Search
Close this search box.

Canon EOS R3 aangekondigd: beweeg AF-punten met je ogen en 30 foto’s per seconde

Geüpdate op 29/04/2021 door Yoreh

Canon heeft de EOS R3 geïntroduceerd, een full frame systeemcamera die net onder de EOS R1 komt. Je maakt tot 30 foto’s per seconde en beweegt de autofocuspunten met je ogen! 

Het eerdere gerucht over de EOS R3 klopte dus helemaal en Canon zal binnenkort de EOS R3 officieel aankondigen, met volledige specificatie lijst. Het gaat om een professionele camera bedoeld voor voornamelijk sport- en nieuwsfotografen. De EOS R3 plaatst zich naast topmodellen als de Canon EOS R5 en Sony A1.

Wees de eerste die de EOS R3 in handen heeft door een pre-order te plaatsen bij Kamera-Express.nl of Kamera-Express.be!

Nieuwe sensor

In de EOS R3 zit ook een gloednieuwe Backside Illuminated (BSI) sensor voor de “volgende generatie Duals Pixel CMOS AF” en de Eye Control Function autofocus.

back-side-illuminated-bsi-uitleg-cameradeals

Back Side Illuminated (BSI) sensor

De Stacked sensor (voor het eerst ooit in een EOS-camera) zorgt ervoor dat je minimaal rolling shutter beleeft en dat is broodnodig als je snel bewegende objecten wilt vastleggen. Hierbij werkt de AF/AE volledig tijdens het continu schieten.

Geen Canon EOS 1DX Mark III vervanging

Canon zegt dat de EOS R3 geen vervanging is van de EOS 1Dx Mark III. maar wel professionele functies van dit model zal hebben. Denk hierbij aan weerbestendigheid en bouw. Daarbij heeft de camera ook een verticale grip, wat meestal wordt gereserveerd voor de vlaggenschip modellen.

Canon-EOS-R3-met-400mm-f-2-8-L-is-usm-cameradeals-be

Waarom de naam EOS R3?

Als je kijkt naar de hedendaagse EOS-lijn, dan lijkt een R3-versie niet heel logisch. Op dit moment hebben we met de EOS R5 en EOS R6 systeemcamera’s die de spiegelreflexcamera varianten, 5D en 6D hebben vervangen en er is nooit een 3D-model geweest.

Nog vóór het digitale tijdperk was er wel een EOS-3, een Canon camera waarbij je de focus met je ogen kon bewegen. Canon heeft deze technologie afgestoft en sterk verbeterd om zo in de EOS R3 te verwerken.

De originele naam Eye Controlled Focus heet nu Eye Control Function. Volgens Canon kan je nu nóg scherper en natuurlijk scherpstellen op het object dat de fotograaf volgt.

De Canon EOS R3 zal ook een vernieuwde versie van het vertrouwde Dual Pixel AF II bevatten, zodat je niet altijd met je ogen hoeft te focussen. Dit systeem zit ook in de EOS 1Dx Mark III, EOS R5 en EOS R6.

Productaankondiging

Voor nu is het nog een productaankondiging en dat betekent dat Canon de camera nog ontwikkelt. Daarom zijn er nog geen volledige specificaties beschikbaar. Hetzelfde gebeurde bijvoorbeeld ook bij de Nikon Z9, waarvan wel specificaties zijn gelekt. Het lijkt erop dat de EOS R3 later dit jaar, na de Olympische Spelen, officieel wordt aangekondigd.

Specificaties Canon EOS R3

 • BSI Stacked CMOS-sensor
 • Digic X beeldprocessor
 • 30fps coninu fotografen met AF/AE tracking én oog, hoofd en lichaam detectie
 • Eye Control Function autofocus
 • Nieuwe generatie Dual Pixel II CMOS AF
 • Bouw, kwaliteit en weerbestendigheid van EOS-1D serie

Wees de eerste die de EOS R3 in handen heeft door een pre-order te plaatsen bij Kamera-Express.nl of Kamera-Express.be!

Bekijk ook: de beste full frame systeemcamera’s

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

6 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Wat een gave camera. Deze camera vervangt 3 top end Canon DSLR camera’s voor mij. De snelheid, gebruiksgemak en de fantastische foto’s die uit deze camera komen zijn werkelijk absurd goed. De constructie is vergelijkbaar als een R en 5D IV die in elkaar is gekneed, de resolutie van de 5DS R en de snelheid van een 1D X. Als pro fotograaf kan ik niks anders dan dit wensen.

 2. Recentelijk de overstap gemaakt van de Canon 70D naar de R6. Daaraan toegevoegd de RF 24-105mm f/4.0L IS USM. Wat een verschil! Prima kleurweergave en zeer scherpe foto’s. Opvallend was dat Digital Photo Professional aanmerkelijke scherpere plaatjes liet zien dan ON1. Ik ben met ON1 reeds in gesprek hierover. Voordeel van ON1 is dat ze de CR3 files aankunnen. Mijn Lightroom 5.7 niet (wel via een omweg naar DNG files) Camera is erg stil en stelt razendsnel scherp. De hoeveelheid functies is in het begin wat overweldigend, maar je went er snel aan. Vooral de extra draaiknop bovenop achter en de M-Fn toets vlak bij de ontspanknop zijn erg handig. Eindelijk krijg je nu goed te zien wat er verandert als je het diafragma dicht zet. Lang leve de elektronische zoeker. Via Canon kan je de manual downloaden, die krijg je er helaas niet bij (872 blz !)

 3. Uitstekende digitale camera. Prima prestaties, zeker ook met weinig licht. Vergelijking voor mij met de 5D mk2. Handige knoppen, layout en instelbaarheid van de diverse knoppen. AF is een zeer grote verbetering ten opzichte van de 5D mk2. Ook de automatische stand houdt het vrij aardig, maar moet ik nog meer mee spelen voor de perfecte instelling bij de juiste situatie. AF getest bij onder ander kinderen op de schommel of trampoline. Doet het toestel vrij vaak erg goed. Ook in de dierentuin op dieren werkt het vrij aardig. Is vooral goed met portretten. Verder gebruik ik vooral de spotfocus i.c.m. de joystick of focus via scherm. Het zijn te veel pluspunten om op te noemen. Mindere punten? Nog niet echt tegen aangelopen. De ring op de RF-lenzen heeft zijn meerwaarde nog niet bewezen voor mij, maar of dat een minpunt is… (Zeker niet van de body natuurlijk).

 4. De camera is erg goed en samen met de RF 24-70mm f/2.8 L IS USM lens een geweldige combinatie. Vele jaren met Canon EOS 7D gefotografeerd, het is alsof ik op ander level moet leren fotograferen. Minpunt is dat het werkt met CR3 bestanden die in diverse programma’s niet nog niet worden herkend. Digital Photo Professional 4 helpt daarbij, maar het omzetten zou niet nodig moeten zijn. Kwestie van tijd, denk ik.

 5. Wat is dit een geweldige camera! De snelheid van focus, het aantal scherpstelpunten, de resolutie.. het is allemaal top! Ik dacht dat dit ongetwijfeld heel veel accu zou vreten, dus gelijk de grip plus een extra accu erbij genomen. Gelukkig gaat de camera zeer goed om met de accu. Een volle dag fotograferen, zo’n 3.500 foto’s via de viewfinder en het lcd scherm en nog steeds 30% over in beide accu’s!!! De ISO draaiknop is ook echt zo ontzettend handig. Knoppen uitgebreid instelbaar. Het voelt direct vertrouwd.

 6. Na 6 eerdere Canon spiegelreflex camera’s is de overgang naar de R5 wellicht het grootst, in positieve zin. Vooral de enorme snelheid maakt veel indruk. 20 foto’s per seconde met perfecte autofocus is werkelijk overrompelend en vraagt wel enige aanpassing in workflow.

  Laat een reactie achter