Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe Shutterstock met hun nieuwe commissiemodel nóg meer geld verdient en de makers vrijwel niets uitkeert

Geüpdate op 06/06/2020 door Yoreh

Shutterstock is een van de grootste beeldbanken ter wereld waarbij kopers professioneel geproduceerde foto’s, video’s, animaties en muziek kunnen kopen tegen scherpe prijzen. De content wordt aangeleverd door zo’n 550.000 makers die zich over de hele wereld bevinden en een commissie ontvangen wanneer hun werk wordt verkocht. Net wanneer het bedrijf enorm groeit besluit het om een nieuw commissiemodel te introduceren dat zich baseert op niveau’s dat jaarlijks wordt herstart en waarbij de makers nog maar 1/3e van de commissie krijgen. Volgens Shutterstock reflecteert dit model de huidige markt en geeft nieuwe makers meer kans om meer geld te verdienen. Het tegendeel is echter waar. Je kan je voorstellen dat de makers woedend zijn, want voor hen is het een steek in de rug.

Op dit moment heeft Shutterstock ongeveer 314 miljoen foto’s en 17 miljoen video’s in de verkoop. Deze worden door klanten aangeschaft middels een abonnement waarbij ze een x-aantal beelden kunnen kopen. Voor klanten is het ook mogelijk om één beeld direct  op te vragen en daar betalen ze dan wat meer voor. Afhankelijk van de manier waarop de beelden wordt aangekocht, wordt de commissie voor de maker berekend en uitgekeerd.

Microstock

Microstockwebsite’s zijn de plekken waar je professioneel geproduceerde content kan kopen en Shutterstock is een van de grootste spelers in de wereld. Het bedrijf bezit ook website’s als PremiumBeat, BigStock en Flashstock. Er was een tijd dat de maker prima kon leven van de verdiende commissies, maar omdat de markt en het aanbod enorm is gegroeid ligt deze tijd achter ons. Het aanbod en de vraag groeit, de prijzen worden lager en website’s als Shutterstock hebben bijna een monopoly op de beeldbank markt.

Het oude model

Het oude model is gebaseerd op een optelsom van alle verkopen sinds dat je account is aangemaakt. Meld je jezelf als nieuwe maker aan, dan ontvang je $0.25 per verkochte foto en $1.88 voor elke ‘on-demand’ verkochte foto. Als je $500 aan commissie hebt verdient klim je op de ladder en ontvang je $0.33 per verkochte foto en $2.48 voor ‘on-demand’ foto’s. De bovenste trede is het halen van $10.000 aan commissie geld, waarbij je op dat moment $0.38 en $2.86 per verkochte foto verdiende. Deze ladder hoef je dus maar één keer te beklimmen.

Voor de commissie van video’s hangt het af van de kwaliteit (SD, Full HD, 4K) van de video de koper aankoopt. Het kopen van een SD-video kan al voor $50, terwijl de 4K versie zo’n $149 kost. De commissie voor de maker loopt hierbij ook op.

Het nieuwe model

Op 26 mei kregen alle Shutterstock beeld bijdragers een e-mail dat er een nieuw commissiemodel van start gaat vanaf 1 juni 2020. Hierbij wordt je elk jaar op 1 januari terug naar level 1 gezet. Op basis van je jaarlijkse verkopen kan je op de ladder klimmen en een grotere commissie krijgen. De minimale commissie is altijd $0.10 om het zo, volgens Shutterstock, eerlijk te houden voor alle makers. Het bedrijf wil hiermee de makers gefocust houden en er voor zorgen dat er meer vers materiaal binnenkomt. Mocht je een kleine speler in de markt zijn, dan zal je waarschijnlijk niet verder dan level 2 of 3 komen en amper iets aan je gemaakte materiaal verdienen. Ben je de allerbeste en heb je foto’s en video van Hollywood studio kwaliteit, ook dan krijg je vrijwel niets. Tenzij het je lukt om meer dan 25.000 beelden te verkopen voordat het jaar om is.

Commissie:

Haal je een hoog level, gefeliciteerd!  Waarschijnlijk kan je hier een maand van genieten, zodat je op 1 januari weer van vooraf aan kan beginnen.

Commissie-verschil-shutterstock-mei-vs-juni-2020

Commissie verschil: Dezelfde (panda)foto verkocht op 31-5-2020 (oud commissiemodel) en 04-06-2020 (nieuw commissiemodel)

Kleine speler uitgespeeld, grote speler afgrond ingeduwd.

Ook voor de kleine speler die maar een aantal keer paar jaar upload kan dit grote gevolgen hebben. Zo is het mogelijk dat je 1 of 10 foto’s hebt die al jaren tijdloos en populair zijn (zoals de panda foto hierboven) en deze je een klein inkomen verschafte. Nu zal je nóg actief te werk moeten gaan om iets over te houden.

Voor de personen die er serieus werk van maken is dit echt desastreus. Naast het nemen van de foto of maken van de video moet je deze bewerken, uploaden (bij video’s in originele kwaliteit duur dat heel lang), relevante tags toevoegen en een pakkende titel en omschrijving maken. Dit is een proces dat je voor elk beeld opnieuw moet doen en meer dan 40 uur per week mee bezig kan zijn. Denk ook aan de reiskosten, apparatuur, rekwisieten, modellen en locaties die je eventueel moet huren. In het oude model heb je al een portfolio van duizenden foto’s en video’s nodig om er van te kunnen leven en met dit nieuwe model wordt het bijna onmogelijk.

Als jij een van die personen bent die het na jaren eindelijk gelukt is om maandelijks €2100 te verdienen en er van te leven, dan krijg je nu nog maar €700,- na een maand of 5/6. De meeste makers kunnen niet leven van deze business, maar met dit nieuwe model ben je bijna meer tijd en geld kwijt aan het maken van de foto en de kosten die je betaald aan je internet provider, dan dat je ooit terug kan verdienen.

Machtsmisbruik en gierig

Volgens Shutterstock is dit model een manier om iedereen gelijke kansen te geven en mee te gaan met de veranderingen in de markt. In werkelijkheid misbruikt Shutterstock hun positie als grote speler en verdriedubbeld (minimaal) hun winst over de rug van de makers. Hiermee schaden ze hun imago en ze verliezen het vertrouwen en de goodwill van de makers en wellicht ook de kopers.

Shutterstock weet dat ze grootse zijn en kunnen doen wat ze willen. Het is echter aan de makers en kopers om te beslissen of ze dit accepteren. Een verstandig besluit is om je materiaal te verwijderen en elders onder te brengen. Oh ja, en een nieuwe job vinden.

Waarom tijdens COVID-19?

De actie is opvallend, maar de timing is misschien nog wel opvallender. Uit het financiële jaarrapport 2019 blijkt dat de omzet met 1% is gedaald, maar dat de website qua content sterk is gegroeid. In dat opzicht is er dus weinig reden om de koers zo rigoureus te veranderen. Shutterstock weet dat het een groot aantal carrières om zeep helpt met deze beslissing en dat het in de tijd van wereldwijde massaontslagen al moeilijk genoeg is om een nieuwe job te vinden. De timing laat ook zien hoe weinig inlevingsvermogen de leiding van Shutterstock heeft.

De andere kant van het verhaal

Uiteraard zijn er meerdere kanten van het verhaal. Wie even snel rekent komt erachter dat makers die van Shutterstock kunnen leven sowieso al duizenden foto’s per maand verkopen. Stel dat een maker met het oude model $1000 per maand aan commissie verdiend en inmiddels de grens van $10.000 aan commissie gepasseerd is, dan verkoopt deze $1000/0.38($per foto) = 2631 foto’s per maand. In je eerste maand zit je dan al direct in level 5 en is het mogelijk om level 6 in 5 maanden te halen. Het is goed om te weten dat level 5 en 6 nieuwe extra levels zijn waarbij je meer kan verdienen dan je bij het oude model deed. Nu is het wel dat dit maar voor een paar mensen is weggelegd en daarom dus ook verwaarloosbaar is. De meeste makers zullen vrijwel niets verdienen.

In alle eerlijkheid, volledig leunen op het verdienen van commissies bij Shutterstock zou ook geen goede zet zijn. Je bent afhankelijk van een machtig bedrijf zonder dat je enige garantie hebt. Wat Shutterstock doet is legaal en het was duidelijk dat dit kon gebeuren wanneer je jezelf inschreef als beeldmaker. Het is niet slim om je eieren in één mandje te leggen.

Conclusie van deze simpele berekening is dat de kleine makers armer worden, de grote makers het waarschijnlijk redden en Shutterstock er financieel enorm op vooruit gaat.

Wat nu?

Dat de makers boos zijn is duidelijk en op de forums van Shutterstock en andere websites wordt gesproken over het boycotten van de site. De website heeft echter ruim een half miljoen makers en zal niet snel omvallen. Het beleid blijft zeer oneerlijk naar de makers en met een slechte vergoeding krijg je bijna altijd slecht werk.

Zullen we de kwaliteit van het materiaal op Shutterstock snel zien dalen? Wellicht. Zal Shutterstock hun beleid aanpassen? Waarschijnlijk niet. Dit is een wel overwogen besluit waarbij ze van te voren wisten dat dit hevige reacties zou uitlokken. Duidelijk is dat het bedrijf niet om de makers geeft en vooral zichzelf rijk wil maken. Het enige dat je kan doen is je materiaal verwijderen, elders onderbrengen en ervoor zorgen dat je inkomsten vergaard uit andere (meerdere) bronnen. Adobe Stock is een goede optie, hier krijg je namelijk €0.99 per verkochte foto!

Wat vind jij van de beslissing van Shutterstock?

 

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven wij je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s en drones van dit moment

Beste-lijsten-omslag-330

Beste-drones-van-dit-moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

 

 

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0