Zoek
Sluit dit zoekvak.

Belangrijke 2022 datums voor astro- en sterrenfotografie

Geüpdate op 10/01/2022 door Yoreh

Astrofotografie is steeds populairder en er zijn vele camera’s die speciaal zijn ontwikkeld voor dit soort sterrenfotografie. Wij zetten de belangrijkste datums van 2022 voor astrofotografie op een rij. 

Hoogseizoen voor het noorderlicht: 20 maart & 23 september, 2022

Noorderlicht-in-ijsland

Noorderlicht IJsland. Foto: theorangebackpack.nl

Het schijnt dat het zien van het Noorderlicht een onvergetelijke ervaring is en we zijn daarom heel benieuwd waar fotografen dit jaar mee thuiskomen. De lichten zijn op elk moment te bewonderen, maar niet altijd even sterk en veel. Dit heeft alles te maken met het feit dat het in de zomer amper donker wordt.

Op 20 maart en 24 september 2022 is het 12 uur licht en 12 uur donker, en dat is het beste moment om het Noorder (en Zuider) licht vast te leggen. Om het licht vast te leggen kan je in een van de volgende landen zijn:

 • IJsland
 • Noorwegen
 • Finland
 • Zweden
 • Noord Rusland
 • Alaska
 • Noord Canada

Venus en Jupiter naast elkaar: 1 mei, 2022

Venus-en-jupiter-in-2015-naast-elkaar

Venus en Jupiter naast elkaar in 2005, Monument Valley, Arizona, VS. Met Nikon D800, 50mm, 8 sec sluiter, f/2.5, ISO400. Foto: Getty Images

Nog voor zonsopgang op 1 mei 2022 is het mogelijk om Venus en Jupiter naast elkaar te zien. Het is uiteraard een optische illusie, aangezien de planeten in het echt nog extreem ver van elkaar verwijderd zijn. Op deze bewuste ochtend zal de afstand tussen de twee 14 acrminuten zijn. Het is dan mogelijk om de twee planeten in één foto te krijgen.

Eta Aquiarids meteorenregen: 6 en 7 mei, 2022

Meteoren-regen-eta-quarid

Eta Aquarid meteroren regen, Babckock Wildlife Refugee, Florida, Nikon D5, 15mm, f/2.8, 15 sec, ISO3200. Foto: Diana Robinson Photography / Getty Images.

Tijdens het hoogseizoen van vallende meteoren kan je er tot 30 per uur zien. Het probleem deze avond is de maan, die al vroeg tevoorschijn zal komen. Goede planning en het geluk van een heldere hemel zijn dus belangrijk. De meteoren zijn overblijfselen uit de Solar Stream die voor het laatst werd gezien in 1986 en wordt verwacht in 2061.

Volledige maansverduistering: 16 mei, 2022

bloedmaan-maansverduistering

Maansverduistering, Bloedmaan, Berlijn, 2015. Foto: Getty Images

Mensen noemen het ook wel de ‘bloedmaan’ vanwege zijn rode vloed en deze is te zien op 16 mei 2022. Hierbij staan de Maan en Aarde in een rechte lijn achter zon en dat creëert een prachtige Maan. Om de beste foto’s te maken kan je het best naar Canada, de VS of Zuid-Amerika gaan.

Ook Europa en Afrika kunnen een deel van de maansverduistering zien voordat hij onder gaat. Het is een geweldig moment om foto’s te maken, omdat het maar liefst 84 minuten duurt.

Supermaan: 21 juni, 2022

Supermaan

Supermaan via Getty Images

De Supermaan kan geweldige plaatjes opleveren wanneer je deze vanuit de juiste hoek vastleggen. In werkelijkheid is de maan maar 10% groter dan de 6 maanden daarvoor en met het blote oog is dat amper te zien. Het is vooral de media die dit opblaast, maar mooie foto’s maken zal alsnog lukken. Het beste is om de maan illusie vast te leggen tijden op- en ondergang.

Venus en Halve Maan kruisen elkaar: 26 juni, 2022

Venus-en-maan-kruisen-elkaar

Venus en Maan dicht bij elkaar op 15 juli 2018. Foto: Bob King.

De planeet Venus en de Halve Maan zullen elkaar kruisen op 26 juni 2022. Ook dit zal geweldige plaatjes opleveren tijdens de zonsopgang van 26 juni. Venus zal opgelicht zijn, terwijl deze een 7% opgelicht Halve Maan kruis. Voor een foto met veel details is bracketing / HDR belangrijk.

Gedeeltelijke zonsverduistering: 25 oktober, 2022

Gedeeltelijke-zonsverduistering

Gedeeltelijke Zonsverduistering in New Mexico, VS. Foto: Evan Zucker

In 2021 was het mogelijk om een gedeeltelijke zonsverduistering te zien en dat is wéér mogelijk op 25 oktober 2022. De verduistering is te zien vanuit geheel Europa, Noord-Oost Afrika, het Midden-Oosten, Centraal Azië en West-India. In delen van Rusland kan je 80% van de verduistering zien, terwijl het Verenigd Koninkrijk tussen de 15 en 22% kan waarnemen. Je hebt zonnefilters nodig om deze verschijning vast te leggen. Zorg er ook voor dat je ogen bedenkt met een speciale bril voor zonsverduistering.

Volledige maansverduistering: 8 november, 2022

volledige-bloedmaan-maansverduistering

Foto via: sciencefocus.com

Het zal een tweede kans, en laatste tot 2025 kans, zijn om de ‘bloedmaan’ vast te leggen. De beste locaties zijn in Noord-Amerika, Australië en Zuidoost-Azië. De rode kleur zal voor 84 minuten te zien zijn en dat geeft je meer dan genoeg tijd om een mooi shot te maken. Wil je een goede rode maan met Melkweg vastleggen, dan is het heel belangrijk dat je een compleet donkere omgeving bent.

Saturnus, Jupiter en Mars in ‘oppositie’: 14 Augustus, 26 september en 1 december, 2022

Mars in oppositie

Verschillende foto’s van Mars in Oppositie in November en December 2005. Gemaakt door een webcam die vastzit aan de Schmidt Cassegrain Telescoop. Foto: Getty Images.

Wanneer de Rode Planeet, Mars, na 26 maanden weer te zien is voor de Aarde en de Aarde precies tussen de zon en Mars in staat, noemen we dat ‘Oppositie’. Voor planeten als Saturnus en Jupiter is dit heel normaal en gebeurd dit jaarlijks. Maar, mars heeft 687 dagen nodig om rond de zon de draaien. Daarom zien we Mars niet altijd.

Mars-oppositie

Mars Oppositie. 13 seconden sluitertijd. Utah, VS. 04:36 in de ochtend. Foto: John Chumack

Wanneer de planeet in oppositie is, dan zien we deze in de nacht opkomen in het oosten en ondergaan in het westen, wanneer de zon opkomt. Tijdens oppositie is de planeet 100% verlicht en lijkt een stuk groter dan normaal. Voor het vastleggen van dit fenomeen heb je eigenlijk de hele maand de tijd.

Het is dus tijd om al je apparatuur bij elkaar te zoeken en te zorgen dat je klaar bent voor fotograferen in koud weer.

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

 

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0