Search
Close this search box.

De 10 bestverkochte camera’s van 2021 in Japan

Geüpdate op 31/01/2022 door Yoreh

Elk jaar zien we wat de best verkochte camera’s zijn en dat zegt een hoop over de huidige markt. Japan heeft zijn lijst bekendgemaakt en opvallend genoeg zitten er geen Nikon of spiegelreflexcamera’s tussen.

De populairste camera is de Sony A6400 en deze zien we al jaren hoog scoren. Ook de Canon EOS M50 Mark II komt vaak in het lijstje voor en is, samen met de EOS M50, al jaren ongekend populair. Beide camera’s komen meerdere keren in de top-10 voor, in verschillende kit samenstellingen. Niet gek, deze twee camera’s staan al lange tijd in onze lijst van beste systeemcamera’s van dit moment.

De 10 best verkochte camera’s 2021 in Japan

De lijst is vrijgegeven door het Japanse BCN Retail en heeft de data van ongeveer 40% van alle verkopen in Japan. Dit is inclusief de grootste camerawinkels van het land. Sommige van de genoemde camera’s worden niet verkocht in Europa, zoals de Olympus PEN E-PL10 en Fujifilm X-A5.

 1. Sony A6400 – Double Zoom Lens Kit, Black
 2. Canon EOS Kiss M2 (Canon EOS M50 Mark II) – Double Zoom Kit, White
 3. Canon EOS Kiss M (Canon EOS M50) – Double Zoom Kit, White
 4. Sony A6400 – Double Zoom Lens Kit, Silver
 5. Sony ZV-E10 – Power Zoom Lens Kit, Black
 6. Canon EOS Kiss M2 (Canon EOS M50 Mark II) – Double Zoom Kit, Black
 7. Canon EOS Kiss M (Canon EOS M50) – Double Zoom Kit, Black
 8. Fujifilm X-A5 – Lens Kit, Silver
 9. Olympus PEN E-PL10 – EZ Double Zoom Kit, White
 10. Fujifilm X-A5 – Lens Kit, Brown

Voornamelijk oude camera’s

Opvallend in deze lijst is dat alleen de Sony ZV-E10 en EOS M50 Mark II recentere camera’s zijn, terwijl de Sony A6400, EOS M50, Fujifilm X-A5 en Olympus E-PL10 allemaal minstens drie jaar oud zijn.

Een reden dat je vooral oudere camera’s in de lijst ziet kan te maken hebben met het wereldwijde componenten tekort. Vanwege de pandemie hebben vele fabrieken moeten sluiten en zijn er vertragingen ontstaan. Zo kiest Sony er bijvoorbeeld voor om hun chips van de Playstation 5 voorrang op de camera’s te geven.

Geen Nikon en spiegelreflexcamera’s

Nikon, spiegelreflexcamera’s, full frame en Micro FourThirds camera’s zien we niet in de lijst voor komen en vooral het ontbreken van Nikon is opvallend.

De bestverkochte camera’s van 2021

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

5 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Over het algemeen erg tevreden met de camera. Maakt prachtige foto’s en 4k video’s met hoge bitrate. Flip up screen werkt goed bij het vloggen. Het enige kleine minpuntje is dat je soms per ongeluk het touchscreen aanraakt wanneer je door de zoeker heen kijkt en daardoor verkeerd focust.

 2. Antwoord
  Marjolein Verhees 02/05/2019 op 12:05

  De Sony Alpha A6400 systeemcamera is echt een aanrader. Ik ben overgestapt van een Nikon D5100 naar deze camera met een 18-200 lens, omdat ik ook goede sportfoto’s wil kunnen maken. Geen moment spijt van gehad, ondanks dat de camera best prijzig was qua aanschaf. De camera heeft zeer veel opties waar je echt de tijd voor moet nemen om ze te ontdekken. De kleuren en scherpte van de foto’s zijn van goede kwaliteit. Tevens filmt de camera in 4k nog haast beter dan mijn 4k filmcamera. Camera werkt het beste met originele Sony batterij. Geen moment spijt gehad van deze camera.

 3. Ik ben in het bezit van de A7R III, A7 III, de A6300 en A6000. De A6400 heb ik erbij als ik compact op pad ga en voor mijn straatfotografie. De focus is snel, maar zit er toch wel eens naast. Ik heb als lens de 35mm f/1.8 er standaard op zitten. Hij is wel veel sneller van mijn A6300 en A6000. Het beeld is mooier van kleur en het beeld is scherper dan zijn voorgangers. Vergelijk ik de A6400 met mijn A7 III moet ik eerlijk bekennen dat hij de A7 III in veel opzichten evenaart. Per saldo als het op kiezen aankomt tussen de A6400 en de A7 III zou ik nog eerder kiezen voor de A6400. Hij is lichter, compacter en de lenzen zijn veel goedkoper. Samengevat, een zeer goede camera van onder de 1000,00 euro een aanrader voor iemand die net met foto/video begint, maar ook voor de gevorderde en pro om erbij te hebben. 4K video is in deze camera super.

 4. De body is echt wel klein en de knopjes voor menu en instellingen zijn dat ook. Voor mij als vrouw wel goed te doen, maar ik kan me voorstellen dat mannenhanden daar moeite mee hebben. Zelf gebruik ik de body met een adapter en Tamron/Canon EF lens. Dat werkt prima, alleen ook hierbij merk ik dat de body dan wel erg klein is t.o.v. de lens, waardoor ik even een manier moest vinden om dit goed in m’n handen te houden en te bedienen. Camera heeft heel veel mogelijkheden en de menu’s zijn eenvoudig in te stellen en zijn ook in het Nederlands. Zowel op het uitklapbare scherm als in de zoeker te lezen. Conclusie tot nu toe: camera met veel mogelijkheden en maakt prima foto’s (filmen heb ik nog niet gedaan), maar is wel echt klein dus niet geschikt voor mensen met grotere handen.

 5. Antwoord
  Rene van der Toorn 31/12/2021 op 20:24

  De Canon EOS M50 is een systeemcamera in een lagere prijsklasse, die verrassend goede foto’s maakt, veel mogelijkheden in zich heeft en een beginnende fotograaf die overschakelt van compact camera naar systeemcamera zeker zal bevallen. Het aanbod van lenzen is goed en betaalbaar.

  Laat een reactie achter