Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Canon EOS R1 is officieel bevestigd door Canon

Geüpdate op 12/06/2023 door Yoreh

Het is dan eindelijk zo ver; Canon heeft officieel aangegeven dat de EOS R1, het vlaggenschip, er echt aankomt en in ontwikkeling is. 

Als sinds de introductie van de EOS R cameralijn wordt er gesproken over de EOS R1, maar het is altijd bij geruchten gebleven. Nu is het officieel dat de EOS R1 er komt, maar wanneer is nog niet duidelijk.

De opvolger van de EOS 1D X Mark III spiegelreflexcamera moet dus nog indrukwekkender worden dan het huidige vlaggenschip; de Canon EOS R3.

Go Tokura geeft uitleg

Go Tokura, de General Manager van Canons Imaging Division heeft tijdens een interview met Photo Trend verteld hoe het zit. Volgens Go is het niet meer dan logisch dat de EOS R1 er komt. De EOS R3 is terecht het huidige vlaggenschip als je kijkt naar de technologische stappen die de camera heeft gemaakt t.o.v. de EOS 1D-serie en de andere EOS R-modellen. Maar, de EOS R3 heeft het nummer drie voor een reden; omdat er nog een nummer 1 aan moet komen, zegt Tokura.

Meer geruchten over specificaties

Inmiddels, juni 2023, zijn er aanwijzingen over mogelijke specificaties. De geruchten website canonrumors heeft een behoorlijke lijst opgesteld waar interessante eigenschappen tussen zitten.

Body ontwerp

De body van de EOS R1 zou groter worden dan die van de R3, maar ook lichter en beter gestroomlijnd. Waar Canon op gaat inleveren qua gewicht is niet duidelijk, maar het kan te maken hebben met nieuwe technologie die minder hardware nodig heeft.

LCD-scherm

Het scherm krijgt een upgrade en wordt misschien zelfs 4-inch groot, terwijl we normaal een 3.2-inch scherm zien. Uiteraard betekent een groter scherm ook meer gewicht.

Sensor Resolutie

We hoeven geen revolutie op gebied van resolutie te verwachten, want de sensor blijft op 45 megapixels zitten. Dit komt overeen met de sensor die op dit moment in de Canon EOS R5 zit verwerkt. We zien vaker dat vlaggenschepen niet de grootste resolutie hebben, zodat een hogere fps mogelijk is.

Elektronische zoeker

Waar de sensor waarschijnlijk dezelfde resolutie behoudt, zal de EVF de “hoogste resolutie” hebben tijdens lancering. Dit zou betekenen dat de resolutie hoger is dan die van de EOS R5 en EOS R3 en betere ververssnelheid heeft. Ook Blackout zou volledig worden geëlimineerd.

Global Shutter

Wordt de Canon EOS R1 dan de eerste systeemcamera met global shutter? Tot nu toe is het nog geen enkel merk en camera gelukt om een sluitersysteem als deze in een camera te verwerken. Global Shutter betekent dat de sensor digitaal in één keer wordt uitgelezen in plaats van lijn per lijn. Dit voorkomt rolling shutter: flikkerende beelden en lichten en verbogen onderwerpen die in beweging zijn.

Dubbele CFexpress sleuven

Waar de EOS R3 en EOS R5 een CFexpres en SD-kaart sleuf hebben, zal de EOS R1 twee CFexpress sleuven krijgen. Dit lijkt een goede ontwikkeling omdat het een raadsel blijft waarom Canon voor 1x CFe en 1x sd heeft gekozen. Hiermee kun je namelijk niet simultaan of als back-up opnemen. Met dubbele CFexpress sleuven kan dit wel.

Volledig nieuw EOS R1 focussysteem

Als er een volledig nieuwe autofocussysteem in de Canon EOS R1 komt, dan zal dat zeker een van de hoofd eigenschappen zijn. Canon heeft een patent op het QPAF systeem, wat het Quad Pixel Autofocus systeem inhoud. Het lijkt zeker een feature voor een vlaggenschip systeemcamera.

Het is nog niet duidelijk of het om CFexpress type C of type B gaat.

Aankondiging in juli 2024?

Wat we vaker met high-end modellen zien is dat deze eerst, in het geheim, aan professionals worden gegeven om te testen. Daarna neemt de fabrikant de camera terug om eventueel kleine tweaks te maken. Een groot evenement zijn de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het zou kunnen dat de aankondiging van de Canon EOS R1 daarna plaatsvindt.

Bekijk ook: de beste camera’s van dit moment

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0