Zoek
Sluit dit zoekvak.

Canon zwicht: markt lijkt te openen voor 3rd party RF lenzen

Geüpdate op 21/06/2023 door Yoreh

Canon lijkt onder de druk te zwichten en lenzen van andere bedrijven voor hun RF crop-sensor bodies toe te laten. Sigma zou het eerste bedrijf zijn dat twee RF-lenzen op de markt gaat brengen.

Het gebruiken van lenzen van 3rd party merken betekende 15 jaar terug dat je ook inleverde op kwaliteit. Maar tegenwoordig maken bedrijven als Sigma, Tamron en Laowa objectieven die haarscherpe beelden afleveren. Sony, Nikon, Panasonic, Fujifilm en OM-System laten allemaal lenzen toe die door deze bedrijven worden gemaakt en Canon blijft achter, maar daar lijkt verandering in te komen.

Canon-RF-s-15-45mm

Canon RF-s 15-45mm. Een van de twee crop-sensor lenzen van Canon.

Het kopen van 3rd party RF-lenzen zou veel fotografen aanspreken, omdat de RF-lenzen stevig zijn geprijst. Ben je in het bezit van een Canon EOS R7 of EOS R10, dan lijkt het niet logisch om €2000 neer te leggen voor een objectief.

Het is Canon Rumors dat het bericht naar buiten brengt dat Canon is gezwicht en dat ze met Sigma onderhandelen. Sigma zou op dit moment twee crop-sensor lenzen ontwikkelen, die passen op de RF-vatting. Het zijn nog altijd geruchten van een onbevestigde bron, dus wie weet zitten we er naast. Camera Deals heeft contact gezocht met Canon Nederland om te vragen of de geruchten kloppen, maar ze gaven aan niet in te kunnen gaan op dergelijke marktgeruchten.

Canon biedt weinig keus

Dat Canon lenzen maakt van Superieure kwaliteit is bekend, maar het aanbod valt tegen. Op dit moment zijn de Canon RF-s 18-150mm en RF-s 18-45mm de enige twee crop-sensor lenzen voor de crop-sensor camera’s EOS R100, EOS R50, EOS R7 en EOS R10.

Canon-RF-S-18-150mm-f35-63-IS-STM-cameradeals

De Canon RF-s 18-150mm. Lenzen van Sigma voor het RF-s systeem zouden zeker welkom zijn. De fotograaf heeft op dit moment bijna geen keuze.

Het is mogelijk full frame lenzen op een crop-sensor camera te plaatsen, maar de verhouding tussen de kosten van de body en lens lopen dan ver uit elkaar. Uiteraard is het altijd een goed idee om de kitlens in de kast te leggen en te upgraden naar een professionele lens.

Welke lenzen kunnen we verwachten van Sigma?

Er is geen bevestigde informatie beschikbaar over welke twee Sigma lenzen het eerst op de markt verschijnen. Canon Rumors denkt aan een Sigma RF 50mm f/1.4 en Sigma RF 17-50mm.

Hoewel lenzen vaak minder populair zijn dan camera’s, is het groot nieuws voor fotografen die naar lens alternatieven zoeken. We zijn het er allemaal over eens dat Canon al te lang gewacht heeft met het uitbrengen van 3rd party lenzen voor de RF-vatting.

Lees ook:

 

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0