Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sony A7s II vs. A7s III: De 10 grootste verschillen

Geüpdate op 29/07/2020 door Yoreh

Het is bijna vijf jaar geleden dat de A7s II op de markt werd gebracht en de opvolger, de A7s III, komt daarom ook geen moment te vroeg. In dit stuk gaan we kijken naar de 10 grootste upgrades ten opzicht van zijn voorganger.

Het Japanse Sony heeft er voor gekozen om bij 4K film te blijven, in plaats van te upgraden naar 6K (Panasonic S1H), 8K (Canon EOS R5) of zelfs 12K (Blackmagic Ursa Mini Pro). In plaats daarvan heeft Sony er alles gedaan om de beste 4K mogelijk te produceren. Dit alles in combinatie met de geweldige low-light prestaties die je van de A7s-serie bent gewend. Hoe dan ook is de Sony A7s III een van de beste systeemcamera’s op de markt van dit moment.

Dan is het nu tijd om te gaan kijken naar de 1o grootste verschillen t.o.v. de Sony A7s II.

Sony A7s II VS A7s III: Sensor

De sensor in beide camera’s hebben 12 megapixels, maar het grote verschil is dat de sensor in de A7s III helemaal is vernieuwd. Zo heeft hij nu een back-illuminated ontwerp, wat inhoud dat licht op een meer efficiënte manier wordt binnengelaten. Het positieve gevolg is dat er minder details en licht verloren gaan en dat de de sensor tot 2x sneller wordt uitgelezen.

De snelle uitleessnelheid komt goed van pas bij het verminderen van rolling shutter, een effect waarbij het beeld lijkt om te vallen wanneer je de camera snel naar links/recht beweegt.

Sony-a7s-II-vs-A7s-III-review-cameradeals

Waarom het maar 12 megapixels is? Omdat deze pixels groter zijn en daardoor meer licht opvangen. Dit resulteert in geweldig low-light prestaties en de mogelijkheid om de ISO-waarde extreem hoog te zetten, zonder dat je ruis in het beeld hebt.

Daarnaast voorkomt grote pixels ‘pixel bining’ of ‘line skipping’ om 4K beeld te produceren, dit voorkomt dat de camera te veel opwarmt. Het is nu mogelijk om 4K 60fps op te nemen voor minimaal 30 minuten, of zelfs langer. Iets waar de Canon EOS R5 en EOS R6 moeite mee hebben vanwege oververhitting.

Ben je een filmer die schiet in S-log3, dan krijg je dankzij de nieuwe sensor een dynamisch bereik van 15+ stops. Dat zijn 3 strops extra t.o.v. zijn voorganger.

Sony A7s II VS A7s III: Videokwaliteit

Naast de verbetering in dynamisch bereik, is ook de videokwaliteit er op vooruit gegaan. Een minimale vereiste vandaag de dag is de mogelijkheid om te filmen in 4K 60fps en dat is nu dus ook mogelijk. Zet de camera in 10-bit 4:2:2 modus en je neemt nog meer informatie op. Handig wanneer je gaat kleur bewerken. De A7s II filmt in 8-bit 4:2:0 en met maximaal 30fps in 4K.

De manier waarop de video wordt verwerkt en opgeslagen is ook vernieuwd. De A7s III maakt gebruik van het nieuwe XAVC S-I codec, waarbij je tot 500 Mbps aan snelheid kan opnemen. Gebruik de XAVC-HS om op te nemen met 200Mbps in 4K/100fps.

Vergeet niet dat 10-bit veel ruimte en vooral computersnelheid vergt. 10-bit heb je niet altijd nodig, zeker niet als je een simpele kleurbewerking wil toepassen. Een goedkoper alternatief voor het filmen in 10-bit 4:2:2 in 4K/60fps is de Panasonic Lumix GH5 of low-light monster Lumix GH5s.

Ontwerp

Sony heeft subtiele ontwerpaanpassingen doorgevoerd, waarmee hij meer lijkt op de Sony A7R IV. De grip is groter geworden en hierdoor is het makkelijker de camera te balanceren wanneer je een lang objectief op de camera plaatst. De knoppen zijn groter en er zit een grote HDMI aansluiting op de camera. Voorheen moest je gebruikmaken van de micro HDMI en daar wordt niemand blij van.

Sony-a7s-II-vs-A7s-III-review-cameradeals

Sony A7s III en A7s II

Officieel is de body niet door een weersbestendgheidtest gegaan, maar volgens Sony kan hij stof en waterdruppels buiten houden.

Zoeker

De zoeker is een van de grotere verrassingen en heeft een grote upgrade gekregen. Waar de A7s II een 1.23 miljoen dot zoeker heeft, schiet de A7s III omhoog met een resolutie van 9.44 miljoen dot. Daarmee is het de allerbeste zoeker die je op een systeemcamera kan vinden.

Sony-a7s-II-vs-A7s-III-review-cameradeals

Het is zelfs meer dan 5.76 miljoen dot die je op de Canon EOS R5 vindt. De A7s III zoeker heeft een refresh rate van 120 fps, belangrijk bij het schieten van slomo’s of burst foto’s. Dat dit opvallend is komt vooral omdat Sony deze camera meer als video-, dan als fotocamera presenteert. Bij videocamera’s zal je net wat vaker het LCD-scherm of een externe recorder gebruiken. Hoe dan ook is het fijn om een scherpe zoeker te hebben.

Scherm

Het scherm is altijd de achilleshiel geweest van de Sony A-series. Het blijft onbegrijpelijk waarom ze een tilt-scherm hadden terwijl gebruikers al jaren vragen om een vari-angle aanraakscherm. Inmiddels heeft Sony geluisterd en een vari-angle touchscreen op de A7s III geplaatst. Nu is het mogelijk om jezelf op te nemen of om vanuit lastige hoeken foto’s en video’s te maken.

Interface (menu)

Het menu van Sony camera’s wordt altijd als ‘lastig’ omschreven en naar ons idee is het behoorlijk gedateerd. Nu heeft Sony twee aparte menu’s gemaakt voor het maken van foto’s en video’s. In de video-menu’s zie je bijvoorbeeld alleen instellingen die je nodig hebt voor het maken van video.

Sony-a7s-II-vs-A7s-III-review-cameradeals

Hopelijk gaat Sony dit menu middels firmware updates ook op de andere camera’s zetten. Echter werkt dit menu alleen met camera’s die een touchscreen hebben, wat niet het geval is voor de A7s II.

Accuduur

Nóg een grote verbetering is de nieuwe accu, die tot 60% langer mee zou gaan. De Z-accu wordt al gebruikt in de high-end modellen als de Sony A9, A7R IV en A6600. Met deze accu kan je 95 minuten (tests geven 60 min. aan) aan film opnemen en 600 foto’s per lading. Dit is een grote upgrade t.o.v. de 370 shots op de A7s II.

Sony-a7s-II-vs-A7s-III-review-cameradeals

Gaat de accu toch sneller leeg dan verwacht, dan heb je nu het voordeel dat fast charging beschikbaar is via de USB-C poort.

Fotografie

Hoewel de A7s-serie specifiek voor film is gemaakt, maken ze ondanks de 12mp sensor prima foto’s. Dankzij de nieuwe Bionz XR processor is de algehele kwaliteit verhoogd en kan je tot 10 foto’s per seconde schieten. Dat is een verdubbeling van de 5fps op de A7s II.

Sony-a7s-II-vs-A7s-III-review-cameradeals

Ook de autofocus is sterk verbeterd. Zo kan de camera nu een AE/AF lock bewerkstelligen in slechter licht. Foto’s schiet je in 10-bit HEIF bestanden. Qua kleuren ga je er dus ook op vooruit als je kijkt naar de 8-bit JPEG bestanden op de A7s II.

Kaartsleuven

Grotere en snellere videobestanden vragen om meer en snellere geheugenkaarten en sleuven. De A7s II heeft één sleuf en de nieuwe versie heeft er twee. Deze ondersteund zowel UHS-II klasse en CFexpress Type A kaarten. Die laatste is van essentieel belang wanneer 4K 120fps beelden opneemt.

Sony-a7s-II-vs-A7s-III-review-cameradeals

Voor deze kaarten leg je wel wat geld neer:

Prijs

Al deze verbeteringen kosten wat en naar ons idee had de camera net wat goedkoper gemogen. Voor de body betaal je op dit moment €4199. Dit heeft wel als gevolg dat de A7s II binnenkort in prijs zal dalen. Op dit moment kost deze €2199.

Een verschil van €2000 is enorm en als je geen professionele cinematograaf bent, kan je jezelf afvragen of je een camera als de A7s III wel nodig hebt. Waarschijnlijk kan je prima uit de voeten met de A7s II.

Sony A7s III prijzen

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Sony Alpha A7S III systeemcamera Body (ILCE7SM3B.CEC)
Laatste updates:
 • €4.199,00 - 20/04/2024
 • €4.164,30 - 18/04/2024
 • €4.199,00 - 08/04/2024
 • €3.899,00 - 15/03/2024
Sinds: 15/03/2024
 • Hoogste prijs: €4.199,00 - 08/04/2024
 • Laagste prijs: €3.899,00 - 15/03/2024

Sony A7s II prijzen

Lees ook: De beste systeemcamera’s van dit moment

Lees ook: De beste full frame systeemcamera’s van dit moment

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s en drones van dit moment

Beste-lijsten-omslag-330

Beste-drones-van-dit-moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0