Geüpdate op 18/08/2023 door Yoreh
Het wordt erg druk met alle DJI versies die vandaag de dag op de markt zijn en daarom vergelijken we de nieuwe DJI Air 3 en iets oudere DJI Mini 3 Pro. Ga je voor het nieuwste, iets duurder een high-end model, of de kleinere, goedkopere en iets oudere model? Camera Deals helpen je kiezen.
DJI Mini 3 Pro
Met de DJI Mini 3 Pro krijg je 3-wegs obstakeldetectie en dat is de eerste keer in een Mini-serie drone. Daarbij weegt de drone minder dan 250 gram, wat betekent dat je geen vliegbewijs nodig hebt en op veel plekken kunt vliegen. De Mini 3 Pro heeft high-end eigenschappen tegen een scherpe prijs, voor een iets professionelere drone, en is daarmee een van de beste drones van dit moment.
Pluspunten:
- Goed bij weinig licht
- 3-wegs obstakeldetectie
- Automatische vliegmodussen
Minpunten
- Duurder dan vorige Mini modellen
DJI Air 3
De DJI Air 3 is de eerste uit de Air-serie met dubbele camera’s. De Air 2s is al een goede keus voor semi-professioneel gebruik, maar de Air 3 gaat een stukje verder. Zo is deze beter bestand tegen harde wind en kan hij vliegen tot 46 minuten lang. Het is nu mogelijk om met de tweede camera tot 3 keer optisch in te zoomen en dat zorgt veel mogelijkheden in film en fotografie. Met de Air 3 kun je de nieuwe DJI RC 2 gebruiken, die een groter bereik hebben.
Pluspunten:
- Sterk bij harde wind
- Dubbele camera’s
- Vliegtijd van 46 minuten
Minpunten
- Vast diafragma
DJI Mini 3 Pro vs DJI Air 3: Introductie
De DJI Air 3 is de nieuwste van de twee en werd geïntroduceerd in juli 2023 als opvolger van de DJI Air 2s. Grote upgrades zijn de dubbele camera’s, veel langere vliegtijd, nieuwe controllers, beter veiligheidssysteem en kracht bij harde wind.
De DJI Mini 3 Pro komt uit mei 2022 en is dus niet heel veel ouder dan zijn grote broer. De vraag is; waarom zou je voor de Mini 3 kiezen?
DJI Mini 3 Pro vs DJI Air 3: Gewicht en formaat
Een reden om voor de Mini 3 Pro te kiezen is, omdat deze kleiner en lichter is dan de Air 3, waardoor je een hoop restricties ontloopt. Uiteraard lever je wel in aan een aantal eigenschappen. De Mini 3 Pro weegt minder dan 250 gram, wat betekent dat je geen vliegbewijs nodig hebt en overal kunt vliegen. De Air 3 weegt 720 gram (C1 rating) en dat betekent dat je een vliegbewijs nodig hebt en niet overal mag vliegen. Voor beide drones geld dat je weg moet blijven van vliegvelden en een militaire basis.
Uiteraard kunnen beide drones volledig in- en uitklappen. De Mini 3 Pro meet 145 x 90 x 62mm ingevouwen en de Air 3 207 x 100.5 x 91.1mm.
Meer over waar je wel en niet mag vliegen lees je in ons artikel over de Europese wet- en regelgeving voor drones.
DJI Mini 3 Pro vs DJI Air 3: Camera
De Air 3 heeft de betere camera’s van de twee drones, maar dat lijkt ook logisch. De Air 3 heeft twee 1/1.3-inch CMOS sensoren. De eerste sensor zit achter een 24mm lens, terwijl de tweede zoom-camera 70mm gebruikt. De 1/1.3-inch sensoren zijn kleiner dan de enkele 1-inch sensor op de Air 2s. Hoewel de sensoren kleiner zijn dan die van zijn voorganger, hebben deze meer megapixels, een hogere resolutie en nieuwere technologie, waardoor ze sneller worden uitgelezen. Dit zorgt ervoor dat de Air 3 4K 100 fps materiaal kan opnemen, terwijl de Air 2s 120fps haalt in Full HD.
De Mini 3 Pro heeft een enkele 1/3-inch CMOS-sensor en kan 4K materiaal tot 60fps opnemen. Dat scheelt dus 40fps met de 120fps van de Air 3. Waar de Mini 3 Pro video in het D-Cinelike kleurprofiel kan opnemen, gebruikt de Air 3 het betere D-Log M of HLG bij beide camera’s. Dit zorgt voor meer mogelijkheden tijdens de kleurcorrectie.
Beide drones hebben een 48 megapixel camera die 90 graden naar beneden kan draaien en 60 graden omhoog.
DJI Mini 3 Pro vs DJI Air 3: Accu
De Air 3 kan bij 50% langer vliegen dan de Air 2s en blijft nu tot 46 minuten in de lucht. Dit zorgt ervoor dat je met gemak een half uur lang kan rondvliegen, om de laatste 15 minuten te gebruiken om terug te komen naar het Home punt.
De Mini 3 Pro kun je tot 34 minuten lang op een enkele accu laten vliegen. Hoewel dit een stuk minder is dan de Air 3, is het indrukwekkend voor een drone van dit formaat.
Een nadeel bij de Mini 3 Pro is dat de accu een stuk sneller leegloopt wanneer er een iets sterkere wind staat. De Air 3 heeft dankzij de grotere capaciteit en formaat dus een voordeel. Plus dat de Air 3 ook sterkere rotoren heeft dan de Mini 3 Pro. Er is een grotere accu beschikbaar voor de Mini 3 Pro, waardoor je tot 47 minuten kunt vliegen, maar deze is niet toegestaan in Europa. De grotere accu zorgt er namelijk voor dat de drone zwaarder wordt dan 250 gram.
DJI Mini 3 Pro vs DJI Air 3: Controller en bereik
Beide consumenten drones zijn te besturen met de RC-N1 controller, waarbij je een telefoon boven op de controller zet. De smartphone gebruik je als scherm en controle centrum. De Mini 3 Pro is iets ouder en is ook nog te besturen met de DJI RC controller, die een ingebouw 5.5-inch aanraakscherm heeft. Hierbij heb je dus geen smartphone nodig.
De Air 3 kan ook gebruikmaken van de nieuwere RC-2 controller. Deze heeft ook een 5.5-inch aanraakscherm, maar een veel beter bereik dan zijn voorganger. Zo is het mogelijk om 1080p 30fps materiaal tot 20 km uit te zenden, terwijl de Mini 3 Pro tot 12 kilometer gaat. Er is een kleine kans dat je ooit zo ver zult vliegen, maar een sterker bereik zorgt voor een veiligere vlucht.
Mocht de drone ooit onverhoopt de connectie met de controller verliezen, dan kun je de drone instellen om te landen (niet aan te raden), te zweven of terug te vliegen naar het thuis punt (aan te raden). De drone vliegt dan vanzelf het bereik binnen.
DJI Mini 3 Pro vs DJI Air 3: Obstakeldetectie
De nieuwe obstakeldetectie zit uiteraard in de nieuwe DJI Air 3 en kan objecten 360-graden ontdekken en ontwijken. De Mini 3 Pro heeft 3-wegs detectie, wat betekent dat deze voor, achter en onder sensoren heeft om obstakel te herkennen. Voor beide modellen geld dat de sensoren uit gaan wanneer je de drone in Sport-modus zet.
DJI Mini 3 Pro vs DJI Air 3: Modussen
Qua vliegmodussen krijg je op de Mini 3 Pro en Air 3 bijna hetzelfde. De Air 3 heeft het nieuwste ActiveTrack 5.0, waarbij onderwerpen worden herkend en gevolgd, waarbij obstakels worden ontweken. De Mini 3 Pro gebruikt ActiveTrack 4.0. Uiteraard kunnen beide drone via de RTH (Return To Home) knop automatisch terugvliegen naar het thuis punt. Hierbij berekent de drone de beste route om terug te vliegen.
Mastershots
MasterShots zit in beide modellen ingebouwd. Met deze functie maakt de drone automatisch een reeks cinematisch uitziende shots, die je direct in de montage gebruiken kunt.
Unieke functies
De Air 3 is uniek in het feit dat je ‘waypoints’ op de kaart kunt programmeren. Je kunt dus de vliegroute vooraf programmeren. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een gescripte video opneemt. De Mini 3 is uniek doordat deze zijn camera 90 graden kan draaien om portrait modus in te schakelen. Handig voor foto’s en video’s bedoeld voor social media.
Snelheid
De snelste drone van de twee is de DJI Air 3 met 75.5 km/h in sportmodus. De Mini 3 Pro vliegt maximaal 57km/h in sportmodus. Je kunt bij beide modellen kiezen uit een Standaard, Sport en Cinematische modus. Ook de Tripod-modus is terug op de DJI Air 3. Hierbij kun je het effect van een langzaam bewegende slider nabootsen. Ideaal voor langzame cinematische shots.
DJI Mini 3 Pro vs DJI Air 3: Prijs
Voor de Air 3 betaal je iets meer dan de Mini 3 Pro. De Air 3 is te koop als losse drone vanaf €1099, terwijl de Mini 3 Pro te verkrijgen is vanaf €711.
Klik op de tabbladen voor de prijzen en uitvoeringen van de DJI Air 3:
- DJI Air 3 + RC-2 Smart + Fly More
- DJI Air 3 + RC-N2
- DJI Air 3 + RC-N2 + Fly More
- DJI Air 3 drone los
Klik op de tabbladen voor de prijzen en uitvoeringen van de DJI Mini 3 Pro:
- Mini 3 Pro + Fly More + RC-N1
- Mini 3 Pro + Fly More + Smart Controller
- Mini 3 Pro + RC-N1
- Mini 3 Pro + Smart controller
- Mini 3 Pro zonder controller
DJI Mini 3 Pro vs DJI Air 3: Welke is de beste voor mij?
De grote voordelen van de DJI Air 3 zijn:
- De dubbele camera’s
- Het grote bereik
- Vliegen tot 46 minuten
- 360-graden obstakelsensoren
Maar omdat de drone meer dan 250 gram weegt moet je een vlieg cursussen doen en je mag niet overal vliegen. Op plekken waar je wel mag vliegen moet je vaak minimaal 150 meter afstand houden van gebouwen en mensen.
De voordelen van de DJI Mini 3 Pro zijn:
- Weegt minder dan 250 gram (dus geen vliegbewijs)
- Je mag op meer plekken vliegen
- Compacter
Maar je hebt een enkele camera, 4K 60fps (geen 120fps) en minder obstakelsensoren. Daarbij is het goed om te weten dat vorige Mini-modellen helemaal geen obstakelsensoren hadden.
De Mini 3 Pro is uiteraard een stuk goedkoper dan de Air 3. Als het dus op budget aankomt, dan heb je met de 3 Pro een goede drone. Wil je net wat professioneler aan het werk gaan, 4K super slowmotions en waypoints gebruiken, dan is het die paar honderd euro dubbel dwars waard.
Lees ook:
Wat is Camera Deals?
Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.
Camera Deals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Lees alles over camera-instellingen en specificaties
Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Nieuws en recente posts