Search
Close this search box.

De kleinste camera ter wereld is zo groot als een zandkorrel

Geüpdate op 10/03/2022 door Yoreh

Het bedrijf OmniVision is het gelukt om in het Guiness Book of Records te komen met de OmniVision OV6948. Deze camera is een redding voor chirurgen.

OmniVision OV6948 kleinste camera ter wereld -

Kleinste camera ter wereld. Foto via OmniVision

Deze camera-sensor speciaal gemaakt voor de medische wereld meet 0.65 x 0.65 x 1.158mm en heeft daarmee het wereldrecord gehaald voor kleinste camera ter wereld. In de het boek wordt niet de hele camera, maar de sensor van de camera vermeld.

De hele camera, dus sensor en behuizing zijn 0.575 x 0.575 x 0.232mm groot en weergeeft 40.000-pixels aan kleuren door het gebruik van een RGB Bayer ‘back-side-illuminated’ chip. Dat betekend dat de lens net wat anders ligt in opzicht van de lens. Hierdoor kan er extra veel licht binnenkomen.

Camera gebruik

De OmniVision OV6948 is ontworpen om in de kleinste en nauwste aderen van het menselijk lichaam te komen en te bekijken wat er aan de hand is. Ondanks het feit dat de resolutie van deze camera aan de lage kant is, moesten chirurgen dit voorheen ‘blind’ doen.

De camera maakt videobeelden met 30 frames per seconde en verzend de beelden tot en met 4 meter afstand, zonder ruis of haperingen. De lens heeft een beeldhoek van 120 graden. Dat staat gelijk aan een lens van ongeveer 14mm op een 35mm sensor. De scherpte-diepte die de camera kan zie gaat van 3mm tot 30mm.

OmniVision OV6948 kleinste camera ter wereld - .jpg 2

De mini-camera is bedoeld als wegwerpcamera en zit vast aan kleine kabels,
katheters en endoscopen. Foto door: OmniVision

De beelden van de OmniVision OV6948 komen vooral van pas binnen de neurologie, oogheelkunde, KNO, cardiologie, wervel blessures, urologie, gynaecologie en artroscopie. Doordat de camera amper warmte genereert, is het mogelijk de camera voor langere tijd in het lichaam te houden zonder dat de patiënt er last van krijgt.

 

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste prijs in webshops in Nederland en België voor de door jou gekozen camera. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Op die manier willen wij helpen bij het vinden van de beste en goedkoopste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. Voeg camera’s toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

Is het veilig om camera’s vanuit het buitenland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

 

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter