Zoek
Sluit dit zoekvak.

Worden er 3 nieuwe Canon EOS R camera’s uitgebracht in 2022?

Geüpdate op 26/04/2022 door Yoreh

Het gerucht gaat al enige tijd rond, maar het lijkt erop dat Canon drie nieuwe EOS R modellen uitbrengt in 2022. Een van de modellen zou een betaalbare APS-C versie zijn met RF-vatting. Zou dat ook het eind van de EOS M-camera’s betekenen?

De Canon EOS R5 C is op dit moment de nieuwste toevoeging aan de systeemcamera-lijn. De Cinema georiënteerde camera staat naast de EOS R5 en laat je 8K 60fps film opnemen zonder oververhitting. Maar, volgens de geruchten komen er dit jaar dus nog drie EOS R-modellen bij.

Bekijk ook: de beste full frame systeemcamera’s van dit moment

Het betrouwbare Canon Rumors meldt dat we de nieuwe modellen in de tweede helft van 2022 kunnen verwachten. De APS-C versie zou de Canon EOS R7 kunnen zijn, waar in 2020 al geruchten over rondgingen. Toen nog dachten we deze in 2021 te zien, maar vanwege onder andere chip-tekorten is deze camera uitgesteld. De EOS R7 lijkt de logische vervanger van de Canon EOS 7D Mark II spiegelreflexcamera.

Canon-eos-r7-mock-up-cameradeals.be 2

Mock-up van Canon EOS R7 door Digital Camera World

Patenten en nieuwe lenzen

in oktober 2021 werden er twee nieuwe bodies geregistreerd, terwijl we ook een patent voor de Canon RF-S 16-55mm f/2.8 voorbij zagen komen. De RF-S vatting lijkt qua naamgeving op de oude EF-s vatting, die werd gebruikt voor APS-C lenzen. De registratie van deze RF-s wijzen dus ook op een body met een APS-C sensor.

Nieuwe full frame EOS R bodies

Een vervanger van de EOS RP, een instapmodel voor full frame fotografie, lijkt er ook aan te komen. Het zou gaan om een betaalbare full frame camera met 20.1MP sensor. Hierbij wordt dezelfde sensor als van de EOS R6 gebruikt. Om de camera betaalbaar te houden wordt het waarschijnlijk een camera zonder elektronische zoeker. Voor filmmakers geen groot probleem, maar voor de serieuzere fotograaf onmisbaar.

We denken dat er twee instapmodellen komen waarvan een wel en de ander geen zoeker heeft. Het zou om een kleiner model kunnen gaan dat makkelijk is te koppelen aan je smartphone.

Einde van de EOS M-serie

De komst van een APS-C EOS-R model zou ongetwijfeld het eind van de M-serie betekenen. Het is een serie die al lange tijd niet is geupdate, maar wel populair is. Zo staat de Canon EOS M50 nog altijd hoge in onze lijst van beste systeemcamera’s tot 500 euro.

Prijzen van vandaag voor de Canon EOS RP, EOS R6 en EOS R5.

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter