Search
Close this search box.

Drie nieuwe groothoek lenzen voor Sony APS-C systeemcamera’s

Geüpdate op 19/05/2022 door Yoreh

Het heeft ruim drie jaar geduurt, maar Sony gaat eindelijk nieuwe objectieven voor APS-C systeemcamera’s uitbrengen. We kunnen twee snelle prime lenzen en een compacte zoomlens verwachten. 

De laatste keer dat Sony een lens voor de crop-sensor camera’s uitbracht was in 2019, de Sony E 16-55m f/2.8. En nu kunnen we waarschijnlijk drie nieuwe modellen verwachten. De lenzen zijn geschikt voor onder andere de Sony A-serie, zoals de Sony A6600 of Sony ZV-E10.

Volgens Sony Rumors worden de twee prime en zoomlenzen zeer binnenkort aangekondigd. Het zou gaan om de Sony E 11mm f/1.8 (17mm op 35mm-equivalent) en de Sony E 15mm f/1.4 G (22mm 35mm-equivalent). De zoomlens lijkt een 10-20mm f/4 objectief te gaan worden. Deze staat gelijk aan 15-30mm in het 35mm-equivalent.

Goed voor landschaps- en architectuurfotografen

De komst van wijde lenzen is vooral goed nieuws voor fotografen die zich op landschappen en architectuur richten. Op dit moment zijn er maar weinig Sony keuzes beschikbaar met een wijde hoek. Hiervoor moet je naar merken als Samyang kijken.

Uiteraard is het voor APS-C gebruikers mogelijk om full frame lenzen op een APS-C body te gebruiken. Maar je geeft op dat moment een hoop extra geld uit voor materiaal dat je niet optimaal kunt gebruiken. Daarnaast zijn full frame lenzen vaak groter en zwaarder dan APS-C objectieven.

Er is nog geen officiële aankondiging gedaan en we hebben ook nog geen specificatielijsten gezien. Maar we verwachten dat deze binnenkort lekken of worden aangekondigd (met prijs).

Bekijk ook: de beste APS-C camera’s

De beste Sony APS-C lenzen deals van vandaag

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

12 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Ik heb deze lens genomen bij de Sony Alpha 5100. Mijn voorkeur was de substantieel betere Canon 22m pancake, echter de body van Canon is afgevallen en daarom is het deze geworden in combinatie met de beter body van Sony. De lens werkt uitstekend samen met de Sony Alpha 5100 en levert prima foto’s, zeker bij weinig licht alleen de scherpte zou beter kunnen.

 2. Prachtige foto’s met bijvoorbeeld het onderwerp groot op de voorgrond en het verhaal op de achtergrond. De weidsheid van het landschap met deze groothoeklens is fenomenaal.

 3. Dit objectief levert aan de lopende band prachtige resultaten. Hier vind je wat je van een echt topklasse-objectief mag verwachten: een stevig montuur dat zich goed laat bedienen. Verder biedt de lens een constant diafragma en is optisch scherp, contrastrijk en geeft een plastische 3D-voordracht. Ook de kleurvoordracht van deze lens is bijzonder fraai. Het objectief heeft een wat hogere prijs dan sommige andere objectieven, maar die extra investering betaalt zich bij iedere foto (of filmpje) met rente terug. Dit objectief zou u uzelf dienen te gunnen als nuttige investering. Van harte aanbevolen!

 4. Antwoord
  Hermien van Sonsbeek 06/07/2018 op 15:56

  Ik heb deze lens nu ongeveer drie weken in mijn bezit en ik ben er erg blij mee. Deze lens heeft meer groothoek dan de meeste lenzen en daar maak ik veel gebruik van. De foto’s zijn scherp en de kleuren zijn heel natuurlijk. Deze lens heeft minder bereik dan andere zoomlenzen, maar mijn ervaring is dat de kwaliteit van de foto’s achteruit gaat als je teveel wilt in 1 lens. Ik heb bewust gekozen voor een kwaliteitslens met een brede groothoek en een redelijke zoom. Deze lens is een prima combinatie met de Sony A6000 omdat de lens niet te groot is en niet zo zwaar.

 5. Deze lens is echt zoals de reviews aangaven een snelle goede basis lens op de A6600, ook een aanrader van mij.

 6. De lens zit “vast” op mijn A6500. Focus is zeer snel en goed. Stabilisatie in combinatie met IBIS is perfect. Mooie range van 105-525 mm. Beeldkwaliteit goed, zelf tot in de hoeken Nadeel is de beperkte lichtsterke F4.5-F6.3, echter is op ISO 200-400 fotograferen geen enkel probleem.

 7. Wat een fijne lens. Je hebt een enorm bereik en in vergelijking met de 70-300 mm lens, die note bene duurder is, heb je alles wat je nodig hebt.

 8. Een prachtige lens die ik af en toe gebruikte voor landschappen en in de stad. Na 3 1/2 jaar ongeveer begonnen de foutmeldingen en was de lens niet meer te gebruiken. Diverse keren ter reparatie opgestuurd. Nog een maand of 5 weer kunnen gebruiken, maar helaas weer defect en repareren kost ongeveer de helft van een nieuwe. Gelukkig heb je tegenwoordig 5 jaar garantie. Ik heb waarschijnlijk erg veel pech gehad. De lens heeft me totaal ongeveer € 900 gekost.

 9. Ik ben zeer tevreden met de Sony 70-350mm lens, scherpe foto’s en video’s. De 70-300mm SSM lens en adapter LA-EA3 werkte niet naar mijn zin op de A6500.

 10. Had niet verwacht dat hij zo goed zou zijn. Vooral de kleuren zijn fantastische. Aanrader voor deze groothoeklens 10-18mm

 11. Ik heb deze lens een paar maanden in mijn bezit. Na wat twijfelen tussen de Tamron 17-70 en deze 16-55 heb ik uiteindelijk voor de laatste gekozen. Mijn A6600 heeft beeldstabilisatie ingebouwd in de body dus het ontbreken ervan in de 16-55 was geen issue voor mij. Voor een body zonder beeldstabilisatie zou ik de Tamron, kiezen, puur daarvoor. Verder is de 16-55 iets kleiner dan de Tamron, heeft een AM/MF schakelaar en een programmeerbare knop op de zijkant, is een native Sony lens en zou iets scherper zijn dan de Tamron (maar dat laat ik in het midden). Wel een stukje duurder natuurlijk en iets minder bereik. Tot nu toe ben ik zeer tevreden met deze aankoop. Dit is een lens die heel breed inzetbaar is en die het potentieel van je camera laat zien. Met zijn 16mm heb je een breed beeld zonder vervorming. Ideaal voor landschappen, architectuur en binnenshuis. Met zijn f2.8 op 55mm heb je altijd een portretlens bij. Hij is scherp vanaf f2.8 en haarscherp van f4 tem f16 op alle brandpuntsafstanden. Je kan hem moeilijk op een foutje betrappen. Aan f22 wordt het beeld wat zachter maar eerlijk gezegd zie ik het nut niet om je diafragma zo sterk dicht te knijpen. Chromatische aberratie is goed onder controle en de autofocus is (zoals we gewoon zijn van Sony) erg snel en stil. De bouwkwaliteit is goed. De focusring is wat losjes maar dat mag en stoort niet. De zoomring is stevig maar soepel. Met deze lens heb ik het gevoel dat ‘dit hem is’. Hiervoor had in de 18-105 f4 en hoewel dit ook een leuke lens was ben ik blij met de extra stop licht en de extra scherpte. Het bereik heb ik nog niet gemist (of ik heb het gewoon aanvaard, dat is toch nooit genoeg). Samen met de Sigma 30mm f1.4 is dit een sterk pakket. Mijn Sigma 56mm f1.4 is eigenlijk overbodig nu 🙂

 12. Mooie en compacte lens, gebruik het bij de A6600. De lens is perfect voor landschap- en lowlightsituaties en het heeft scherpe contrasten bij natuuropnames.

  Laat een reactie achter