Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het jaar in camera’s: de beste systeem- en spiegelreflexcamera’s in 2019

Jaaroverzicht 2019: de beste systeemcamera's en spiegelreflexcamera's van 2019 | CameraDeals.be

Geüpdate op 29/12/2019 door Yoreh

In 2018 was de prognose (volgens de Canon CEO) dat de cameramarkt de komende twee jaar met 50% zou krimpen vanwege de opmars van goede camera smartphones. Het blijkt zelfs dat de cameramarkt sinds 2010 met 84% is gekrompen. Maar, 2019 is alsnog een mooi jaar gebleken en dat heeft alles te maken met de inzet van de grote camerapartijen. Verder is te zien dat er een duidelijkere scheidingslijn tussen gebruikers komt. Aan de ene kant vinden we de consumenten die genoeg hebben aan een smartphone (met optische zoom) en aan de andere kant staan de professionals die een high-end systeem- of spiegelreflexcamera willen. De digitale cameramarkt is levendiger dan ooit en dat is te zien aan de geweldige modellen die dit jaar zijn uitgekomen.

Game over voor de DSLR?

Dit jaar is ook duidelijk geworden dat de systeemcamera de nieuwe standaard is. Er zijn steeds minder argumenten om een spiegelreflexcamera (DSLR) over een systeemcamera te kiezen. Zo gingen van we ook van cassettebandje naar de CD en van de CD naar MP3. Velen vonden dat moeilijk, maar is het erg? Nee helemaal niet. Uiteraard zullen die hards ongetwijfeld vasthouden aan hun DSLR, want die zijn nog steeds erg goed.

Crop vs Full Frame sensor

Een systeemcamera alleen goed als het een full-frame sensor heeft? Nee joh! De crop APS-C sensor camera’s lieten zien dat ze beter verkopen dan ooit en met geweldige specificaties. Vooral Fujifilm heeft bewezen dat de systeemcamera wereld groter is dan full-frame sensoren. Hoe dan ook. Het is tijd voor het jaaroverzicht van belangrijkste camera’s in 2019.

Januari – Olympus OM-D E-M1X

Olympus OM-D E-M1X-

Olympus OM-D E-M1X

Olympus trapte af door hun nieuwe vlaggenschip OM-D E-M1X te introduceren. Met een middenformaat resolutie van 80 megapixel en 60 foto’s per seconde is dit een absolute topcamera. Aan de andere kant heb je een flinke body en hij is redelijk prijzig voor een Micro FourThirds camera. Daar tegenover moet je ook meteen zetten dat de prijs heel erg meevalt als je kijkt naar andere camera’s met deze specificaties.

Februari – Canon EOS RP

Canon EOS RP + EF-EOS R Adapter | CameraDeals

Canon EOS RP

Na de komst van de Full-Frame Canon EOS R in 2018, was het tijd voor de RP (P van ‘populair’) versie van de camera. Een full-frame consumenten model. Het is daarmee de kleinste en lichtste full-frame camera van canon. Gelukkig voor de pro’s komen er nieuwe R versies. Denk aan de R Mark II, RA en RS.

 

 

 

Maart – Fujifilm X-T30

Fujifilm-X-T30-systeemcamera-Charcoal-Silver-met-18-55mm.be

Fujifilm X-T30

Fujifilm had een zeer succesvol jaar en hun eerste release van 2019 was de Fujifilm X-T30. Deze all-round en goed betaalbare systeemcamera blijkt een best-seller te zijn! De camera is de opvolger van de T20 en heeft een aantal technologieën van de grote broer X-T3. Daarnaast bevat het ook de nieuwste oog- en autofocus technologie.

 

 

Maart – Panasonic Lumix S1 / S1R

Panasonic Lumix DC-S1R systeemcamera | CameraDeals.be

Panasonic Lumix DC-S1R

De Micro FourThirds GH camera’s van Panasonic zijn razend populair onder filmmakers, maar het werd wel eens tijd dat ook zij de full-frame markt betraden. Met de S1 voor enthousiastelingen en de S1R voor professionals en 47-megapixel kwamen zij goed binnen.

Prijzen voor Lumix S1

Prijzen voor Lumix S1R

Juni – Hasselblad X1D II 50c

Hasselblad X1D II 50c-

Hasselblad was (en is nog steeds) voor de meeste mensen onbetaalbaar en een droom. Maar met de X1D II 50C komt het merk toch een stuk dichterbij het grote publiek. De middenformaat zonder spiegel herbergt 50 megapixels. Dat is misschien niet zo veel in 2019, maar je hebt nog steeds een middenformaat sensor.

 

Juli – Fujifilm GFX 100

Fujifilm GFX 100 body - cameardeals.be

Fujifilm GFX 100

En daar is hij, de Fujifilm GFX 100 middenformaat camera. Met twee keer zo veel megapixels als de X1D II 50c, niet-gecropte 4K over de gehele sensor en in-body beeldstabilisatie blaast hij de X1D II 50c omver. Daar komt wel bij de GFX 100 bijna twee keer zo duur is.

 

 

Augustus – Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K

Black Magic Pocket Cinema Camera 6K -

Black Magic Pocket Cinema Camera 6K

De enige niet-fotocamera in deze lijst. Waar de Pocket Cinema 4K camera al een geweldige filmcamera was, doet de 6K versie er nog een schepje bovenop. Zo ging hij van een MFT-sensor naar een Super 35 sensor met EF-vatting.

September – Nikon D6 (aangekondigd)

Nikon D6 body - Cameradeals.be

Dit jaar zagen we veel vlaggenschepen voorbijkomen. Hoewel de Nikon D6 alleen maar werd aangekondigd en uitkomt in 2020, is het wel belangrijk deze camera te vermelden. We wachten nog steeds op de volledige specificatielijst, maar er zijn al wel genoeg geruchten. Een paar maanden later komt ook Canon met hun vlaggenschip. Grote kans dat deze bedrijven dit allang van elkaar weten en daarom hun specs nog even geheimhouden.

 

 

September – Canon EOS 90D

Canon 90D met 18-55mm lens | CameraDeals

Canon 90D met 18-55mm

Op Cameradeals is dit veruit de meest populaire camera. De Canon EOS 90D is de spiegelreflex tegenhanger van de EOS M6 Mark II, een zeer goede camera voor de gevorderde fotograaf. De EOS 90D heeft een 32.5 megapixel APS-C sensor en is geliefd in de wereld van wild- en sportfotografie.