Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nikon Z9 vs Sony A1: welke is de beste professionele camera?

Geüpdate op 08/11/2021 door Yoreh

De Nikon Z9 is de nieuwste van de twee en brengt een hoop technologische vernieuwingen en de Sony A1 is een krachtpatser op vele gebieden die tien maanden eerder uitkwam. Beide modellen zijn all-round professionele systeemcamera’s en hebben hun eigen krachten. Maar er komen ook een aantal eigenschappen overeen. In dit artikel kijken we welke van de twee titanen het beste is(voor jou). 

Puur afgaand op de body’s valt op dat de Nikon Z9 een stuk groter is dan de Sony A1. Waar de Z9 een dubbele grip heeft, kan je die voor de A1 er extra bij kopen. De Sony A1 is tien maanden ouder dan de Nikon Z9. Het eerste op de markt verschijnen heeft zo zijn voor- en nadelen.

Beide camera’s kunnen filmen in 8K en minimaals 30 foto’s per seconde maken. Ze beschikken beide over een 45-50MP full frame-sensor en hebben 5.5 stops aan interne beeldstabilisatie. Maar, kijkend naar deze algemene specificaties zien we grote verschillen.

Nikon Z9 vs Sony A1: Resolutie

Beide modellen hebben een Full Frame BSI (Back Side Illuminated) Stacked sensor. Een BSI-sensor is anders opgebouwd, waardoor het binnenkomende licht beter wordt opgevangen. Dit zorgt voor een beter belicht beeld met extra beeldinformatie.

Het Stacked gedeelte is een sensor die is opgebouwd uit meerdere lagen. Hierdoor is het mogelijk om extra RAM-geheugen in te bouwen. Dit komt ten goede van de uitleessnelheid.

De Sony A1 heeft 50.1 megapixels op de sensor zitten en dat is 9.6% meer dan de 45.7MP van de Nikon Z9. Maakt dit een groot verschil? Nee, eigenlijk niet. Wellicht dat je net wat extra ruimte hebt om in te zoomen of om in de nabewerking een andere compositie te maken. Wat ons betreft, is het een gelijkspel.

Sony A1: 50.1MP BSI Stacked

Nikon Z9: 45.7MP BSI Stacked

Winnaar: Sony A1 (Maar de extra 5MP zijn – bijna – te verwaarlozen)

Nikon-Z9-vs-Sony-A1-de-overeenkomsten-verschillen-welke-is-het-beste-cameradeals

Sony A1

Nikon Z9 vs Sony A1: Burst fotografie

Op het eerste gezicht lijkt de Nikon Z9 veel beter te zijn qua burst fotografie: 120 foto’s per seconde! De 30 frames van Sony vallen daarbij in het niets. Maar, als we kijken naar de specificaties is Nikon niet per se de grote winnaar.

Wanneer je 120fps schiet met de Nikon Z9, dan wordt de fotoresolutie verlaagd naar 11MP Lo-Res Jpg’s, mét full-readout en niet gekropt.

Zet je de Z9 op 30fps, dan krijg je Hi-Res Jpg’s. De Sony A1 heeft een maximale snelheid van 30fps, maar dan wel met RAW-bestanden. Op het gebied van 30fps wint de Sony A1 het dus. Wil je RAW-bestanden schieten met de Nikon Z9, dan zakt de maximale snelheid naar 20 foto’s per seconde.

Het lijkt wellicht een nadeel dat je op de Nikon Z9 11MP foto’s krijgt bij 120fps, maar het is eigenlijk een voordeel. Deze foto’s nemen minder ruimte in beslag en het is bijna onmogelijk om door honderden of zelfs duizenden foto’s te ploegen van groot formaat.  Voor de sport- of natuurfotograaf kan 120fps een unieke foto opleveren, zonder dat je een foto van 50MB op je kaart hebt staan.

Wil je zeker weten dat je dat ene moment te pakken krijgt, dan is de Nikon Z9 met 120fps de winnaar. Maar gaat het je om de snelste burst én RAW, dan wint de Sony A1.

Sony A1: 30fps RAW

Nikon Z9: 120 fps 11MP JPG, 30fps JPG, 20fps RAW

Winnaar: Nikon Z9

Nikon-Z9-vs-Sony-A1-de-overeenkomsten-verschillen-welke-is-het-beste-cameradeals

Nikon Z9

Nikon Z9 vs Sony A1: Video

Hoewel beide camera’s in 8K 30fps kunnen filmen, kan alleen de Nikon Z9 8K 60fps aan. Dit is iets wat geen enkele andere professionele systeemcamera op dit moment kan. Voor de filmmaker kan dit dus een reden zijn om de Z9 i.p.v de A1 te kiezen.

Belangrijk om te weten is de 8K 60fps functionaliteit op het moment van schrijven nog niet standaard in de camera zit. Deze komt met een firmware-update in 2022. 8K 30fps zit er al wel standaard op.

Een groot voordeel van de Nikon Z9 is dat deze heeft geleerd van de oververhittingsproblemen van de Sony A1 en Canon EOS R5 en deze volledig heeft opgelost. Met de Z9 filmt je tot 125 minuten in 8K 30fps, zonder oververhitting.

Zowel de Z9 als A1 filmen ook 4K tot 120fps. Sony heeft de mogelijkheid om in 10-bit 4:2:0 intern én 16-bit RAW via HDMI te draaien. De Z9 biedt 8- of 10-bit aan in H.265, met 10-bit Apple ProRes 4:2:2 HQ of 12-bit in-camera ProRes RAW HQ. Maar ook voor de laatste twee moet je wachten tot de firmware-update van 2022.

Sony A1:

 • 8K 30fps
 • 4K 120fps: 10-bit 4:2:0 intern
 • 16-bit RAW via HDMI

Nikon Z9:

 • 8K 60fps
 • 8 of 10-bit H.265
 • 10-bit Apple ProRess 4:2:2 HQ intern (in 2022)
 • 12-bit ProRes RAW HQ intern (2022)

Winnaar: Nikon Z9

Nikon-Z9-vs-Sony-A1-de-overeenkomsten-verschillen-welke-is-het-beste-cameradeals

Nikon Z9 en Sony A1

Nikon Z9 vs Sony A1: Autofocus

Beide systeemcamera’s maken gebruik van zowel fase als contrastdetectie en op basis van autofocuspunten wint de Sony A1 het. De A1 heeft 759 fase AF punten en 425 contrast detectie punten. De Nikon Z9 gebruikt 493 hybride AF punten, met 405 auto-area AF punten.

De A1 mag het dan winnen op gebied van autofocuspunten, maar wanneer we het hebben over low-light focus, dan wint de Z9. Deze kan namelijk tot -6.5EV focussen, terwijl de Sony tot -4EV gaat.

Het herkennen van objecten kunnen beide modellen. De Sony A1 kan in foto’s menselijke en dierlijke ogen vinden. In video herkent de camera op dit moment alleen menselijke ogen.

De Nikon Z9 heeft een systeem dat 9 verschillende objecten kan herkennen. Het gaat hierbij om het gezicht, ogen, hoofden en bovenlichamen van mensen; dierlijke ogen, hoofden en lichamen; auto’s, vliegtuigen, treinen en motoren. Deze functies werken zowel in foto als videomodus. Beide camera’s maken gebruik van Deep Learning AF.

Sony A1: 

 • 759 fasedetectie AF, 425 contrast AF punten
 • AF tot -4EV
 • Oog detectie dieren, vogels en mensen in foto
 • Oog detectie mensen in video
 • Deep Learning AF

Nikon Z9

 • 493 hybrdig AF en 405 auto-area AF punten
 • AF tot -6.5EV
 • Hoofd, oog, gezicht, lichaam detectie: Dieren, Mensen
 • Trein, Auto, Motor, Vliegtuig detectie
 • Werkt zowel in foto als videomodus

Winnaar: Nikon Z9

Nikon Z9 vs Sony A1: ISO

De Sony A1 is de duidelijke winnaar als we kijken naar ISO. Standaard gaat de ISO van 100 tot 32,000 en is uit te breiden tot 50-102,400. De Nikon Z9 gaat van 64 tot 25,600 en is uit te breiden tot ISO 32-102,400.

Omdat de Nikon Z9 pas net uit is, is het nog niet goed te zeggen wat dit in de werkelijkheid doet voor onder andere ruis.

Winnaar: Sony A1

Nikon Z9 vs Sony A1: Geheugenformaat

In deze vergelijking is het lastig omdat beide camera’s andere formaten om verschillende redenen gebruiken. De Sony A1 gebruikt het CFExpress Type A formaat en dat betekent dat je ook de beste SD-kaarten kan gebruiken. De Nikon Z9 gebruikt CFExpress Type B kaarten die groter van formaat zijn.

Het voordeel van de Sony A1 is dat je óók SD-kaarten kan gebruiken en dus niet extra veel geld hoeft te investeren. De reden dan Nikon voor CFExpress Type B kies is omdat SD-kaarten niet snel genoeg zijn om de hoge bitrates van 8K 60fps aan te kunnen.

Type A kaarten zijn kleiner, maar duurder dan Type B. Uiteindelijk ben je dus minder geld kwijt aan kaarten als je Type B gebruikt. Het Type B is populairder en het lijkt erop dat de prijzen alleen maar zullen dalen. Dit alles terwijl de kaarten ook nog eens in verschillende opslaggeheugen grootte komen.

Het nadeel bij de Nikon Z9 is dat deze geen SD-Kaarten accepteert en je wellicht een arsenaal aan nieuwe kaarten moet kopen. Mocht je al in het bezit zijn van XQD-kaarten, dan kan je deze óók gebruiken. XQD-kaarten zijn echter verouderd en het is geen slimme keus om hier nog in te investeren.

Wil je SD-kaarten gebruiken, dan is de Sony A1 de enige keuze. Gebruik je liever goedkopere kaarten met een groter aanbod, dan kan je beter voor de Nikon Z9 gaan.

Winnaar: gelijk

Nikon-Z9-vs-Sony-A1-de-overeenkomsten-verschillen-welke-is-het-beste-cameradeals

Nikon Z9 vs Sony A1: Body

De body’s van Nikon Z9 en Sony A1 zijn totaal verschillend en hebben andere benaderingen over hoe een professionele body er uit moet zien.

De Sony A1 heeft een traditionele systeemcamera body en heeft geen ingebouwde verticale grip. De Nikon Z9 hanteert een spiegelreflexcamera ontwerp mét verticale grip en ruimte voor extra accu capaciteit. Hierbij komen ook dubbele joysticks, AF knoppen, instelknoppen en ruimte voor FN-knoppen.

LCD-Scherm

Geen van de camera’s heeft vari-angle schermen, iets wat juist handig is voor video makers. De Sony heeft een 1.44 miljoen punts verticaal tilt Lcd-scherm, terwijl de Nikon een 1.04 miljoen dot bidirectioneel scherm heeft dat je 90 graden horizontaal en verticaal kan draaien. De Nikon Z9 wint op het gebied van LCD-scherm. De Nikon Z9 heeft daarbij een LCD-scherm aan de bovenzijde van de body met informatie. De Sony A1 heeft dit niet.

Nikon-Z9-vs-Sony-A1-de-overeenkomsten-verschillen-welke-is-het-beste-cameradeals

Elektronische zoeker

Met een 9.44 miljoen punts zoeker blaas de Sony A1 de Nikon Z9 compleet omver. De zoeker heeft een ververssnelheid van 240fps en daarbij is de 3.69 miljoen punts +/-60fps zoeker van Nikon helemaal niets.

Nikon-Z9-vs-Sony-A1-de-overeenkomsten-verschillen-welke-is-het-beste-cameradeals

Behuizing

Beide body’s zijn volledig weerbestendig, wat inhoud dat stof, vuil en waterdruppels niet naar binnen kunnen. De Z9 meet 149 x 149.5 x 90.5mm en weegt 1160 gram. De Sony A1 is beduidend kleiner met 129.9 x 96.9 x 80.8mm en 737 gram.

De Sony A1 is uit te breiden met een grip, waardoor deze hetzelfde DSLR-idee heeft als de Nikon Z9. Dit maakt de Sony A1 makkelijker mee te nemen en aan te passen voor elke situatie. De Nikon Z9 heeft een vaste ingebouwde grip en is dus altijd even groot. Het is echter een kwestie van smaak en wat je nodig hebt.

Hoewel beide EVF’s black-out vrij zijn, is de Sony A1 zoeker beter en is de body beter in te zetten.

Sony A1:

 • 129.9 x 96.9 x 80.8mm – 737 gram.
 • 9.44 miljoen dots zoeker – 240fps
 • Tilt LCD-scherm
 • Geen ingebouwde grip, maar wel optioneel

Nikon Z9:

 • 149 x 149.5 x 90.5mm – 1160 gram
 • 3.69 miljoen dots zoeker – +/- 60fps
 • 90 graden horizontaal/vertikaal kantelbaar LCD-Scherm
 • Ingebouwde grip met dubbele knoppen en extra accu ruimte

Winnaar: Sony A1

Nikon Z9 vs Sony A1: Stabilisatie

Stabiliseren gebeurt voor beide modellen tot 5.5 stops intern, maar de systemen zijn totaal verschillend.

De stabilisatie van Sony laat bijna altijd te wensen over en hetzelfde geld voor de A1. Zeker in videomodus werkt de stabilisatie niet goed. Het is mogelijk om Gyro Data over te zetten naar Catalyst in post-productie voor extra stabilisatie, maar dat gebeurd dan met een extra crop.

De Nikon Z9 daarentegen heeft altijd geweldige beeldstabilisatie gehad en dat geld ook voor de Z9. De stabilisatie lijkt veel op het goede systeem dat ook in de Panasonic Lumix S1 is te vinden. De maximale stabilisatie gaat tot 6 stops in combinatie met de juiste lenzen.

Winnaar: Nikon Z9

Nikon Z9 vs Sony A1: Conclusie

Kijkend naar de besproken punten wint de Nikon Z9 het van de Sony A1. De Z9 heeft een hogere filmresolutie en burst snelheid, betere stabilisatie, LCD en autofocus. Maar, de Sony A1 wint het op het gebied van sensor resolutie, ISO en de elektronische zoeker.

De camera’s, bedoeld voor sport-, wild-, vogelfotografen en professionele filmmakers, zijn beiden extreem goed en gaan nek aan nek in deze race. Als professional kan je waarschijnlijk zelf al wel opmaken welk model het beste is voor jou. Als je al in het bezit bent van een camera van Nikon of Sony, dan lijkt het logisch om voor de opvolger van hetzelfde merk te kiezen. Puur om kosten te besparen.

Over kosten gesproken; de Nikon Z9 is op het moment van schrijven €1300 goedkoper dan de Sony A1, terwijl deze op vele punten het wint van de Sony A1.

Prijzen Nikon Z9 body

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z9 systeemcamera Body
Laatste updates:
 • €5.999,00 - 25/01/2024
 • €5.799,00 - 13/01/2024
 • €5.299,00 - 30/12/2023
 • €5.799,00 - 17/11/2023
Sinds: 17/11/2023
 • Hoogste prijs: €5.999,00 - 25/01/2024
 • Laagste prijs: €5.299,00 - 30/12/2023
Laatste Amazon prijsupdate was: 10/03/2024 05:56
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Prijzen Sony A1 body

 

Bekijk ook:

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kan je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter