Search
Close this search box.

Sony A1 8K vs Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro: het extra geld waard?

Geüpdate op 21/02/2021 door Yoreh

De Blackmagic Pocket Cinema Camera 6k Pro komt binnenkort uit en is een upgrade van de huidige Pocket 6K. De Sony A1 filmt in 8K, maar is wel € 4700 duurder. Is de Sony A1 ook echt die hoeveelheid aan geld beter? 

De Blackmagic 6K Pro filmt met een resolutie van 6144 × 3456, 50fps en kost € 2540. Het is een zeer hoge resolutie voor en camera van die prijs. De A1 film met een maximale resolutie van 8640 × 5670, 30fps, iets wat de Canon EOS R5 óók kan. Maar het nadeel bij de EOS R5 zijn opnamelimieten en oververhitting.

Lees ook: Sony A1 vs Canon EOS R5

Uiteraard is een 8K resolutie groter en op het eerste gezicht beter dan een 6K resolutie, maar in de camera’s zitten verschillende sensoren die beide hun eigen krachten hebben. De Blackmagic is 60% goedkoper en gebruikt een Canon EF-vatting (en Sony accu’s) en dat betekent dat je extreem veel goede objectieven kan uitzoeken. Uiteraard is er een goede reden dat de Sony A1 een stuk duurder is.

8K vs 6K

Zoals we hierboven al lieten zien, we hebben het over een resolutie van 6144 × 3456 tegenover 8640 × 5760. Hierbij is 8K twee keer zo groot als 4K en 6K anderhalf keer zo groot. In de praktijk worden resoluties grote dan Full-HD 1080p (zoals 4K) voornamelijk gebruikt om een extreem scherp Full-HD beeld te krijgen. Resoluties groter dan 4K (zoals 8K) gebruikt men voornamelijk om een scherper 4K beeld te krijgen.

Foto: Digitcal Camera World / James Artaius

Dan komen we bij beeldschermen. Hoewel de 4K televisie langzaam maar zeker zijn opmars maakt, is hij nog niet echt in de armen gesloten. De televisies zijn behoorlijk prijzig en er is nog niet veel televisie content dat 4K ondersteund. Dankzij glasvezel is het uitzenden van 4K TV mogelijk en dit zullen we in de toekomst dus ook meer gaan zien.

Vervolgens moeten we kijken naar de monitor die je gebruikt voor het monteren en kleur bewerken van resoluties groter dan Full HD of 4K. Een 6K of 8K monitor is lastig te krijgen en zo extreem duur dat je jezelf kan afvragen of dat het geld waard is. Het komt er op neer dat er weinig beeldschermen zijn die al die extra pixel kunnen weergeven.

Overkill

Een 6K resolutie is eigenlijk al een overkill, maar wel heel goed om betere 4K uit te halen, iets wat je ook met de Panasonic S1H kan. Hetzelfde geldt voor de 8K resolutie. Het is niet alleen een overkill, maar het neemt veel opslaggeheugen in, je hebt een extreem snelle computer nodig en websites als Youtube ondersteunen 8K wel, maar wel met zware compressie. Dus tenzij je een bioscoopfilm maakt, heb je 8K niet echt nodig. En zelfs bioscoopfilms worden soms nog in 2K op een Arri Alexa geschoten. Daarmee komen we bij de factoren die belangrijker zijn dan resolutie: de sensor en het pixelformaat.

Blackmagic-Pocket-Cinema-6K-Pro-videocamera-

Blackmagic 6K Pro

Sensor formaat

Het verschil in prijs kan je voor een deel verklaren doordat er andere sensoren worden gebruikt. De Sony A1 gebruikt een full frame sensor met een formaat van 35mm, terwijl de Blackmagic 6K Pro een kleinere Super35 sensor gebruikt die een vergelijkbaar formaat heeft van een APS-C sensor. Dit betekent dat je ongeveer een 1.5x crop op de Super35 sensor hebt.

Videocamera’s hebben vaker een Super 35mm sensor en dat betekent dat je het materiaal van de Blackmagic goed kan verknippen met ander Super35 materiaal. Leuk, maar geen doorslaggevende factor voor de meesten.

Een full frame sensor is groter en heeft daarmee grotere pixels die meer licht opvangen. Het filmen in situaties waar niet veel licht is gaat dus beter met een full frame sensor. Gebruik je een Super35 sensor, dan kan je dit opvangen door een lichtsterke lens te gebruiken.

Dynamisch bereik en ISO

De grotere fotosites (pixels) van een full frame sensor die vangen dus meer licht op en daarmee krijg je een sensor die een groter dynamisch bereik heeft dan andere sensoren. Dit vertaalt zich onder andere in een dynamisch bereik van 15 stops voor de Sony A1 en 13 stops voor de Blackmagic 6K Pro. Dankzij grotere pixels is het ook mogelijk om de ISO hoger te zetten zonder te veel ruis te ervaren. De Sony A1 heeft een maximale ‘native’ ISO van 32,000 en de Pocket 6K Pro 25,600.

Scherpte-diepte

Een grote sensor geeft je ook een mooi scherpte-diepte effect, waarbij de voor- en achtergrond grote contrasten in focus hebben. Hoe groter de sensor, des te minder scherpte-diepte je krijgt. Dit betekent dat je het onderwerp in focus bijna volledig kan isoleren. Cinematisch gezien prachtig, maar niet altijd even praktisch. Zeker wanneer je het objectief helemaal open zet omdat je meer licht nodig hebt, dan is het niet altijd fijn om ook nog een weinig scherpte-diepte te hebben. Daarmee heeft de Super35 sensor een voordeel omdat deze kleiner is en met grote diafragma’s iets meer scherpte-diepte heeft.

Resoluties en framesnelheid

Bij de Sony A1 kan je kiezen voor een 8K resolutie met maximaal 30 frames per seconde en de eerste lagere resolutie is 4K met maximaal 120fps.

De Blackmagic Pocket 6K Pro filmt in 6K met maximaal 50fps en in 4K met maximaal 60fps. Het is mogelijk om een 5.7K 17:9 beeld met 60fps te schieten. Het hoogste aantal frame rates van 120 haal je in 2.8K. Meer dan prima als je geen snelheidsmonster nodig hebt.

Sony-A1-full-frame-systeem-camera-

Eigenschappen Sony A1

 • 50mp Exmor RS BSI Stacked full frame sensor
 • 2x Bionz XR-beeldprocessor
 • 30fps foto’s met continu AF
 • 10 bit HEIF-foto’s
 • 15 stops dynamisch bereik
 • ISO 100 – 32000
 • 9.44 miljoen dots zoeker
 • 0.90x vergroting in zoeker
 • 240fps refreshrate bij zoeker
 • Real-time oog-focus voor vogel fotografie
 • 120fps berekende AF-AE
 • Autofocus tracking werkt zelfs F22
 • Geen blackout
 • 8K film, 30fps – Oversampling 8,6K resolutie
 • 4K 120fps 10-bit 4:2:2 All-I (5.8K oversampling)
 • 8K film werkt met real-time oog-focus
 • S-Cinetone gamma voor film
 • 10bit S-Log 15+ stops dynamisch bereik
 • 5.5 stops aan in-body beeldstabilisatie
 • 16 bit raw video output via HDMI
 • 3-inch Tilt LCD scherm met 1.44 miljoen dots
 • Mogelijk om draadloze audio te verzenden
 • 1.5x sneller dan de A9 II

Blackmagic-Pocket-Cinema-6K-Pro-videocamera-

Eigenschappen Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro

 • Helder 1500cd/m² kantelbaar HDR LCD
 • Super35 HDR-sensor, Gen 5 Color Science
 • Film in 6K 6144 × 3456 tot 50fps
 • 13 stops dynamisch bereik
 • 2 XLR-ingangen
 • Canon Active EF-vatting
 • Ingebouwde ND-filters
 • Dual Native 400 en 3200 ISO tot 25.600
 • CFast 2.0- en SD UHS-II geheugenkaartsleuven
 • Neem tot 120fps op in Windowed HD
 • USB Type-C-opname
 • 3D LUT-ondersteuning
 • Voeding door een NP-F570 accu
Sony-A1-full-frame-systeem-camera-

Sony A1

Fotografie

De Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro kan foto’s maken van 21 megapixels, maar daar is alles dan ook mee gezegd. Er is geen beeldstabilisatie en autofocus en het ontbreekt aan andere fotofuncties. Is dat erg? Nee, want het is een videocamera. De Sony A1 is een systeemcamera, wat betekent dat het een fotocamera is met extreem goede videomogelijkheden.

Conclusie

Ben je óók fotograaf en wil je kunnen schakelen tussen fotografie en film, dan is de Pocket 6K Pro niet echt geschikt en kan je wellicht beter naar de Panasonic S1H 6K kijken. Op de Blackmagic 6K Pro heb je een aparte knop voor het nemen van een foto, maar je krijgt geen feedback over hoe de foto en óf deze genomen wordt. De Sony A1 is duidelijk een winnaar qua fotografie.

Maar, we kijken natuurlijk naar de film. Doe je opdrachten of maak je video’s waarbij 8K écht het verschil maken, dan moet je daar natuurlijk voor gaan. Denk hierbij ook aan het twee keer inzoomen op 8K om een 4K beeld te krijgen. Met een 100mm objectief kan je dus zo maar 200mm halen dankzij een digitale zoom, zonder kwaliteitsverlies – als je de video in 4K exporteert.

Ben je een camjo of documentairemaker die snelle autofocus nodig heeft, ook dan wint de A1 het en dat komt vooral omdat de Blackmagic geen autofocus heeft. Het is niet voor niets een cinema camera, waarbij autofocus bijna nooit, eigenlijk nooit, wordt gebruikt.

Ga je voor goede oversampled 4K, dan is de Blackmagic 6K Pro goed genoeg en daarbij hou je veel geld over om Canon EF-objectieven te kopen. Daarbij krijg je vanuit de camera cinematische tonen en wolliger beeld met extreme scherpte én ingebouwde ND-filters. Om de kleuren echt tot leven te wekken krijg je er gratis een licentie voor DaVinci Resolve bij. Vergeet niet dat de Blackmagic camera géén beeldstabilisatie heeft.

Kort gezegd: De Sony A1 is misschien wel dé perfect foto- én filmcamera voor een forse prijs, terwijl de Blackmagic 6K Pro de betere cinema filmcamera is voor het geld dat je neerlegt.

Bekijk ook: De beste 4K+ camera’s voor video

Bekijk ook: Blackmagic brengt 12K URSA Mini Pro videocamera uit

Beste prijzen van vandaag voor de Sony A1

Beste prijzen van vandaag voor de Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro
Laatste updates:
 • €2.699,00 - 28/04/2024
 • €2.816,49 - 26/04/2024
Sinds: 26/04/2024
 • Hoogste prijs: €2.816,49 - 26/04/2024
 • Laagste prijs: €2.699,00 - 28/04/2024
Laatste Amazon prijsupdate was: 22/05/2024 03:01
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kan je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Wil je een camera kopen maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Tags:

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter