Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fujifilm X-T5 is op de markt: 40MP APS-C, 6.2K video en compact

Geüpdate op 02/11/2022 door Yoreh

Fujifilm is druk bezig met camera’s uitbrengen en de X-T5 is de volgende in het rijtje. De camera heeft een 40 megapixel APS-C sensor, 6.2K-video, retro-ontwerp en dit zit allemaal in een compacte behuizing.

Eerder dit jaar zijn de Fujifilm X-H2S en Fujifilm X-H2 al op de markt gebracht en dit zijn de professionele vlaggenschipmodellen. De geavanceerde camera’s komen echter in nogal grote en zware bodies, terwijl de Fujifilm X-T4 dat juist in een kleinere body paste. Gelukkig is de X-T5 doorgegaan waar de X-T4 gebleven was. Alle nieuwe kracht, zit nog steeds in een retro en compact jasje.

De X-T5 met een 40.2MP CMOS-sensor

Fujifilm heeft ook in de X-T5 hun nieuwe 40.2MP BSI X-Trans CMOS 5 HR-sensor gebruikt. Deze sensor vinden namelijk ook in de X-H2. Omdat de X-T5 onder het vlaggenschipmodel zit zijn er wel een aantal eigenschappen die ontbreken. Dit zorgt er wel voor dat de camera een stuk goedkoper is en de meeste APS-C Megapixels heeft op dit moment. Het is een perfecte camera voor beginners.

Beeldprocessor

Fujifilm’s X-Processor 5 werkt samen met de 40MP sensor en volgens Fujifilm zijn de pixel structuur en de algoritmes verbeterd, waardoor je de volledige resolutie kunt gebruiken, zodat dat je foto’s met ruis krijgt. De standaard ISO-instelling is 125.

Fujifilm-X-T5-cameradeals

Foto’s van 160 megapixels

Je zou denken dat 40MP foto’s groot genoeg zijn, maar Fujifilm heeft dank zij Pixel Shift Mulit-Shot ervoor kunnen zorgen dat je foto’s van maar liefst 160 megapixels kunt maken. Dit werkt echter alleen als je foto’s vanaf statief en van stationaire objecten maakt.

Snelle sluiter

Naast een camera met veel megapixels, is de Fujifilm X-T5 ook een snelle camera. Zo kun je foto’s nemen met 1/180,000 van een seconde. Dit zul je waarschijnlijk nooit gebruiken, maar is wel handig als je met een f/1(.2) lens in fel zonlicht wilt fotograferen.

Fujifilm-X-T5-cameradeals

Foto’s opslaan in 10-bit HEIF

Foto’s opslaan in HEIF-formaat houdt in dat de bestandsformaten tot 30% kleiner zijn, terwijl je geen kwaliteit verliest. Dit is ideaal, maar niet elk apparaat kan HEIF-bestanden weergeven. Daarbij neem je HEIF foto’s met een kleurdiepte van 10-bit en dat geeft je extra ruimte tijdens de kleurbewerking. Hoewel je op een Apple Mac geen problemen zult hebben, heb je op een Windows computer een extra extensie nodig. Lees meer over wat HEIF is en wat het doet.

Fujifilm Simulaties

Een unieke Fujifilm functie is de Fujifilm Simulatie. Vele Fujifilm modellen hebben deze simulaties en ook de X-T5 heeft er 19. Hiermee kun je looks nabootsen van oude filmrolletjes.

AI Autofocus

De nieuwste camera’s maken bijna allemaal gebruik van AI Deep Learning en ook de X-T5 maakt er gebruik van. In het geval van deze camera wordt AI gebruikt om objecten beter leren te herkennen en volgen. De Autofocus van de X-T5 kan dieren, vogels, auto’s, motoren, vliegtuigen en treinen herkennen.

Fujifilm-X-T5-cameradeals

Filmen in 6.2K 10-bit 4:2:2

Hoewel de X-T5 niet per se is gemaakt voor video, blijft de camera zeker niet achter. De sensor heeft 40 megapixels en zou technisch gezien 8K video kunnen opnemen, maar Fujifilm kiest ervoor om de maximale resolutie bij 6.2K 30fps te houden. Dat is ook niet gek omdat het opnemen van 6.2K 60fps of 8K veel kracht kost en veel hitte produceert.

In 4K HQ modus krijg je 6.2K oversampling materiaal. Dat komt er dus op neer dat 6.2K wordt opgenomen en wordt verkleind naar 4K. Je hebt dus al die extra pixels in 4K beeld. Het voordeel van deze modus is dat je kunt opnemen in 4K en met 60 frames per seconde.

Log-beelden

Voor de cinematischte beelden neem je op in Fujifilm’s eigen F-Log2 en dat geeft je tot 13+ stops aan dynamisch bereik. RAW 6.2K ProRes beelden kun je opnemen door de camera via HDMI met een Atomos recorder te verbinden. Ook BlackMagic RAW met een Blackmagic Video Assist 12G werkt overigens. Deze extra functies zorgen ervoor dat de X-T5 zelfs in de lijst van beste 4K-camera’s terecht kan komen.

Ontwerp

De X-T5 behoudt alle externe knoppen, maar is wel kleiner en smaller dan de Fujifilm X-T4. De body weegt 557 gram met batterij en geheugenkaart. Er is een optionele grip te krijgen, mocht je de grip van de camera te klein vinden. Waar de X-T4 nog een vari-angle scherm had, heeft de X-T5 een 3-wegs uitklapscherm. Toch een stapje terug lijkt ons. Het scherm heeft een resolutie van 1.84m dot en de EVF OLED zoeker heeft 3.69m dot.

Fujifilm-X-T5-cameradeals

Stabilisatie

De 5-assige interne beeldstabilisatie is aanwezig en kan nu tot 7 stops stabiliseren.

Prijs en beschikbaarheid

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0