Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Fujifilm X-H2 zal een nieuwe 26MP en 40MP sensor krijgen

Geüpdate op 04/04/2022 door Yoreh

De Fujifilm X-H2 zal de X-H1 opvolgen en een volledig nieuwe 26 megapixel sensor krijgen. Daarnaast kunnen we een 40MP sensor verwachten die zich meer op hoge resolutie fotografie zal richten. 

De Fujifilm X-H1 komt uit 2018 en is dus zeker toe aan een opvolger. Waar men lang dacht dat dezelfde X-Trans IV sensor zou worden gebruikt, kunnen volgens we Fujifilm Rumors dus een nieuwe en vijfde versie van de 26MP sensor terug zien. Of het gerucht over de 40 megapixel sensor klopt, is nog niet zeker.

Wat kunnen we in de Fujifilm X-H2 terug zien?

De X-H1 is het Fujifilm APS-C vlaggenschip, terwijl de X-T4 een geweldige all-round camera is die daar vlak achter zit. De X-H2 moet de X-serie weer terug brengen naar het hoogste niveau.

Fujifilm wil dit onder andere doen met in-body 5-assige stabilisatie en waterdichte behuizing. De 5-assige stabilisatie zou moeten werken met een 0.5EV en 1EV compensatie. Dit zal ervoor zorgen dat je meer speelruimte hebt en hij beter werkt met een groot aantal lenzen.

8K Video?

We gaan het bijna normaal vinden dat een vlaggenschip fotocamera ook 8K film opnemen kan. De Canon EOS R5 en Nikon Z9 doen het ook, dus waarom de Fujifilm X-H2 niet? Een verschil is dat de EOS R5 en Nikon Z9 full frame sensoren hebben en de X-H2 het uit een APS-C sensor moet persen. Maar, met 40 megapixels moet het mogelijk zijn. Het filmen in 4K 60fps gaat hoogstwaarschijnlijk mogelijk zijn en wie weet zien we zelfs een 6K-functie.

Uiteraard moet de volledig nieuwe stacked BSI-sensor het verschil gaan maken.

Fujifilm X-H1 systeemcamera Body Zwart-

Fujifilm X-H1

Continu fotograferen

Het Stacked BSI sensor ontwerp gaat ervoor zorgen dat je minimaal 30 beelden per seconde kan vastleggen in continu modus. Op dit moment wordt er een 1.25x crop gebruikt in deze modus en wie weet wordt deze nu verwijderd en krijgen we snellere burst snelheden te zien.

Een sensor met Stacked Back Side Illuminated ontwerp zorgt ervoor dat licht anders wordt opgevangen en hierdoor niet verloren gaat. Daarbij gebruiken sensoren als deze een eigen RAM-geheugen, waardoor beelden sneller worden verwerkt.

Fase detectie autofocus

Fujifilm werkt op dit moment al een tijd met fase detectie autofocus op de sensor zelf en dat is behoorlijk spectaculair. Je vraagt je dan misschien af wat er nog kan worden verbeterd. Maar, op het gebied van AI- en objectdetectie kan Fujifilm nog een slag slaan.

Ontwerp van X-H2

We denken dat er niet veel wordt veranderd aan het ontwerp van de XH-2. Dit komt omdat het ontwerp en de bouw van de X-H1 al goed is. We hebben het dan over een robuuste en weerbestendige camera, met knoppen die op de juiste plek zitten. De behuizing kan daarbij tegen temperaturen tot -10 graden Celsius en is krasbestendig.

Wie weet kan het tilt-scherm dat op de X-H1 zit worden vervangen door een vari-angle aanraakscherm. Tegenwoordig is dit een vereiste om elk soort fotograaf en filmer blij te maken. De Fujifilm X-T4 en X-S10 maken al gebruik van een scherm dat alle kanten op draait.

We weten nog niet precies hoe de specificatielijst van de Fujifilm X-H2 eruit zien, maar zodra we die hebben, dan laten we het weten!

Beschikbaarheid

Velen hadden gehoopt dat de X-H2 al in 2021 zou worden aangekondigd, maar we moesten helaas wachten. In mei is het de 2022 X-Summit en dat zou een goed moment kunnen zijn voor de aankondiging van het vlaggenschip model.

Beste prijzen van vandaag voor de Fujifilm X-H1

Lees ook:  Fujifilm X-S10 vs X-T30 vs X-T4

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0