Geüpdate op 23/10/2024 door Yoreh
Al jaren loop ik rond met de vraag hoe het menselijk oog zich vergelijkt met camera’s en lenzen van dit moment. Wat is de shutterspeed, framerate, diafragma en aantal megapixels? Er zijn meerdere onderzoeken gedaan en nu hebben ook de jongens van Corridor Crew op Youtube al deze vragen onderzocht en beantwoordt.
Het is waarschijnlijk wel eens voorgekomen dat je je begeeft in een prachtige omgeving met een mooie kijkhoek, perfecte contrasten, kleuren en details en het liefst zou je een foto of video met je ogen maken. Maar helaas, dit is (nog) niet mogelijk. Wanneer je dit op je goede Canon 5D Mark IV of Panasonic S1R wilt vastleggen ziet het er toch anders uit en moet je op zoek naar een hoek, uitsnede en compositie om na te bootsen wat je met jouw ogen ziet. Dat het menselijk oog sterker en geavanceerder is dan de beste camera op de markt weten we, maar het is lastig te onderzoeken hoe onze ogen zich vergelijken met camera’s. Het hanger er maar net af wat voor camera, lens en sensor je gebruikt. Hieronder zie je de resultaten van het Corridor Crew onderzoek.
Eigenschappen en specificaties van het menselijk oog:
- Resolutie van 130 megapixels (20.000 x 6500 pixels)
- Diafragma van f/3.2
- 35mm sensor / brandpuntsafstand
- Beeldhoek van 165 graden
- ISO van 1 – 800.000
- Daglicht: 1-1000
- Low-light: 16.000
- Nacht visie: 800.000
- Sluitertijd van 75fps
- Framerate van maximaal 220fps als momentopname
- Dynamisch bereik van: 20-21 stops
- Optische stabilisatie
- Content aware fill omdat we zenuwen hebben. Maar dit wordt opgevuld door het brein.
- Stereoscopisch 3d (omdat we 2 ogen hebben)
Bekijk de video om te zien hoe het team tot deze resultaten is gekomen.
Framerate
In het onderzoek van Corridor Crew laten ze beelden zien van een spel met 60fps (frames per seconde) en 120fps. Drie van de vijf konden de beelden onderscheiden. Dat we 120fps kunnen zien is duidelijk en uit een onderzoek dat is gedaan met straaljager piloten bleek zelfs dat zij objecten kunnen herkennen met een snelheid van omgerekend 220fps. Uiteraard kunnen we deze beelden niet soepel en in slow-motion zien. Denk aan een voorbij rijdende F1 auto. Deze zie je niet in vol detail, maal als een soort waas. Dit heeft met de ververssnelheid van ons oog te maken die een stuk lager ligt, zo rond de 75fps.
ISO-waardes
Waar het menselijk oog in uitblinkt is visie in extreme lichten. Denk hierbij aan het allerfelste licht en wanneer het compleet donker is. Wanneer we in een extreem felle lamp kijken is het mogelijk dat ons oog de ISO-waarden naar beneden bijstelt tot ISO 1 en dat is iets wat geen enkele camera in de wereld kan. Zet je een mens 5 minuten in een compleet donkere camera, dan gaat de ISO omhoog tot 800.000. Om te kunnen zien in het donker schakelt het oog andere functies uit. Zo zien en ontvangen we kleuren in het donker op een andere manier. Om het uiterste uit onze visie in het donker te halen moet je jouw ogen 30 minuten laten wennen. Uiteraard vallen deze specificaties in het niets als het we met bepaalde dieren vergelijken, maar het blijft indrukwekkend.
Diafragma, megapixel en brandpuntsafstand
Het onderzoek is gedaan op basis van een 35mm sensor – op een RED Gemini 5K en Sony A7 voor de low-light test – en het brandpuntsafstand van onze ogen komt daar bij in de buurt. Wanneer je een objectief koopt van tussen de 24-35mm en deze op een full frame 35mm sensor zet, dan heb je de meest realistische beeldhoek. Onze ogen hebben een vast diafragma van ongeveer f/3.2 en je kan dat zelf testen door bijvoorbeeld een fles dicht bij je ogen te houden en te zien hoe de scherptediepte veranderd. Het meest interessante is wellicht het megapixel aantal van 130! Er zijn maar weinig camera’s die daar aan kunnen tippen. Helaas kunnen wij nog geen moment opnames maken, uitvergroten en printen.
Dynamisch bereik
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat ons dynamisch bereik tussen de 20 en 21 stops licht. De allerbeste camera’s van dit moment hebben een maximaal dynamisch bereik van 15/16/17 stops. Dynamisch bereik is wat een camera kan waarnemen in de hooglichten en de schaduwen. Hoe groter het dynamisch bereik, des te meer details en informatie je uit hooglichten en schaduwen kan halen. Dat ons dynamisch bereik groter is dan camera’s heb je waarschijnlijk wel eens gemerkt. Als je naar een zonsondergang in de bergen kijkt zien wij het grasveld, de bergen, schaduwen, lucht en de zon zonder enige moeite. Richt je jouw camera op deze scene dat is óf de lucht en zon overbelicht, maar de voor grond prima óf de voorgrond is volledig zwart terwijl je de lucht en zon wel goed kan zien. Het zal nog even duren, maar er komt ongetwijfeld een moment dat camera’s een dynamisch bereik van meer dan 21 stops gaan halen.
Overige interessante weetjes
De ogen hebben een ‘blind-spot’ en dat komt doordat er zenuwen aan de ogen zijn bevestigd. Je hebt dus een blinde vlek in je ogen, maar deze wordt constant door onze hersenen opgevuld. Het is daarnaast maar goed dat onze hersenen ook het beeld stabiliseren, anders zouden we waarschijnlijk constant misselijk zijn (denk aan een camera zonder stabilisatie waarbij het beeld erg schud). Deze stabilisatie gebeurt in 3D, want we hebben twee ogen, en dat is een hele moeilijke techniek. Stel dat de Eye-cam echt zou bestaan, dan zou je een hoop extra geld neerleggen voor alle deze functies.
Bekijk ook: De beste camera’s van dit moment
Bekijk ook: De beste systeemcamera’s van dit moment
Bekijk ook: De beste camera’s voor 4K+ film van dit moment
Wat is CameraDeals?
Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Nieuws en recente posts