Search
Close this search box.

Drone vliegt IJslandse vulkaan in, maakt geweldige foto’s en video’s en smelt

Geüpdate op 29/03/2021 door Yoreh

Op dit moment gaat het behoorlijk tekeer rondom de Geldingadalir / Geldingadalur vulkaan op IJsland. Jarenlang een slapende vuurspuwer, maar nu weer actief. De vulkaan is 15 minuten van Reykjanes vandaan, de plek waar drone vlieger Garðar Ólafs woont. Hij besloot de drone naar de vulkaan te vliegen met geweldige plaatjes, maar wel gesmolten drone als resultaat. 

Volgens Ólafs is de vulkaan altijd een van de minder bezochte en onderschatte plekken van IJsland geweest, maar in één nacht is daar verandering in gekomen. IJsland bestaat uit vele vulkanen en dat betekent dat er altijd wel eentje op het punt van springen staat. De Geldinadalir vulkaan was al een tijdje aan het borrelen en er werden meer dan 40.000 schokken met een kracht van 5.6 op de schaal van Richter waargenomen. De eerste eruptie vond plaats op 19 maart 2021.

Een eigen drone footage platform en gesmolten drone

In de laatste vijf jaar hebben Ólafs en zijn broer Oli Haukur een hoop drone beelden gemaakt op IJsland. In plaats van deze te verkopen via gevestigde stockfootage websites als Shutterstock (tegen inmiddels lage en slechte vergoedingen), hebben de broers hun eigen platform opgezet. Dit heeft als gevolg dat zij zelf de prijs kunnen bepalen en verkopen aan klanten als Netflix, Apple en BBC.

Drone-smelt-na-invliegen-vulkaan

Drone na de vlucht. Foto: Garðar Ólafs – Via PetaPixel

Ólafs vertelde in een interview met PetaPixel dat hij met zijn DJI Mavic 2 Pro Drone in de buurt van de vulkaan was en besloot een kijkje te nemen. Het leek hem wel gaaf om een shot van boven af te maken. Hij laat zijn drone zakken zodat hij een beeld kan maken waarbij er nog alleen maar spuwend lava is te zien. Wanneer hij opkijkt ziet hij de drone niet meer en realiseert zich dat hij de vulkaan is in gevlogen. Terwijl Ólafs verbaasd is over het feit dat de drone nog steeds vliegt, laat hij hem snel opstijgen en terugkeren naar de opstijglocatie.

Drone-smelt-na-invliegen-vulkaan

Drone na de vlucht. Foto: Garðar Ólafs – Via PetaPixel

Na de landing inspecteert hij de drone en komt erachter dat de drone er niet ongeschonden vanaf is gekomen. De lamp onder de DJI Mavic 2 Pro is gesmolten en de obstakel sensoren zijn kapot. De hitte werd de drone te veel, maar het is bijzonder hoe sterk de drone is gebouwd. De drone werkt en vliegt nog steeds, maar de sensoren onderop niet en geven constant foutmeldingen. Ólafs realiseert zich dat als hij langer of lager was gaan vliegen, de drone waarschijnlijk was gesmolten of was neergestort in de lava. In het interview vertelt Ólafs dat het allemaal waard is aangezien de foto’s en video’s waanzinnig zijn geworden.

Bekijk hieronder de foto’s en video’s van Garðar Ólafs

 

drone-foto-van-Geldingadalir-vulkaan-ijsland

Foto: Garðar Ólafs

drone-foto-van-Geldingadalir-vulkaan-ijsland

Foto: Garðar Ólafs

drone-foto-van-Geldingadalir-vulkaan-ijsland

Foto: Garðar Ólafs

drone-foto-van-Geldingadalir-vulkaan-ijsland

Foto: Garðar Ólafs

drone-foto-van-Geldingadalir-vulkaan-ijsland

Foto: Garðar Ólafs

drone-foto-van-Geldingadalir-vulkaan-ijsland

Foto: Garðar Ólafs

drone-foto-van-Geldingadalir-vulkaan-ijsland

Foto: Garðar Ólafs

drone-foto-van-Geldingadalir-vulkaan-ijsland

Foto: Garðar Ólafs

Meer beelden van Garðar Ólafs’ werk kan je vinden op zijn Airstock en Instagram pagina.

Bekijk ook: de beste drones van dit moment

Drones en vulkanen gaan niet samen

Uiteraard zijn er vele drone vliegers, waaronder ik zelf, die proberen dicht bij een actieve vulkaan te komen en daar redelijk snel spijt van hebben. Vele drones zijn al neergestort of gesmolten. Maar wat al deze vliegers gemeen hebben is dat als het materiaal kan worden opgeslagen, het verliezen van de drone het waard was. Zeker als je deze beelden achteraf kan verkopen om vervolgens een nieuwe drone te kunnen bekostigen.

Hieronder zie je een video van hoe het landschap rondom de Geldingadalir vulkaan in IJsland veranderd van rustgevend tot een lava-landschap.

Drone vlieger Benjamin Hardman is ook een van de piloten die het waagde zijn drone de vulkaan op IJsland in te vliegen:

De beste prijs van vandaag voor de DJI Mavic 2 Pro

DJI Mavic Pro 2 | CameraDeals.be

Laatste Amazon prijsupdate was: 12/01/2024 21:18
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0