Search
Close this search box.

Nikon Z6 II VS Nikon Z7 II: De verschillen en verbeteringen

Geüpdate op 06/11/2020 door Yoreh

Het is inmiddels twee jaar geleden dat Nikon hun eerste full frame systeemcamera’s lanceerde en de Nikon Z6 en Z7 brachten een hoop teweeg. Maar ondanks alle lof waren er toch nog wat kritiekpunten. Zo werd een dubbele kaartsleuf gemist door professionals, waarop je direct een back-up van je materiaal kan back-uppen. Maar ook het feit dat de camera’s ‘langzame’ SD-kaarten hanteerden en geen 4K 60p vond men niet geweldig. Vandaag zijn de Nikon Z 6II en Z 7II aangekondigd met een aantal nieuwe eigenschappen.

Nikon zegt te hebben geluisterd naar hun klanten en alle pijnpunten te hebben aangepakt. Met de Mark II-versies van de Nikon Z 6 en Nikon Z 7 krijgen beide camera’s dubbele kaartsleuven waarvan de ene sleuf XQD/CFexpress en de andere sleuf SD UHS-II ondersteund. Dit betekent dat een back-up maken nog steeds niet zo makkelijk gaat, maar wel dat je de keuze hebt om minder dure kaarten in de camera te stoppen. CFexpress kaarten kosten namelijk een hoop.

Specificaties Nikon Z 6 II

Nikon-z-6-ii-full-frame-systeemcamera-body-

Nikon Z 6 II

 • Sensor: 24.5MP BSI full frame
 • Fotoresolutie: 6048 x 4024
 • Processor: Dual Expeed 6
 • ISO: 100-51,200 (100-204,800 uitgebreid)
 • Autofocus: Hybdrid AF, 273 AF punten
 • Oog en dieren AF-detectie
 • Max fotosnelheid: 14fps
 • Video: 4K 60fps (niet gecropt)
 • LCD scherm: Tilt-touchscreen met 2100k-dot
 • Zoeker: 3690k-dot elektronische zoeker
 • Beeldstabilisatie: 5-assen
 • Behuizing: Weerbestendig

Specificaties Nikon Z 7 II

Nikon-z-7-II-full-frame-systeemcamera-body-

Nikon Z 7 II

 • Sensor: 45.7MP BSI full frame
 • Fotoresolutie: 8256 x 5504
 • Processor: Dual Expeed 6
 • ISO: 64-25,00 (32-102,400 uitgebreid)
 • Autofocus: Hybdrid AF, 493 AF-punten
 • Oog en dieren AF-detectie
 • Max fotosnelheid: 10fps
 • Video: 4K 60fps (1.5 x crop)
 • LCD scherm: Tilt-touchscreen met 2100k-dot
 • Zoeker: 3690k-dot elektronische zoeker
 • Beeldstabilisatie: 5-assen
 • Behuizing: Weerbestendig

Plus- en minpunten van Nikon Z 6 II en Z 7 II

Pluspunten:
 • Verbeterde knoppen en grip
 • Betere continu en burst modus
 • 4K 60p film (binnenkort voor de Z 6 II)

Minpunten:
 • Niet heel veel upgrade t.o.v. vorige versies
 • Dual sleuven accepteren niet dezelfde kaart formaten
 • Geen varia-angle scherm (tilt)

Bekijk ook: de beste full frame systeemcamera’s van dit moment

Bekijk ook: de beste systeemcamera’s van dit moment

Bekijk ook: de beste camera’s voor 4K+ film

De grootste veranderingen sinds de vorige versies

Het zijn niet alleen de kaartsleuven die verdubbeld zijn, ook zijn er nu twee EXPEED 6 beeldprocessoren aan boord die er voor zorgen dat alles in de camera een stuk sneller en efficiënter wordt. Een eerste verbetering is de tracking van objecten in zowel lichte als donkere omstandigheden.

Nikon-z-6-ii-full-frame-systeemcamera-body-

Dubbele EXPEED 6 processoren

Meer foto’s maken per seconde

De dubbele processoren zorgen ervoor dat je met de Nikon Z 7II tot 10 foto’s per seconde maakt, terwijl dit op de vorige versie 9fps was. Voor de Z 6II geld zelfs dat je 14 beelden schiet en op de eerste versie was dan 12fps. Voor beide modellen is de burst ook sneller geworden met een grotere buffer. Met beide modellen schiet je 200 JPEGS of 50 RAW’s op de Z 7II en 112 RAW’s op de Z 6II voordat de burst langzamer wordt.

Beter in donkere omstandigheden

Met een full frame camera heb je qua licht sowieso al een voorsprong op kleinere sensoren en met dankzij de betere beeldprocessoren is het met de Z 7II mogelijk om tot -4EV (en een F2 lens) helder beeld te hebben, terwijl je met de Nikon Z6 II zelfs bijna in het donker nog helder beeld hebt tot -6EV.

Nikon-z-6-ii-full-frame-systeemcamera-body- (11)

Nikon Z 6 II achterzijde

Filmen in 4K eindelijk mogelijk

De Nikon Z 6 en Z 7 waar voor veel videomakers geen goede keuze omdat deze niet filmden in 4K 60p, terwijl dat toen der tijd al bekend was van onder andere de Panasonic GH5. Inmiddels sluit Nikon aan en hebben beide modellen de mogelijkheid om te filmen in 4K met 60 frames per seconde. Op de Z 6II is dit mogelijk door de gehele sensor te gebruiken, maar bij de Z 7 II zoom je 1.5x in en heb je dezelfde beeldhoek als een APC-s sensor camera zou hebben.

Om te kunnen filmen in 4K 60p op de Z 6 II moet je wel even wachten. Nikon gaat deze in februari 2021 toevoegen via een firmware update. De Z 7 II heeft deze functie al wel ingebouwd tijdens de verkoop. Voor beide modellen geld dat dieren oog detectie werkt tijdens het filmen. De vorige modellen konden alleen de gezichten van dieren herkennen.

Nikon-z-6-ii-full-frame-systeemcamera-met-z-24-200mm-f-4-63-lens-

Nikon Z 6 II

Opladen

Waar de Nikon Z 6 en Z 7 direct op te laden waren via USB wanneer deze niet in gebruik zijn, is dat met de Mark II-versies anders. Nu is het mogelijk om op te laten én  de camera te gebruiken. Vooral voor filmmakers kan dit handig zijn of wanneer je een lange timelapse maakt waarbij je zeker weet dat je het niet redt op één accu.

Bouw van de camera’s

Aan de buitenkant wijken de camera’s niet veel af van hun vorige modellen en het grootste optische verschil zijn twee kaartsleuven en de ‘II’ aan de voorkant. Het zijn vooral de functies die anders en verbeterd zijn. Wanneer je de Fn2 knop indrukt is het mogelijk om tussen de dier- en mens oog/gezichtsfocus te kiezen, in plaats van dat je het menu moet induiken.

Nikon-z-7-II-full-frame-systeemcamera-body-

Nikon Z 7 II

Verder is het meeste hetzelfde gebleven met dezelfde sensoren, in-body stabilisatie, weerbestendigheid, scherm en knoppen en helaas een ’tilt’ scherm in plaats een vari-angle scherm dat alle kanten op kan draaien.

Nikon-z-6-ii-full-frame-systeemcamera-met-z-24-200mm-f-4-63-lens-

Nikon Z 6 II

Nieuwe batterij grip

Met deze modellen wordt er ook een volledig nieuwe batterij grip uitgebracht die de shutter release verdubbeld, een AF-ON knop en joystick heeft om beter te kunnen fotograferen in portrait-stand. De grip houdt twee accu’s die te verwisselen zijn terwijl de camera aanstaat en heeft een USB-C ingang om de accu’s op te laten, zelfs wanneer de camera niet is aangesloten.

Prijs en beschikbaarheid

Beide modellen zijn uiteraard beschikbaar in combinatie met lenzen en de meest voorkomende set zal die met de Nikon Z 24-70mm f/4 S kit lens zijn.

Pre-order de Nikon Z 6 II

Pre-order de Nikon Z 7 II

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s en drones van dit moment

Beste-lijsten-omslag-330

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts