Geüpdate op 08/10/2021 door Yoreh
Het vergelijken van de Pansonic Lumix S5, GH5 en GH5s lijkt wellicht een ongelijke strijd. De GH5 komt uit 2017, de GH5s uit 2018 en de S5 uit 2020. Daarbij is de S5 een full frame camera en hebben de GH-modellen een MicroFourThirds sensor. Maar, de camera’s hebben behoorlijk wat overeenkomsten en het is geen uitgemaakte zaak dat de S5 zonder twijfel het beste is voor jou.
Panasonic staat bekend om hun primeurs in video resolutie en framesnelheden en tot vandaag de dag is Panasonic een van de merken met de beste camera’s voor 4K+ film. De GH-modellen zette de toon op de markt qua videoprestaties en sinds de komst van de full frame Panasonic Lumix S1H 6K weet Panasonic dat ze altijd een primeur te pakken hebben.
De Panasonic GH5 en Lumix S5 liggen dicht bij elkaar qua prestaties en prijs, terwijl de Lumix GH5s duidelijk een andere route kiest. Wij gaan alle punten bespreken en je helpen van daaruit een keuze te maken tussen de drie camera’s. Maar, uiteindelijk komt het neer op wat jij wil met je fotografie en film.
De tekst gaat verder onder de prijsoverzichten of klik hier om direct verder te scrollen.
Prijzen van vandaag voor de Panasonic Lumix S5 body:
Prijzen van vandaag voor de Panasonic Lumix GH5 body:
Prijzen van vandaag voor de Panasonic Lumix GH5s body:
Panasonic S5 vs GH5: Sensor
- Panasonic Lumix S5: Full Frame CMOS – 24.2 MP
- Panasonic Lumix GH5: MFT Live MOS, 20.3MP – 2x crop
- Panasonic Lumix GH5s: MFT Live MOS, 10.2MP – 2x crop
Het grootste verschil tussen de camera’s zijn de sensoren. De Lumix S5 maakt gebruik van een full frame sensor en heeft de meeste megapixels (24.2), waar de Lumix GH5s het minste megapixels (10.2) heeft. Welke sensor het beste voor jou is hangt van een paar zaken af.
De MFT-sensor heeft een crop van 2x, wat betekent dat wanneer het brandpuntsafstand van jouw objectief op 100mm staat, je in het 35-mm equivalent 200mm hebt. Deze dubbele zoom is dus handig wanneer jouw foto en film activiteiten bestaan uit sport, natuur en dieren. Gebruik je een full frame sensor met een objectief op 200mm, dan krijg je minder scherptediepte – duidelijk scherpteverschil tussen voor- en achtergrond – en dat kan goed zijn voor portret, straat en landschapsfotografie.
De S5, met full frame sensor, is geschikt voor wijde hoeken. Denk aan landschappen, gebouwen en interieurs. De GH5 is beter wanneer het om low-light situaties gaat. De ISO-waardes kan je hoger zetten en de beeldkwaliteit blijft behouden. Bij de S5 is het belangrijk te onthouden dat er een super resolutie mode is waarbij je 96MP foto’s kan nemen vanaf statief.
De Lumix GH5s heeft ‘maar’ 10.2 megapixels en dat heeft een goede reden. Door minder pixels op de sensor te plaatsen kan elke pixel twee keer zo groot zijn. Dit houdt in dat zij meer licht opvangen en daardoor kan je in donkere situaties de ISO heel ver opkrikken, zonder al te veel ruis en kwaliteitsverlies te ervaren. De GH5s is niet bedoeld voor fotografie, maar voor (geregisseerde) filmopnames waarbij je in elke situatie goede belichting nodig hebt. Daarbij heeft de GH5s ook Dual Native ISO ter beschikking. Deze kan je op hoog / laag zetten of auto. Dit komt de algehele kwaliteit in verschillende lichtsituaties ten goede.
Beste Sensor:
Beste Sensor fotografie:
Beste Sensor film:
Beste Sensor low-light:
Panasonic S5 vs GH5: Videoresolutie
- Panasonic Lumix S5: C4K / 4K UHD (5.9K extern)
- Panasonic Lumix GH5: C4K / 4K UHD
- Panasonic Lumix GH5s: C4K / 4K UHD
Alle camera’s filmen in 4K UHD (3840 x 2160) en in Cinema 4K (4096×2160), maar met de S5 moet je het materiaal extern opnemen om op te nemen in C4K. Daar staat wel tegenover dat je 5.9K RAW-materiaal extern kan opnemen met de Atomos Ninja V. Voor de GH5 en GH5s geld dat je C4K intern opneemt.
Beste video resolutie:
Panasonic S5 vs GH5: Maximale Framerates
- Panasonic Lumix S5: 4K UHD 60p (APS-C crop), 3op (zonder crop), FHD 1080 60p
- Panasonic Lumix GH5: 4k UHD 60p, FHD 60p
- Panasonic Lumix GH5s: C4k 60p, 4K UHD 60p, FHD 240p (met crop)
De GH5s is de duidelijk winnaar als het gaat om frame snelheden. In C4K en 4K UHD tot 60fps en in Full HD 1080 tot een snelheid van 240fps (met crop). De GH5 en S5 kunnen beide filmen met 60fps in 4K UHD, maar de S5 valt dan wel terug naar een crop met APS-C formaat. Dat valt wat tegen.
Beste framerates:
Panasonic S5 vs GH5: Crop tijdens film
- Panasonic Lumix S5: APS-C crop voor 4K 60p
- Panasonic Lumix GH5: Uncropped
- Panasonic Lumix GH5s: Uncropped (alleen in FHD 240fps)
Zoals je hierboven kunt lezen heeft de Lumix S5 een crop nodig om te filmen in 4K. Deze APS-C crop (1.6x) geeft je een iets wijder beeld dan de standaard MFT crop van 2x op de GH-modellen. Hier wint de GH5s het van de rest omdat deze zonder crop kan filmen in alle modi. Maar, met de S5 heb je zelfs met crop een wijdere beeldhoek.
Beste film zonder crop:
Panasonic S5 vs GH5: Compressie
- Panasonic Lumix S5: Long GOP
- Panasonic Lumix GH5: All-I, Long GOP
- Panasonic Lumix GH5s: All-I, Long GOP
De GH-modellen winnen het als het om compressie gaat. De ALL-I compressie comprimeert elk frame afzonderlijk in de best mogelijke kwaliteit, terwijl de Long GOP goed is om kleinere bestanden te krijgen en hogere framerates te halen. De S5 heeft alleen een Long GOP-compressie. Over het algemeen zul je waarschijnlijk alleen Long GOP gebruiken omdat ALL-I je enorme bestanden kan bezorgen. Vergeet niet dat je met de S5 RAW footage extern kan opnemen.
Beste film compressie:
Panasonic S5 vs GH5: Bitrate video
- Panasonic Lumix S5: 200Mbps
- Panasonic Lumix GH5: 400Mbps
- Panasonic Lumix GH5s: 400Mbps
Voor de beste videokwaliteit is het soms beter om een hoge bitrate boven resolutie te kiezen. Hoewel de bitrates van de Lumix GH5 en GH5s het dubbele van de S5 zijn, heeft de S5 een sensor die twee keer zo groot is.
Beste bitrates:
Panasonic S5 vs GH5: Color Sampling
- Panasonic Lumix S5: 4:2:2 – 4:2:0
- Panasonic Lumix GH5: 4:2:2 – 4:2:0
- Panasonic Lumix GH5s: 4:2:2 – 4:2:0
Alle camera’s kunnen intern 4K 4:2:2 opnemen en dat is nog steeds redelijk bijzonder voor systeemcamera’s. Het is mogelijk om 4:2:0 te selecteren voor kleinere videobestanden. Color Sampling is niet de allergrootste factor in videokwaliteit, maar speelt wel mee.
Beste Color Sampling:
Panasonic S5 vs GH5: Bit-diepte kleur
- Panasonic Lumix S5: 10-bit – 8-bit
- Panasonic Lumix GH5: 10-bit – 8-bit
- Panasonic Lumix GH5s: 10-bit – 8-bit
Ook hier geld dat alle camera’s kunnen opnemen in 10-bit. De GH5s doet dit zelfs in C4K, All-I, 10-bit, 4:2:2 tot 30fps. De kleurdiepte haalt weinig uit als je de beelden bijna onbewerkt laat en gaat alleen een rol spelen als je van een goede kleurbewerking houdt.
Panasonic S5 vs GH5: Log-modes
- Panasonic Lumix S5: V-Log, V-Gamut
- Panasonic Lumix GH5: Betaalde upgrade
- Panasonic Lumix GH5s: V-Log L, V-Gamut
Het V-Log Gamma is enorm belangrijk voor filmmakers die alle ruimte in de kleurbewerking willen en een cinematische look willen creëren. De Panasonic Lumix GH5 en Lumix S5 hebben V-Log L vooraf geïnstalleerd. De Lumix GH5 heeft dit niet en je moet de apart V-Log L kopen als je dit wilt gebruiken.
Meegeleverde V-Log L:
Panasonic S5 vs GH5: Opnametijden
- Panasonic Lumix S5: 30 minuten, ongelimiteerd in 4K UHD 4:2:0 8-bit
- Panasonic Lumix GH5: Geen limiet
- Panasonic Lumix GH5s: Geen limiet
Panasonic heeft geen opname limieten genoemd voor de GH5 en GH5s en de S5 kan ongelimiteerd opnemen in 4K UHD 30fps, 4:2:0, 8-Bit. De 30-minuten limiet geld voor alles wat in kwaliteit daarboven zit. Dit kan een probleem lijken, maar je kan jezelf afvragen hoe vaak je langer dan 30 minuten wil draaien in deze hoge kwaliteit. Ook als je een documentairemaker bent, dan film je waarschijnlijk in een lagere kwaliteit als je lange interviews o.i.d. opneemt.
Beste opnametijden:
Panasonic S5 vs GH5: Beeldstabilisatie
- Panasonic Lumix S5: In-body 5-assige stabilisatie
- Panasonic Lumix GH5: In-body 5-assige stabilisatie
- Panasonic Lumix GH5s: Geen beeldstabilisatie
Zowel de GH5 als S5 hebben in-body beeldstabilisatie op 5-assen. Vooral wanneer je veel ‘run and gun’ of vlog werk doet, dan kan deze stabilisatie jouw beelden een stuk beter maken. De GH5s heeft geen beeldstabilisatie en stabiliseren kan dus alleen gebeuren via objectieven. Als je een vlogger bent doe je er verstandig aan om te kiezen tussen de GH5 of S5. De S5 heeft een full frame sensor en dat maakt het makkelijk jezelf in beeld te houden als je vanuit de hand filmt.
Beste beeldstabilisatie:
Panasonic S5 vs GH5: Objectieven
- Panasonic Lumix S5: Full Frame L-vatting
- Panasonic Lumix GH5: MFT-vatting
- Panasonic Lumix GH5s: MFT-vatting
Micro FourThirds lenzen zijn een stuk goedkoper, lichter en compacter dan full frame lenzen. Daarbij zijn er meerdere partijen die MFT-lenzen produceren. De L-vatting lenzen zijn groter, zwaarder en ook duurder. Er is iets minder keuze, maar de L-objectieven krijgen een steeds groter assortiment.
Bekijk ook: De L-Objectieven Roadmap
Beste objectief opties:
Panasonic S5 vs GH5: Zoeker
- Panasonic Lumix S5: OLED, 2,360k dots, 0.74x vergroting
- Panasonic Lumix GH5: OLED, 3,680k dots, 0.76x vergroting
- Panasonic Lumix GH5s: OLED, 2,360k dots, 0.76x vergroting
Opvallend genoeg hebben de GH-modellen een kleinere sensor, maar wel een betere zoeker. Dit leidt tot een zoeker die een 1,5x betere resolutie heeft dan die van de S5.
Beste zoeker:
Panasonic S5 vs GH5: Beeldscherm
- Panasonic Lumix S5: 3-inch vari-angle touchscreen, 1,840k dots
- Panasonic Lumix GH5: 3.2-inch vari-angle touchscreen, 1,620k dots
- Panasonic Lumix GH5s: 3.2-inch vari-angle touchscreen, 1,620k dots
Het verschil is verwaarloosbaar. Het scherm van de S5 is iets beter qua resolutie, maar die van de GH5 en GH5s is iets groter. In dit geval stemmen wij voor de schermen van de GH-modellen.
Beste beelscherm:
Panasonic S5 vs GH5: Geheugen
- Panasonic Lumix S5: 2x SD/SDHC/SDXC, UHS-II
- Panasonic Lumix GH5: 2x SD/SDHC/SDXC, UHS-1/UHS-II
- Panasonic Lumix GH5s: 2x SD/SDHC/SDXC, UHS-1/UHS-II
De Lumix S5 legt het af tegen de GH-modellen omdat de GH5 en GH5s twee USH-II poorten hebben en de S5 maar één. Videomakers die beide sloten willen gebruiken voor een live back-up hebben dan vrij weinig aan de S5.
Beste geheugenkaart sloten:
Panasonic S5 vs GH5: Accu
- Panasonic Lumix S5: 440 / 470 (met scherm / zoeker)
- Panasonic Lumix GH5: 410 / 400 (met scherm / zoeker)
- Panasonic Lumix GH5s: 440 / 470 (met scherm / zoeker)
De Panasonic Lumix S5 wint het hier en de accu gaat iets langer mee op papier. Of je dit verschil in de praktijk ook merkt is te betwijfelen.
Beste accu:
Panasonic S5 vs GH5: Gewicht en formaat
- Panasonic Lumix S5: 714 gram met SD en accu – 132 × 97.1 × 81.9mm
- Panasonic Lumix GH5: 725 gram met SD en accu – 138.5 × 98.1 × 84.4mm
- Panasonic Lumix GH5s: 660 gram met SD en accu – 138.5 × 98.1 × 84.4mm
De GH5 modellen zijn beide iets groter, maar de GH5s is een stuk lichter dan de andere twee. Qua formaat en gewicht ontloopt het elkaar amper.
Compactste camera:
Panasonic S5 vs GH5: Conclusie
De Panasonic Lumix S5 is de nieuwste camera, heeft een full frame sensor, terwijl de GH5(s) een stukje ouder zijn en een MFT-sensor hebben. De oudere modellen zijn iets goedkoper inmiddels en je hebt de kans dat deze sneller in prijs zakken dan de S5. Je keuze zou hier echter niet door moeten worden bepaald.
Fotografie
Wil je een van deze camera’s ook voor goede fotografie gebruiken, dan valt de Lumix GH5s af. De kwaliteit van de foto’s uit uitmuntend, maar de resolutie valt tegen. Qua fotografie doen de Lumix S5 en GH5 beiden hun werk goed en het hangt van jouw fotografie stijl af welke sensor het beste bij jou past. De full frame sensor laat meer licht binnen en geeft minder scherpte diepte en dat is natuurlijk een mooi effect.
Cinematische film
Wij stemmen voor de Lumix GH5s als je cinematische en gescripte films maakt. Het ontbreken van beeldstabilisatie is op dat moment geen punt en daarbij kan je gestabiliseerde lenzen en een gimbal gebruiken. Het voordeel van de GH5s is ook dat je in elke lichtsituatie scherp, helder en bijna ruisloos beeld hebt bij hoge ISO-waardes. De S5 presteert ook goed in zulke situaties vanwege de grote sensor.
Algemeen film
Valt de GH5s voor jou af vanwege het ontbreken van beeldstabilisatie of hoge resolutie, dan hangt jouw filmstijl af van je keuze. De vlogger en S5 gaan goed samen omdat deze een grotere sensor heeft en daarmee een grotere beeldhoek geeft. Wanneer je weet dat je lange opnames maakt, voor bijvoorbeeld een docu, dan heb je aan de GH5 een goede omdat deze geen opname limiet op hoge kwaliteit heeft. De GH5s heeft over het algemeen de beste filmkwaliteit intern en komt, net zoals de S5, standaard met V-Log. De work-around op de GH5 en vloggen is om een extra wijde lens te kopen, maar er zitten uiteraard beperkingen aan het maximale brandpuntsafstand.
Lenzen
Het voordeel aan het MFT-systeem is dat er meer, kleinere en goedkopere lenzen beschikbaar zijn. Voordat je overgaat tot een koop, reken eerst uit hoeveel geld je kwijt bent als je goede lenzen wilt aanschaffen.
Bekijk ook: de beste systeemcamera’s voor 4K+ film
De beste prijzen van vandaag voor de Panasonic Lumix S5 body:
De beste prijzen van vandaag voor de Panasonic Lumix GH5 body:
De beste prijzen van vandaag voor de Panasonic Lumix GH5s body:
Wat is CameraDeals.be?
Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en blogs met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Wil je een camera kopen maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?
Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Volg ons op facebook en mis nooit de belangrijkste berichten!
Nieuws en recente posts