Search
Close this search box.

De beste vakantie of reis fotografie uitrusting voor de professional

Geüpdate op 21/05/2021 door Yoreh

Wellicht ga je op reis voor drie maanden of gewoon op vakantie voor een week of twee. Het lijstje van gevorderde en professionele fotografen ziet er weer anders uit dan de checklist van amateurfotografen. Hoe je vakantie er ook uitziet, bijna niemand wil met al te veel (zware) camera-apparatuur zeulen. Wij van CameraDeals maken voor jou een lijst met de essentiële en beste cameraspullen die je nodig hebt op vakantie of reis. In het artikel vergelijken wij fototoestellen en lenzen en kan je kiezen welke het beste is voor jouw trip. Uiteraard zetten we daarbij waar je deze het voordeligst vandaan haalt.

De beste fotocamera

Elk jaar komen er weer een groot aantal nieuwe camera’s uit. Wij zetten de beste reis systeemcamera’s en DSLR’s van dit moment voor je op een rijtje. Hierbij houden we rekening met stof en spatwater bestendigheid, gewicht, wifi & bluetooth functies, draaibaar scherm en natuurlijk de prijs en kwaliteit.

De beste systeemcamera voor op vakantie of reis

De professionele systeemcamera’s doen tegenwoordig niet veel onder voor professionele DSLR’s als we het over fotografie hebben. Maar als je er ook van houdt om je trip ook in film vast te leggen, dan kom je eigenlijk altijd bij een systeemcamera.

Fujifilm X-T20

Dit is het perfecte model als je van automatische naar manuele fotografie wil overstappen. De Fujifilm X-T20 heeft een goede automatische stand, maar daagt je uit om te gaan spelen met de wieltjes en knopjes. De camera ligt goed in de hand en alle knopjes zitten dicht bij elkaar zodat je snel instellingen kan veranderen.

Deze 24,3 megapixel camera heeft beeldstabilisatie in de body verwerkt. Dat is dus ook zeer handig als je een video in 4K wil opnemen.

Dit fototoestel is gemaakt uit kunststof en metaal, wat het zeer robuust en sterk maakt. Het enige nadeel is dat de camera met zijn 643 gram aan de zwaardere kant is. Maar, de grijs/zwarte look is wel heel stoer.

De laagste prijs voor Fujifilm X-T20

 

Panasonic Lumix DC-S1R

Deze camera kost wat, maar dan heb je ook een hoop! De full frame camera met 47,3 megapixel sensor is in samenwerking met Leica ontwikkelt. Door de goede sensor en het hoge aantal megapixel krijg je de meest gedetailleerde foto’s.

Een camera als deze koop je dus als je echt weet wat je op de gevoelige plaat wil leggen. Misschien die zeldzame kikker? Of de zonsopgang over de duinen? Met deze camera mis je geen detail.

Daarnaast maakt je geweldige 4K filmbeelden met maximaal 60 frames per seconde. Op dit moment zijn er maar een aantal systeemcamera’s die dit kunnen.

Nog een groot voordeel aan Lumix toestellen; ze zijn stof en spatwaterdicht. Zeker op reis is dat een hele fijne bijkomstigheid.

De laagste prijs voor Lumix S1R

 

De beste systeemcamera voor je geld: Sony Alpha A6400

Het grootste voordeel van deze camera is het gewicht: 326 gram! Deze veelzijdige camera is dus makkelijk mee te nemen op elke hike, fiets of klimtocht!

Deze sony Alpha A6400 is de perfecte camera voor de gevorderde all-round fotograaf. Met deze 24,2 megapixel camera maak je zeer goede wijde foto’s. Dat houdt in dat je gemakkelijk een heel gebouw op de foto krijgt.

Dit fototoestel heeft wat speciale foefjes zoals Eye Autofocus, Real Time Tracking en een zeer snelle beeldprocessor. Hierdoor kan je zowel in manueel als automatische stand je object makkelijk volgen en zeker weten dat je in 0,02 seconde perfect scherpe foto hebt.

Deze camera filmt in 4K Ultra-HD en in Full-HD je super slowmotion video’s maken. De framerate loopt namelijk op tot 120!

Het nadeel van deze camera is dat er geen beeldstabilisatie in de body zit. Dit moet dus vanuit de lens komen. Let hierop wanneer je een extra lens koopt.

De laagste prijs en beste deals voor Sony Alpha A6400

 

De beste DSLR voor op vakantie of op reis

Een DSLR-camera neem je eigenlijk alleen mee op vakantie als je echt serieus bent over fotografie. Het grootste verschil tussen een systeemcamera en een DSLR, is de spiegel in de DSLR. Deze zorgt ervoor dat je in vele verschillende lichtomstandigheden een goede foto kan maken.

Canon EOS 6d Mark II

De Canon EOS 6d Mark II is een goede 26,2 megapixel full frame spiegelreflexcamera. Mede door de DIGIC 7-processor is deze camera breed inzetbaar. Denk hierbij aan zowel portret- als reisfotografie. De camera heeft een zeer groot dynamisch bereik. Dat betekent dat in je in de nabewerking flink aan de kleuren kan trekken. Het 45-punts autofocus systeem zorgt ervoor dat je snel scherpstelt op het door jouw geselecteerde object.

Beeldstabilisatie gebeurt vanuit de body zelf, dus daar hoef je niet op te letten bij het aanschaffen van een lens. En als je een mooi plaatje geschoten hebt, is dat direct te delen via WIFI, NFC, GPS of Bluetooth.

 • Checklist:
  – Camera: Canon 6D Mark II
  – Resolutie: 26,2
  – Sensor: Full Frame
  – ISO: 50 – 40.000 (uitbreidbaar tot 102400)
  – Gewicht: 770 gram (zonder objectief)
  – Spatwater dicht: Ja
  – Stofdicht: Ja
  – Wifi: Ja
  – Bluetooth: Ja
  – NFC: Ja
  – GPS: Ja
  – Kantelbaar scherm: Ja
  – RAW-foto’s: Ja
  – Film: Full-HD (1080, 60fps)
  – Opslag: tot 265 GB
  – Objectiefvatting: EF

De laagste prijs en beste deals voor Canon 6D Mark II

Canon EOS 80d

De EOS 80d spiegelreflexcamera is het simpelere broertje van de Canon 6D mark II. Hij kan nagenoeg hetzelfde, maar alles net wat minder. Is dat erg? Nee, helemaal niet. De camera beschikt over een DIGIC 6-processor, 24 megapixels en heeft een hoge ISO-gevoeligheid van 256.000. Vergeet niet, hoe hoger je de ISO-waarde zet, des te meer ruis in de foto is te zien.

De camera heeft een kleine cropfactor van 1,6. Waarbij ‘1’ het totale wijde beeld is, wordt het met 1.6x kleiner. Zorg dus voor een lens die lekker wijd kan. Denk dan aan 12 of 20 millimeter lenzen.

Ook deze camera is spatwaterdicht en stofdicht. Dat is dus handig als je avontuurlijk bent, of in een harde regenbui terecht komt.

 • Checklist:
  – Camera: Canon EOS 80d
  – Resolutie: 24
  – Sensor: APS-C
  – ISO: 100 – 256.000
  – Gewicht: 730 gram (zonder objectief)
  – Spatwater dicht: Ja
  – Stofdicht: Ja
  – Wifi: Ja
  – Bluetooth: Ja
  – NFC: Ja
  – GPS: Ja
  – Kantelbaar scherm: Ja
  – RAW-foto’s: Ja
  – Film: Full-HD (1080: 24, 25, 30, 60fps)
  – Opslag: tot 128 GB
  – Oberjectief vatting: Canon EF-s & EF

 

De laagste prijs en beste deals voor Canon EOS 80D

Bekijk de laagste prijzen voor Canon EOS 80D

Nikon D7500

Met de Nikon D7500 spiegelreflexcamera krijg je waar voor je geld. Met deze spiegelreflex krijg je 20,9 megapixels, een kantelbaar touchscreen en 4K UHD filmen! Er is beeldstabilisatie in de camera gebouwd en dat helpt de beelden minder te bewegen.

Mede door de EXPEED 5 beeldprocessor schiet je tot wel 8 beelden per seconde. Daarnaast is dit een zeer snelle camera en kan je na het schieten van je foto direct zien wat je gemaakt hebt, zonder wachttijd.

Dit is een goede camera voor professionals die ook graag creatief bezig zijn. De camera beschikt namelijk over een interval- en een timelapse functie. Iets dat niet elke camera heeft. De Picture Control kan automatisch het contrast en de kleur bijwerken. Dit slimme nieuwe systeem kan het onderwerp herkennen en zich daaraan aanpassen.

Ook niet geheel onbelangrijk, met 640 gram is dit een van de lichtere spiegelreflexcamera’s.

 • Checklist:
  – Camera: Nikon D7500
  – Resolutie: 20,9
  – Sensor: APS-C
  – ISO: 100 – 51.000 (uitbreidbaar tot 1.640.000)
  – Gewicht: 640 gram (zonder objectief)
  – Spatwater dicht: Nee
  – Stofdicht: Nee
  – Wifi: Ja
  – Bluetooth: Ja
  – NFC: Ja
  – GPS: Ja
  – Kantelbaar scherm: Ja
  – RAW-foto’s: Ja
  – Film: 4K (tot 60 frames per seconde)
  – Opslag: tot 128 GB
  – Objectiefvatting: Nikon F

 

De laagste prijs en beste deals voor Nikon D7500

Lens filter

Het is opvallend hoeveel goeds lensfilters voor je foto kunnen doen. Ze zorgen ervoor dat de zon die in je lens valt de kleuren niet verdraaien of vervormen en dat de kleuren die je vastlegt puurder en scherper zijn.

Daarnaast heb je UV-filters. Deze kan je zien als een zonnebril voor je lens. Zeker als je foto’s wil maken met veel scherptediepte is een UV-filter een absolute must. Door de UV-filter hoef je namelijk je diafragma of sluitertijd niet al te ver omhoog te draaien. Op deze manier kan je het diafragma zo laag mogelijk houden, bijvoorbeeld op F1.2, en zorg je voor mooi scherptediepte effect.

UV-filters heb je in twee soorten. De eerste soort is het filter met één filter stand. De andere soort is een draaibaar filter waardoor je het filter sterker en zwakker kan maken. Het draaibare filter is handig als je in omstandigheden werkt waar het licht veel veranderd. Denk bijvoorbeeld aan een fotoshoot in de buitenlucht terwijl de wolken telkens de zon blokkeren.

De bekendste en meest betrouwbare merken in objectief filters zijn Hoya, B+W, Hama en Polaroid.

Neem voldoende geheugenkaarten mee op reis

Als doorgewinterde fotograaf schiet je waarschijnlijk een hoop plaatjes. Veel fotografen kiezen ervoor om hun kaarten niet te legen tijdens het reizen. Er zal maar iets fout gaan met de back-up die je hebt gemaakt! Of wellicht heb je geen laptop of hard schijf bij je, dan wil je niet in de situatie komen dat je foto’s van de kaarten moet verwijderen om ruimte vrij te maken.

Je kan ervoor kiezen om meerdere kaarten mee te nemen die een kleiner geheugen hebben. Het voordeel hierbij is dat je de kaarten gescheiden kan houden van je fotocamera. Mocht je camera gestolen worden, dan heb je altijd je foto’s nog. Bewaar de geheugenkaarten dus niet in dezelfde tas als waar je camera in zit.

Denk van tevoren na over hoeveel foto’s je gaat maken. Natuurlijk weet je dit nooit exact, maar als je 4 maanden op reis gaat en veel selfies neemt of video’s maakt, dan heb je uiteraard meer ruimte nodig dan voor een vakantie van twee weken.

Om het makkelijk te maken hebben twee tabellen voor je. Hierin kan je zien hoeveel ruimte je nodig hebt.

Het aantal foto’s dat je kan nemen per geheugenkaart in JPEG

MegapixelsFile size (MB)1GB2GB4GB8GB16GB32GB64GB128GB
4MP1.271514302861572211444228884577691552
5MP1.55721144228845779155183103662073240
6MP1.8476953190738147629152583051661032
7MP2.1408817163432696539130782615652312
8MP2.4357715143028615722114442288845776
10MP328657211442288457791551831036620
12MP3.62384769531907381476291525830516
14MP4.22044088171634326965391307826156
16MP4.81783577151430286157221144422888
22MP6.6130260520104020804161832216644

Het aantal foto’s dat je kan nemen per geheugenkaart in RAW

MegapixelsFile size (MB)1GB2GB4GB8GB16GB32GB64GB128GB
4MP12711432865721144228845769152
5MP1557114228457915183136627324
6MP184795190381762152530506100
7MP214081163326653130726145228
8MP243571143286572114422884576
10MP30285711422845791518303660
12MP3623479519038176215243048
14MP4220408116332665313062612
16MP4817357114328657211442288
22MP661326521042084168321664

Kaartlezer

Het zou je maar gebeuren, je hebt een laptop mee, maar geen kaartlezer en geen ingang in je laptop voor de kaarten. In dit geval had je gewild dat je die kaartlezer niet was vergeten! Een kaartlezer met USB 3 is belangrijk als je de foto’s snel wilt overzetten naar de laptop.

Let er wel op dat je laptop een USB 3 aansluiting heeft. Anders zal de optimale snelheid niet worden behaald en kan het lang duren voordat al de foto’s zijn overgezet.

Lensdoeken

Stof en vette vingers op de lens kunnen je foto veel slecht doen. Denk aan wazigheid en kleurvervaging. Mocht je autofocus gebruiken, dan kan je toestel of objectief het lastig krijgen om scherp te stellen. Neem dus altijd een lensdoekje en lensblazer mee.

Een lensblazer gebruik je om stof en eventueel zand van je lens, body of de binnenkant van je body te blazen. Op deze manier hoef je er niet met je vingers aan te zitten.

Externe Harde schijf (HDD & of SSD)

Een extra externe harde schijf is altijd aan te raden. Wij adviseren om zowel genoeg geheugenkaarten als extra opslagruimte op de laptop of externe harde schijf mee te nemen. De veiligste manier is om de gehele reis al het beeldmateriaal op zowel de kaarten als de computer of harde schijf te laten staan.

In een Hard Drive Disk (HDD) zitten draaiende onderdelen. Laat je de schijf vallen of beweegt deze te veel als hij aanstaat, dan loop je het risico dat er onderdelen binnenin afbreken. Het is handig om voor een Solid State Drive (SSD) te kiezen. Deze schijven bevatten geen draaiende onderdelen en mocht de schijf vallen of ergens tegen aantikken, dan loop je minder kans op beschadiging.

Neem je geen laptop mee? Dan zijn er ook harde schijven waar je de geheugenkaart direct kan insteken! Wij hebben een aantal goede harde schijven voor op reis voor je geselecteerd.

De lichtste statieven voor op reis

Als je op reis bent met een statief, dan kan het gewicht snel oplopen. Het liefste heb je een statief dat licht, stevig en goed mee te nemen is. Daarom selecteren wij een aantal lichte reisstatieven voor je.

Rollei Compact Traveler No. 1

Dit statief, gemaakt van carbon, heeft een gewicht van maar 980 gram en is daarom makkelijk mee te nemen op reis. Ondanks dat het statief zo licht is, heeft het een draagvermogen van 8 kilogram.

Met het statief wordt een simpele kop meegeleverd. Hiermee kan je de camera in elke stand zetten die je wil. Het is handig als je camera over een waterpas beschikt, want dat zit niet ingebouwd op dit statief.

De poten zijn 180 graden te vouwen en wanneer je het statief inklapt heeft het een lengte van maar 33 CM.

• Maximale hoogte: 142cm
• Minimale hoogte: 34cm
• Secties: 5
• Draaggewicht: 8kg
• Materiaal: carbon
• Ingeklapte lengte: 33cm
• Gewicht: 980 gram
Meegeleverd met de Rollei Compact Traveller No. 1 Carbon oranje:
• Rollei Compact Traveller No. 1 Carbon oranje
• FPH-53P kop
• Statieftas
• Twee jaar garantie

Benro TSL08CN00 Carbon Slim

Onze nummer twee is de Benro TSL08CN00. Dit kleine statief heeft een minimale lengte van 40 centimeter en is uit te breiden tot 146,3 centimeter. Het statief weegt 1 kg en heeft een draagvermogen van 4kg. Dat betekent dat dit een goed statief is voor systeemcamera’s en kleine DSLR’s.

De poten verleng je gemakkelijk door de draaisluiting een halve slag te draaien. De middenkolom kan je omkeren, zodat je vanuit zeer lage perspectieven fotografeert. Zeer goed voor macrofotografie.

Belangrijkste kenmerken van de Benro TSL08CN00 Carbon Slim Statief Kit:
• Carbon statief van 1kg, met balhoofd en snelkoppelingsplaat.
• Goed statief voor kleine DSLR’s en mirrorless systeemcamera’s
• Verstelbaar in 4 secties
• Middenkolom is om te keren voor macrofotografie
• Magnesium spider en aluminium draaisluitingen
• Een haak om contragewicht aan te hangen
• Éénknopsbediening bij balhoofd
• Arca-Swiss compatibele snelkoppelingsplaat
• Ingevouwen hoogte: 51cm
• Minimale hoogte: 40cm
• Maximale hoogte: 146,3cm
• Maximaal draagvermogen: 4kg
• Gewicht: 1kg

Standaard meegeleverd met de Benro TSL08CN00 Carbon Slim Statief Kit:
• Benro TSL08CN00 Carbon Slim Statief Kit
• N00 balhoofd
• PU30 snelkoppelingsplaat
• Statieftas
• Vijf jaar fabrieksgarantie

Sirui A-125 + Y-11 balhoofd

Dit statief heeft ingeklapt een lengte van slechts 37 centimeter. Het zal dus in de meeste rugtassen passen, en dat is handig als je op een wandeling gaat. Daarnaast weegt dit statief maar 1,2kg en zal het de rug niet te veel belasten.

De minimale hoogte van dit statief is 26 centimeter en maximaal kan je 140 centimeter bereiken. Daarbij kan het statief camera’s tot 10kg dragen. En handig, één van de poten is los te draaien, zodat je deze als monopod kan gebruiken.

Door het lichte gewicht, de stevigheid en een draagvermogen van 10kg, is dit een van onze favoriete reisstatieven.

Belangrijkste kenmerken van de Sirui A-1205 + Y-11 Balhoofd:
• Stevig, carbon statief
• Maximale hoogte van 140cm
• Minimale hoogte van 26cm
• Transportlengte van 37cm
• Draagvermogen van 10kg
• Vijf pootsecties met draaivergrendeling
• Eén poot te gebruiken als monopod
• Gewicht van 1,2kg
Standaard meegeleverd met de Sirui A-1205 + Y-11 Balhoofd:
• Sirui A-1205 statief
• Sirui Y-11 balhoofd
• Sirui snelkoppelingsplaat
• Draagtas
• Zes jaar garantie

Objectieven voor op reis

Ben je op reis wil je het gewicht zo veel mogelijk beperkt houden? Dan zijn de goede Canon of Nikon lenzen niet de beste keus. Qua kwaliteit lopen deze lenzen zeker voorop, maar qua gewicht zullen deze objectieven je vertragen.

Welk objectief je kiest hangt nauw samen met het soort camera dat je hebt. Daarbij is de vatting voor elke camera anders en dat betekent dat niet elke lens op elke camera past.

Het liefst heb je maximaal twee of drie lenzen bij je, waarvan er één een all-round lens is. Dus in totaal heb je een lens waarmee je kan zoomen, een lens voor wijde shots en een lens voor laag-licht situaties.

Maar, wat is de beste en goedkoopste lens voor op reis? Hieronder zullen we per soort een aantal goede reislenzen voor je opsommen. Hierbij houden we gewicht, kwaliteit en formaat in gedachten.

Beste Micro Four Third (MFT) lenzen voor op reis

Micro Four Third camera’s hebben een kleinere sensor dan full frame camera’s. Je hebt dan te maken met een cropfactor van ongeveer 2x. Je zit dus dichter op het object dan bij een full frame camera. Bij het kiezen van een lens is het dus belangrijk dat je dit in gedachten houdt.

Panasonic Lumix G Leica 8-18mm F2.8-4.0

Wijder dan deze lens krijg je het bijna niet. Door de cropfactor van de sensor staat deze 8-18mm gelijk aan 16-36mm. De ingebouwde beeldstabilisatie is een geweldige toevoeging. En dit allemaal in een lens die maar 315 gram weegt.

Olympus M.Zuika ED 14-150 f4-56 II

Deze budget lens is een goede all-round lens. Met zijn grote bereik weet je zeker dat je nooit je lenzen hoeft te wisselen. Daarbij weegt de lens maar 284 gram! Het equivalent van de lens is 28-300mm.

Olympus M. Zuiko Digital ED 12-100MM F4 IS Pro

Deze lens gaat goed samen met een lichtgevoelige camera, aangezien de grootste f-stop van deze lens op 4 staat. Het voordeel is wel dat dit een gefixeerde F-stop is. Dus hoever je ook zoomt, dit objectief staat altijd op f4! Dit professionele objectief, van 561 gram, geeft je kraakhelder beeld en is wellicht de beste keuze om op je fototoestel te draaien als je rondloopt en ontdekt.

Laagste prijzen Leica 8-18mm, Olympus 14-150 & Olympys 12-100mm

Beste mirrorless systeemcamera lens voor op reis

Ga je op reis met een goede mirrorless systeemcamera, dan lever je al een hoop gewicht in. Natuurlijk wil je het zo licht mogelijk houden en daarom is het een goed idee om je lenzen hierop uit te zoeken.

Sony 18-105mm f/4 OSS G

Deze Sony 18-105mm F4 OSS G is het professionelere en betere broertje van de Sony E18-135 F/3.5-5.6 oss. Het voordeel van de G-series is dat ze hogere kwaliteit afleveren dan de niet G-lenzen.

Deze lens van 427 gram is voornamelijk bedoeld voor Sony camera’s met APC-C sensor.

Sony E 18-135 f/3.5-5.6 OSS

Deze lens met E-mount voor APS-C camera’s, is zeer bekend in de fotografie reiswereld. Met 427 gram en een niet al te hoge prijs, heb je hier een zeer uitgebreide lens mee.

Sony FE 24-240 MM f/3.5-6.4 OSS

Met 780 gram is deze lens wat zwaarder, maar je hebt wel een geweldig bereik! Deze lens is een aanrader als je niet meer dan één objectief kan of wil meenemen.

De lens is geschikt voor full frame Sony camera’s. En hoewel de f-stop oploopt tot 6.4 bij volledige zoom, zal je waarschijnlijk genoeg licht vangen. Dit is omdat Sony camera’s bekend staan om hun goede ISO-instellingen en ruisonderdrukking.

Beste deals en laagste prijzen Sony 18-105, 18-135 en 24-240mm

Bekijk de laagste prijzen voor Sony lenzen