Search
Close this search box.

Nikon stopt met productie camera’s in Japan

Geüpdate op 23/12/2020 door Yoreh

Na 70 jaar gaat Nikon de productie van hun camera’s verplaatsen naar Thailand om kosten te besparen. De ‘moeder fabriek’ wordt naar een nieuwe plek verplaats en dat voorbereidingen begonnen in oktober 2020. In 2021 moet de fabriek volledig draaien.

Het Japanse Nikon bestaat als sinds 1917 en betrad het huidige hoofdkwartier in 1979 in Mkiyagi Prefecture, 200km ten noorden van Tokio. De fabriek werd gebouwd in 1971 en is sinds 1979 de hoofdfabriek voor Nikon camera’s.

De Nikon D6 wordt in 2021 in de nieuwe hoofdfabriek geproduceerd, samen met vele andere modellen. Volgens Nikon gaat dit niet ten koste van de kwaliteit. Het enige verschil is dat de nieuwe fabriek in Thailand minder geld kost.

Nikon-Fabriek-japan-gaat-verhuizen-naar-thailand

Nikon Fabriek in Japan. Foto: Akihito Yonekura / AERA dot

De fabriek in Thailand is niet nieuw en maakt al meer dan 30 jaar Nikon producten van hoge kwaliteit. Dit zou ook een garantie voor de kwaliteit moeten zijn.

Dit besluit kan de markt beïnvloeden aangezien een hoop fotografen zeer kieskeurig zijn en precies willen weten waar hun product vandaan komt. Een camera uit Japan geeft altijd zekerheid, maar het kan zijn dat gebruikers een camera uit Thailand minder vertrouwen. Wat het werkelijke effect van de verhuizing gaat zijn zien we volgend jaar.

De beste Nikon Z5, Z6, Z7 en D6 deals van vandaag

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en blogs met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

Tags:

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

9 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
  1. Ik heb al meerdere fotos gemaakt zowel binnen, als buiten. Ook in het donker. Hij maakt echt mooie foto’s. Een extra flitslamp is niet meer nodig. Filmen heb ik nog niet gedaan komt nog. Een aanrader.

  2. Eigenlijk een kleinere en lichtere uitvoering van de D850. Uitstekende kwaliteit. Samen met de 24-70 zoom heb je een zeer snelle en geruisloze autofocus. In de stille modus hoor je echt niets! Ideaal voor natuurfotografie. Het menu is even wennen, (te) veel instellingen. Beeldkwaliteit is gewoon Nikon, onovertroffen.

  3. Deze camera geeft het gevoel een professioneel stuk gereedschap in handen te hebben. De reactie in menu’s, scherpstellen en afdrukken zijn snel en accuraat. Het kost wel enige tijd voordat alle of tenminste de meeste functies bekend zijn, maar over het algemeen zijn de menu’s duidelijk. Soms staan functies op onverwachte plaatsen, bijvoorbeeld in het custom menu, waar je ze niet verwacht. Voor het overige is de bediening voldoende intuïtief, zeker voor gebruikers die al eerder een Nikon DSLR gebruikt hebben. De beeldkwaliteit is zeer hoog, wat ook geldt voor de videokwaliteiten.

  4. De Z6 is een geweldige camera. Ik ben helemaal overgestapt en heb nu een 24-70mm en 35mm lens en mijn nikkor 105mm lens. Dit werkt allemaal prima erop. De camera is erg compleet en je kan vele instellingen veranderen en vastzetten. Mijn andere camera’s zijn inmiddels verkocht en ook een paar lenzen die niet goed samenwerkte met de Z6. Al met al ben ik super tevreden.

  5. Geeft zeer goede, haarscherpe beelden met de zoom 4-24/70, fraaie kleuren, veel detaillering. Had eerst de Nikon DF, maar de Z7 overleeft deze in alle opzichten. Oudere (top) objectieven van 24 tot 70 mm heb je absoluut niet meer nodig als je de zoom 4-27/70 hebt aangeschaft. Alles uitgebreid getest. Accuverbruik is echter heel hoog.

  6. Ik was al een tijdje op zoek naar een compacte, lichtere camera voor naast m’n D850. Deze werd, door een schouderblessure, soms wel eens te zwaar in gebruik. Eis was een compacte body met eveneens compacte lenzen. Na veel wikken en wegen gekozen voor de Nikon Z7 met 24-70mm f4S lens; hoewel op dit moment nog beperkt qua keuze in lenzen heeft deze het voordeel dat met de FTZ adapter al m’n F-mount lenzen gebruikt kunnen worden. Hierdoor geen direct forse investering nodig in een ‘nieuw’ eco-systeem, lens collectie kan rustig worden uitgebouwd. Verder qua bediening nauwelijks gewenning nodig, de camera ‘voelt’ als een Nikon DSLR en de menu structuur is bekend, je kan er direct mee aan de slag zonder leercurve. De sensor is verder zo goed als identiek aan die in de D850, geen stapje terug in prestaties. Hoe bevalt de camera na een 1,5 maand en een kleine 1000 foto’s verder. In het begin was het wel even wennen, knoppen die je voorheen aan de achterkant ‘blind’ kon vinden zijn van de linkerkant naar rechts verhuist. Verder mis ik Group-AF, een ‘waterpas’ in de zoeker en is het aantal scherpstelpunten in de zoeker verandert in kaders i.p.v. punten. Het veranderen hiervan gaat ook niet meer met een knopje rechts naast de lensvatting maar via het menu. Dit, en vele andere opties in de menu’s komt wat meer over als een consumer- i.p.v. een prosumer camera. Voelt een beetje aan als een D850 sensor in een D5600 jasje. Dit klinkt allemaal niet zo positief maar je kan vrij gemakkelijk om de minpuntjes heen werken door o.a. de Fn toetsen te herprogrammeren. Verder is de Electronische zoeker echt heel erg goed, je hebt niet het gevoel naar een beeldscherm te kijken. Aanpassingen aan de instellingen ‘zie’ je meteen. De 24-70mm f4S lens presteert ook boven verwachting, foto’s zijn haarscherp, komt in de buurt van Sigma Art lenzen maar dan met de helft van het gewicht. Al met al ben ik dik tevreden met deze camera, pak’m vaker dan m’n D850 als ik op pad ga. Kan me voorstellen dat deze t.z.t. het veld ruimt voor een andere Z-camera als de 2e generatie uit komt.