Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat betekent de komst van de Nikon Z9 voor de Canon EOS R1?

Geüpdate op 20/03/2021 door Yoreh

De Nikon Z9 is inmiddels aangekondigd en sluit zich aan bij camera’s als de full frame Sony Alpha A1 en Canon EOS R5. De vraag is nu wat de Nikon Z9 voor invloed heeft op de ontwikkeling van de Canon EOS R1. 

Hoewel de Canon EOS R5 op dit moment het systeemcamera vlaggenschip van Canon is, zijn de vergelijkingen met de Sony Alpha A1 en Nikon Z9 eigenlijk een beetje scheef. Waar Nikon en Sony hun ultieme vlaggenschepen hebben onthuld, heeft Canon hun ‘1’-serie (of 9-serie in het geval van Nikon) nog in petto. Voor Canon dus een kans om ver boven elk ander model uit te stijgen, ze hebben immers al een 8K-model op de markt.

De Stacked-sensor van de Nikon Z9

De Nikon Z9 heeft een Stacked CMOS-sensor (45-60MP), wat de uitleessnelheid extreem verbetert. Het snel uitlezen van de sensor is vooral voor sport- en dierenfotografen heel belangrijk. Deze extreem snelle sensor zorgt er namelijk voor je de sluitertijd omhoog kan zetten en meer foto’s per seconde kan maken wanneer je deze met een goede beeldprocessor combineert.

BSI vs Stacked sensor

Bij een BSI-sensor (Back Side Illuminated), gebruikt door de andere camera’s, komt het er op neer dat de bedrading anders loopt en niet in de weg van het licht zit. Hierdoor wordt al het mogelijke licht opgevangen en niet gedeeltelijk geblokkeerd door de bedrading. Iets wat bij normale sensoren wel gebeurd.

Back Side Illuminated (BSI) sensor

Stacked sensoren gaan een stap verder dan BSI-sensoren. De sensorlagen en schakelingen worden gefabriceerd, vervolgens hoogwaarden gepolijst, zodat ze daarna kunnen worden samengevoegd (Stacked). Hierdoor wordt de sensor complexer en heb je de mogelijkheid RAM-geheugen direct in de sensor te bouwen, in plaats van de RAM in de beeldprocessoren te verwerken. Dit heeft als gevolg dat je extreem snelle uitleessnelheid hebt.

Nikon-Z9-body

Nikon leest het snelst

Op dit moment heeft Nikon met de Z9 een voorsprong op de rest vanwege hun Stacked-sensor. Canon moet er dus voor zorgen dat ze dit óók doen of een ander soort extreem snelle sensor in de camera plaatsen. Het voordeel van stacked-sensoren zijn het dynamische bereik dat een stuk groter is dat bij normale sensoren. Er gaan geruchten dat Canon een ‘global shutter‘ sensor gaat gebruiken in de EOS R1, wat zou betekenen dat elk merk zijn eigen grote voordeel heeft.

Rolling & Global Shutter

In sensoren kan je een ‘rolling shutter’ of ‘global shutter’ sensor hebben. Bij een rolling shutter wordt de sensor in lijnen uitgelezen, terwijl bij een Global Shutter de hele sensor in één keer wordt uitgelezen. Een Global Shutter is belangrijk als je vaak (snel) bewegende shots maakt.

Als je snel draait (panning) wanneer je video of foto’s maakt en een Rolling Shutter sensor hebt, dan kan je het effect krijgen dat objecten vervormen of om lijken te vallen. Dit is eigenlijk altijd een ongewenst effect en gebeurd niet wanneer je een Global Shutter sensor gebruikt.

rolling-shutter-voorbeeld

Vervorming vanwege snel bewegend object en gebruik van Rolling Shutter

Het nadeel van Global Shutter is dat het veel geheugen in beslag neemt. Want hoewel de sensor in één keer wordt uitgelezen, moet deze vervolgens nog wel lijn voor lijn worden verwerkt. Normaal gesproken wordt dit geheugen gebruikt voor het uitlezen van de pixel, maar nu is die ruimte er niet meer. Dit gaat ten koste van het dynamisch bereik en vergt extra RAM-geheugen.

Stacked Sensor vs Global Shutter

Beiden hebben voor- en nadelen en in de praktijk moet je altijd nog maar kijken of je deze leessnelheden echt nodig hebt. Global Shutter is vooral voor filmmakers een fijne tool en ook de reden waarom je deze in professionele videocamera’s ziet. De Stacked sensor is een voordeel voor sport- en wildfotografen. Aan de andere kant is een groot dynamisch bereik ook voordelig voor filmmakers. Hierbij komt het er dus op neer dat de beste soort sensor voor jou afhangt van je wensen en werk.

Wat gaat de Canon EOS R1 doen?

Voorlopig zijn er geen officiële gegevens beschikbaar voor de Canon EOS R1, maar er gaan wel wilde geruchten over wat er misschien in zit (met grote korrel zout nemen!) :

 • Global Shutter
 • 85 megapixels CMOS-sensor met 20fps
 • 4o fps burst bij 21MP
 • DCI 8K, 30fps film
 • 5-assige en tot 9-stops beeldstabilisatie
 • 15.5 stops dynamisch bereik
 • ISO 160-1.6 miljoen
 • Dual Digic X processoren
 • Quad Pixel AF
 • €8200
 • 9,44MP 120 Hz Super Speed AE-AF elektronische zoeker
 • 3.5″ 9.33MP 120nit 10-bit WCG RGB-OLED touchscreen met 120HZ AE-AF

De beste prijzen van vandaag voor de Sony A1

De beste prijzen van vandaag voor de Canon EOS R5

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS R5 systeemcamera Body Zwart
Laatste updates:
 • €3.499,00 - 22/04/2024
 • €3.999,00 - 16/04/2024
 • €4.049,00 - 02/04/2024
 • €3.749,00 - 15/03/2024
 • €4.049,00 - 01/03/2024
 • €4.499,00 - 10/01/2024
 • €4.449,00 - 04/01/2024
Sinds: 04/01/2024
 • Hoogste prijs: €4.499,00 - 10/01/2024
 • Laagste prijs: €3.499,00 - 22/04/2024
Laatste Amazon prijsupdate was: 22/05/2024 10:58
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

De beste prijzen van vandaag voor de Nikon Z7 II body

Laatste Amazon prijsupdate was: 13/04/2024 19:02
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kan je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Wil je een camera kopen maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0