Essentiële tips voor als je gaat fotograferen of filmen in koud weer
Geüpdate op 31/10/2023 door Yoreh
Essentiële tips voor als je gaat fotograferen of filmen in koud weer
Waar sommigen niet kunnen wachten tot de herfst en winter aanbreekt, kijken anderen vanaf 21 september al uit naar de lente. Hoe dan ook, je moet de herfst en winter door en dat brengt gelukkig ook prachtige fotomogelijkheden met zich mee. Het maakt niet uit welke camera je hebt, als het buiten echt koud is (max +5 graden Celsius), dan heb je een iets andere voorbereiding nodig dan wanneer het warm is.
Voordat je naar buiten gaat
Kleed je warm aan
Als je gaat fotograferen in koud weer, dan moet je je goed aankleden. Dit spreekt wellicht voor zich, maar er zijn genoeg mensen die nét te lang buiten blijven voor dat ene shot terwijl ze niet goed zijn aangekleed. Is dat het waard? Meestal niet. Zeker niet als je onderkoeld raakt. Zorg voor warme en dikke of thermoskleding, neem warme thee mee en zorg ervoor dat je handschoenen hebt waarmee je de knoppen op de camera en de lensringen goed kan bedienen. Plan van te voren hoe je weer gaat opwarmen als je terug komt en laat iemand weten waar je heen gaat als je voor langere tijd de kou in wil. Elke doorgewinterde (ha!) fotograaf zal hetzelfde advies geven.
Extra batterijen
Batterijen hebben wellicht nog meer hekel aan de kou dan ik. Het koude weer laat de batterijen extra snel leeglopen. Het ergste wat kan, en waarschijnlijk zal gebeuren, is dat je accu leeg is wanneer je eindelijk dat ene mooie shot kan maken. Neem extra accu’s mee en stop deze in de zakken van je trui of in de binnenzak van je jas om ze warm te houden. Wanneer je de accu’s in je (camera) tas stopt zullen deze de kou opvangen en sneller leeglopen.
Neem een tas mee
Ga niet op stap met de camera in je hand en het camerahoesje om je nek. Een rugzak helpt je om warm te blijven en beschermt je camera en accessoires tegen de kou. Niet alleen de batterijen houden niet van lage temperaturen, ook je camera zal het je niet in dank afnemen. Plaats een thermoskan met thee tegen de rugvulling van je tas en wellicht kan deze voor wat extra warmte zorgen. Neem ook een grote luchtdichte plastic zak mee waarin al je gear past na afloop van de shoot. Hier kom ik later op terug.
Wanneer je buiten in de kou bent
Een groot voordeel aan koude winterlucht is dat deze over het algemeen minder vocht bevat dan warme lucht. Dat is goed nieuws, want de foto’s worden automatisch een stuk helderder en scherper!
Sneeuw
Sneeuw is gevaarlijk wanneer je fotografeert. Fototoestellen doen hun best om de juiste belichting te vinden, maar het kan histogrammen en meters nog weleens voor de gek houden. Dit kan resulteren in overbelichting en dat is nauwelijks meer te corrigeren. Het is dus verstandig om een klein beetje onderbelicht te fotograferen. Schaduwen kan je namelijk gemakkelijk een stukje oplichten in post-productie. Wanneer je gedeeltelijk automatisch schiet kan je gebruikmaken van belichtingscompensatie.
Sneeuw werkt als een soort enorm reflectiescherm en als de zon schijnt is het verstandig om een zonnekap te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat het reflecterende licht niet direct de lens inkomt. Wanneer je fotografeert in een omgeving waar je omringd bent door sneeuw, dan kan dat ook je ogen aantasten of zelfs verbranden. Onze ogen zijn niet gewend aan het felle reflecterende licht. Draag dus een zonnebril (met UV-filter!) wanneer je even geen foto’s neemt. Een aantal camera’s hebben ook een zonnefilter in de body ingebouwd.
Beter licht
Licht, een van de belangrijkste aspecten in fotografie en film. In de winter staat de zon lager (verder van ons vandaan) en krijg je scherpe hoeken. Dit is goed nieuws, want hierdoor heb je bijna heel de dag door geweldige contrasten en lichten. In de zomer kan dat nog wel eens een nadeel zijn wanneer je 6 uur lang minder kan doen omdat de zon recht op je mik staat en het véél te warm is. Wil je overdag graag met lange sluitertijden werken, gebruik dan een goed ND filter. Eén van de must-haves voor elke filmer en fotograaf.
Witbalans
Is er tijdens je winterse dag voornamelijk bewolking en overbelicht (overcast) licht? Overweeg dan om je witbalans op de preset ‘cloudy’ te zetten. Deze instelling maakt je foto’s direct wat warmer.
UV-Filter
In de winter (met lage temperaturen) of op grote hoogtes zal het vaker voorkomen dat je een lichte waas in je foto’s ziet. Een goed UV-filter kan deze waas weghalen en daarbij beschermt het filter je lens tegen sneeuw, water, stof en andere viezigheid. Een UV-filter is vrijwel altijd een goed idee.
Ook het gebruik van ND-filters kan goed van pas komen. Een ND-filter is als een zonnebril voor je camera en kan je camera een groter dynamisch bereik geven. Zeker in België en Nederland kan het licht in de winter nogal sterk zijn en dan komt een ND-filter goed van pas.
Voordat je weer naar binnen gaat
Wanneer je er helemaal klaar mee bent en weer naar binnen wil, is het verstandig om je camera daar op voor te bereiden. Een directe omschakeling van koud naar warm kan ervoor zorgen dat er condens ontstaat op allerlei camera onderdelen waar je dat liever niet hebt. Hierbij komt de grote luchtdichte plastic zak kijken:
Haal de geheugenkaart uit de camera
De geheugenkaart is ook gevoelig voor vocht en temperatuurwisselingen en daarom is het beter deze uit de camera te halen en in de plastic zak te stoppen
Stop je camera, lens, accu en geheugenkaart in de plastic zak
Stop al je lenzen, camera’s, accu’s en kaarten in deze luchtdichte plastic zak. Waarom? Condensatie en vocht kunnen zich gaan nestelen op een koud object wanneer je deze in een warme omgeving plaatst. Je zal snappen dat elektronische producten en vocht meestal niet samen gaan. Door ze in de plastic luchtdichte zak te stoppen geef je de apparatuur tijd om langzaam op kamertemperatuur te komen. Houdt de spullen zo’n twee uur lang in de zak voordat je ze eruit haalt.
Veel plezier met het fotograferen in de kou en ik hoop dat jullie prachtige foto’s nemen! Heb je tips? Plaats ze hier onder in de comments! Wat werkt wel en wat werkt niet wanneer je in de kou fotografeert?
Wat is Camera Deals?
Camera Deals is opgezet door professioneel fotograaf, filmmaker en camera-expert Yoreh Schipper. Camera Deals is een camera review en informatie website, waar je ook prijzen kunt vinden. De website is 100% onafhankelijk en richt zich op het bedienen van de lezers. Bij Camera Deals kun je camera prijzen vinden, doen we tests & reviews, blogs met tips, we hebben een camera uitzoekhulp en informatie over camera’s. Daarbij geeft de website je het laatste nieuws over camera’s, lenzen, camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie. Op deze manier krijg je hulp bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!