Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maak kennis met de 60MP Leica M11

Geüpdate op 17/01/2022 door Yoreh

De Leica M11 is officieel gelanceerd en combineert klassiek ontwerp met moderne technieken. Zo maak je gebruik van drie resoluties, een elektronische sluiter, USB-C en een nieuw scherm. 

Hoe de Leica M11 zou werken was maanden lang gissen en na velen geruchten is de high-end camera dan eindelijk te koop. Althans, je kan een pre-order plaatsen (zie eind van bericht). De meetzoeker camera is voor professionele fotografen en kun je inzetten voor verschillende soorten fotografie.

Triple Resolution

De triple resolution geeft je de mogelijkheid om foto’s te maken met een resolutie van 60MP, 36MP en 18MP in Raw DNG of JPG terwijl je altijd de volledige full frame sensor gebruikt.

Leica-M11-body-black-paint-cameradeals (8)

De beste kwaliteit krijg je uiteraard met de 60MP optie en is ideaal voor gedetailleerde fotografie. De lagere resoluties zijn goed voor snelle fotografie en verwerking. Op lagere resolutie krijg je ook kleinere bestanden en dat maakt je workflow efficiënter.

IR en UV Cut-filter

Het IR en UV-cut filter en twee hele dunne lagen van glas zorgen ervoor dat de kleinste kleur en licht vervormingen worden opgevangen en gefilterd. Dankzij het nieuwe kleurenfilter worden kleuren natuurgetrouwen weergeven.

Leica-M11-body-black-paint-cameradeals (8)

Groot dynamisch bereik

De Leica M11 heeft een ISO bereik van 64-50,000 en dankzij 14-bit opnames haal je tot 15 stops dynamisch bereik. Uiteraard heb je hier een snelle processor voor nodig en daarom heeft Leica de nieuwe Maestro III-processor ontwikkelt. Deze zorgt ervoor dat het proces sneller en vloeiender verloopt in vergelijking met de Leica M10-R.

Leica-M11-body-black-paint-cameradeals (8)

Geoptimaliseerde traditionele look

Hoewel de Leica M11 er traditioneel uitziet, is hij modern met een body die zich focust op effectiviteit. De knoppen zijn op een andere manier verwerkt, zodat je er makkelijk bij kunt. De knoppen zitten rondom het nieuwe 2.3 miljoen pixel touchscreen, dat scherper dan ooit is. De interface blijft hetzelfde als bij de Leica SL2-s en Leica Q2.

leica-m11-silver-cameradeals

Snelle elektronische sluiter

Een nieuwe functie is de snelle elektronische sluiter die tot 1/16000 seconde gaat. Dit maakt het vastleggen van snelle objecten als Kolibries een stuk makkelijker. De M11 heeft ook een multi-field metering in rangefinder modus. Deze tool helpt je het licht op de juiste manier berekenen.

Leica-M11-body-black-paint-cameradeals (8)

Verschil in gewicht

De zwarte en zilveren variant verschillen in gewicht. De zwarte versie is 20% lichter omdat deze gebruikmaakt van een krasbestendige aluminium bovenplaat. De zilveren versie gebruik een koperen bovenplaat die de camera een stuk zwaarder maakt (640 gram).

Intern geheugen

De Leica M11 heeft betere toegang tot de accu en SD-kaart dan bij vorige modellen. Daarbij heeft de camera een intern geheugen van 64GB. Dit is meer dan genoeg voor een shoot met 18MP foto’s en laat je een kleine shoot doen met 60MP foto’s. Hoewel niet iedereen het interne geheugen zal gebruiken, is het fijn om te weten dat je altijd aan het werk kan mocht je de SD-kaarten zijn vergeten. Daarnaast is het ook mogelijk om foto’s zowel op de SD-kaart als het interne geheugen op te slaan. Op deze manier creëer je een directe back-up. Het is het eerste M-model dat dit kan.

Leica-M11-body-black-paint-cameradeals (8)

Verbeterde Accu

Met de 1800 mAh accu wordt 64% meer energie opgeslagen dan voorheen en de camera zelf is een stuk efficiënter. Hierdoor doe je langer met één accu. De camera heeft een USB-C ingang die de camera direct kan opladen.

Firmware updates in 202

In de loop van 2022 komen er firmware updates die vooral de connectiviteit verbeteren. Zo wordt het makkelijker om foto’s over te zetten naar de Leica Fotos app en kan je locatie-gegevens toevoegen.

Leica-M11-body-black-paint-cameradeals (8)

Viewfinder en grip

Met de Leica M11 is ook de Leica Visoflex 2 uitgebracht. Deze elektronische zoeker klik je bovenop de camera en heeft een resolutie van 3.7 miljoen pixels. Het is mogelijk om de zoeker 90 graden omhoog en omlaag te draaien. De handgrip is ontworpen om een beter grip te hebben, zonder dat je het accu- en SD-kaart slot blokkeert.

Leica-M11-body-black-paint-cameradeals (8)

Leica M11 prijs en beschikbaarheid

De Leica M11 is op dit moment te koop als pre-order, maar de precieze leverdatum is nog niet bekend.

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter