Essentiële tips voor als je gaat fotograferen of filmen in koud weer

Geüpdate op 11/01/2022 door Yoreh

Essentiële tips voor als je gaat fotograferen of filmen in de kou

Waar sommigen niet kunnen wachten tot de herfst en winter aanbreekt, kijken anderen vanaf 21 september al uit naar de lente. Hoe dan ook, je moet de herfst en winter door en dat brengt gelukkig ook prachtige fotomogelijkheden met zich mee. Het maakt niet uit welke camera je hebt, als het buiten echt koud is (max +5 graden Celsius), dan heb je een iets andere voorbereiding nodig dan wanneer het warm is. 

Voordat je naar buiten gaat

Kleed je warm aan

Dit spreekt wellicht voor zich, maar er zijn genoeg mensen die nét te lang buiten blijven voor dat ene shot terwijl ze niet goed zijn aangekleed. Is dat het waard? Meestal niet. Zeker niet als je onderkoeld raakt. Zorg voor warme en dikke of thermoskleding, neem warme thee mee en zorg ervoor dat je handschoenen hebt waarmee je de knoppen op de camera en de lensringen goed kan bedienen. Plan van te voren hoe je weer gaat opwarmen als je terug komt en laat iemand weten waar je heen gaat als je voor langere tijd de kou in wil. Elke doorgewinterde (ha!) fotograaf zal hetzelfde advies geven.

Thermobroek

Extra batterijen

Batterijen hebben wellicht nog meer hekel aan de kou dan ik. Het koude weer laat de batterijen extra snel leeglopen. Het ergste wat kan, en waarschijnlijk zal gebeuren, is dat je accu leeg is wanneer je eindelijk dat ene mooie shot kan maken. Neem extra accu’s mee en stop deze in de zakken van je trui of in de binnenzak van je jas om ze warm te houden. Wanneer je de accu’s in je (camera) tas stopt zullen deze de kou opvangen en sneller leeglopen.

camera-accu

Neem een tas mee

Ga niet op stap met de camera in je hand en het camerahoesje om je nek. Een rugzak helpt je om warm te blijven en beschermt je camera en accessoires tegen de kou. Niet alleen de batterijen houden niet van lage temperaturen, ook je camera zal het je niet in dank afnemen. Plaats een thermoskan met thee tegen de rugvulling van je tas en wellicht kan deze voor wat extra warmte zorgen. Neem ook een grote luchtdichte plastic zak mee waarin al je gear past na afloop van de shoot. Hier kom ik later op terug.

Cameratas

Wanneer je buiten in de kou bent

Een groot voordeel aan koude winterlucht is dat deze over het algemeen minder vocht bevat dan warme lucht. Dat is goed nieuws, want de foto’s worden automatisch een stuk helderder en scherper!

Sneeuw

Sneeuw is gevaarlijk wanneer je fotografeert. Fototoestellen doen hun best om de juiste belichting te vinden, maar het kan histogrammen en meters nog weleens voor de gek houden. Dit kan resulteren in overbelichting en dat is nauwelijks meer te corrigeren. Het is dus verstandig om een klein beetje onderbelicht te fotograferen. Schaduwen kan je namelijk gemakkelijk een stukje oplichten in post-productie. Wanneer je gedeeltelijk automatisch schiet kan je gebruik maken van belichtingscompensatie.

Camera-zonnekap

Sneeuw werkt als een soort enorm reflectiescherm en als de zon schijnt is het verstandig om een zonnekap te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat het reflecterende licht niet direct de lens inkomt. Wanneer je fotografeert in een omgeving waar je omringd bent door sneeuw, dan kan dat ook je ogen aantasten of zelfs verbranden. Onze ogen zijn niet gewend aan het felle reflecterende licht. Draag dus een zonnebril (met UV-filter!) wanneer je even geen foto’s neemt. Een aantal camera’s hebben ook een zonnefilter in de body ingebouwd.

Beter licht

Licht, een van de belangrijkste aspecten in fotografie en film. In de winter staat de zon lager (verder van ons vandaan) en krijg je scherpe hoeken. Dit is goed nieuws, want hierdoor heb je bijna heel de dag door geweldige contrasten en lichten. In de zomer kan dat nog wel eens een nadeel zijn wanneer je 6 uur lang minder kan doen omdat de zon recht op je mik staat en het véél te warm is. Wil je overdag graag met lange sluitertijden werken, gebruik dan een goed ND filter. Eén van de must-haves voor elke filmer en fotograaf.

Witbalans

Is er tijdens je winterse dag voornamelijk bewolking en overbelicht (overcast) licht? Overweeg dan om je witbalans op de preset ‘cloudy’ te zetten. Deze instelling maakt je foto’s direct wat warmer.

UV-Filter

In de winter (met lage temperaturen) of op grote hoogtes zal het vaker voorkomen dat je een lichte waas in je foto’s ziet. Een goed UV-filter kan deze waas weghalen en daarbij beschermt het filter je lens tegen sneeuw, water, stof en andere viezigheid. Een UV-filter is vrijwel altijd een goed idee.

UV-filter

Ook het gebruik van ND-filters kan goed van pas komen. Een ND-filter is als een zonnebril voor je camera en kan je camera een groter dynamisch bereik geven. Zeker in België en Nederland kan het licht in de winter nogal sterk zijn en dan komt een ND-filter goed van pas.

Voordat je weer naar binnen gaat

Wanneer je er helemaal klaar mee bent en weer naar binnen wil, is het verstandig om je camera daar op voor te bereiden. Een directe omschakeling van koud naar warm kan ervoor zorgen dat er condens ontstaat op allerlei camera onderdelen waar je dat liever niet hebt. Hierbij komt de grote luchtdichte plastic zak kijken:

Haal de geheugenkaart uit de camera

De geheugenkaart is ook gevoelig voor vocht en temperatuurwisselingen en daarom is het beter deze uit de camera te halen en in de plastic zak te stoppen

geheugenkaart

Stop je camera, lens, accu en geheugenkaart in de plastic zak

Stop al je lenzen, camera’s, accu’s en kaarten in deze luchtdichte plastic zak. Waarom? Condensatie en vocht kunnen zich gaan nestelen op een koud object wanneer je deze in een warme omgeving plaatst. Je zal snappen dat elektronische producten en vocht meestal niet samen gaan. Door ze in de plastic luchtdichte zak te stoppen geef je de apparatuur tijd om langzaam op kamertemperatuur te komen. Houdt de spullen zo’n twee uur lang in de zak voordat je ze eruit haalt.

Veel plezier met het fotograferen in de kou en ik hoop dat jullie prachtige foto’s nemen! Heb je tips? Plaats ze hier onder in de comments! Wat werkt wel en wat werkt niet wanneer je in de kou fotografeert?

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh

Yoreh

Sinds 2009 reis ik de wereld rond als professioneel cinematograaf en fotograaf. De liefde voor camera's begon al op mijn negende en deze liefde heb ik behouden tijdens mijn studies aan CODARTS Rotterdam en Hogeschool Rotterdam (Communicatie & Multimedia Design). Van telefooncamera's tot ARRI's; door de jaren heen ik heb vele camera's geprobeerd, gebruikt, gekocht en kapot gemaakt. Camera Deals is door mij opgezet om alles omvattende camera-informatie te verschaffen. Meer info is te vinden op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart