Search
Close this search box.

Maak 400MP foto’s met de Fujifilm GFX 100

Geüpdate op 26/11/2020 door Yoreh

Omslag foto: Camerajabber.com

De Fujifilm GFX 100 middenformaat camera staat al bekend als een pixelmonster dat foto’s maakt van maar liefst 102 megapixel, maar dankzij een nieuwe firmware update kan hij binnenkort 400 mp foto’s maken. Was je altijd al van plan een poster te printen zo groot als het Empire State building, dan kan je nu echt aan de slag (en extra geheugenkaarten kopen). 

De 3.00 versie firmware maakt het dus mogelijk om foto’s van 400mp te maken dankzij pixel-shift technologie. Hierbij worden 16 foto’s gemaakt die worden samengevoegd tot één foto van 400 megapixel. Deze functie is dus eigenlijk alleen geschikt voor scenes waarbij er nauwelijks beweging is. Vooral landschapsfotografen zullen deze functie gaan gebruiken.

Dankzij de ingebouwde optische beeldstabilisatie is het voor Fujifilm mogelijk om deze functie in te bouwen. Bij elke foto wordt de sensor 0.5 pixels verschoven. Dit leidt tot 16 RAW-foto’s zie je zelf samenvoegt in Pixel Shift Combiner, die je vervolgens als RAW of DNG kan opslaan.

Fujifilm-gfx-100-400mp-foto's-process

Fujifilm GFX 100 400MP proces

Het zou ideaal zijn als de camera deze foto’s intern had kunnen verwerken, maar we begrijpen dat zulke enorme bestanden wellicht te zwaar zijn voor de camera zelf. Daarbij ga je de foto bewerken na het samenvoegen, dus een computer heb je toch wel nodig.

De technologie is niet nieuw. So gebruik de Olympus OM-D EM1 Mark III deze functie, waarbij het 80MP foto’s maakt door 16 foto’s van 20.1MP te nemen. Ook de Sony A7R IV maakt enorme foto’s van 240 megapixel door zijn 61Mp sensor te gebruiken. En wat dacht je van de Hasselblad H5D-400c MS, die kan hetzelfde als de Fujifilm GFX 100 door hetzelfde proces te gebruiken.

De nieuwe Fujifilm firmware 3.00 update is te downloaden vanaf de Fujifilm X Website.

De beste prijzen van vandaag voor de Fujifilm GFX 100 middenformaat camera

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter