Search
Close this search box.

De Sharp 8K video camera leeft en heeft misschien 8K 60p in 2021

Geüpdate op 17/12/2020 door Yoreh

Sharp heeft een nieuwe foto gedeeld van de in juli 2020 aangekondigde 8K videocamera. Na de aankondiging heeft het bedrijf niets meer van zich laten horen over de camera, maar hij lijkt er dan toch echt te komen met een aantal verbeteringen.

Tijdens de eerste aankondiging gaf het bedrijf aan dat de nieuwe camera halverwege 2020 uit zou komen en een 33 megapixel MFT-sensor zou hebben. Uiteraard zijn we die datum al voorbij en moeten we wachten tot 2021.

De reden voor de vertraging is dat Sharp heeft gewerkt aan 8K 60p mogelijkheden, waarbij het originele model tot 30p kon draaien op film. Het doorgaans goed geïnformeerde 43Rumors heeft de nieuwe foto’s weten te bemachtigen.

 

sharp-8k-videocamera-

Foto: Sharp

 

Originele CameraDeals bericht:

6-juli-20. De Sharp 8K videocamera (niet de officiële naam) werd aangekondigd op CES 2019, maar sindsdien is het akelig stil geweest rond dit model. Deze kleine camera lijkt qua formaat op de Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, maar wil qua specificaties de strijd aan met de Canon EOS R5.

 

Volgens Sharp richt het bedrijf zich nog steeds op een verkoopdatum ergens later dit jaar, maar ze gaan de EOS R5 waarschijnlijk niet meer inhalen. De EOS R5 is een 8K systeemcamera die de strijd met de filmindustrie wil aangaan.

De 8K Sharp camera richt zich op vloggers en filmmakers en heeft een 5.5 inch kantelbaar scherm en is heel compact. Volgens het bedrijf is het “Werelds kleinste systeemcamera met 8k mogelijkheden”.

Sharp-8k-systeem-videocamera-cameradeals-be

Foto: Loop Infinito

Het fotoblog Photo Rumors heeft een aantal specificaties weten te machtigen

Sharp 8K videocamera specificaties

 • 8k bij 30 fps in H.265 codec. 8K 60fps moet later ook mogelijk zijn
 • 4K of Full HD tot 60fps op 200Mbits/s en 10-bit
 • Volledig geïntegreerd User Interface
 • Micro FourThirds vatting
 • CMOS Sensor
 • Mini-XLR uitgang
 • Full HDMI uitgang
 • Koptelefoon en audio in/uitgangen
 • Eén SD-kaart slot
 • 5.5″ vari-angle touchscreen in HD LCD
 • Komt uit 2e helft 2020 in Japan
 • Kost tussen  €2500 en €3500
 • Compact design zoals BMC Design
 • Lijk op de Blackmagic Pocket camera
 • RED wellicht onderdeel in het maak proces

Sharp-8k-systeem-videocamera-cameradeals-be

Foto: Loop Infinito

Sensor

De Canon EOS R5 heeft een full frame sensor van waarschijnlijk 44 megapixel, terwijl de Micro FourThirds sensor in de Sharp er waarschijnlijk maar 33 heeft. Vooral het sensor formaat maakt veel verschil. Een MFT-sensor heeft namelijk een crop van 2x, wat betekent dat je een zoom van 2x hebt.

De EOS R5 heeft twee kaartsleuven, filmt 12fps, is full frame en win het daarbij qua specificaties. Maar de Sharp heeft een veel groter beeldscherp en is een stuk kleiner en compacter. Zeker als de prijs tussen de 2500 en 3500 euro ligt kan de Sharp 8K een grote concurrent van de R5 worden.

Hoe dan ook zijn het spannende tijden voor de 8K markt. Voor nu moeten we afwachten en staat Panasonic Lumix S1H 6K nog bovenaan qua filmcapaciteiten.

Krachtige MFT filmcamera’s

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

6 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Heerlijk om mee te werken… dit is de toekomst. Verbluffende prestaties en de combinatie met PRO-lensen met ingebouwde stabilisatie (IS) is fantastisch. Met de 300 mm lens + 1,4 teleconverter kun je gewoon uit de hand fotograferen.En je hebt het dan over een 850mm equivalent (met bijvoorbeeld Nikon FX). Hier word je gewoon heel blij van!

 2. Nog niet erg veel gebruikt maar dit beloofd veel goeds en moois. Hele snelle en nauwkeurige scherpstelling in CAF, ook in combinatie met tracking. Voor mij als hobbyist de topping of the cake.

 3. Niet alle batterijen werken op de BPCC4K! Er zijn verschillende reviews op YT, waarin ze zeggen welke wel werken. In elk geval werken die van Canon natuurlijk en die van Wasabi. Camera is verder echt heel goed. Alleen zijn er soms nog wat bugs, maar gelukkig worden die gedekt door de garantie. Batterij levensduur is kort. Je krijgt ongeveer 45 minuten op 1 batterij. Het is natuurlijk mogelijk om de camera aan te sluiten op een V-Mount batterij. Ook zijn 256GB Cfast cards ook heel duur, dus koop er sowieso een external ssd bij (de Samsung T5 is heel goed, voor andere kaarten, kijk eerst op Blackmagic Design’s website om te zien of de ssd is goedgekeurd; niet alle zijn goedgekeurd en werken dan niet). In de felle zon is het scherm niet altijd even goed te zien, maar verder een heel handig scherm met een goede software. Dus een hele goede camera (behalve deze punten).

 4. Ik gebruik de Panasonic GH5S camera nu precies 1 jaar voor film en foto. Uit de doos is de camera direct naar wens in te stellen en kun je diverse settings voorprogrammeren. Het is even zoeken naar de ‘juiste’ objectieven voor ‘mijn’ gebruik (kwestie van smaak en gebruik), eenmaal de keuze gemaakt kun je met de Panasonic snel de mooiste video’s maken en de juiste thumbnails maken. Een goede camera die je langzaam (of snel) kunt uitbreiden naar eigen wens! Ik ben er erg blij mee.

 5. Een geweldige camera en het is echt een aanrader! Alleen zijn de SD kaarten en Cfast kaarten. Wel prijzig als je in 4K wilt filmen. Accessoires kopen voor de Blackmagic Pocket Cinema 4K is een must!

 6. Ligt goed in de hand, instellingen zijn goed ergonomisch bereikbaar, uitstekende goed zichtbare monitor en de filmresultaten zijn Hollywoodwaardig.

  Laat een reactie achter