Zoek
Sluit dit zoekvak.

De nieuwe Canos EOS R5 gaat de 8K strijd aan met de Cinema filmindustrie

Geüpdate op 22/04/2020 door Yoreh

Canon heeft weer een aantal details vrijgegeven over het nieuwe vlaggenschip EOS R5. Zo heeft de camera twee kaartsleuven, waarvan één SD en de ander CFexpress, 4:2:2 10-bit C-Log and HDR PQ en Dual Pixel Autofocus in alle modi. Maar wellicht is het meest interessant dat je 8K RAW intern kan opnemen.

Langzamerhand weten we dus steeds meer over deze full frame systeemcamera, die volgens Canon prima samengaat met de net aangekondigde Canon C300 III filmcamera. De R5, die in maart officieel werd aangekondigd, zou je gemakkelijk kunnen inzetten als hoofdcamera voor documentaires, drama film en commercials. Maar ook op het gebied van fotografie biedt deze camera opties die je normaal alleen in de beste DSLR’s zoals de Canon EOS 1D x Mark III tegenkomt. Denk hierbij aan een geweldige resolutie en burst opnames(2ofps) waar je ‘u’ tegen zegt.

Canon-EOS-R5-body-

Wat we wel en niet weten

Hoewel Canon de resolutie nog niet bekend heeft gemaakt, lijkt het erop dat er minimaal een 45 megapixel sensor in de camera zit. Dit aantal heb je namelijk minimaal nodig om een 8K beeld te kunnen produceren.

De specificaties die al wel bekend zijn zie je normaliter alleen in high-end cinema filmcamera’s:

• 8K RAW – uncropped, interne recording tot 29.97fps

• 8K – uncropped, interne recording tot 29.97fps in 4:2:2 10-bit in Canon Log (H.265) of 4:2:2 10-bit HDR PQ (H.265)

• 4K – uncropped interne recording tot 119.88fps in 4:2:2 10-bit in Canon Log (H.265) of 4:2:2 10-bit HDR PQ (H.265)

• 4:2:2 10-bit in Canon Log or 4:2:2 10-bit HDR PQ output via HDMI bij 4K 59.94fps

• Dual Pixel AF beschikbaar in alle video modi, alle resoluties en alle frame snelheden

• 5-assige optische IBIS / mogelijk om lens IBIS en camera IBIS te combineren.

Kijk je naar deze specificaties, dan staat de R5 zonder moeite op de eerste plek van de beste systeemcamera’s van dit moment, maar er is nog steeds een hoop dat niet bekend is. Voor als nog is dit de meest serieuze concurrent van de Panasonic S1H die voorlopig de enige is die door Netflix gecertificeerd is om als A-camera te worden gebruikt.

Canon EOS R5 systeemcamera-cameradeals,be

Foto via; digitalcameraworld.com

Wat nog niet duidelijk is over Canon EOS R5

  • Het aantal megapixels
  • Welke kaartsoort gaat er in de camera?
  • Is de camera weerbestendig?
  • Heeft de camera een Deep Learning AF?
  • Hoe werkt de Animal AF in 8K?

Het lijkt erop dat er minimaal 39 of 42 megapixels in de camera zit. Dit komt omdat je minimaal dit aantal megapixels nodig hebt om een goed 8K beeld te maken. Maar hoeveel het er exact worden wil Canon nog niet zeggen. Het zal dus ergens tussen de 100 en 42 liggen. Hoger dan dat lijkt niet waarschijnlijk aangezien Canon waarschijnlijk bezig is aan een EOS camera met 150 megapixels.

De vraag is ook of de R5 de ‘deep learning’ mogelijkheid heeft die vlaggenschip Canon 1D x Mark III wel heeft. Deep Learning is de naam van de technologie, maar niet van het proces. Bij Deep Learning is de camera een scala aan gezichtsmogelijkheden gegeven of op die manier altijd op het hoofd van een persoon te kunnen focussen. Denk aan F1 coureurs die een helm dragen of Skiers met een bril op, hierbij werkt oog-focus niet en heb je dus een andere manier nodig om de camera te laten focussen op het gezicht. De Deep Learning zorgt ervoor dat de camera al deze onderwerpen gaat herkennen. Zelfs wanneer je de achterkant van het hoofd ziet.

Beschikbaarheid en prijs

Ondank de COVID-19 pandemie is men er van overtuigd dat de R5 geen vertraging zal oplopen. De hoop en verwachting is dat de R5 rond eind mei of vroeg in juni 2020 wordt gelanceerd. Hoe lang het duurt voordat je dan camera dan in huis hebt is niet duidelijk.

Qua prijs is het nog gissen, maar je kan natuurlijk wel naar soort gelijke camera’s kijken. Denk aan de Nikon Z7 die ook een 45 MP sensor heeft of misschien zelfs de Sony A7R IV met 61MP. Als je deze twee camera’s als vergelijking neemt, dan zou de EOS R5 zo’n €3500 tot €4000 moeten kosten voor alleen de body.

Er zijn dus nog een hoop vragen, maar dat deze EOS R5 de camerawereld op zijn kop gaat zetten mag duidelijk zijn. Voor nu moet je het nog even met de EOS R doen.

De beste deals van vandaag voor de Canon EOS R:

Bekijk ook: de beste systeem camera van dit moment

Bekijk ook: de beste systeem camera tot  €500 van dit moment

Bekijk ook: de beste systeem camera’s tot €1000 van dit moment

 

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven wij je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s van dit moment

Beste-lijsten-omslag-330

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

 

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter