Search
Close this search box.

Primeur: drie Nikon Z lenzen van Sigma voor APS-C

Geüpdate op 03/05/2023 door Yoreh

Het is dan eindelijk zo ver; Sigma gaat lenzen maken voor de Nikon Z-vatting. Het gaat om drie prime lenzen voor APS-C camera’s.

Maar, Nikon zou toch geen Third Parties toelaten tot hun Nikon Z-vatting? Dat klopt nog steeds, want blijkbaar vindt Nikon dat deze drie objectieven niet concurreren met hun eigen line-up. Het gaat om 16mm, 30mm en 56mm f/1.4 Contemporary lenzen die allen op de DX APS-C Nikon Z-serie camera’s passen. Het gaat daarbij om de Nikon Z50Nikon Z fc en Nikon Z30. Ze zouden zelfs op de FX Z-serie passen, waarbij dan automatisch een crop wordt toegevoegd.

Lees ook: de beste Nikon Z-lenzen.

Het heeft bijna 4 jaar geduurd voordat Sigma eindelijk op de Nikon Z-trein stapte, maar hopelijk is het ook het startschot voor nog meer modellen. Canon EF-M, Sony E, Fujifilm X en L-vattingen gingen Nikon namelijk al voor.

Snelle lenzen

Elk model heeft een maximaal diafragma van f/1.4, wat het snelle en lichtsterke lenzen maakt. Uiteraard helpt f/1.4 diafragma je ook bij het maken van mooie bokeh-effecten. Volgens het Japanse bedrijf maken alle drie de modellen gebruik van de nieuwste technologie, die ook helpt bij het snel autofocussen.

9 diafragmabladen

Het drietal heeft 9 diafragmabladen en volgens Sigma een Control Algoritme met AF-drive. De communicatie van de snelheidsoptimalisatie is daarbij speciaal voor Nikon Z ontwikkeld. Volgens Sigma wordt zelfs chromatische aberratie gecorrigeerd als de camera dat ondersteund.

Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary

De wijdste van het stel is de Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary. De Canon EF-versie van dit model scoort hoge cijfers en we verwachten dat deze versie dat ook zal doen. In het 35mm equivalent krijg je een brandpuntsafstand van 24mm (vanwege de crop) en een 83.2 graden beeldhoek.

De lens bestaat uit 16 elementen in 13 groepen en heeft een Stepping Motor voor soepele Autofocus. De effectieve afstand van 24mm is goed voor het vastleggen van landschappen en architectuur. Maar, ook op straat kun je deze lens prima inzetten. De minimale focusafstand is 25 centimeter en de 16mm lens weegt 420 gram.

Sigma-16mm-f-1-4-dc-dn-contemporary-cameradealsonline

Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary

Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary

De Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont. heeft een 35mm equivalent van 45mm, waardoor straat- en portretfotografie goede onderwerpen zijn. De lens heeft 9 elementen in 8 groepen en een minimale focusafstand van maar 30 centimeter. De lens is zeer licht met maar 285 gram.

Sigma-30mm-f-1-4-dc-dn-contemporary-cameradealsonline

Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary

Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary

De derde prime lens heeft een effectief brandpuntsafstand van 84mm (35mm-equivalent), wat hem perfect voor portretfotografie maakt. Ook deze lens weegt niet veel met maar 295 gram.

Uiteraard krijg je met 56mm (of 84mm in 35mm) en f/1.4 prachtige bokeh-effecten. De lens is opgebouwd uit 10 elementen, die zijn verdeeld over 6 groepen. De minimale focusafstand is maar 50 centimeter.

Sigma-56mm-f-1-4-dc-dn-contemporary-cameradealsonline

Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary

Wanneer de drie lenzen te koop zijn is nog niet precies duidelijk.

Nikon Z30, Z50 en Z fc aanbiedingen van vandaag

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0