Search
Close this search box.

Zeven EISA awards voor Sony, Olympus en Panasonic vallen buiten de boot

Geüpdate op 18/08/2021 door Yoreh

Sony mag zich de absolute winnaar van de EISA Awards 2021 noemen nadat ze maar liefst zeven awards hebben gewonnen voor camera’s en objectieven. Ook Canon en Nikon vielen in de prijzen, maar helaas kregen Olympus en Panasonic helemaal niets.

De Epxert Imaging and Sound Association (EISA) deelt prijzen uit aan de beste en meest innovatieve producten. Dit jaar zien we dat de prijzen vooral naar objectieven en systeemcamera’s zijn gegaan, terwijl er geen enkele prijs voor spiegelreflexcamera’s was weggelegd.

Sony de grote winnaar

De grote winnaar is de professionele Sony A1 met de Camera of the Year award. En dat heeft alles te maken met een full frame 50 megapixel sensor, 30 fps fotograferen zonder black-out en alle andere innovaties in de camera. De beste groothoeklens gaat óók naar Sony en is de Sony FE 12-24mm f/2.8.

Sony-A1-full-frame-systeemcamera-2

Sony A1 wint Camera of the Year award 2021

Maar daar eindigt het nog niet voor Sony, want ze hebben namelijk maar liefst zeven prijzen gepakt. Zo wonnen ze ook Best Standard Lens met de Sony Fe 50mm f/1.2G master die in maart dit jaar uit kwam. Een van de opvallende winnaars is de Sony Experia 1 III, een smartphone met het eerste 120Hz 4K scherm. Deze kreeg de prijs Best Multimedia Smartphone.

Canon en Nikon

Voor Canon lagen er twee prijzen klaar die bestemd waren voor de Canon EOS R5 en Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Deze verkregen ze in de categorieën Premium Camera en Lens Innovation. De grote concurrent Nikon won vier prijzen voor onder andere de Best Buy Category met de Nikon Z5 en Beste Professional Telephoto met de Nikon Z 70-200mm f/2.8 VR S.

Fujifilm

Fujifilm won de Best Professional Camear of the Year met hun Fujifilm GFX 100S en Fujifilm X-S10. De GFX 100s is een middenformaat camera, terwijl de X-S10 een APS-C sensor huist.

Panasonic en Olympus zonder prijs

Ondanks het feit dat Panasonic de geweldige Lumix S5 op de markt bracht, hebben ze geen enkele prijs weten te bemachtigen. Hetzelfde geld voor het vernieuwde Olympus.

Tamron, Sigma en Laowa ook in de prijzen

De ’third-party’ fabrikanten hebben het ook goed gedaan dit jaar. Zo won de Sigma 85mm f/1.4 de prijs voor Best Portrait Lens en ging de Best Manual Lens naar de Laowa Argus 33mm f/0.95. Tamron ging aan de haal met Best Lens of the Year of the Year met de 17-70mm f/2.8 Di II VC RXD. In totaal won Tamron drie prijzen.

Alle EISA 2021Award Winnaars

Camera’s

Objectieven

 • Tamron 17-70 f/2.8 Di III-A VC RXD – Lens of the Year
 • Sony FE 14mm f/2.8 GM – Wide Angle Lens
 • Tamron 11-20mm f/2.8 Di III A RXD – Wide Angle Zoom Lens (APS-C)
 • Sony FE 12-24mm f/2.8 GM – Wide Angle Zoom Lens (Full Frame)
 • Sony FE 50mm f/1.2 GM – Standard Lens
 • Tamron 150-600mm f/5-6.7 Di III VC VXD – Telephoto Zoom
 • Nikon Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S – Professional Telephoto Zoom
 • Sigma 85mm f/1.4 DG DN Art – Portrait Lens
 • Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO – Manual Lens
 • Nikon Nikkor Z MC 50mm f/2.8 – Macro Lens
 • Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Tilt Shift – Special Purpose Lens
 • Canon RF 100mm f/2.8 Macro IS USM – Lens Innovation

Andere categoriën

 • Zoner Photo Studio X – Photo Software
 • DxO PureRaw – Professional Photo Software
 • Cewe Photoworld – Photo Service
 • Epson SureColor SC-P700 – Photo Printer
 • Oppo Find X3 Pro – Advanced Smartphone
 • Sony Xperia 1 III – Multimedia Smartphone

Prijzen van vandaag voor de camera van het jaar 2021: Sony A1.

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter