Wat is een Beeldprocessor en wat doet het?

Geüpdate op 09/04/2020 door Yoreh

Wanneer je leest over digitale camera’s en deze met elkaar vergelijkt, dan kom je in de beschrijvende teksten bijna altijd iets tegen over de DIGIC9 of EXPEED6 (of ander merk) Beeldprocessor. De beeldprocessor is een chip in de camera die het beeld omzet in een daadwerkelijke digitale foto. Het beeld dat binnenkomt op de sensor is namelijk zwart wit. Op de sensor zit een Rood Groen Blauw (RGB) Bayer Filter dat de kleuren opneemt. De beeldprocessor zorgt ervoor dat alle kleuren tevoorschijn komen met de juiste belichting en kleurtoon. Dit proces het de Bayer Transformation, vernoemd naar de uitvinder.

Zit er een oudere beeldprocessor in de camera? Dan kan het zijn dat je na het nemen van de foto een halve tot een aantal secondes moet wachten voordat je het eindresultaat kan zien. Het hebben van een snelle beeldprocessor is dus gewenst. Met snelle beeldprocessoren komen uiteraard ook hogere prijzen. De beste foto’s komen uit de camera als er een goede sensor én een goede beeldprocessor in de camera zit verwerkt. Je camera is maar zo goed als de zwakste schakel.

Demosaicing

Na het proces waarbij de juiste belichting en kleuren worden bepaald, komt het Demosaicing proces, ook wel de-mosaicing, demosaicking of debayering genoemd. In dit proces wordt de gehele foto gescand waarbij er wordt gekeken of de contrasten van de foto juist zijn. In dit proces worden de Gamma-waarde (omhoog of omlaag bijstellen van contrast in de midden-tonen) aangepast en worden natuurlijke kleuren zoals menselijke huid of een blauwe lucht meer realistisch gemaakt.

Ruisreductie

Ruis wordt in de wereld van fototoestellen en videocamera’s gezien als willekeurige vlekken in het beeld die niet de juiste kleur hebben. Meestal zijn de vlekken te zien in een grijze, zwarte of soms zelfs rode, groene of blauwe kleur. Ruis komt tevoorschijn als de sensor lang wordt blootgesteld aan licht, bijvoorbeeld bij een lange sluitertijd. Maar ook wanneer de ISO-Waarde wordt opgekrikt. De beeldprocessor probeert in hoge snelheid de ruis van de foto informatie te onderscheiden en de ruis te verwijderen. Hierbij kan het gebeuren dat de beeldprocessor sommige texturen voor ruis aanziet, terwijl het geen ruis is. Hierdoor kan je scherpte van je foto verliezen. Hierbij geld ook weer: hoe beter de beeldprocessor, des te scherpere foto’s je uiteindelijk krijgt.

Verscherpen van de foto

Na de bovengenoemde processen kan het zijn dat de gehele foto iet wat wazig en onduidelijk wordt. Daarom probeert de beeldprocessor de buitenlijnen te vinden van alle objecten in de foto. Deze worden verscherpt en contouren worden naar voren gebracht. Als dit op een juiste manier gebeurt, krijg je er een scherpte foto voor terug.

Beeldprocessor Merken

Elk cameramerk heeft zijn eigen beeldprocessor soort en naam.
• Canon – DIGIC (based on Texas Instruments OMAP)
• Casio – EXILIM engine
• Epson – EDiART
• Fujifilm – EXR III of X Processor Pro
• Google – Pixel Visual Core
• Minolta / Konica Minolta – SUPHEED met CxProcess
• Leica – MAESTRO
• Nikon – Expeed
• Olympus – TruePic
• Panasonic – Venus Engine
• Pentax – PRIME (Pentax Real IMage Engine)
• Qualcomm – Qualcomm Spectra
• Ricoh – GR engine (GR digital), Smooth Imaging Engine
• Samsung – DRIMe
• Sanyo – Platinum engine
• Sigma – True
• Sharp – ProPix
• Sony – Bionz
• HTC – ImageSense

Bij het kiezen en kopen van een digitale camera is het dus belangrijk om ook de beeldprocessoren te vergelijken. Als je ziet dat er een oudere processor in een nieuwe foto- of videocamera zit verwerkt, dan is het goed om af te vragen of de camera wel snel genoeg is voor wat jouw doel is.

Zeker bij het nemen van veel foto’s in korte tijd of in burst-modus, bij bijvoorbeeld sport of vogel spotten, dan is het van groot belang een snelle beeldprocessor te hebben.

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste cameraprijs in Nederlandse en Belgische webshops. We vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie en geven je het laatste nieuws op cameragebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. In ons camera overzicht vind je camera’s van bijvoorbeeld Canon, Nikon, Sony, Panasonic of Olympus. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jullie. Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera uit het buitenland kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

De beste camera’s van dit moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

Yoreh

Yoreh

Het is 2009 wanneer ik, Yoreh, mijn bedrijf Y-Register Video & Music Productions opzet, waarmee ik vandaag de dag nog actief ben. De laatste 10 jaar ben ik bezig in de wereld van cinematografie, fotografie en muziekproductie. Tijdens deze jaren heb ik Communicatie & Multimedia Design op de Hogeschool Rotterdam en Muziek Productie op CODARTS Rotterdam gestuurderd. Door de jaren heen reis ik de wereld rond en heb ik vele, (commerciële) video's en foto's gemaakt, camera’s versleten, gehuurd, gekocht, geprobeerd en stuk gemaakt. Cameradeals is door mij opgezet om alles omvattende camera-informatie te verschaffen. Meer info vind je op de Over CameraDeals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0