Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met deze 7 simpele trucs maak je betere landschapsfoto’s

Geüpdate op 06/10/2022 door Yoreh

Landschapsfotografie is uiteraard veel meer dan gewoon een foto nemen van een landschap. De kleinste details en elementen bepalen of je een slechte, oké, goede of wow-foto maakt. In deze video van Nigel Danson legt hij uit hoe je met 7 simpele trucjes een betere landschapsfoto kan maken. 

Nigel geeft het zelf al aan; de tips in deze video zijn geen standaard regels, maar meer handvatten die je kunnen helpen om een betere landschapsfoto te maken.

Hieronder vertellen we kort welke tips Nigel geeft, maar als je een uitgebreide uitleg wil, dan raden we je aan om de hele video te bekijken. In de video geeft hij voorbeelden aan de hand van foto’s die hij heeft gemaakt.

Knijp je ogen samen

Wanneer je jouw ogen samen knijpt verlies je de details en zie je alleen nog de hoofdelementen van de elementen voor je. Dit kan helpen om een storende of missende elementen aan te passen. Een andere manier is om je telefoon te gebruiken, deze op je hand te focussen en vervolgens de focus vast te zetten. Wanneer je nu de telefoon op het landschap richt heb je een soort natuurlijk Gaussian Blur waardoor je het effect van samenknijpende ogen simuleert.

Bekijk de foto ondersteboven

Het bekijken van de foto ondersteboven helpt bij het detecteren van storende elementen. Soms maak je een foto waarbij je maar niet weet wat er niet klopt, totdat je deze ondersteboven houdt. Ook hierbij kun je de telefoon gebruiken en deze ondersteboven houden (wanneer je de rotatie vast zet). Wanneer de foto ondersteboven in balans is, weet je dat je een goede compositie te pakken hebt.

Gebruik je telefoon of camera om je frame te zoeken

Wanneer ik fotografeer, gebruik ik meestal mijn ogen om een bepaalde hoek of compositie te gebruiken. In plaats daarvan kun je ook je camera of je telefoon gebruiken om de compositie te vinden.

Zet je camera in zwart-wit

Dit kan zowel met telefoon als fototoestel. Zet je camera in RAW monochroom zodat je de kleurinformatie houdt. Dankzij zwart-wit ga je makkelijker de structuur van een foto zien. Het haalt de onnodige elementen uit de foto en laat je een betere beslissingen maken over hoe je het frame maakt. Je compositie wordt beter, omdat je niet op de kleuren let.

Check of kleuren met dezelfde tint niet met elkaar concurreren

Wanneer je, bijvoorbeeld, in het bos fotografeert, dan hebben de boomstammen vaak dezelfde kleur of tint. Door de hoeveelheid aan kleuren kan het oog gaan focussen op elementen die jij niet bedoeld. Lijdende lijnen worden belangrijk wanneer je fotografeert op plekken met veel dezelfde kleurtinten.

Bottom 3rd

De onderkant van de foto, 1/3e, kan veel afleiding geven als je deze niet goed plaats. Is er teveel voorgrond, dan heb je een foto die niet in balans is, is er te weinig, dan voelt het alsof je in een gat valt. Een goede 1/3e vulling van de onderkant van je foto is dus heel belangrijk.

Neem een 5-minuten pauze

Neem een 5-minuten pauze wanneer je de compositie of foto hebt gemaakt. Na het maken, neem dan even pauze en kijk er dan nog eens naar. Doe het opnieuw of pas het aan. Na die vijf minuten kijk je er namelijk anders naar.

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0