Zoek
Sluit dit zoekvak.

8K op Panasonic Lumix S1H II?

Geüpdate op 21/03/2023 door Yoreh

De Lumix S1H II gaat het nieuwe video vlaggenschip van Panasonic worden met misschien wel 8K video. We kunnen ook een full frame sensor met extra veel pixels verwachten. Wat het een ideale hybride systeemcamera maakt. 

Het mag duidelijk zijn dat de S1H II de huidige Lumix S1H opvolgt. De Lumix S1H, uit 2019, is een full frame systeemcamera en het huidige vlaggenschip voor filmmakers die een systeemcamera gebruiken. Naast de Lumix S1H wordt ook de populaire Panasonic Lumix GH6 verkocht. Deze heeft een Micro FourThirds sensor en richt zich voornamelijk op film, maar is ook voor fotografie te gebruiken.

De huidige Lumix S1H gebruikt 24.2 megapixels, 4:2:2 10-bit video-opnames met V-Log / V-Gamut en 14+ stops aan dynamisch bereik. Uiteraard zal de Panasonic Lumix S1H II hier een schepje bovenop gaan doen.

Introductie van fase detectie autofocus

Het zijn de Panasonic Lumix S5 II en Lumix S5 IIx die eindelijk fase detectie autofocus gebruiken. Daarvoor maakte Panasonic gebruik van het minder betrouwbare contrast detectie. We verwachten dan ook dat we fase detectie terug zien in de S1H II.

Full frame sensor met 50MP

De geruchten over de Lumix S1H II komen van Youtuber Ordinary Filmmaker en volgens hem zal de nieuwe camera een sensor hebben die dicht bij de 50 megapixels komt. Dit houdt in dat 8K-video, of in ieder geval 8K oversampled, film mogelijk is.

Framerates in 8K en 4K

De 8K video zou zijn op te nemen in UHD en DCI 24/25, 30, 48 of 50/60 frames per seconde. Vooral 8K 60fps is ideaal voor filmmakers die een twee keer slowmotion willen toepassen zonder terug te hoeven naar 4K. In 4K zou 120fps haalbaar zijn, wat je materiaal tot 4x laat vertragen zonder kwaliteitsverlies.

panasonic-lumix-s1h-full-frame-systeemcamera

Panasonic S1H

RAW film

Voor video-opnames in RAW-formaat zit je met de S1H II ook goed. Dit is waarschijnlijk mogelijk ik zowel 6K als 8K ProRes RAW. Maar, het is niet duidelijk of dit intern wordt opgenomen of via de Atomos Ninja V.

Opslag

Het is nog niet duidelijk wat voor soort opslaggeheugen zal worden gebruikt. Aangezien 8K tot de mogelijkheden behoord, lijkt het logisch dat er in ieder geval één CFexpress slot aanwezig is. Dit komt doordat zelfs de beste SD-kaarten moeite hebben met 8K film te verwerken.

Prijs en beschikbaarheid Panasonic Lumix S1H II

De Lumix S1H is op dit moment te koop voor zo’n €3240, wat het een behoorlijk professionele camera maakt. Dit is nog altijd een stuk goedkoper dan wat de concurrent Canon EOS R5C kost. Maar, de Lumix S1H II zal uiteraard duurder zijn, en de Lumix S5 II is al een prijsvechter. Volgens de geruchten kunnen we de S1H II al snel verwachten.

Camera Deals van vandaag voor de Lumix S1H

Laatste Amazon prijsupdate was: 13/03/2024 16:13
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0