Search
Close this search box.

Nieuwe camera’s en drones die we – waarschijnlijk – in 2023 gaan zien

Geüpdate op 04/01/2023 door Yoreh

In 2022 hebben we opvallend veel nieuwe camera’s gezien en ook 2023 lijkt een goed jaar voor camera’s te worden. In 2022 zagen we Canon EOS-R eindelijk de APS-C markt betreden met de Canon EOS R7 en EOS R10 en stalen camera’s als de Nikon Z9, Fujifilm X-H2 en X-H2S de show. We hadden en hebben nog altijd te maken met een groot chip tekort en op het moment van schrijven zijn er nog altijd grote covid problemen in China, waar veel van deze chips worden gemaakt.

Los van de recessie, chip tekort en hoge prijzen, verwachten we dat de camera verkoop goed zal zijn dit jaar. Zeker omdat de grote merken meer trucjes overnemen van smartphones. Voor de gevestigde merken is het belangrijk dan ooit om te innoveren en te laten zien waarom systeemcamera’s een betere keuze zijn dat je smartphone.

Hieronder zetten we twaalf camera’s op een rij die dit jaar (waarschijnlijk) uitkomen en waar we niet op kunnen wachten!

Sony A7000

Sony-a7000

Hoewel de Sony A6xxx-serie nog altijd goed presteert, is deze behoorlijk gedateerd. Daarbij lijkt te zijn vergeten dat ze ook APS-C camera’s maken en zich vooral gefocust op full frame. We hebben met de Sony ZV-E10 in 2021 nog wel wat van APS-C gezien, maar verder moeten we het doen met de oudere Sony A6400, die als enige nog in productie is.

We achten de kans klein dat Sony eindelijk met de A7000 komt, omdat er al bijna 10 jaar over gesproken wordt. Als de camera dan komt, laat deze dan in ieder geval 4K 60fps film hebben en het menu en scherm van de grote varianten. Natuurlijk is het belangrijk dat de camera goed betaalbaal en compact blijft. We verwachten dat Sony ook hun hoogwaardige autofocus in de camera zal verwerken.

DJI Air 3 Drone

DJI-Air-2s

DJI heeft een druk 2022 achter de rug met de DJI Mavic 3 Classic, DJI Mini 3 Pro en DJI Mini 3. De Mavic 3 Classic is de simpelere versie van de DJI Mavic 3 en heeft een camera minder, maar wel alle professionele opties. De DJI Mini 3 is de simpelere versie van de DJI Mini 3 Pro.

De DJI Air 3 zal tussen de DJI Mini 3 Pro en DJI Mavic 3 Classic in gaan zitten. Op dit moment staat de DJI Air 2s nog altijd hoog in onze toplijst van beste drones van dit moment.

De vliegtijd van de Air 2s is 31 minuten en dat is best kort vergeleken met de 48 minuten die DJI nu haalt op andere drones. Er zit al een 1-inch sensor in de Air 2s, dus de Air 3 zal deze ook minimaal krijgen. Wie weet gaat de megapixels omhoog en we verwachten ook betere low-light en HDR-functies. Een andere optie is een 4K 120fps optie. Nu gaat dit nog tot 60fps.

Tot nu toe zijn er nog geen concrete gegevens beschikbaar en moeten we het nog doen met wilde geruchten.

Lees ook:

GoPro Max 2

Gopro-max-2

De GoPro Max is een 360-graden camera uit 2019 en begint al behoorlijk oud te worden. Er zijn al camera’s dit de Max voorbij zijn gestreefd en vooral Insta360 maakt een opmars. Tot nu toe heeft GoPro alleen nog een patent geregistreerd voor software die 360-graden materiaal op een plat scherm kan laten zien. Er zijn dus nog geen duidelijke aanwijzingen voor een GoPro Max 2.

Met de huidige Max kun je plat beeld opnemen tot 1080p en dat moet natuurlijk minimaal 4K worden op de Max 2. Ook de sensor moet HDR-materiaal kunnen vastleggen, zeker omdat de concurrenten dit ook al doen. Maar, de GoPro Hero 11 Black heeft geen HDR, dus waarom zou de Max 2 dat dan wel hebben.

Uiteraard moet GoPro wel moet nieuwe foefjes komen om bedrijven als Insta360 voor te zijn. Het zou niet heel GoPro zijn om een nieuwe camera uit te brengen die puur bijblijft in plaats van innoveert.

Fujifilm X-T40

Fujifilm-X-T30

Dat we de Fujifilm X-T40 in 2023 zien weten we niet zeker omdat de X-T30 II in september 2021 uitkwam. Maar, de kans is er zeker. Vooral omdat de X-T30 II kleine upgrades had t.o.v. de X-T30.

Op dit moment zijn er ook nog geen duidelijke geruchten over wat de X-T40 gaat zijn. Maar, de X-T30 II kan 4K 30fps filmen en we verwachten dat dit tot 60fps gaat op de X-T40. Een grote wens is om IBIS (interne stabilisatie) te zien. De Fujifilm X-S10 laat al zien dat het bedrijf dit in een kleine body kan verwerken. Wie weet krijgt de camera zelfs de 40MP sensor die Fujifilm onlangs heeft geïntroduceerd in de X-T5.

iPhone 15

iPhone-15

De iPhone 15 heeft uiteraard meer dan alleen een camera, maar het is bijzonder hoeveel kracht de iPhone vlaggenschepen hebben in hun camera’s. We kijken dan vooral uit naar de iPhone 15 Pro Max en deze al waarschijnlijk een periscoop zoom camera hebben.

Huawei maakt al gebruik van deze camera’s sinds de P30 Pro uit 2019. Hierbij wordt optische zoom in compacte telefoons gepropt. Zo kun je tot 6x inzoomen, terwijl je een 1/3-inch 12MP sensor gebruikt.

Volgens geruchten van Nikkei Asia zal de nieuwe sensor tot twee keer lichtgevoeliger zijn dan zijn voorganger. Het zou dan om een CMOS Stacked sensor ontwerp gaan. Stacked sensoren bestaan uit lagen waarbij de transistoren en fotodiodes in verschillende lagen zijn verwerkt. Dit zorgt voor betere en snellere verwerking, wat de kwaliteit en lichtgevoeligheid ten goede komt.

Zal de iPhone 15 camera zo goed worden dan we hem zelfs in de lijst van beste compact camera’s meenemen? We gaan het zien zodra de camera smartphone uit is!

Leica Q3

Leica-q3

De Leica Q-camera’s zijn compact camera’s met een vast lens en een full frame sensor. Het gaat hierbij dus om het hoogste segment van compact camera’s. De Leica Q2 komt uit 2019 en dankzij een foto die is gespot in een Leica presentatie, lijkt het erop dat we de Leica Q3 dit jaar kunnen verwachten.

Geruchten geven aan dat de nieuwe Q3 een 60MP sensor zal hebben, zoals die ook in de Leica M11 zit. Wie weet kan de Leica Q3 ook video opnemen, want de Q2 kan alleen maar foto’s maken. Gaan we ook een betere elektronische zoeker zien? Want voor meer dan 5000 euro is het niet gek om een zoeker te zien die meer dan 3.69-miljoen dots heeft.

Canon EOS R50

Canon-eos-r50

Dat de Canon EOS R50 er komt, is zeker en we hoeven ook niet meer lang te wachten. Het schijnt namelijk dat de EOS R50 al in kwartaal 1 van 2023 tevoorschijn zal komen. Waar Sony geen aandacht aan APS-C besteed, doet Canon dat met de EOS R7 en EOS R10 wel. Nu gaan ze daar dus de EOS R50 aan toevoegen. Een groot verschil is dat dit de eerste APS-C camera met EOS RF-vatting wordt. De andere twee modellen hebben namelijk een EOS RF-s vatting. Je kunt de EOS R50 als de opvolger van de Canon EOS M50 Mark II zien.

De Canon EOS R50 zal waarschijnlijk onder de EOS R10 vallen qua prijs en eigenschappen. Hoewel deze camera ook wel de EOS R100 werd genoemd, is het dus de EOS R50. We verwachten dezelfde EOS R10 24MP sensor, maar dan met minder functies. Ook 4K 60fps film en HDR PQ modus kunnen van de partij zijn.

Het wordt een simpelere camera voor beginnende fotografen die een strak budget hebben. Maar, uiteraard kun je voor een lage prijs altijd goede kwaliteit van Canon verwachten.

Panasonic Lumix S5 II

Panasonic-S5-II

De Panasonic Lumix S5 II kan het licht zien tijdens de CES 2023 show in Las Vegas in januari of tijdens de CP+ show in Japan in februari. De huidige Panasonic Lumix S5 is een full frame camera tegen een scherpe prijs. Je krijgt 4K 60fps, maar wel met crop en interne beeldstabilisatie. Voor zowel de fotograaf als filmer is dit een fijne camera.

Er zijn weinig geruchten over de Lumix S5 II, maar niet-gecropte 4K 60fps en een betere EVF behoren tot de mogelijkheden (2.36M Dot?). Wie weet kan de Interne beeldstabilisatie (IBIS) effectiever worden, maar dan zal de camera wel tegen ruimte beperkingen aanlopen. De Lumix S5 is namelijk geïntroduceerd als een compact model.

Fujifilm X-Pro 4

Fujifilm-X-pro3

De Fujifilm X-Pro 3 is een bijzondere systeemcamera met 26.1MP APS-C sensor. De camera uit 2019 wordt soms als ‘hipster camera’ bestempelt en qua ontwerp kan dat ook wel. Bijzonder is dat het scherm naar binnen zit wanneer je deze niet gebruikt en dat het scherm naar beneden klapt tijdens gebruik.

De camera is bedoeld om te gebruiken met de optische zoeker (rangefinder). Dit geeft het ‘retro’ idee, want het LCD-scherm moet je uitklappen en het gebruik is een beetje vreemd.

Hoe dan ook is het kwalitatief een goede camera, waarvan we denken dat deze het hipster gehalte zal houden. Wie weet zien we in de X-Pro 4 de Fujifilm 40 megapixel sensor die ook in de Fujifilm X-T5 wordt gebruikt. Verder zou de buffer en burst kunnen worden verbeterd. Mocht de buffer van de X-H2 worden gebruikt, dan kun je tot 1000+ JPEGS opslaan. Dat is perfect voor straatfotografie.

Canon EOS R8

Canon-EOS-R8

De Canon EOS R8 moet de volgende krachtpatser worden. Lange tijd leek het erop dat de EOS R8 de opvolger van de originele full frame EOS R zou worden. Nu lijkt het er echter op dat de EOS R8 tussen de EOS R7 en EOS R10 gaat vallen. Qua nummers is dit logisch en dat zou ook betekenen dat de camera geen full frame, maar een APS-C sensor zal krijgen.

Nu lijkt het erop dat de EOS R8 een 30.3MP sensor krijgt met 12fps burst, 4K 30fps film en 4K 60 gecropte film. Daarbij wordt ook aan dubbele kaartsleuven gedacht. Dit maakt de camera een upgrade t.o.v. de Canon EOS RP. We moeten alleen nog afwachten hoe groot de sensor wordt.

Sony A9 III

Sony-a9-iii

De Sony A9 II is een full frame systeemcamera voor sportfotografen. Het is een van de camera’s die werd vertraagd vanwege het tekort aan chips, maar toch lijkt het dat er dit jaar een derde versie uitkomt. De Sony A9 III zal waarschijnlijk elementen van vlaggenschip Sony A1 overnemen. Vooral op videogebied kan de A9 III stappen maken. Denk aan minder Rolling Shutter, flikkerend licht problemen en betere AI-autofocus.

Volgens geruchten blijft de Sony A9 III bij 24.5 megapixel, wat nogal conservatief is. Hiervoor krijg je 30fps fotografie, zonder black-out en waarschijnlijke een combinatie van SF/CFexpress geheugenkaartsloten.

Sony staat bekend om hun goede elektronische zoekers en deze zou kunnen upgraden naar 9.44-miljoen dots, zoals Sony nu al gebruikt in sommige modellen. De Sony A1 heeft een ververssnelheid van 240HZ en het is nog niet duidelijk of de A9 III dit ook zal krijgen.

Nikon Z8

Nikon-Z8

Het is de enige Nikon camera in deze lijst, maar de Nikon Z8 moet de grote full frame onthulling van het Japanse merk worden. Volgende geruchten is de camera al zo goed als af, maar is er een tekort aan onderdelen.

De Nikon Z9 is een high-end model en dus lijkt het erop dat Nikon er wat stukjes vanaf haalt om op deze manier de Nikon Z8 te creëren. Deze camera zal betaalbaarder zijn, maar nog altijd vol professionele functies zitten.

Volgens Nikon Rumors wordt de camera in maart aangekondigd en zal hij te koop zijn in mei 2023. Er zijn nog geen betrouwbare geruchten over de specificaties, maar tot nu toe lijkt de camera richting dezelfde 45MP sensor als die van de Z9 te gaan. Ook dezelfde beeldprocessor en autofocus zouden we in de Z8 terug moeten zien.

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0