Geüpdate op 17/03/2022 door Yoreh
De Olympus OM-1 is volledig en officieel onthuld en een technisch hoogstandje. Het zal tevens de laatste camera zijn die de naam Olympus draagt, want daarna heten alle modellen OM Systems.
Het bedrijf OM Digital Solutions heeft de cameratak van Olympus een tijd terug overgenomen en nog voor één keer een Olympus camera uitgebracht. Het is het 50-jarige bestaan van de OM-1 filmcamera en daarom is de naam in stand gehouden. Technisch gezien het de camera OM System OM-1, maar op de camera zien het Olympus logo no even prijken.
Nieuw vlaggenschip OM-1
Het nieuwe vlaggenschip heeft een volledig nieuwe BSI, Stacked 20.4MP Live MOS sensor die ervoor zorgt dat de camera enorm snel is. Denk hierbij aan snel uitlezen en het maken van foto’s met 120 frames per seconde met Single AF en 50fps met Continuous AF.
Twintig megapixels en 80MP foto’s
De sensor van 20.4MP valt misschien wat tegen als je naar de getallen kijkt, maar je kunt met deze camera 80MP foto’s maken dankzij pixel-shift. Hierbij schuift de sensor bij elke foto een pixel op en combineert deze tot één grote foto. Hiervoor moet je statief gebruiken. Het is mogelijk om 50MP foto’s te maken wanneer je vanuit de hand fotografeert.
Volledige stabiliteit
De Olympus OM-1 heeft ingebouwde 7-assige beeldstabilisatie, dus dat helpt bij het stabiel houden van de camera. Daarbij heeft de camera maar 5 seconde nodig om de 50MP foto’s te verwerken. De 5-assige interne beeldstabilisatie kan tot 8 stops gaan wanneer je deze met een compatibele lens combineert.
Snellere verwerking en focus
Dankzij het vernieuwde stacked BSI sensor ontwerp en een nieuwe beeldprocessor is de OM-1 zo razendsnel. Het is de eerste camera in de wereld die Cross Quad Pixel AF gebruikt en in combinatie met Deep Learnin AF drie keer sneller auto’s, vliegtuigen, vogels, honden en kanten herkent en volgt.
Sterk in het donker
Normaal gesproken staan Mico FourThirds sensor camera’s niet bekend om hun prestaties bij weinig licht en kon alleen de Lumix GH5s goed presteren. Maar, volgens OM Digital is deze MFT-sensor even capabel bij weinig licht als een 35mm-sensor. De ISO gaat van 200-102,400 en heeft een verbetering van 2-stop in ruisonderdrukking en 1-stop in dynamisch bereik.
Ook wanneer er te veel licht staat de OM-1 sterk in zijn schoenen. Zo gaat de verbeterde Live ND-filters tot 6EV. Het is mogelijk om met Live Composite modus creatieve (live painting) beelden te maken, terwijl je in-camera Focus Stacking proces maar 5 seconden duurt en 15 foto’s verwerkt. Hieronder zie je een voorbeeld van wat Live Painting is.
Een camera voor videomakers
De OM-1 is volledig vernieuwd en verbeterd en kan daarmee filmen in 4K tot 60fps in 10-bit H.265 intern en tot 12-bit ProRes RAW extern. In Full HD 1080 film je tot 240fps en er is een HLG-modus aanwezig om HDR beelden te maken.
Het beste in elk weer
De Olympus OM-1 heeft een IP53 rating als het gaat om weersbestendigheid en kan tegen behoorlijk wat stof en water wanneer je deze met de juiste lenzen combineert.
Prijs en beschikbaarheid
De Olympus OM-1 is beschikbaar vanaf maart 2022 en kost €2199 voor de body en €2799 voor de OM-1 met + 12-40mm f/2.8 PRO II.
Bestel de OM System (Olympus) OM-1 body: