Search
Close this search box.

Worden er 3 nieuwe Canon EOS R camera’s uitgebracht in 2022?

Geüpdate op 26/04/2022 door Yoreh

Het gerucht gaat al enige tijd rond, maar het lijkt erop dat Canon drie nieuwe EOS R modellen uitbrengt in 2022. Een van de modellen zou een betaalbare APS-C versie zijn met RF-vatting. Zou dat ook het eind van de EOS M-camera’s betekenen?

De Canon EOS R5 C is op dit moment de nieuwste toevoeging aan de systeemcamera-lijn. De Cinema georiënteerde camera staat naast de EOS R5 en laat je 8K 60fps film opnemen zonder oververhitting. Maar, volgens de geruchten komen er dit jaar dus nog drie EOS R-modellen bij.

Bekijk ook: de beste full frame systeemcamera’s van dit moment

Het betrouwbare Canon Rumors meldt dat we de nieuwe modellen in de tweede helft van 2022 kunnen verwachten. De APS-C versie zou de Canon EOS R7 kunnen zijn, waar in 2020 al geruchten over rondgingen. Toen nog dachten we deze in 2021 te zien, maar vanwege onder andere chip-tekorten is deze camera uitgesteld. De EOS R7 lijkt de logische vervanger van de Canon EOS 7D Mark II spiegelreflexcamera.

Canon-eos-r7-mock-up-cameradeals.be 2

Mock-up van Canon EOS R7 door Digital Camera World

Patenten en nieuwe lenzen

in oktober 2021 werden er twee nieuwe bodies geregistreerd, terwijl we ook een patent voor de Canon RF-S 16-55mm f/2.8 voorbij zagen komen. De RF-S vatting lijkt qua naamgeving op de oude EF-s vatting, die werd gebruikt voor APS-C lenzen. De registratie van deze RF-s wijzen dus ook op een body met een APS-C sensor.

Nieuwe full frame EOS R bodies

Een vervanger van de EOS RP, een instapmodel voor full frame fotografie, lijkt er ook aan te komen. Het zou gaan om een betaalbare full frame camera met 20.1MP sensor. Hierbij wordt dezelfde sensor als van de EOS R6 gebruikt. Om de camera betaalbaar te houden wordt het waarschijnlijk een camera zonder elektronische zoeker. Voor filmmakers geen groot probleem, maar voor de serieuzere fotograaf onmisbaar.

We denken dat er twee instapmodellen komen waarvan een wel en de ander geen zoeker heeft. Het zou om een kleiner model kunnen gaan dat makkelijk is te koppelen aan je smartphone.

Einde van de EOS M-serie

De komst van een APS-C EOS-R model zou ongetwijfeld het eind van de M-serie betekenen. Het is een serie die al lange tijd niet is geupdate, maar wel populair is. Zo staat de Canon EOS M50 nog altijd hoge in onze lijst van beste systeemcamera’s tot 500 euro.

Prijzen van vandaag voor de Canon EOS RP, EOS R6 en EOS R5.

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

9 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Na een 5D Mark 2 en een 6D, heb ik de overstap gemaakt naar deze Canon RP. Wat een geweldige camera! Ik kan er veel over vertellen, maar op YouTube vind je zoveel geweldige filmpjes. Het enige nadeel is de batterij. Ik ben gewend om de hele dag te kunnen fotograferen, door de batterygrip onder mijn 6D. Nu moet ik gewoon wat vaker de batterij wisselen op een dag. Je krijgt zoveel moois, voor een super prijs!

 2. Bijzonder fijn in de hand liggende camera die doet wat er beloofd is. Mooi ontwerp en functioneel in het gebruik.

 3. De camera is erg goed en samen met de RF 24-70mm f/2.8 L IS USM lens een geweldige combinatie. Vele jaren met Canon EOS 7D gefotografeerd, het is alsof ik op ander level moet leren fotograferen. Minpunt is dat het werkt met CR3 bestanden die in diverse programma’s niet nog niet worden herkend. Digital Photo Professional 4 helpt daarbij, maar het omzetten zou niet nodig moeten zijn. Kwestie van tijd, denk ik.

 4. Wat is dit een geweldige camera! De snelheid van focus, het aantal scherpstelpunten, de resolutie.. het is allemaal top! Ik dacht dat dit ongetwijfeld heel veel accu zou vreten, dus gelijk de grip plus een extra accu erbij genomen. Gelukkig gaat de camera zeer goed om met de accu. Een volle dag fotograferen, zo’n 3.500 foto’s via de viewfinder en het lcd scherm en nog steeds 30% over in beide accu’s!!! De ISO draaiknop is ook echt zo ontzettend handig. Knoppen uitgebreid instelbaar. Het voelt direct vertrouwd.

 5. Na 6 eerdere Canon spiegelreflex camera’s is de overgang naar de R5 wellicht het grootst, in positieve zin. Vooral de enorme snelheid maakt veel indruk. 20 foto’s per seconde met perfecte autofocus is werkelijk overrompelend en vraagt wel enige aanpassing in workflow.

 6. Antwoord
  Sander Reizevoort 18/03/2021 op 14:37

  De camera voldoet aan mijn verwachtingen. Word momenteel gebruikt voor wat Astrofotografie en dat bevalt er goed tot nu toe. Enige nadeel wat ik me kan bedenken is dat het RAW format niet direct door alle software geaccepteerd zal worden, en zal dus geconverteerd moeten worden. Een klein obstakel om rekening mee te houden.

 7. Vervangt een 5D (Classic) en EOS-M. Overgang naar een serieuze systeemcamera. R6 biedt veel mogelijkheden, snelle autofocus en prima kwaliteit van de foto’s. Ook de mechanische sluiter is erg stil. Body is na de 5D (allebei met verticale grip) wat aan de kleine kant maar dat went snel. Ook de menustructuur is relatief snel te doorgronden, ondanks de handleiding. Dat is m.i. het zwakke punt: de handleiding is weliswaar uitgebreid, maar biedt nogal eens (te) weinig informatie. Even kijken in de Engelse of Duitse versie lost niets op, want daarvoor geldt hetzelfde. EF lenzen werken met adapter net zo goed als op EOS spiegelreflexen. Ik kan zelfs met een adapter mijn oude FD lenzen weer gebruiken.

 8. Alleen de focus werkt niet altijd goed. De 45 megapixel camera werkt erg snel en heeft veel mogelijkheden. De RF 800mm f/11 lens werkt erg goed.

 9. Overstap gemaakt van de Canon 6D naar de Canon R6 en je weet niet wat je meemaakt. De snelheid van de autofocus en de hoeveelheid scherpe foto’s is ongelofelijk. Bijna geen geluid met afdrukken; zet je deze op elektronisch, dan hoor je helemaal niks. Geen gewenning nodig gehad na de overstap. Het menu en instellingen zijn makkelijk en overzichtelijk te vinden. In het menu kan je nagenoeg alles instellen/aanpassen naar jouw wensen. Een geweldige camera waar ik jaren plezier van zal hebben.

  Laat een reactie achter