Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe je snel de beste foto’s van jouw photoshoot selecteert

Geüpdate op 20/03/2023 door Yoreh

Het komt wel eens voor dat je na een fotoshoot thuiskomt met veel te veel foto’s en snel wilt selecteren. Er zijn technieken om je selectieprocedure te versnellen en we vertellen je welke.

Hoe je selecteert, hangt natuurlijk af van het soort shoot dat je hebt gedaan. Het vastleggen van mensen in de natuur of festival geeft je andere foto’s dan wanneer je in een studio setting hebt gewerkt. De technieken die we hier geven zijn algemeen en zijn iets beter toe te passen op het selecteren van foto’s waarbij minder regie was tijden de shoot.

Hoe je snel en goed foto’s selecteert:

Een voorselectie in de verkenner doen

Heb je geen beschikking over professionele software als Adobe Lightroom of Capture One, dan kun je de eerste selectie uitvoeren in Windows of Apple verkenner. Het is een techniek die ik zelf ook gebruik, zodat ik geen slechte foto’s in Lightroom laad.

Hoe-je-snel-en-goed-fotos-selecteert-cameradeals

Dit zijn foto’s op groot formaat in de Windows 11 verkenner. Op deze manier kun je een eerste selectie maken, zonder een zwaar programma te hoeven openen. Foto: CameraDeals / Yoreh Schipper

Uiteraard kun je de foto’s ook in Lightroom of Capture One inladen en ze sterren geven. Maar, persoonlijk vinden we dit pas handig als we onze eerste selectie al hebben gedaan.

Hoe-je-snel-en-goed-fotos-selecteert-cameradeals

Sterren geven met Lightroom. Foto: CameraDeals / Yoreh Schipper

Niet scherpe foto’s weggooien

Wanneer je al je foto’s in je verkenner of je montageprogramma hebt staan, is het tijd om naar de focus te kijken. Deze techniek is vooral handig voor mensen die een niet geregisseerde shoot hebben gehad. Denk aan evenementen of natuurfotografie. Zet de foto’s op volledig beeld en kijk of de foto scherp is. Heb je dieren of mensen in beeld, zorg er dan voor dat de hoofdpersonages scherp in beeld zijn. Vooral de ogen zijn belangrijk. Je hoeft hier niet veel tijd aan te besteden.

Hoe-je-snel-en-goed-fotos-selecteert-cameradeals

Op de uitsnede van deze foto is te zien dat het onderwerp beweegt en niet scherp is. Een foto als deze kan je direct weggooien. Foto: CameraDeals / Yoreh Schipper

Als je merkt dat je langer naar de foto moet kijken om te zien of deze scherp is, dan is hij dat waarschijnlijk niet. Een goede foto is altijd scherp, tenzij je er een bewust creatief idee achter hebt. Dus, is het hoofdonderwerp niet scherp, dan gooi je deze weg.

Bewogen foto’s verwijderen

Hetzelfde geld voor bewogen foto’s. Als je een beweging niet hebt gepland en de foto is dat wel, dan gooi je de foto weg. Ook dit is een snel proces wat er voor zorgt dat je vele foto’s kan verwijderen zonder de foto lang te hoeven bestuderen.

Zwaar onder- en overbelichte foto’s verwijderen

Uiteraard kun je met onder- en overbelichting nog redelijk wat doen in de nabewerking als je RAW-foto’s hebt. Maar, veel overbelichting is nauwelijks te corrigeren. Als je streng wilt zijn gooi je elke overbelichte foto direct weg. Het zorgt ervoor dat je sneller filtert en geen tijd hoef te besteden aan de punten die we hierna noemen. Maar wat als je vervolgens amper foto’s overhoudt? Dan betekent dat je de volgende keer meer aandacht moet besteden aan een basiselement van fotografie: belichting.

Naar de uitdrukking van de persoon of het dier kijken

Zeker bij mensen is het belangrijk dat de gezichtsuitdrukking klopt en iets zegt. Heb je tijdens je shoot gewerkt met een model, dan zal het meestal wel goed zitten. Maar, heb je foto’s genomen van evenementen of spontane momenten, dan is het belangrijk dat iedereens gezichtsuitdrukking goed is.

Als wij een groepsfoto zien waar we zelf ook op staan, dan kijken we bijna altijd alleen naar ons zelf. Staan wij er goed op, dan is het (volgens ons zelf) een goede foto. Maar voor een andere persoon kan het een mislukte foto zijn omdat er een oog dicht zit. Als fotograaf scan je de foto en verplaats je jezelf in elk persoon op de foto. Is deze gewenst?

Hoe-je-snel-en-goed-fotos-selecteert-cameradeals

Wat gebeurt er op deze foto? Je kunt er een heel verhaal in vinden, maar wat we zien zijn mensen met mondmaskers op die allen een andere kant opkijken. Niet heel interessant toch? Foto: CameraDeals / Yoreh Schipper

Uiteraard kun je niet iedereen pleasen, maar zorg er in ieder geval voor dat er geen gekke bekken op staan.

Kijken naar de compositie

Op dit moment heb je alleen foto’s over die technisch gezien kloppen. Daarom is het nu tijd om naar de compositie te kijken. Als je tijdens het fotograferen secuur te werk bent gegaan, dan zul je niet veel werk hebben aan dit onderdeel. Maar wie weet ligt er hier en daar en voet af of loopt er net iemand het beeld binnen. Als je denkt dat je de foto teveel moet bijsnijden of moet inzoomen, dan kun je beter naar de volgende foto kijken.

Vertelt de foto (potentieel) het hele verhaal?

Na het selecteren op compositie is misschien wel het belangrijkste onderdeel aan de beurt: het verhaal. Wat vertelt de foto?

Hoe-je-snel-en-goed-fotos-selecteert-cameradeals

Deze foto vertelt een verhaal: een meisje dat een rots op klimt met behulp van touw. Omstanders kijken zowel blij als moeilijk. De blik van het klimmende meisje zegt een hoop over hoe moeilijk ze het heeft. Aan de omgeving te zien lijkt dit een natuurgebied en aan de schoenen zien we dat het om een serieuze hike gaat. Foto: CameraDeals / Yoreh Schipper

Is de foto een (compleet) verhaal zonder dat je er iets bij hoeft te schrijven? Wat gebeurt er en kan het de antwoorden of juiste vragen opwekken die jij voor ogen had?

Hoe-je-snel-en-goed-fotos-selecteert-cameradeals

De tweede foto in de reeks vertelt meer over de omgeving en dat je na het gebruik van het touw nog een stukje moet klauteren. Deze foto vertelt naar ons idee een minder compleet verhaal dan de eerste foto van dit meisje. Foto: CameraDeals / Yoreh Schipper

Het hele verhaal kan tot leven komen na het uitsnijden en kleurbewerking van de foto. Maar hoe meer de foto vertelt zonder nabewerking, des te beter hij is.

Verwijder dubbele foto’s

Je zou denken dat je dubbele foto’s verwijderd voordat je alle andere processen begint. Maar, dat zou neerkomen op selecteren op de beste belichting, uitsnede, uitdrukking en verhaal. Als je nu nog dubbele foto’s overhebt, dan weet je in ieder geval zeker dat ze technisch kloppen.

Hoe-je-snel-en-goed-fotos-selecteert-cameradeals

Foto van een meisje met paspoorthouder. Foto: CameraDeals / Yoreh Schipper

Hoe-je-snel-en-goed-fotos-selecteert-cameradeals

Bijna identieke foto’s van een meisje met paspoorthouder. Twee foto’s die je kan zien als dubbele. Mochten beide foto’s scherp zijn geweest, dan kun je selecteren op het meisje met telefoon in de achtergrond. Idealiter was ze er niet geweest, maar je moet kiezen. De foto valt uit te snijden en dat geeft meer een ‘jungle’ gevoel. We kiezen voor de tweede foto omdat de basis uitsnede beter is en je dus minder hoeft in te zoomen om alleen het meisje in het frame te krijgen. Foto: CameraDeals / Yoreh Schipper

Het hebben van dubbele foto’s is lastig, want welke is beter? Het kan dat ene wolkje zijn of de mondhoek die net wat liever lacht. Het komt hierbij neer op details. Wie weet is het een vonkeling in de ogen. Hoe dan ook is het belangrijk om een snelle keuze te maken en niet te lang blijven hangen in dit proces.

Doe dit proces nog een keer

Heb je al deze stappen doorlopen, dan doe je het gehele proces nog is. Je zult gegarandeerd meer foto’s vinden waarvan de scherpte of belichting niet helemaal goed is. Nu vallen ze meer op omdat ze in de eerste ronde werden overschaduwd door de slechtere foto’s.

Hoe-je-snel-en-goed-fotos-selecteert-cameradeals

Nabewerken in Adobe Lightroom CC. Foto: CameraDeals / Yoreh Schipper

Begin met nabewerking

Afhankelijk van het soort fotoshoot dat je hebt gedaan kun je de foto’s terugbrengen tot de helft of zelfs een vijfde. Nu is het tijd om met de daadwerkelijk nabewerking te beginnen. Het is mogelijk om alle voorgaande stappen in de bestandsmap van je computer te doen. Uiteraard werkt dit proces ook in foto bewerkingsprogramma.

Neem voorzorgsmaatregelen voor de volgende shoot

Om veel foto uitzoekwerk te voorkomen kan je letten op de volgende punten:

  • Stel je camera goed in
    • Autofocus
    • ISO, sluitertijd en diafragma
  • Let op de compositie voordat je fotografeert
  • Schiet niet op burst modus
  • Bedenk of dit een goed shot is vóór je de foto neemt
  • Verwijder foto’s direct als ze niet goed zijn

Voordat je begint met opnames maken is het altijd belangrijk dat je met goede instellingen aan de slag gaat. Je kunt een dag voor je shoot alles instellen of net voordat je begint een aantal test foto’s maken, die je vervolgens verwijderd.

In een studio setting is dit überhaupt belangrijk en zul je vervolgens met diezelfde instellingen werken. Maar, in de natuur ben je afhankelijk van het licht en de wolken. Werk je dan ook nog eens met levende en bewegende onderwerpen, dan moet je met nog meer dingen rekening houden.

Soms is het handig om een preset te maken op je camera met automatische instellingen. Denk aan het fotograferen van wandelende mensen in het bos. In het bos verandert het licht constant vanwege de boomschaduwen. Hierbij kun je een voorinstelling maken waarbij de sluitertijd niet onder een bepaalde snelheid komt (bijv. 120) en de ISO niet te hoog kan staan, bijvoorbeeld 3200. Op deze manier heb je in ieder geval geen last van motion blur (Bewegende en onscherpe onderwerpen) of foto’s met ruis.

Hoe-je-snel-en-goed-fotos-selecteert-cameradeals

Foto: CameraDeals / Yoreh Schipper met DJI Air 2s

Overzicht hoe je snel foto’s selecteert:

  • Een voorselectie in de verkenner doen
  • Niet scherpe foto’s weggooien
  • Bewogen foto’s verwijderen
  • Zwaar onder- en overbelichte foto’s verwijderen
  • Naar de uitdrukking van de persoon of het dier kijken
  • Kijken naar de compositie
  • Vertelt de foto (potentieel) het hele verhaal?
  • Verwijder dubbele foto’s
  • Doe dit proces nog een keer
  • Begin met nabewerking
  • Neem voorzorgsmaatregelen voor de volgende shoot

Uiteraard zijn er meerdere manieren om snel foto’s te selecteren en het loont altijd om niet te veel foto’s te nemen. Als je alle bovenstaande stappen volgt, wordt het uitzoeken van je materiaal een stuk makkelijker.

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Tags:

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0