt en terug zet naar real-time of half-speed beeld.

GoPro Hero 9 vs. GoPro Hero 8: Welke is beter?

Puur kijkend naar de specificaties wint de GoPro 9 deze strijd, maar er komt natuurlijk meer bij kijken. De GoPro 9 is groter, duurder en zwaarder en past niet op al je accessoires. Daarbij wordt er een nieuwe accu geïntroduceerd en je oude accu’s kan je niet meer gebruiken op de GoPro 9. Al deze punten zijn geen nadeel, maar wel goed om gedachten te houden als je op dit moment al een GoPro 8 hebt. Wat ons betreft, is het niet de upgrade waard.

Ben je een nieuwe gebruiker of in het bezit van een oude GoPro versie dan is de GoPro 8 nog steeds een heel interessante optie. Door de introductie van de nieuwe camera is de prijs van de Hero 8 al gedaald en die zal nog wel wat zakken rond de feestdagen 2020.

De GoPro 8 is een goede optie als je scherpe en gestabiliseerde video’s wilt maken en hier een daar af en toe een foto neemt. De Hero 8 heeft veel functies die de Hero 9 ook heeft, maar dan met een net wat oudere versie.

Wanneer wordt de GoPro 9 dan interessant voor jou? Wanneer je vlogt of jezelf veel vastlegt dan is het nieuwe scherm aan de voorkant een waar genot en al een reden om de Hero 9 te nemen. Ben je een filmmaker die GoPro beelden combineert met beelden van een goede 4K-systeemcamera, dan is een hogere resolutie altijd welkom natuurlijk.

Ook wanneer je duikt of een sporter bent die zich veel in de kou begeeft kan veel aan de Hero 9  hebben. Dat heeft alles te maken met de grotere en nieuwe accu die beter bestand is tegen koud weer. Hoe kouder het buiten is, des te sneller een accu leeg loopt.

Al met al vinden wij dat je met de GoPro Hero 8 Black meer waar krijgt voor je geld en het zouden vooral de nieuwe eigenschappen moeten zijn die je naar de GoPro Hero 9 Black duwen.

Bekijk ook: de beste Action camera’s van dit moment

De beste prijzen van vandaag voor de GoPro Hero 9 Black:

De beste prijzen van vandaag voor de GoPro Hero 8 Black:

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment