De Canon EOS R8 is een strakke full frame beginnerscamera

Geüpdate op 11/02/2023 door Yoreh

Canon heeft de EOS R8 op de markt gebracht en combineert het betaalbare en kleine ontwerp van de EOS RP met de kracht van de EOS R6 Mark II. Wie weet kijken we wel naar de beste full frame instap systeemcamera?

De EOS R8 heeft dus een grote full frame sensor en is ook nog eens bedoeld voor beginnende fotografen. De camera is compact, licht, zit vol kracht en is alweer de 13e camera in de EOS R-camera serie.

Canon-EOS-R8-met-24-50mm-full-frame-systeemcamera-cameradeals

Gelijkenissen met de Canon EOS R6 Mark II

De EOS R8 lijkt in sommige opzichten op de Canon EOS R6 Mark II. So heeft de R8 een 24.2MP full frame sensor, een 40fps foto burst (elektronische sluiter) en Native ISO van 100-102,400.

Verder maakt de camera gebruik van Dual Pixel CMOS AF II, die volgens Canon scherpstelt in 0.3 seconde. De autofocus herkent daarbij gezichten, ogen, hoofden, lichamen, dieren en voertuigen. Een extra op de EOS R8 is dat deze ook paarden, treinen en vliegtuigen herkent tot -6.5EV.

Gelijkenissen met de Canon EOS RP

De compacte behuizing die niet veel weegt en hem goed draagbaar maakt, neemt de EOS R8 over van de Canon EOS RP. Goed voor reizigers en vloggers. De EOS R8 is zelfs lichter dan de EOS RP met accu en geheugenkaart.

Maar, dat lage gewicht komt wel met een prijs. Zo is de interne beeldstabilisatie weggelaten en hierdoor moet je schokken opvangen door een van de RF-lenzen te gebruiken. Er is wel een Movie Digital IS modus aanwezig, die de beelden croppen met zo’n 10% en digitaal stabiliseren. Waar de EOS R6 Mark II dubbele kaartsleuven heeft, heeft de EOS R8 er maar eentje. De accu capaciteit is lager dan dat van de EOS R6 Mark II en komt overeen met de EOS RP. Die gebruikt namelijk ook de LP-E17 batterij.

Canon-EOS-R8-met-24-50mm-full-frame-systeemcamera-cameradeals

Hybide camera

Canon heeft de EOS R8 op de markt gebracht als hybride camera, waarmee je wisselt tussen zowel foto als film. Er is een fysieke en toegewijde knop, waarmee je tussen video en fotografie wisselt. Verder is er een koptelefoon, microfoon, micro HDMI en USB-C poorten aanwezig. Bovenop de camera zit een mulifunctionele accessoireschoen, die stroom en informatie naar de accessoires en de camera doorstuurt.

Video mogelijkheden

Qua film kun je films maken uit oversampled 6K materiaal, wat tot 4K 60fps beelden leidt. Elke clip heeft een maximale lengte van 29,59 minuten en dat is minder ideaal voor de interviewers onder ons. C-Log 3 is aanwezig om plat beeld op te nemen en het dynamisch bereik te vergroten. In Full HD (1080P) kun je tot maar liefst 180fps aan slowmotion beelden maken. Pre-recording van drie of vijf seconden zorgt ervoor dat je nooit een moment mist. Maar, dan moet de camera al wel op het onderwerp zijn gericht natuurlijk.

Canon-EOS-R8-full-frame-systeemcamera-cameradeals

Elektronische zoeker

De elektronische zoeker heeft een snelle 120fps ververssnelheid en ook een Optical Viewfinder Assist (OVF), die een optische zoeker simuleert. Dit gebeurt door HDR-beelden te laten zien, waardoor je meer details uit de schaduwen en hooglichten kunt zien.

Canon-EOS-R8-met-24-50mm-full-frame-systeemcamera-cameradeals

Overige functies

Verder heeft de EOS R8 2.4GHz Wifi, BLuetooth 4.2 en UVC voor streaming. Een RAW Burst mode is aanwezig, die tot een halve seconde kan opnemen, voordat de sluiter wordt ingedrukt.

Canon-EOS-R8-full-frame-systeemcamera-cameradeals

Prijs en beschikbaarheid Canon EOS R8

De Canon EOS R8 is beschikbaar vanaf april 2023. De body zal €1819 kosten en je betaalt €2019 voor de body plus de RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM. Hieronder vind je de winkels die de EOS R8 verkopen. Klik op de tabbladen om de verschillende versies te zien.

Yoreh

Yoreh

Sinds 2009 reis ik de wereld rond als professioneel cinematograaf en fotograaf. De liefde voor camera's begon al op mijn negende en deze liefde heb ik behouden tijdens mijn studies aan CODARTS Rotterdam en Hogeschool Rotterdam (Communicatie & Multimedia Design). Van telefooncamera's tot ARRI's; door de jaren heen ik heb vele camera's geprobeerd, gebruikt, gekocht en kapot gemaakt. Camera Deals is door mij opgezet om alles omvattende camera-informatie te verschaffen. Meer info is te vinden op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart