Search
Close this search box.

Panasonic Lumix S5 aangekondigd: Klein Full frame 24.2mp instapmodel met 4K 60fps 10-bit, IBIS, Dual ISO en minder dan 1KG

Geüpdate op 03/09/2020 door Yoreh

De Panasonic Lumix DC-S5 is officieel gepresenteerd en is eigenlijk een kleinere versie van de Lumix S1. Het ‘Motion, Picture, Perfect’ instapmodel is 1/3e kleiner dan de S1, 38% lichter en een stuk goedkoper. In de full frame camera zit een 24.2 megapixel sensor, 5-assige beeldstabilisatie en de mogelijkheid om te filmen in 4K 60p. 

De Lumix S5 is gemaakt voor de gevorderde fotograaf en filmer die de overstap wil maken naar full frame, maar de prijs van de Lumix S1 te gortig vindt. Omdat de S5 kleiner is, is er geen scherm aan de bovenkant geplaatst, maar uiteraard kan je alle foto en video gegevens gewoon aflezen op het kantelbare touchscreen. Deze nieuwe instap full frame systeemcamera ziet er tot nu toe geweldig uit en kan binnenkort wel eens een plaats krijgen in onze beste full frame systeemcamera of beste systeemcamera lijsten.

Eigenschappen van de Panasonic Lumix S5

 • 24.2 MP full frame CMOS sensor (Zelfde als S1)
 • Filmen in 4K 60p 4:2:2 10-bit
 • Full HD 180fps Quick & Slow
 • 4:3 Anamorphic ondersteuning
 • Dual Native II ISO  tot 51.200
 • V-Log / V-Gamut voor 14+ stops dynamisch bereik
 • HDR / HLG
 • In-body beeldstabilisatie
 • Weegt minder dan 1KG
 • Eigen LUTS inladen
 • Super 96MP resolutie functie (8 frames)
 • Nieuwe autofocus systeem: met oog, lichaam, gezicht en dierherkenning
 • Kan draaien in 40 graden celsius zonder oververhitting
 • RAW Output 5.9K  30fps via Ninja Atomos
 • Dubbele Kaartsleuven met SD/SDHC/SDXS ondersteuning
 • 6K Photo modus
 • Burst van 7 foto’s per seconde
Panasonic-lumix-S5-full-frame-systeemcamera-

Panasonic Lumix S5 met S 20-60mm

Pre-Order de Panasonic Lumix S5

Sensor

De 24.2 megapixel full frame CMOS sensor is dezelfde die gebruikt wordt in het vlaggenschip van de Lumix S1 en dat is natuurlijk goed nieuws. De sensor-shift optie maakt 8 beelden, waarbij de sensor 1 pixel opschuift en deze later combineert tot een geweldige foto van 96 megapixels met een formaat van 12000 x 8000 pixels.

Zoeker

De S5 is voorzien van een OLED zoeker met 2.4 megapixels, een verversingssnelheid van 120Hz en vergroting van 0.74x. Dat betekent dat je het gevoel hebt alsof je door een optische zoeker kijkt en daardoor nooit een moment mist.

Filmen in 4K 60P

Het nadeel bij instapmodellen is vaak dat zij niet over de hogere framerates beschikken, maar dat is met de S5 gelukkig niet het geval. Het draaien in DCI 4K op 60P 10-bit 4:2:2 is mogelijk wanneer je deze uitzend via HDMI naar de Atomos Ninja. In-body draai je 4K 60fps op 10-bit 4:2:0. Dat is een stuk beter dan wat veel van de concurrenten kunnen. De kleurruimte van 4:2:0 geeft iets minder informatie door, maar het voordeel hierbij is dat je daardoor ook kleinere bestanden krijgt. Dit is wellicht een van de beste 4K systeemcamera’s op de markt!

V-Log

Wanneer je het V-log kleurprofiel op de Lumix S5 aanzet heb je een dynamisch bereik van 14+ stops. De dataoverdracht gebeurd met maximaal 200Mbps en dat geeft je meer dan genoeg kleur en bestandsinformatie. Daarnaast is het mogelijk om te filmen op 10-bit 4:2:2 voor nog meer kleur- en beeldinformatie.

Quick & Slowmotion

Meerdere camera’s geven de mogelijkheid om te filmen in Full HD met 120fps, maar 180fps op de S5 gaat nét een stapje verder, en dat is fijn! Panasonic adverteert vooral met het feit dat de S5 niet oververhit op 4K 60p of Full HD 180fps.

Panasonic-lumix-S5-full-frame-systeemcamera-

Nieuwe Panasonic Accu

Nieuwe Accu

De nieuwe 2,200mAh accu geeft je bij een volle lading tot 470 shots wanneer je de live-viewfinder gebruikt. In Power Save Mode haal je zelfs 1500 shots. De vernieuwde accu is op te laden in de body, maar ook direct via een USB-C kabel.

Dual Native ISO

Een camera als de Panasonic Lumix GH5s maakte als eerste gebruik van Dual Native ISO, maar dat ging wel ten koste van het aantal megapixels. In de S5 is dit ook beschikbaar en dat betekent dat je de ISO-waarde extreem hoog kan zetten, zonder dat je veel ruis in beeld krijgt. De ISO gaat van 100 tot 51.200

6.5 stops beeldstabilisatie

Panasonic heeft hard gewerkt om hun Dual Image Stabilization II te verbeteren en deze tot 6.5 stops licht te laten stabiliseren op 5 assen wanneer je deze met een gestabiliseerde lens gebruikt. Vanuit de hand filmen of met langere sluitertijden fotograferen is nu nog makkelijker. Gebruik je een lens zonder beeldstabilisatie, dan levert de body een stabilisatie tot 5-stops.

Panasonic-Lumix-S5-body-systeem-camera- 2

Het eerste full frame S-model met een vari-angle touchscreen

Kantelbaar vari-angle scherm

Een kantelbaar vari-angle touchscreen op een Panasonic is niet zo heel nieuw, maar wel voor de full frame S-serie. De andere S-modellen gebruiken een tilt scherm dat alleen omhoog en omlaag kan.

Compact en licht

Een van de grootste verkooppunten van de Lumix S5 is het lichte gewicht: 630 gram en 714 gram met accu en kaart. Qua formaat meet de camera 132.6 X 97.1 x 81.9 mm. De body is, net als alle andere S- en GH-modellen, spatwater- en stofdicht.

Panasonic-lumix-S5-full-frame-systeemcamera-

Live View Composite modus

De Live View Composite modus laat je zonder vertragingen een foto maken met verschillende belichtingen en voegt deze samen tot één beeld. Dit is voornamelijk handig bij het vastleggen van sterren of vuurwerk. Op het scherm zie je hoe de camera de foto’s samenvoegt en je kan de compositie stopzetten wanneer je de perfecte balans hebt gevonden.

Vernieuwde autofocus

De autofocus op de S5 is tot op zekere hoogte vernieuwd. Het gebruikt nog steeds het DFD contrast detectie systeem, maar is wel vernieuwd en verbeterd. Hierdoor is live-tracking in video sneller en preciezer en worden lichamen, gezichten, ogen en dieren herkent en beter herkend. De vernieuwingen zitten hem vooral in de versnelde communicatie tussen de Lumix S-lenzen en de processor. Dit gaat met 480 frames per seconde en houdt in dat je scherpstelt in 0.08 seconde. Volgens Panasonic heeft de camera ook de nieuwe ‘Deep-Learning’ technologie, waarbij real-time objecten worden gedetecteerd en daardoor een betere focus mogelijk is.

Prijs en beschikbaarheid

De Lumix S5 body gaat zo’n €1999 kosten en met kit lens betaal je €2299.

Pre-Order de Panasonic Lumix S5

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s en drones van dit moment

Beste-lijsten-omslag-330

beste-4k-6k-8k-camera-van-dit-moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

 

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan